Razgovaraonica: Roman Simić Bodrožić

 Treća po redu ovogodišnja Katapultova Razgovaraonica održat će se u subotu, 31.10.09. u Molekuli (Delta 5, Rijeka) s početkom u 13 sati. Ovaj put nam u goste stiže pisac i urednik, Roman Simić Bodrožić. Na isti dan, također u Molekuli, održat će se književna večer s gostujućim piscem s početkom u 20 sati.

Voditeljica književne večeri je Tea Tulić.
Roman Simić Bodrožić, rođen 1972. godine u Zadru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je studij komparativne književnosti i španjolskog jezika. Član je uredništva književnog časopisa “Relations” te urednik biblioteke Živi jezici – Antologije europske kratke priče u izdavačkoj kući Profil International. Organizator je i urednik Festivala europske kratke priče.

Kao prozni pisac sudjelovao je u projektu balkanskih i nordijskih pisaca SWITCH, 2004. Bio je stipendist LCB (Literarisches Colloquium Berlin), grada Graza (2003), sudjelovao na predstavljanju mlade hrvatske proze u Beču (2003), na Bienalleu mladih umjetnika Mediterana (Rim, 1999), na književnim susretima Dani Andre Malrauxa (Sarajevo, 2000).

Uvršten je u više pregleda hrvatske proze 90-ih, a priče su mu prevođene na njemački, francuski, švedski, slovenski, poljski, bugarski, litavski i engleski jezik. Uredio (s D. Glamuzinom) panoramu hrvatske erotske priče “Libido.hr.” Knjiga “Mjesto na kojem ćemo provesti noć” prevedena je na poljski (2003) i slovenski (2004). Knjiga “U što se zaljubljujemo” dobitnica je nagrade Jutarnjeg lista za najbolju hrvatsku proznu knjigu 2005. godine. Osvojio je nagradu Kiklop za urednika godine u 2008. Poslijednju u nizu nagradu “Ranko Marinković”osvojio je za kratku priču “Dvoje djece”.

Bibliografija:
“U trenutku kao u divljini” (poezija, s T. Zajecom i V. Grgurićem) SKUD I. G. Kovačić, Zagreb, 1996.
“Mjesto na kojem ćemo provesti noć” (priče), Naklada MD, Zagreb, 2000; (Warsaw 2003; Ljubljana 2004)
“U što se zaljubljujemo” (priče), Profil, Zagreb, 2005. (”Jutarnji list Prize” for the best Croatian prose book in 2005.)

Na Bundeve, vještičje bradavice, svijeće i umjetne nokte nek briju amerikanci, kad nam osim W. Whitmana, traperica i kokakole nisu znali ponuditi nista drugo pametnije. Vi na Noć vještica dođite u Molekulu!

Last 10 posts by tea

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.