Kraj projekta Izdavačka akademija

S 2. svibnja 2012. godine završio je Katapultov jednogodišnji projekt Izdavačka akademija financiran od strane IPA programa “Mladi na tržištu rada” i sufinanciran od strane partnera Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Rijeka.

Podsjetimo se, implementacija projekta započela je 2. svibnja 2011. godine, a do rujna iste godine trajale su pripreme za provedbu glavne aktivnosti – edukacije iz izdavaštva. Tijekom tog razdoblja, projektni tim je, u suradnji s HZZ-om Rijeka, između 140 prijavljenih odabrao 40 polaznika Akademija. Od rujna 2011. do ožujka 2012. godine njih 40 prošlo je teroijske i praktične radionice iz izdavaštva. Kroz dva mjeseca polazili su dvodnevne teorijske vikend-radionice iz različitih segmenata izdavaštva koje su vodili stručnjaci za svoja područja: Mišo Nejašmić – uvod u izdavaštvo, Seid Serdarević – uredništvo, Zorana Jagodić – lektura, Lara Hölbling Matković – prijevod, Aljoša Brajdić – dizajn, Zoran Medved – marketing i promocija, Dražen Dabić – knjižarstvo. Nakon završetka teorijskog dijela edukacije, podijeljeni su u tri redakcije koje su sačinjavale podjednak broj polaznika u ulogama urednika, lektora, prevoditelja, dizajnera, marketara i knjižara – sve s ciljem objavljivanja zajedničkih zbirka kratkih priča koje su prikupljene kroz dva mjeseca trajanja natječaja za kratku priču otvorenog za autore diljem zemlje. Tijekom četiri mjeseca praktičnog rada, polaznici su s mentorima izabrali priče, uredili ih, lektorirali, preveli tri priče s engleskog (koje smo dobili u suradnji s Comma Pressom iz Velike Britanije), napravili naslovnice knjiga, prijelom, knjižni blok i vizualne materijale za promociju, osmislili marketinšku kampanju za promociju knjiga, a uz to obavljali praksu u knjižarama Ribook i Školska knjiga!

Rezultat njihovog rada su zbirke priča “Okreni na priču”, “Tko tu koga…” i “Pandemonij” koje možete u PDF verziji skinuti sa službene stranice Akademije ili kupiti epubove za 0kn na Planetu9 ili VIP-ovoj e-knjižari.

Osim glavne aktivnosti, edukacije, organizirana je Tribina na temu problematike obrazovnog kadra u izdavaštvu, te Čajanka na kojoj su polaznici imali mogućnost licem u lice razgovarati s nekim od izdavača iz Rijeke i Zagreba te predstaviti se kao ozbiljni kandidati za rad u izdavaštvu.

Kao rezultat dobrog PR-a, brojni izdavači pokazali su interes za prvom generacijom polaznika Izdavačke akademije, a neki od njih su već dobili i svoje prve angažmane. No to je tek početak. Držimo im fige da se pokažu što sve mogu, kao što su to pokazali na Akademiji! Izdavačka akademija je gotova, prvi rezultati pokazuju njen uspjeh, a što će se dalje desiti znat ćete na vrijeme!

Last 10 posts by marina

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.