- - -

Radionice na Izdavačkoj akademiji
22. rujna 2011.

Akademska godina na Izdavačkoj akademiji počela je 9.9. i do danas su polaznici sudjelovali na teorijskim radionicama iz osnova izdavaštva, pod vodstvom Miše Nejašmića (Jesenski i Turk) i uredništva (Seid Serdarević, Fraktura). Ovaj vikend (23. i 24. 9.) rezervirani su za Zoranu Jagodić i radionice iz lekture.
Iako se kaže da se ‘prvi mačići u vodu bacaju’, ne možemo reći da znamo kako se to radi. Iako su radionice bile vrlo intenzivne, jer su cjelodnevne, polaznici i njihovi mentori stoički su podnijeli pasje vrućine i audio-vizualne uzbudljivosti  kontejnerskog terminala, ali su sa sobom ponijeli vrijedna znanja i iskustva.
Ako vas zanima više o Izdavačkoj akademiji, skoknite na službenu web stranicu.

Čitajte…
15. rujna 2011.

…kratke priče naše predsjednice Tee Tulić na Knjigomatu.

Predsjedavajuća na promociji u Ribooku!
02. kolovoza 2011.

Dugujemo reći svima koji nisu bili na promociji “Kose posvuda”, naše i vaše Tee Tulić, u Ribooku, da nam je bilo odlično i da im može biti žao što nisu bili, jer nam je bilo odlično!
Tražile su se stolice viška, ali bezuspješno; neki su se poslužili stepenicama, neki su ostali stajati, ali sve to nije bilo važno jer je tih sat i kusur prošlo brzo da smo mogli okrenuti još koju turu razgovora i čitanja ulomaka iz knjige! A govorilo se pomalo o svemu: Tei, kao autorici i predsjednici Katapulta; “Kosi posvuda”, kao knjizi prvijencu i snažnoj intimnoj priči o življenju kroz umiranje; Prozacu, kao nagradi, ali ne i antidepresivu…

Pogledajte što je Zoran Krušvar zabilježio s promocije za portal Moja Rijeka, a što o knjizi piše Vjesnik.

Kosa posvude u Ribooku
05. srpnja 2011.

Ne, riječka knjižara Ribook ne postaje poprište ovogodišnjeg Hairstyle News-a niti novo “in” okupljalište hipija. “Kosa posvuda” je, kao što već znate, ime prvijenca naše predsjednice Tee Tulić, potresnog i luckastog crossover-a između zbirke crtica i romana pomoću kojeg je kući odnijela ovogodišnju nagradu Prozak.
Stoga, u četvrtak 7. srpnja u 19 sati svratite do Ribooka i prisustvujte razbijanju šampanjca o Tein prvi brod. U ime Prozaka i Algoritma o knjizi će govoriti urednik knjige Kruno Lokotar, a u svoje i u ime knjige par stvari će Vam reći i Tea. Moderator je Enver Krivac.
O Teinom prvijencu urednik Kruno Lokotar je rekao:
“Kosa posvuda” nije nekakva mračna knjiga unatoč tome što joj je okvir ispitivanje riječi “bez imalo mekoće, satkane od samih suglasnika” – smrt. Naprotiv, Tea Tulić je uspjela svojim pripovijedanjem i britkim zapažanjima, uvrnutim, luckastim pristupom i životu i smrti, kroz lucidne crtice, što humorom, što domišljatošću i sjajnim stilom – vitalizmom generalno – ispričati priču koja se čita lako i s užitkom, a da pri tom nije izgubila ništa od svoje potresnosti i duboke emotivnosti. Ova knjiga je nešto kao “uloga moje porodice u najraširenijoj svjetskoj bolesti”, samo na pop-način, djevojački, terapeutski iskren i opčinjavajući.
Veselimo se Vašem dolasku.

Pobjednici Vranca 2011.
01. srpnja 2011.

Jučer, 30. lipnja, u vinskom podrumu “Plantaža"? u Šipčaniku, Crna Gora, proglašeni su pobjednici književnog natječaja „Vranac - Najbolja kratka priča 2011“ međunarodnog festivala „Odakle zovem“.
Prvu nagradu dobila je mlada srpska spisateljica Dragoslava Barzut. Druga nagrada pripala je Srbinu Damiru Nediću, a trećenagrađena je Iva Hvalač iz Hrvatske. Žiri koji je izabrao finaliste i pobjednike radio je u sastavu Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica.
U konkurenciji za ovu književnu nagradu ove godine bila su i dva K-pisca, Amir Alagić (s pričom “Iza zida") i Nikola Leskovar (s pričom “Apokalipse"). Kao finalisti uvršteni su u knjigu “Izvan koridora, Vranac - najbolja priča 2010″ (Karver/VBZ, 2011).

Natječaj za kratku priču
15. lipnja 2011.

