Revija malih književnosti u Molekuli

From Revija malih književnosti

Peti po redu godišnji književni festival u organizaciji zagrebačkog kluba Booksa i udruge Kulturtreger predstavit će mladu književnu scenu Srbije u izboru književnog kritičara Teofila Pančića. Pančić je odabrao osam pjesnika i prozaista koji će poslije Zagreba gostovati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku: Andriju Matića, Borivoja Adaševića, Daniela Kovača, Ota Oltvanjija, Srđana Papića, Srđana V. Tešina, Dragana Mladenovića i Danu Todorović.

Tako će ove subote, 10. listopada 2009. s početkom u 20 sati u Molekuli (Delta 5, Rijeka), u sklopu Revije, nastupiti: Dragana Mladenović, Oto Oltvanji i Srđan Papić. Njih će osobno predstaviti novinar, kolumnist i kritičar Teofil Pančić.

Dragana Mladenović rođena je u Frankenbergu 1977. godine. Objavila je zbirke pjesama Nema u tome nimalo poezije (2003, 2004), Tvornica (2006), Asocijalni program (2007) i Omot spisa (2008), art book Raspad sistema (2005) s vizualnim umjetnicama Šejmom Prodanović i Milicom Rakić te koautorski samizdat Neofetus s Ivanom Tulićem i Predragom Almažanom. Pjesme su joj objavljivane u književnim časopisima i dnevnim novinama. Za prvu zbirku poezije dobila je nagradu Smedesrevskih pesničkih večeri te Gradske biblioteke u Pančevu, za kratku priču dobila je nagradu Laza Lazarević u Šapcu te nagradu časopisa Ulaznica iz Zrenjanina. Radi u tjedniku Pančevac. Živi u Pančevu.

Oto Oltvanji je rođen 1971.Studirao je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.Prvi roman napisao je sa šesnaest godina. Izašao je pod pseudonimom za ediciju roto-romana X-100. Objavio je dvadesetak priča u časopisima, antologijama i glasilima. Pisao je tekstove za Vreme, Neon, Pressing i Huper. Preveo je knjigu This is Serbia Calling Matthewa Collina, romane Zlatna krv Luciusa Sheparda, Kiša kao metak Davida Schowa, Prestonica nasilja Georgea Pelecanosa i Sva siročard Bruklina Jonathana Lethema. Prvi roman pod svojim imenom, Crne cipele, objavio je 2005. godine za Samizdat B92. Drugi roman, koji iščekuje objavljivanje, zove se Kičma noći.

Srđan Papić rođen je 1977. godine u Zrenjaninu. Završio je srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je zbirku priča Nepremostive razlike (2001) te desetak koautorskih knjiga. Kratka proza mu je objavljivana u književnim časopisima u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji i Makedoniji te je prevedena na engleski, francuski, španjolski, mađarski, slovenski, makedonski i grčki jezik. Za knjigu Dnevnik 2000, zajedno sa ostalim autorima, nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Beograda. Koordinator je međunarodnog festivala kratke priče Kikinda Short.

Cilj Festivala je predstaviti mlade književnike iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji ranije  nisu objavljivali u Hrvatskoj. Do sada su  na festivalu gostovali pisci iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore te  Bugarske. Prošle godine je Katapult u sklopu Revije ugostio mlade pisce i spisateljice iz Bugarske.

Za pisce i spisateljicu od kojih će troje nastupiti kod nas, Teofil Pančić kaže: “Oni i one nisu nikakva grupa, pravac, kružok, serkl, izam, škola, pokret; ne znam poznaju li se međusobno, vole li se ili glože, čitaju li se, i pravo da vam kažem – baš me briga. Ovde su zarad svojih individualnih talenata, i to ne onih ’obećavajućih’ (treba se posebno čuvati pisaca koji ’obećavaju’) nego ostvarenih, mada znam da će većina njih tek napisati svoje najbolje knjige, što je sasvim u redu.”

Dođite i osobno provjerite što Vam ima za reći ova mlada srpska književna reprezentacija!

Last 10 posts by tea

4 Responses to “Revija malih književnosti u Molekuli”

 1. krivac Says:

  srbija!

 2. kapuz Says:

  Valjda se kaže Hrvatska.

  Envere, pa ti ništa ne znaš. Pa kako tako ime imaš, a ništa ne znaš. A imaš li ti curu, Envere? Nije ni čudo kada ništa ne znaš. Joj, joj, joj…

 3. tea Says:

  Kaže se: za male narode puno dobre književnosti!

 4. kapuz Says:

  Bravo, Tex!

  :-)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.