Besplatne elektroničke knjige

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, skraćeno DPKM, je početkom 2001. pokrenulo projekt Besplatne elektroničke knjige.  Prvi naslov u okviru projekta (Tour de force, Krešimira Pintarića) javno su predstavljenili u sklopu osječkog FAK-a održanog od 25. do 27. svibnja 2001. godine.

Voditelj projekta Krešimir Pintarić kaže: “Prema podacima Gfk centra za istraživanje tržišta, više od 47 posto građana RH starijih od 15 godina ima pristup internetu. Smatramo da je vrlo važno tim mnogobrojnim korisnicima interneta ponuditi visokokvalitetan kulturni sadržaj, a projekt “Besplatne elektroničke knjige” jedini je takve vrste u Hrvatskoj, kao i u široj regiji. Knjige objavljene u okviru projekta zadovoljavaju najviše književne i nakladničke standarde, što nije zanemarivo kada se uzme u obzir općenito niska kvaliteta, pogotovo jezična, internetskih sadržaja dostupnih na hrvatskom jeziku. Podaci poslužitelja na kojima su smještene mrežne stranice pokazuju da je tijekom 2006. godine bilo više od 100.000 korisnika projekta, a tijekom 2007. i 2008. godine gotovo 120.000 korisnika. U prvom kvartalu tekuće godine broj korisnika projekta premašio je 31.000.  Zahvaljujući korištenju WWW tehnologija, projekt je globalno dostupan, a prema podacima poslužitelja, više od dvije trećine korisnika je s područja Republike Hrvatske, oko četvrtine je iz regije, a ostatak je razasut po Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.”

DPKM je zajedno sa zagrebačkom izdavačkom kućom AGM objavio   poprvu hrvatsku multimedijsku knjigu poezije pod naslovom Commedia, a knjiga je javnosti predstavljena na zagrebačkom sajmu knjige i nakladništva, Interliberu, 2002. godine. U suradnji s Očnom optikom Lens (Osijek) krajem 2003. godine objavio je i prvu “klasičnu” tiskanu knjigu, zbirku priča Krešimira Pintarića “Rebeka mrzi kada kokoši trč”.

Elektroničke knjige u okviru projekta osmišljene su kao izvorne elektroničke knjige, a ne samo tekstovi dostupni u PDF ili HTML formatu. Što se tiče sadržajne strane projekta, posebni naglasak je stavljen na autore mlađe i srednje generacije, kao i na najmlađe autore i njihove prvijence. Za te dvije skupine autora osmišljene su dvije posebne biblioteke, ‘Online’ (u kojoj su objavljene knjige mnogih etabliranih hrvatskih književnika kao što su Krešimir Bagić, Daša Drndić, Drago Glamuzina, Stjepan Gulin, Marinko Koščec, Sanja Lovrenčić, Irena Lukšić, Sonja Manojlović, Miroslav Mićanović, Josip Mlakić, Goran Nuhanović, Jurica Pavičić, Robert Perišić, Sanja Pilić, Ivica Prtenjača, Damir Radić, Nenad Rizvanović, Roman Simić i Milko Valent) i ‘Mali rakun’ (Ivana Bodrožić, Helena Burić, Dorta Jagić, Aleksandra Kardum, Franjo Nagulov, Branislav Oblučar, Marko Pogačar, Saška Rojc i dr.).

Treća biblioteka u okviru projekta nedavno je pokrenuta ‘ElektroDAF’ i plod je suradnje DPKM-a i zagrebačkog nakladnika DAF. Mrežnim stranicama projekta ‘Besplatne elektroničke knjige’ IT časopis PCChip dodijelio je laskavu titulu ‘Best of HRnet 2005′.

Last 10 posts by tea

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.