Udruga Katapult u sklopu projekta “Izdavačka akademija” objavljuje natječaj za kratku priču na temu “Susjedi“ i ovim putem poziva sve Vas pisce i spisateljice: afirmirane i neafirmirane, mlade i stare, satiričare i tragičare da nam pošaljete svoju kratku priču ili više njih.   
Najboljih 10 priča bit će objavljene u zbirci priča, krajnjem rezultatu navedenog projekta, a koristit će se kao materijal za edukaciju iz izdavaštva.
Izabrane priče proći će kroz sve radionice Izdavačke akademije (uredništvo, lektura, prijevod, dizajn, marketing i promocija te knjižarstvo) i kroz ruke tri “redakcije” polaznika pod vodstvom stručnih mentora s dugogodišnjim iskustvom u struci, a na kraju projekta objavit će se tri različite verzije zbirki istih priča.
Svi objavljeni autori dobit će po jedan primjerak svake objavljene zbirke i imat će priliku prisustvovati na promociji zbirke.

Uvjeti natječaja:

 • u natječaju mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske,
 • priče moraju odgovarati temi „Susjedi“,
 • priče moraju zadovoljavati kriterij dužine od sedam do deset kartica teksta (12 600 – 18 000 znakova, s razmacima) i moraju biti pisane na hrvatskom jeziku,
 • autori mogu sudjelovati s neograničenim brojem priča,
 • ukoliko prijavljujete više kratkih priča, stavljate ih sve u jedan dokument (jedna ispod druge),
 • priče ne smiju biti prije objavljivane, niti samostalno niti kao dio nekog dužeg proznog teksta,
 • radovi se učitavaju (uploadaju) putem službene web stranice http://www.izdavacka-akademija.org/hr/natjecaj pod šifrom prema vlastitom odabiru,
 • dokument mora sadržavati naslov priče, priču (od 12 600 do 18 000 znakova) i mora biti nazvan (spremljen) pod istom šifrom pod kojom se prijavljuje na natječaj,
 • šifra, ime i prezime, kontakt telefon i e-mail upisuju u za to predviđena polja na internetskoj stranici.

Nepotpune prijave neće se uzeti u obzir.
Natječaj je otvoren do 15. kolovoza 2011. godine.
U izboru najboljih priča sudjelovat će mentor iz uredništva i polaznici edukacije iz izdavaštva.
Prijavom na natječaj autori se obvezuju da za vrijeme trajanja natječaja priču neće objaviti ni na koji način te da je neće slati na druge natječaje.

Poziv za upis na Izdavačku akademiju!
15. lipnja 2011.

Dragi budući polaznici!
U sklopu projekta “Izdavačka akademija”, udruga Katapult poziva vas da se prijavite za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji iz izdavaštva!
Izdavačka akademija organizira cjelovitu edukaciju iz izdavaštva kojom pokriva sve segmente istog: uredništvo, lekturu, prevođenje, dizajn, marketing i promociju i knjižarstvo.
Vikend radionice teorijskog i praktičnog tipa počinju u rujnu 2011. i traju sve do ožujka 2012. godine, a mentorirat će ih stručnjaci iz svih segmenata izdavaštva. Iako će polaznici pohađati sve teorijske radionice, morat će se opredijeliti za pojedini segment izdavaštva u kojem se žele “specijalizirati” tijekom praktičnog dijela, u kojem će pripremati za tisak zbirku kratkih priča.
Ovom edukacijom polaznici će steći znanja i vještine iz područja izdavaštva kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Tijekom edukacije polaznike ćemo povezivati s potencijalnim poslodavcima (izdavačima) koji će biti kontinuirano obavještavani o njihovom radu i napredovanju tijekom edukacije.
Polaznici trebaju ulaziti u sljedeću kategoriju:
-  osobe od 20 do 29 godina starosti
-  dugoročno nezaposleni (duže od godinu dana) ili bez radnog iskustva
-  stanovnici Primorsko-goranske županije
-  prvostupnici, više ili visoke stručne spreme sljedećih fakulteta:

 • Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost, engleski jezik, kulturologija, psihologija i sociologija),
 • Akademija primijenjenih umjetnosti,
 • Fakultet političkih znanosti (novinarstvo),
 • Arhitektonski fakultet (dizajn),
 • Ekonomski fakultet i
 • Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Prijave se vrše putem službene web stranice http://www.izdavacka-akademija.org/hr/radionice preko koje možete poslati svoje životopise i motivacijska pisma.
Prijave traju do 18. srpnja 2011. godine.
Prijavite se dragi kandidati i pridružite nam se!

Pažnja, pažnja! Izdavačka akademija od sada i na web-u!
15. lipnja 2011.

Bistra uma i radosna srca obavještavamo vas - prijatelje, interesente, simpatizere – da od danas dodajete još jedan link na svoje web stranice, blogove, izbornike, zabilješke, bilježnice i albume sa sličicama!
Klikom na link http://www.izdavacka-akademija.org upriličit će vam se službene stranice projekta IZDAVAČKA AKADEMIJA  udruge Katapult gdje možete pronaći sve o samom projektu, Katapultu, o radionicama koje će se odvijati na Akademiji, kao i o mentorima koji će velikodušno mentorirati na istima.
Želite upasti na Akademiju i naučiti kako pripremiti zbirku kratkih priča i pustiti je u tisak, a usput upoznati i kojeg potencijalnog poslodavca (izdavača)?
Ili želite potući konkurenciju na natječaju za kratku priču pa vidjeti svoju u objavljenoj zbirci kratkih priča, na polici svoje omiljene knjižare?
Zašto da ne, samo kliknite na link i nađite sve što vam treba.
Imate li pitanja na koja niste našli odgovor, otvorite kontakt stranicu i pošaljite nam upit. Možda nismo Lastani, ali znamo sve o Akademiji!
Dobrodošli i bolje nas našli!

