Archive for December, 2011

Književna večer s Vladimirom Arsenijevićem

Thursday, December 29th, 2011

arsenijevic-pozivnica.jpgKnjiževni šlag za kraj godine!  U petak, 30.12. 11. s početkom u 20 sati u Molekuli (Delta 5, Rijeka) Katapult će u sklopu “Razgovaraonica”ugostiti  srpskog pisca u riječkoj rezidenciji, Vladimira Arsenijevića!Voditeljica je Tea Tulić.

Vladimir Arsenijević , nagrađivani i međunarodno priznati srpski pisac, urednik, prevoditelj, glazbenik i kolumnist  je rođen 1965. U Puli. Svojim prvim romanom “U potpalublju” osvojio je NIN- ovu nagradu 1994. godine postavši tako najmlađim dobitnikom ove prestižne nagrade. Ova proturatna knjiga ubrzo je prevedena na 20 jezika i postavila je Arsenijevića među najprevođenije srpske pisce. Od tada je Arsenijević objavio četiri druga romana:  ”Anđela” (1997), “MEKSIKO ratni dnevnik” (2000), “Išmail” (s Aleksandrom Zografom, 2004), i “Predator” (2008).

Utemeljio je i razvio izdavačku kuću RENDE u kojoj je radio kao glavni urednik od njezina osnutka sve do 2007. godine.

Organizator je regionalnog književnog festivala Krokodil koji se svake godine održava u Beogradu i kroz koji se na dinamičan, zabavan i multimedijalno-informativan način predstavlja najzanimljivije književne stvaraoce s područja bivše Jugoslavije. Djeluje i u novoj izdavačkoj kući Reflektor- knjige za slušanje iz Beograda koja objavljuje audio knjige.

Ovo je o Arsenijeviću “ugrubo”, a Vi dođite k nama u petak i saznajte puno više. Garantiramo prijateljsku atmosferu i obostrano zadovoljstvo!

Udruga Katapult


NATJEČAJ ZA MLADE PJESNIKE Milivoj Cvetnić

Monday, December 26th, 2011

Dostupno na linku: http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=42130

Andrea Zlatar - ministrica koja ima strast za kulturu

Saturday, December 10th, 2011

Velika su očekivanja kulturnjaka od aktivne znanstvenice, književnice, sveučilišne profesorice, urednice a od nedavno i nove ministrice kulture, Andree Zlatar. Ona se već dosad pokazala kao osoba koja poznaje i podržava hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu, a kao književnica će zasigurno imati sluha i interesa za poboljšanje položaja knjige i pisaca, odnosno spisateljica u Hrvatskoj.

Više o novoj ministrici kulture čitajte u članku Novog Lista.

Goranovo proljeće raspisalo natječaj za mlade pjesnike

Saturday, December 10th, 2011

Studentsko kulturno umjetničko društvo “Ivan Goran Kovačić” organizira književnu manifestaciju “Goranovo proljeće”. U nizu programa 49. “Goranova proljeća” – 2012. tridesetpeti put raspisuje se natječaj za mlade pjesnike. O detaljima natječaja čitajte ovdje.

Udruga Katapult održala tribinu o kadru u izdavaštvu

Saturday, December 10th, 2011

6. prosinca 2011. u sklopu projekta Izdavačka akademija u gradskoj vijećnici je održana tribina o kadru u izdavaštvu. Tribina se bavila  problematikom obrazovanja i osposobljavanja za rad u izdavaštvu, s posebnim osvrtom na segment marketinga, knjižarstva te novih tehnologija u izdavaštvu.

U razgovoru su sudjelovali dr. sc. Srećko Jelušić, v.d. prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo sa Sveučilišta u Zadru, Neven Antičević, direktor izdavačke kuće Algoritam i predsjednik Zajednice hrvatskih nakladnika i knjižara, te Milan Zagorac, direktor Izdavačkog Centra Rijeka (ICR). Razgovor je moderirala Marina Vrđuka Beleš.

Više o svemu čitajte na stranici mojarijeka.hr.

Čitajte (sic!)

Monday, December 5th, 2011

tekst5699.jpg(sic!) je besplatan elektronski i tiskani časopis za po-etička istraživanja i djelovanja koji objavljuje Udruženje Interkultura iz Sarajeva. Oko sebe okuplja mlade, nove književno-kritičarske snage Bosne i Hercegovine.

Glavni urednik časopisa, Mirnes Sokolović za njihove kritike koje odlikuje esejistički i tzv. close reading pristup, kaže: “Namijenjene su prije svega onima koji ih razumiju. Onima koji znaju da pisanje tih kritika ne može donijeti ličnu korist, materijalnu ili statusnu. Koji vjeruju da se tim i takvim pisanjem i preispitivanjem opštepriznatih veličina u jednoj književnosti ne mogu priskrbiti novčana dobit, kabineti ili počasne titule. Namijenjene su onima koji znaju šta je prava književnost.”

Na njihovim stranicama možete preuzeti časopis u elektroničkom obliku. a na stranicama Mv Info-a možete pročitati intervju sa Sokolovićem.

Najava tribine “Kadar u izdavaštvu”

Thursday, December 1st, 2011

U organizaciji Katapulta, a u okviru projekta “Izdavačka akademija” organizira se Tribina “Kadar u izdavaštvu” koja će se održati 06. prosinca 2011.(utorak) u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, Rijeka s početkom u 14 h.

Tribina će se baviti problematikom obrazovanja i osposobljavanja za rad u izdavaštvu, s posebnim osvrtom na segment marketinga, knjižarstva te novih tehnologija u izdavaštvu. (more…)