Gil Scott-Heron (1949 - 2011)

U petak, 27. svibnja u New Yorku je preminuo Gil Scott-Heron, američki pjesnik, glazbenik i autor.

Scott-Heron ostat će zapamćen kao majstor spoken word-a, slam i beat poezije, poetski glas Afroamerikanaca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i izvrstan glazbenik. Njegova poezija bila je vividni komentar socijalnih i političkih stvarnosti Amerike, no što je još važnije, Scott-Heron je svojim karakterističnim stilom i jezikom, protorepanjem i melizmima postavio nacrt za ono što će dvadesetak godina kasnije postati hip hop liricizam. Od legendarne poeme “The Revolution Will Not Be Televised” iz 1970. do prošlogodišnjeg albuma (ili audio zbirke pjesama, ako hoćete) “I’m New Here”, Scott-Heron bio je prototip i nadahnuće. Zvali su ga kumom repa i crnim Bob Dylanom.

Ako niste upoznati sa opusom Gil Scott-Herona, možda je sad vrijeme za to. Ovdje je legendarna poema, a ovdje prvi dio šestodijelnog površnog ali funkcionalnog TV-dokumentarca o čovjeku.

R.I.P., brotha.

Last 10 posts by krivac

One Response to “Gil Scott-Heron (1949 - 2011)”

  1. tea Says:

    Oh, Gile Scotte- Herone, veliki ulični pjesniče! Nek ti je sretan put. “Me and the devil” sam navečer znala slušati na repeat po sedam, osam puta. Evo je za one koji nisu:

    http://www.youtube.com/watch?v=OET8SVAGELA&feature=related

    Peace brother.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.