Tea Tulić u Predlistu
10. lipnja 2011.

Našoj predsjednici Tei Tulić ovih dana izlazi roman prvijenac “Kosa posvuda” u izdanju Algoritma, Zagreb. Rezultat je to ovogodišnje pobjede na natječaju Prozak, no to već sve znate.
Ono što ne znate je što Tea misli o dolasku Pape u Hrvatsku, koji joj je omiljeni hokejaški klub i koliko glavnih afričkih gradova zna nabrojati a koliko ne zna. Zato, slobodno kliknite ovdje i pročitajte kratki intervju koji je naš slavni vođa dao za Algoritmov “Predlist”.

Alagić i Leskovar jašu Vranca
10. lipnja 2011.

U konkurenciju za književnu nagradu “Vranac - najbolja priča 2011″ (u organizaciji festivala kratke priče Odakle zovem i knjižare Karver, Podgorica, Crna Gora) ove godine ušla su dva K-pisca!
Amir Alagić (priča “Iza zida…”) i Nikola Leskovar (priča “Apokalipse”) uvršteni su tako u knjigu “Izvan koridora, Vranac - najbolja priča 2010″ (Karver/VBZ, 2011.), zbirku svih dvadesetdvoje finalista. Žiri koji je izabrao finaliste radio je u sastavu Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica.
Pobjednicu ili pobjednika, kao i drugo i treće mjesto saznat ćemo u vinskom podrumu “Plantaža” u Šipčaniku, Crna Gora, u četvrtak, 30. lipnja.
Dečki, čestitamo i držimo fige za finale!!!

Kauboj u crvenom golfu u RiBooku
05. lipnja 2011.

Ovaj utorak, 7. lipnja, u 19 sati u knjižari RiBook, Rijeka, počinje javni život likova iz zbirke priča “KAUBOJ U CRVENOM GOLFU” Željke Horvat Zhe.
Taj prvi susret s gravitacijom objasnit će im mama autorica Željka Horvat Zhe i staratelj/urednik Alen Kapidžić.
Željka Horvat je gotovo profesorica hrvatskog jezika i književnosti, mlada nesamohrana majka te jedna od prvih članica udruge Katapult posvećene lansiranju mladih nesamohranih majaka u književnu orbitu, pa kud puklo da puklo. Naslov zbirke je ujedno i naslov priče koja zbirku otvara, a s kojom je autorica osvojila 3. mjesto na natječaju za kratku priču književnog kruga iz Karlovca (sadašnja nagrada Zlatko Tomičić) tamo davne dvijetisuće i neke… “KAUBOJ U CRVENOM GOLFU” je njena prva zbirka priča koju je velikodušno objavio izdavač ZIGO iz Rijeke, a u čemu mu je svojedobno pomogao i Grad Rijeka.
Dođite i podržite našu mamu Željku!

Op, op, op! Kelerica na Op-Artu!
01. lipnja 2011.

Katapultovi književni izdanci vračaju se na Op-Art nakon pet godina u velikom stilu!
Naime, šta? Prije nekoliko godina, točnije 2006, prva knjiga iz svete nam Edicije, “Smeće"? bivšeg K-predsjednika i njegova dva prijatelja uspješno je gostovala na Op-Art-u. A kako su naši nezavisnokulturni suborci, Udruga Komitet, i ove godine organizirali festival pod imenom Quisisana Op-Art, vrijeme je da se Op-et družimo.
Zato, sve Vas koji ste propustili ožujakasto predstavljanje “Ulice Helen Keller”, prve solo knjige proze Envera Krivca u RiBooku, a i Vas kojima jednom jednostavno nije dovoljno, pozivamo da ove subote 4. lipnja prošetate sandale do Male Krčme Skalinada, Volosko.
Naime, šta šta? Taj dan na tom mjestu u 19 sati knjigu “Ulica Helen Keller”, taj roman, taj cirkus, taj mahal predstavit će autor Enver Krivac i urednik Alen Kapidžić. Njih dvojica ljepotana će razgovarati o dotičnoj knjizi, ne bojte se, ne prestručno, a autor će i pročitati koju. Poslije možemo svi skupa pročitati koju jer Skala je, u biti, tiskara. Nudge, wink.
Bilo bi nam jako drago da dođete.

Razgovaraonica i književna večer: Edo Popović
17. svibnja 2011.

