Archive for October, 2013

Dvadeseto Katapultovo izdanje

Sunday, October 20th, 2013

Dvadeseto Katapultovo izdanje

Udruga Katapult predstavlja dvadesetu knjigu iz svoje edicije, autora Luke Murine: „Dnevnik jednog političara“. Urednica knjige Marina Vrđuka Beleš o djelu kazuje:

„Luka, kao pisac, progovara umjesto običnog građana koji šutke promatra dok se u politici povlače konci bez reda i pameti. Kroz fiktivni lik Zlatka Dvorovića, nedostojne suvremene verzije fićfirića, koji se „uhljebio“ u kožnoj fotelji, bez ikakvih predispozicija čovjeka od politike, ili čovjeka uopće, Luka gradi satiričnu verziju hrvatske stvarnosti i preispituje granice „fleksibilnosti“ morala. Suprotstavljajući liku Zlatka neimenovanog glavnog lika, čovjeka „iz naroda“, „radnika“ s razvijenim osjećajem za pravdu, autor preslikava ravnotežu stvarnog svijeta, istovremeno naglašavajući izazove ljudskoj humanosti i sustavu vrijednosti.

No, hoće li razvoj radnje dovesti do katarze, do poante da se sve vraća i sve plaća? Ili svijet u kojem živimo ipak nije tako idealan, a čim prije to shvatimo, time bolje za nas? Ili pak možda u nekom trenutku to prestaje biti važno?

Ozbiljnim temama unatoč, autor namjerno održava zavidnu razinu humora i jednostavnost jezika, banalizirajući dileme protagonista želeći naglasiti da su u nekim područjima ljudskih života stvari crno-bijele i da ne treba gubiti vrijeme tragajući za sivim zonama; za prostorom gdje se istina može subjektivizirati kroz oči promatrača“.

Luka Murina rođen  je 17. ožujka 1983. u Rijeci, gdje radi i živi s obitelji. Diplomirao je brodsku elektroniku.