Archive for February, 2012

Natječaj za priče o vinu

Saturday, February 18th, 2012

Organizacijski odbor 11. Festivala fantastične književnosti u Pazinu raspisao je Natječaj za priče o vinu. Ovim se natječajem traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike – fantasyja – nadnaravnog horora koje na bilo koji način obrađuju ili koriste tematiku ili motive vina.

“Po želji, ali nipošto vas na to nećemo obvezati, ako vas nadahnuće posluži smjestite radnju svojih priča u Istru i/ili pišite o istarskim vinima. Ako vam to ne odgovara, vinom se možete pozabaviti na bilo koji fantastičan način”, navodi se u tekstu konkursa.

Primaju se priče napisane na hrvatskom jeziku ili na drugim jezicima s kojih ne treba prevoditi, duljine do 10 novinskih kartica (18.000 znakova, uključujući i razmake).

Priče moraju biti originalne, tj. neobjavljene. Neobjavljenom se pričom smatra ona koja još ni na koji način nije pružena na uvid javnosti u tiskanom ili u elektronskom mediju, uključujući i internet.

Priče treba slati u jednom primjerku otisnute na papiru, potpisane imenom i prezimenom autora, s detaljnim podacima o autoru u prilogu, uključujući kontakt-podatke, te kraći životopis i bibliografiju (materijal za bilješku o piscu). U koverti s pričom OBAVEZNO treba priložiti i CD s pričom u elektronskom obliku (u .rtf datoteci, bez posebnih formatiranja teksta).

Prosudbena komisija odabrat će najbolje priče za objavljivanje u zajedničkoj zbirci, koja će biti predstavljena na 11. Festivalu fantastične književnosti koji će se održati u Pazinu i Brtonigli, u kolovozu 2012. godine.

Priče odabrane za objavljivanje u zbirci se ne rangiraju i ne nagrađuju posebnim nagradama. Autori čije se priče odaberu za zbirku bit će pozvani da svoje priče predstave na spomenutom Festivalu.

Priče treba slati na adresu:

Pučko otvoreno učilište u Pazinu
(za priče o vinu)
Šetalište Pazinske gimnazije 1
52 000 Pazin

Rok za slanje priča je 10. svibnja 2012. godine.

Stojkovićeva fantastična priča proglašena fantastičnom

Friday, February 17th, 2012

U razdoblju kada kroz hrvatske medije leti vijest o kulturi nečitanja, Katapultovi članovi iznova mogu dokazati suprotno – i dalje ima nas koji knjige rado primamo u ruke, jer da to ne činimo, zasigurno se ne bismo hvatali pisanja.

Najnoviji je primjer druga nagrada koju je osvojio Katapultovac Nenad Stojković na natječaju za najbolju kratku fantastičnu priču na engleskome jeziku. Natječaj je organiziran u okviru projekta „Kultivator“, a rezultati su objavljeni povodom međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa ‘Literature, Culture and the Fantastic: Challenges of the Fin de Siècle(s)’, odnosno ‘Fantastika u književnosti i kulturi: Izazovi Fin de Sièclâ’.

Time možemo ustvrditi kako je Nenad postao možda i najplaćeniji Katapultovac – kada je riječ o spisateljskom rad – ovom nagradom zaradivši kunu po riječi. Posljednja je rečenica zapravo upozorenje izdavačima – jer Nenadov prvijenac sadrži oko 1.200 stranica.

Čestitamo!

Predstavljanje knjige “Pod istim nebom” u Puli

Thursday, February 16th, 2012

U petak 17. veljače 2012. u Puli, s početkom u 20 sati, u galeriji Makina (Kapitolinski trg 1) održat će se predstavljanje 13. knjige iz Edicije Katapult, “Pod istim nebom“, mladog pisca Amira Alagića.

Amir je rođen 1977. godine u Banjaluci. Priče i pjesme, mnoge od njih nagrađene, objavljivao je po raznim časopisima i književnim kompilacijama. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu. Živi i radi u Puli.

korica_katapult13.jpg

Ovo mu je prva samostalna knjiga, konceptualna zbirka kratkih priča, objavljena 2010. godine, a pulskoj će je publici predstaviti zajedno s gostom večeri Andreom Matoševićem te moderatoricom i urednicom knjige Marinom Vrđuka Beleš. Dobrodošli!

Promocija knjige “Blokiraj ovo”, Tamare Crnko

Tuesday, February 14th, 2012

proizv7892.jpgPromocija će se održati u četvrtak, 16. veljače 2012. godine u 18.00 sati u Molekuli u Rijeci. Knjigu će predstaviti Zoran Krušvar, Tamara Crnko te Tamara Modrić u ime izdavača Studija TiM iz Rijeke.
U romanu mlade riječke autorice Tamare Crnko predstavlja nam se svijet suvremene studentske scene: njihove blokade fakulteta, pitanja, ideali, zahtjevi, nadanja i planovi prelamaju se u nekolicini likova, a nadasve u glavnoj junakinji Eleni koja vlastite sumnje i želje počinje pretpostavljati “revolucionarnim idejama” svoje generacije.