Ove subote, 21.5. 2011. opet imamo književno druženje! U goste nam dolazi pisac i hodač Edo Popović. Razgovaraonica za članove i članice Katapulta održat će se u Molekuli u 12 sati, a književna večer s istim piscem, na istom mjestu u 20 sati. Voditeljica književne večeri je Tea Tulić.
Što reći o Edi?  Idemo kronološki…
Edo Popović rođen je 1957. u Livnu, u Bosni i Hercegovini. Od 1968. živi u Zagrebu. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; 1981. diplomirao komparativnu književnost, apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti, a potom napustio studij. Nekoliko sezona radio je kao bauštelac i radnik u pilani u Njemačkoj, te kao turistički vodič u Grčkoj i Španjolskoj. Prve proze objavio je 1978. Sredinom osamdesetih bio je jedan od pokretača i urednika književnog časopisa “Quorum”. Od 1991. do 2000. bavio se novinarstvom. U godinama rata objavio je mnoštvo reportaža s hrvatskih i bosanskohercegovačkih ratišta, a u ratu je sudjelovao i kao vojnik. Ratna iskustava izravno je tematizirao u noveleti “Ispod duge”. Radi kao urednik beletristike u izdavačkoj kući “SysPrint”.
Objavio knjige proza: “Ponoćni boogie” (1987., 2002. - drugo dopunjeno izdanje), “San žutih zmija” (2000.), “Kameni pas” (2001.), “Koncert za tequilu i apaurin” (2002.), “Izlaz Zagreb jug” (2003.), “Plesačica iz Blue Bara” (2004.), “Dečko, dama, kreten, drot” (2005.), “Oči” (2007.), “Priručnik za hodače” (2009.) ,  U suradnji s underground crtačem Igorom Hofbauerom radi na seriji od 12 ilustriranih kratkih priča. Dosad su objavljena tri sveska: “Klub”, “Ako vam se jednom na vratima pojavi neka ženska s bocom votke u ruci, sve su šanse da ćete te noći pišati u vodokotlić ” i “Gospa od Bluda”.
Roman “Izlaz Zagreb jug” preveden je na slovenski (Beletrina, Ljubljana, 2004.) i engleski jezik (izlazi u listopadu 2005. u Ooligan Press, Portland, Oregon). Noveleta “Ispod duge” u cijelosti je objavljena u njemačkom časopisu “Schreibheft”. Noveletu “San žutih zmija” na engleski je preveo i dramatizirao kanadski kazališni redatelj Danijel Margetić. Izvođena je u proljeće 2001. u “Reeve Secondary Theatre” u Calgaryju. Pojedine priče iz zbirki “Ponoćni boogie” i “San žutih zmija”, te priče iz rukopisa, prevedene su na njemački, engleski, poljski i slovenski jezik i objavljene u časopisima.
Proze su mu objavljene u više zbornika i antologija: “Krhotine vremena”, Osijek, 1988., “Uhvati ritam”, Novi Sad, 1990., “Poštari lakog sna”, Zagreb, 1996., “FAK-YU”, Beograd, 2001., “Libido.hr”, Zagreb, 2002., “Goli grad”, Zagreb, 2003., “Croatian Nights”, London, 2005., itd.
Puno podataka za najavu, jel’ da? A nisam ni napisala kod koga je sve te knjige Popović objavio i kojim se sve temama u njima pozabavio! Eeee, to ćete sve saznati u subotu.

Započela „Izdavačka akademija“
05. svibnja 2011.

Udruga Katapult započela je 03. svibnja 2011. s provedbom projekta „Izdavačka akademija“ apliciranog na natječaj IPA - „Mladi na tržištu rada“. Projekt u vrijednosti od 96.855,04 EUR financiran je s 82,05% sredstvima Europske unije. Projekt traje 12 mjeseci te se provodi u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnom službom Rijeka, koji će osim sufinanciranja projekta biti aktivno uključeni u pojedine projektne aktivnosti.
Cilj projekta „Izdavačka akademija“ je povećati konkurentnosti ciljane skupine kroz jačanje znanja, razvoj vještina i radnih tehnika iz područja izdavaštva kao i poticanje suradnje između ciljne skupine i potencijalnih poslodavaca.
Ciljana skupina korisnika su dugoročno nezaposleni mladi (duže od godinu dana) ili mladi bez radnog iskustva od 20-29 godina starosti, s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije visoke stručne spreme sljedećih fakulteta: Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost, strani jezici, kulturologija, psihologija i sociologija), Akademija primijenjenih umjetnosti, Fakultet političkih znanosti (novinarstvo), Arhitektonski fakultet (dizajn), Ekonomski fakultet i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Projekt obuhvaća niz aktivnosti od kojih glavnu aktivnost čine teorijske i praktične radionice iz svih segmenata izdavaštva (izdavaštvo, uredništvo, lektura, prijevod, dizajn, marketing i promocija te knjižarstvo) pod vodstvom stručnih mentora s dugogodišnjim iskustvom u samoj struci. Po završetku edukacije, polaznici će biti osposobljeni za rad u izdavaštvu.

Razgovaraonica s Ivanom Simić Bodrožić
27. travnja 2011.

Ove će subote, 30.4.2011. Katapult ugostiti Ivanu Simić Bodrožić! Od šire javnosti i kritike hvaljena, autorica bestsellera “Hotel Zagorje” u 12 sati će se susresti s članovima i članicama Katapulta na popularnoj Razgovaraonici. Književna večer će se održati istog dana, navečer, s početkom u 20 sati. Mjesto oba događaja je, naravno, Molekula (Delta 5, Rijeka).Voditelj književne večeri je Enver Krivac.
Ivana Simić Bodrožić (Vukovar, 1982.) je hrvatska književnica. Apsolventica je filozofije i kroatistike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Piše pjesme. Napisala je dnevnički roman i kratku priču. Piše za časopis Poezija. Pjesme je objavila u časopisima Quorum, Vijenac, na radijskoj emisiji Poezija na glas i drugdje. Pjesme su joj ušle u antologiju suvremenog hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića.
Djela: Prvi korak u tamu, zbirka poezije (SKUD Ivan Goran Kovačić, 2005.), Hotel Zagorje, poluautobiografski roman (Profil Multimedija, 2010.), Pričaj mi o tome , kratka priča (izašla u Jutarnjem listu)
Nagrade:  Goran za mlade pjesnike 2005. (za rukopis Prvi korak u tamu), nagrada Kvirin, za najbolju pjesničku knjigu autora do 35 godina, 2005. (za zbirku pjesama Prvi korak u tamu), Kiklop za prozno djelo godine 2010 (za roman “Hotel Zagorje”)
“Hotel Zagorje” je također ove godine u nominaciji za regionalnu nagradu Meša Selimović.
Što još reći, nećemo sad prepričavati  i njezin roman! Dođite i poslušajte što vam Ivana Simić Bodrožić ima za reći o svemu ovome, pa i više, uživo!

Čarobnjak iz Rijeke
03. travnja 2011.

A tko drugi, dame i gospodo, doli - Enver Krivac!

Čitanka? Čitanka. Čitanka!
02. travnja 2011.

Čiiiitankaaa, Čiiiitankaaa, Čiiiitankaaa! Bilo je tako dobro. Toliko različitih ljudi s toliko različitih stilova i tema i načina izražavanja i načina čitanja! Čitanku su činili čitajući: Maja Ibrić! Tea Tulić! Enver Krivac! Jelena J.Zlo Tondini! Anja Cuculić! Nenad Stojković! Petra Čargonja! Čitali su svašta, pjesme, priče, ulomke romana. Atmosfera je bila super, stvarno no stress edition, iako su se nekim čitačima tresli papiri u rukama. Bilo je i smijeha, što u publici, što kod čitača, ma svašta. Bilo je super! I trebali ste biti tamo.

Čitanka 2011!
31. ožujka 2011.

William Blake je pred prilično dosta godina rekao:
O, ti sa rosnim uvojcima, što gledaš kroz čiste prozore jutra,
Pogledaj svojim anđeoskim očima na naš zapadni otok
Koji punim glasom zove tvoj dolazak, o, Proljeće!

A udruga Katapult upravo u ovom trenutku govori:
Pozdravimo Proljeće kao ljudi što vole riječi, r i j e č i, RIJEČI! Okupimo se, sestre i braćo, jer vrijeme je za ČITANKU!
Nempe, ako još niste čuli, prvog dana travnja u Molekulin Dnevni boravak vraća se Čitanka, skromnija mlađa sestra ozbiljnog buraza Fliegerfesta. Književna večer bez medija, panhrvatskih i internacionalnih gostiju, večer za intimno književno druženje gdje članice i članovi drage nam udruge čitaju što su to lijepoga pisali u poslijednje vrijeme.
Koja drska socijalna i popkulturalna fufa je ovaj put naljutila J-Zlo? Kojeg viteza križara u svom istarskom shuttle-u vozi Nenad Stojković? Ima li što novoga u svijetu bajki i postoji li uopće, možda zna Anja Cuculić? Kakve fotografije trenutka i životne situacije je ovaj put uslikala Tea Tulić? Piše li Petra Čargonja još uvijek pjesme? Tko će još nastupati? Tko će još čitati? Toliko pitanja… I sva će biti odgovorena, već ovaj petak!
Ako volite zatvoriti oči i pustiti da vam se čita, ako preferirate imati oči otvorene i vjerujete u snagu priče, u zavodljivost stiha, ako i Vama proljeće širi krvne žile, dođite 1. 4. u 20.00 sati u Dnevni boravak Molekule na adresi Delta 5 i pozdravite Proljeće. Ako budete dobri, proljeće će Vam odzdraviti.
Dovedite prijatelje. (Katapultovci su poznati i po šanku.)
ČITANKA otvara svoje propupale, prolistale, zapisane, pročitane, pravedne ruke. Vidimo se!
Vaš Knju-Knju (Wonderboy).

Važna obavijest #404
28. ožujka 2011.