Naime, baveći se već godinama plesom, Elena ima jednu veliku želju: upisati studij koreografije u Londonu. Međutim, sudbina je ipak imala jako loš smisao za humor…

“Roman, kakav god bio i tko god ga napisao, u ovoj maloj kulturi uvijek ostavlja traga. Nema ih baš puno pa se primjete. Prvenstveno zbog toga što pružaju priliku za lamentaciju o hrvatskoj književnosti koja nastaje ispod svjetala reflektorâ uperenih na ona dva ili tri sveprisutna imena. Tamara Crnko dolazi s ruba i o rubu pripovijeda. O rubu s kojim se do sad, barem u novijoj hrvatskoj književnosti, nismo susretali.” Matko Vladanović (MV Info)

Tamara Crnko (1987.) piše odmalena. S pričom “Njegova stjenica” osvojila je nagradu na natječaju “Kamov ukratko”. “Blokiraj ovo!” njezin je prvi samostalan roman.

pozivnica-blokiraj-ovo.pdf

Pročitaj me u Varaždinu

Monday, February 13th, 2012

procitaj-me-korice.jpgNa Odjelu za mlade varaždinske gradske knjižnice “Metel Ožegović” 17. veljače u 19 sati bit će predstavljena konceptualna zbirka priča Marka Marciuša “Pročitaj me”. Predstavljanje organiziraju Gradska knjižnica “Metel Ožegović” Varaždin, udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) i riječka književna udruga Katapult.

U predstavljanju će, uz Marka Marciuša, književnika, sudjelovati i Mirela Fuš, voditeljica lektorskog tima udruge Katapult, a moderator će biti Nikola Leskovar, potpredsjednik udruge mladih V.U.K. Ulomke iz knjige čitat će učenici Medicinske škole Varaždin.

Ubijte ljubav u kratkoj priči

Thursday, February 9th, 2012

Trablmejkerov konkurs za kratku priču!

Udruženje građana „Trablmejker” organizuje regionalni konkurs za kratku priču na temu „Kako sam ubio ljubav”.Nije bitno da li je tužna, nesrećna, kratka, večita, smešna, čudna ili prokleta – ubijena je!
Dakle… Koja je tvoja priča?

USLOVI KONKURSA:

U obzir dolaze priče svih žanrova.
Jedan autor može poslati najviše tri priče, do 10.000 karaktera svaka.
Tema konkursa ne podrazumeva samo priče pisane u muškom rodu. Radove otkucane u Word-u, naslovljene imenom autora i imenom priče, kao i kratku biografiju i priložene u attachment-u poruke, slati na adresu: konkurs@trablmejker.com sa naznakom “Za konkurs Kako sam ubio ljubav”. U istom dokumentu obavezno navesti ime, prezime, adresu i broj telefona. Konkurs traje do 1. maja, 2012. godine. Pitanja vezana za konkurs slati na adresu izdavastvo@trablmejker.com Zbirka će biti objavljena u formi štampane publikacije i distribuirana preko knjižara i u okviru planiranih književnih promocija.

Raspisan 7. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae 2012

Friday, February 3rd, 2012

13. MEĐUNARODNI POGRANIČNI SUSRETI FORUM TOMIZZA
(Trst-Kopar-Umag, 23.-26. 5. 2012.)
objavljuje
7. MEĐUNARODNI KNJIŽEVNI NATJEČAJ
LAPIS HISTRIAE 2012

za kratku prozu
na temu:

SVECI ILI SMUTLJIVCI?
Tako je govorio Fulvio Tomizza: „To su smutljivci koji žele unijeti fašizam, komunizam, religiju, talijanizam, hrvatstvo… Drže se kao da su svetačke figure, u svakom slučaju posvećene i iznad nas. Ali u jednom trenutku i oni umiru, kao i bilo tko od nas.“

KRITERIJI NATJEČAJA:

tekst mora biti izvoran i neobjavljen
ne smije biti dulji od 15 kartica (27.000 znakova, uključujući razmake)
u obzir dolaze svi jezici (i dijalekti!) naše regije
autori se natječu isključivo s jednim radom
najbolji rad bit će nagrađen simboličnim artefaktom LAPIS HISTRIAE, te novčanom nagradom u iznosu od 1.000,00 eura
stručni ocjenjivački odbor broji tri člana
ocjenjivački odbor zadržava pravo ne dodijeliti nagradu
rok slanja tekstova je: 7. 4. 2012.
tekstu treba priložiti osobne podatke (adresu, broj telefona, e-mail, kratku biografiju s godinom rođenja)
radovi, otisnuti u 4 primjerka, šalju se poštom na adresu: Gradska knjižnica Umag, Trgovačka 6, 52470 Umag, Hrvatska, s naznakom za LAPIS HISTRIAE, i dodatno na e-mail: lapis@gku-bcu.hr
radovi koji ne budu stigli na obje navedene adrese neće ući u konkurenciju
dvanaest radova po izboru žirija bit će objavljeno u Zborniku Lapis Histriae 2012 krajem godine
nagrada će se svečano dodijeliti autoru pobjedničkog rada na 12. Forumu Tomizza, u Umagu, 25. 5. 2012. godine

Dodatne informacije: Gradska knjižnica Umag (lapis@gku-bcu.hr, www.forumtomizza.com; +385/52/721-561)