Mjesni odbor općine Gingko, izdavač Zigo Rijeka i knjižara Ribook Rijeka s ushitom javljaju da je od srijede 30. ožujka u prodaji prvi solo roman riječkog landravca i izumitelja Envera Krivca. Roman će se prodavati i u svijetu realnosti prepoznavati pod imenom “Ulica Helen Keller”.
Da bi se obilježila ova, za povijest književnosti i budućnost Europe, izuzetno važna zgoda, autor (prije spomenuti Enver) će u knjižari Ribook (Janeza Trdine 9a) predstaviti roman okupljenim sretnicama i sretnicima i to isti dan (srijeda, 30. ožujka) u 19.00 sati po lokalnom vremenu.
Autoru će se, u ime knjižare Ribook, pridružiti gutač knjiga, superpurger i čovjek s dva para naočala Marko Gajski, te, u ime ljubavi, urednik “Ulice Helen Keller” i autorov dugogodišnji korektor ponašanja Alen Kapidžić.
Ova trojica muškaraca razgovarat će o crnim istinama, bijelim lažima, alternativnim imenima porno filmova, kulinarskim receptima, kriptozoologiji i drugim sitnicama koje “Ulicu Helen Keller” zovu svojim domom. Ujedno, istu večer, moći ćete kupiti ovaj krucijalni literarni dodatak korpusu hrvatske beletristike po uljudno sniženoj cijeni.
Ovaj događaj je jednokratan, univerzalan i financijski transparentan. Mjesni odbor, Zigo i Ribook ne odgovaraju za envertualnu dobru zabavu, korisne informacije, pijesak u cipelama i nadnaravne pojave.
Očekujemo Vas sa strpljenjem jedanaestogodišnje djevojčice!
U ime Mjesnog odbora Gingko,
Ferdinanda Sarapin (Vaš Glas S Druge Strane).

O Prozaku kao antidepresivu u svakom slučaju
08. ožujka 2011.

Na K blogu sam u jednom komentaru nedavno najavila da ću napisati mali članak o sad već prošlogodišnjem natječaju Prozak (i Na vrh jezika). I nije da se tu imalo što puno pisati, ali ono što je bilo značajno za Katapult treba spomenuti - dakle u 2010. se na taj natječaj prijavilo troje Katapultovaca koji su pritom ušli i u uži izbor. To su Alen Kapidžić, Korina Dijan i ja. Valja još spomenuti da je, uz mene koja sam osvojila nagradu, Kapidžić ušao i u samo finale za istu. Ova informacija nije zanemariva, jer očito je da Katapultovci pišu, vjeruju u svoj rad a drugi to prepoznaju. Ovo spominjem ne samo da bih pohvalila potonje nego da bih i ostale ponukala da čine isto. Važnost ovog natječaja (uz sve ostale natječaje kojih ima i više nego dovoljno) je da osim što promovirate Katapult kao ishodište mlade riječke literarne scene, stječete mogućnost i da vaš rad postane vidljiviji na državnoj razini. U ovo sam se ja imala prilike uvjeriti, a da knjiga još nije izašla van. O pobjednicima natječaja izvještavaju svi nama zanimljivi hrvatski i regionalni Internet portali kao i novine (Glas Istre, Glas Slavonije, Novi List) . Ovim putem moram spomenuti i Marija Glavaša koji je svojom poezijom osvojio pandana Prozaku - Na vrh jezika. Dakle, ako pišete poeziju također se možete prijaviti.
Prošle godine je u časopisu Zarez, gdje se objavljuju književni radovi, svoje tekstove objavio i Nikola Leskovar, a kad već pričamo o natječajima, nije zgorega da spomenemo i ovdje kako je Enver Krivac osvojio drugo mjesto na natječaju Ulaznica (Zrenjanin) između cca 2000 ostalih pristiglih radova iz čitave regije! Prilično plodonosna godina ta 2010-ta.
Iskoristit ću priliku i zahvaliti se  ljudima koji čine Katapult (u prvom redu bivšem predsjedniku i senseiju Alenu Kapidžiću i Enveru Krivcu) koji su me u poslijednje tri godine (koliko sam članica) bodrili u spisateljskom radu, ono što se kaže - davali vjetar u leđa i dali mi priliku da učim. Jer pisanje je učenje i rad. Rudarenje.  Gušt i bez osvajanja nagrada, premda su nagrade itekako male slatke pobjede. Ne drugih, već sebe samih.
Novi krug natječaja u režiji Algoritma i Zareza je počeo, stoga prionite ekranu i prstićima, ponajprije očima i ušima.
Press kutak o pobjednicima natječaja za 2010. :
Novi List 1
Novi List 2
Moja Rijeka

Mediji koji su popratili Markovu promociju knjige
07. ožujka 2011.

Moja rijeka

Ugodno druženje s Tanjom Mravak
05. ožujka 2011.

U četvrtak 3.3. se u 20 sati u dnevnom boravku Molekule održala promocija knjige dobitnice nagrade Prozak za 2009. godinu Tanje Mravak: “Moramo razgovarati”. To je zbirka priča čija je zajednička tema problem u komunikaciji među bliskim ljudima. Tanja Mravak je super zanimljiva, pristupačna i duhovita žena koja ne samo da dobro piše nego i odlično pripovijeda. Tako smo imali čast čuti Tanju kako pripovijeda duhovitu priču koju je pripovijedala i na prošlogodišnjem Pričiginu, splitskom storytelling festivalu, na temu “Ča bre?”. Tanja Mravak nam je također i pročitala dvije priče iz zbirke, naslovnu “Moramo razgovarati” i “Tko će platit” što je za nas koji nismo još pročitali knjigu bio dovoljan i odličan razlog da ju kupimo i odmah pročitamo.
Gost/voditelj (uz našu Teu) ove večeri bio je i Kruno Lokotar, urednik ove knjige i jedan od tri članova žirija natječaja Prozak. On je slikovito za ovu zbirku priča rekao da su to “priče o šutnji”. Imao je zanimljiva pitanja ta Tanju al neću vam prepričavati, trebali ste biti tamo u publici, među nas 20-ak. Na stejđu je bila i naša predsjednica Tea Tulić i to u malo drugačijem svojstvu nego do sada. Naime, Tea je DOBITNICA NAGRADE PROZAK ZA 2010. GODINU! Možda vam je ta informacija pobjegla jer meni je. Čestitke Tei!!!! Kruno Lokotar je podijelio “diplome” dobitnicama i najavio da će Teina knjiga biti objavljena za neka 2-3 mjeseca. Također se osvrnuo na dosadašnje Prozak natječaje i zaključio da su dosadašnje dobitnice sve mahom žene, njih 6. Znakovito?
Tanja Mravak se sada planira malo odmoriti i malo više posvetiti poslu, radu u splitskom Centru za autizam. Ali je sigurna da će ju uskoro opet uhvatiti pisanje. Jedva čekamo!

Promocija knjige “Moramo razgovarati” Tanje Mravak i primopredaja nagrade Prozak
28. veljače 2011.

Izdavačka kuća Algoritam i udruga Katapult pozivaju vas u četvrtak, 3. ožujka 2011., u 20 sati na promociju knjige Tanje Mravak “Moramo razgovarati”. Tanjinu prvu knjigu koja je prošle godine osvojila nagradu Prozak te doživjela sjajnu recepciju u javnosti će predstaviti ovogodišnja dobitnica nagrade Prozak  Tea Tulić, Kruno Lokotar i sama autorica. Mjesto događanja je Molekula (Delta 5, Rijeka).
Također, u sklopu promocije, Tanja Mravak će na simboličan naćin  predati “krunu” Tei Tulić.
Prva knjiga  s kojom je Tanja Mravak odnjela pobjedu na natječaju Prozak donosi dvadesetak priča koje jasno pokazuju bogato autoričino spisateljsko (pobjeđivala je na mnogim natječajima i već bivala uvrštena u nacionalne the best of preglede) i životno iskustvo. Većina priča prikazuje široku skalu nesporazuma u svakodnevnom životu, uglavnom nesporazume niskog intenziteta koji vremenom i trajanjem eskaliraju i dovode do pogubnog završetka. U ovim pričama uzrok svim nesporazumima su ljudi sami, njihovi karakteri, u njima počinju i završavaju hladne vatre pakla. Dramska snaga se ostvaruje dijalozima i karakterima likova. No, premda su dijalozi nosivi element ovih priča, puno važnije od njih su šutnje i rasjedi u razgovoru, mimoilaženja govornika, tišina. Pri tom, autorica suptilno progovara i o patrijarhatu, o ženama koje muškarci tuku pijetlovima, maltretiraju ih čak i iz bolnice, ali i o muškarcima koji kuhaju kavu “u rukavicama” i na WC idu baletanski, na prstima, da ne probude svoje mrzovoljne žene.
Tanja Mravak (1974., Sinj) je kratkim pričama osvojila prvu nagradu na natječaju Ekran priče 2005., drugu na Pričiginu 2010. i iste godine nagradu Prozak časopisa Zarez i izdavačke kuće Algoritam. Priče su joj uvrštene među “Najbolje hrvatske priče” (2005. u izboru Jagne Pogačnik i 2006. u izboru Miljenka Jergovića). Priče je objavljivala i u časopisima Morsko prase, Zarez, Tema i The Split Mind.
Zaposlena je u Centru za autizam Split.
Nakon Olje Savičević Ivančević (Nasmijati psa), Marijane Ogreste (Koliko košta gram), Sonje Gašperov (Cyber ZOO), Antonije Novaković (rukopis još u pripremi), Tanje Mravak (Moramo razgovarati) šesta dobitnica nagrade „Prozak“ za godinu 2010 je Tea Tulić s rukopisom romana radnog naslova Soba za rakove.
Nagradom pak „Na vrh jezika“ za godinu 2010., nakon Marka Pogačara (Pijavice nad Santa Cruzom), Ljube Lozančić (Slavlje na pučini), Kristine Kegljen (Ne poklanjaj srce divljim stvorovima), Sandre Obradović (Jastučić za igle) je, ovaj put muško – Marijo Glavaš.
Od ove godine nagrade, osim knjige u izdanju Algoritma uključuju i poklon, paket knjiga Algoritma, te godišnju pretplatu na Quorum, 15 dana, Temu i Zarez.
Žirirali su, kao i zadnjih pet godina: Olja Savčević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

Održana promocija knjige Marka Marcijuša
26. veljače 2011.

Kao što je bilo i najavljivano, jučer se s početkom u 20:30 sati održala promocija prve samostalne knjige Marka Marcijuša: “Pročitaj me”. Voditelj književne večeri ujedno je i urednik ove konceptualne zbirke priča Nikola Leskovar. Ekipa koja se okupila u dnevnom boravku Molekule sa zanimanjem je pratila razgovor dvojice na stejđu te je i sama sudjelovala u večeri postavljavši zanimljiva pitanja. Službeni dio večeri trajao je do 21:30 sati nakon čega su se ljudi nastavili družiti uz dobru glazbu i cugu (ne mogu tvrditi sa sigurnošću jer sam bila otišla nakon službenog dijela ali poznavajući Katapultovce mirne duše mogu to napisati).

Promocija knjige “Pročitaj me” Marka Marciuša
22. veljače 2011.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 25. veljače 2011. godine, u 20 sati na promociji četrnaeste knjige Edicije Katapult - “Pročitaj me”, autora Marka Marciuša. Voditelj književne večeri, ujedno i urednik knjige je Nikola Leskovar. Mjesto događanja je Molekula (Delta5, bivši Ivex).
Konceptualna zbirka priča Marka Marciuša književni je labirint. Priče povezuje lik Olaf Tryggvasson. U jednom trenutku svojeg postojanja on postaje svjestan da je imaginarna osoba. Kako radnja prolazi, Olaf susreće likove kao što su Ahmed Faiz (pakistanski pjesnik), Angelo Beolko (renesansni kazališni glumac i dramski pisac), Émile Coué (francuski psiholog) i druge znamenite osobe. Družeći se s njima Olaf uči zakonitosti svijeta u kojem živi, a te zakonitosti su književni postupci. Savladavajući književnu teoriju dolazi na ideju da pobjedi pisca i zavlada knjigom, u ovom slučaju, svojim životom.
Marko Marciuš rođen je 1978. u Zagrebu. Objavljivao u Vijencu (2004.), časopisu Treći trg (2005.), reviji kratkih priča Urbani vračevi (2005.), zbirci priča mladih autora Pet autora traži naslov (2006.), u zborniku Najbolje hrvatske priče – 2006. po izboru Miljenka Jergovića (2007.), Zarezu(2007.) te u književnom časopisu za znanstvenu fantastiku Ubiq (2010.).
Nakon formalnog dijela promocije; razgovora, čitanja odabranih ulomaka i projekcije foršpana za knjigu, nastavljamo s neformalnom zabavom uz dobru glazbu i otvoreni šank. Svakako dođite!

Prezimiti u Katapultu
07. veljače 2011.

Evo poslijednjih vijesti s portala mojarijeka.hr, a tiču se Katapulta: fotke i tekst književne večeri sa Žmirićem, fotke i tekst s književne promocije “Pod istim nebom” Amira Alagića.

Promocija knjige “Pod istim nebom”, Amira Alagića
01. veljače 2011.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 4. veljače 2011. godine, u 20 sati na promociji trinaeste knjige Edicije Katapult - “Pod istim nebom”, autora Amira Alagića. Voditeljica književne večeri, ujedno i urednica knjige je Marina Vrđuka Beleš. Mjesto događanja je Molekula (Delta5, bivši Ivex).
Alagićev prvijenac zanimljiva je zbirka priča o likovima čije sudbine pletu mrežu života, satkanu najčešće od padova i pokojeg uspjeha. Njegove priče govore o progonstvu, onom potaknutom ratom i onom provociranom nemirom, koje neke tjera da se mire s prošlošću i okreću prema onom što će neminovno doći ili pak pakosti onima koji utočište traže u prašnjavim šupama, lutkama iz djetinjstva i slikama koje s godinama blijede, stvarajući neku novu verziju osobne povijesti.
Amir Alagić rođen je 1977. godine u Banja Luci. Priče i pjesme objavljivane su mu u časopisima i književnim kompilacijama. Živi i radi kao profesor engleskog jezika u Puli.
Nakon formalnog dijela promocije, razgovora i čitanja odabranih ulomaka iz knjige, nastavljamo s neformalnom zabavom uz dobru glazbu i otvoreni šank. Toaleta nije obvezna. Svakako dođite!

Razgovaraonica i književna večer sa Zoranom Žmirićem
19. siječnja 2011.

“Kako se postaje otac domovine? Tako da se narodu jebe majka!”
(Zoran Žmirić, “Blockbuster”)
Ove subote, 22.1.2011. Katapult održava Razgovaraonicu i književnu večer koja je bila odgođena u prosincu. U goste nam dolazi jedan od najzanimljivijih sugrađana i autor najromana 2010. po mišljenju Hrvatskog književnog društva, ZORAN ŽMIRIĆ.
Razgovaraonica za članove održat će se u 17 sati u Dnevnom boravku Molekule, a književna večer u 20 sati na istom mjestu (Delta 5). Voditelj je Enver Krivac.

Vijesti 2010. godina

Vijesti 2009. godina

Vijesti 2008. godina

Vijesti 2007. godina

L I N K O V I

------------

Zigo - obrt za trgovinu i nakladništvo Rijeka

Blog Udruge Katapult

Udruga FILMAKTIV

Udruga za izvedbene umjetnosti Prostor plus

TRAFIK (tranzicijsko-fikcijsko kazalište)

Udruga za razvoj civilnog društva SMART

Copyright 2009 - Udruga Katapult - Uvjeti korištenja