Archive for November, 2011

“Riječke rock himne”, Zorana Žmirića

Wednesday, November 30th, 2011
Nakon tri godine studioznog rada, dugoočekivana knjiga “Riječke rock himne” autora Zorana Žmirića, konačno je izašla iz tiska.
Riječke rock himne knjiga je o nastanku najboljih pjesama riječkog rocka od 1979. do 2009. godine. Kroz nekoliko stotina intervjua, autor u knjizi rekonstruira nastanak 60 pjesama nastalih tijekom 30 godina aktivnosti kultne riječke glazbene scene istovremeno donoseći biografije njezinih najznačajnijih kreativaca kao i priče o porijeklu imena riječkih sastava. Na 464 stranice bogato ilustriranima sa 180 fotografija, knjiga uvodi čitatelja u tajne glazbenih radionica otkrivajući porijeklo nastanka ključnih skladbi koje su obilježile daleku i bližu povijest riječke scene. Knjiga nas vodi od 1979. do 2009. godine kroz sve derivate rocka ne zaobilazeći pritom niti punk, hard core, noise, industrial, heavy metal, pop, hip hop, jazz ili kantautorske akustičare.    ( Novi List)

Klik na članak s promocije!

Književni natječaji na lageru

Saturday, November 26th, 2011

Nose novčane nagrade, kraću slavu, objavu knjige, veselje u kući… Provjerite što traže za uzvrat!

PRIČIGIN 2012

KRATKA PRIČA JE ŽENSKOG RODA

NATJEČAJ “DOBRIŠA CESARIĆ”

Predstavljanje zbirke priča „Horda“, Danijela Konjarika

Tuesday, November 22nd, 2011

konjarik-pozivnica.jpgUdruga Katapult Vas poziva na predstavljanje šesnaeste po redu knjige iz Edicije Katapult. U petak, 25. studenog, 2011. godine, s početkom u 19 sati, u svima već poznatoj dnevnoj sobi Molekule (Delta 5, Rijeka – bivši Ivex), moći ćete upoznati novoobjavljenu zbirku kratkih priča Danijela Konjarika, pod jednostavnim nazivom „Horda“.

Voditelj večeri, a ujedno i urednik zbirke jest Josip Potnar, čiji je roman također ugledao svjetlo dana unutar spomenute edicije. (more…)

Introducing the book

Monday, November 21st, 2011

Video koji ismijava nove korisnike računala (i ostalih software/hardware pomagala) i njihova smiješna početnička pitanja - kreirajući sličan problem u Srednjem vijeku.

Zašto čitamo?!

Sunday, November 20th, 2011

Često se mi, s one strane laptopa, znamo zapitati – zašto pišemo? No rijetko se, osim kada smo pogođeni takvim oblikom obveze, pitamo,  zašto dovraga čitamo? Doista, zašto čitamo, kada nas ta praksa tjera na glancanje njenih okvira, sve dok sam proces čitanja ne postane rutina?

Do ovog me pitanja, ironično, doveo odgovor. Bio je u obliku nekoliko kartica nelekturiranog teksta koji je time više, djelovao poput zapisa pronađenog unutar neke spilje.

O neimenovanom tekstu

Već me dugo nijedan rukopis nije toliko zaintrigirao. Kao da je pisan pod utjecajem opojnih sredstava, jednostavno se gubi. Autor izvrće redoslijed riječi do te mjere da nastaje opsesivno-kompulzivna potreba njihova povratka na unaprijed predodređena mjesta, no istovremeno i spoznaja da je ta radnja zabranjena. Ovo je tekst uma kakav se rijetko pronalazi. Gotovo tok misli, no zapravo nešto više od toga. Djeluje kao oprostorivanje misaonih procesa. Čitatelju se čini da lakoćom ulazi u tuđi svijet, (ne)pozvano, (ne)najavljeno i sada tu, iznutra, sjedi i promatra. Voajeristička priroda čitatelja stoji zadovoljena. Štoviše, taj skoro-pa-tok-misli djeluje toliko krhko, da medij pomoću kojeg se proces čitanja odvija (u ovom slučaju laptop), čitatelj u krilu drži nježno, kako ga ne bi narušio (onaj s-p-t-m, ne proces čitanja). I samo mu – tome Čitatelju – kroz glavu prolazi ‘neka ne prestane’.

Čitamo iz obaveze, čitamo iz znatiželje. Ponekad, najrjeđe (?) iz dosade. Čitamo. Čitamo u nadi, čekajući ovakve trenutke.

  ***

Ovo je zapravo poziv onima koji se pitaju  zašto pišu – da ponekad ta pisanja podijele s Katapultom. Jer nije bitno što poštar uvijek zvoni dvaput, već što s druge strane postoji netko tko se raduje novoj pošti i novim tekstovima.

POKRENUT PORTAL CIVILNODRUŠTVO.HR

Tuesday, November 15th, 2011
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
POKRENUT PORTAL CIVILNODRUŠTVO.HR
(Zagreb, 25. listopada 2011.) Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva podržala je stvaranje multimedijalne platforme kojoj je cilj biti medij za informiranje javnosti o aktivnostima organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, a koja je od danas aktivna na adresi: www.civilnodrustvo.h r .
Portal www.civilnodrustvo.hr uz informacije o radu organizacija civilnoga društva založit će se i za objavu informacija i medija kao promicatelja vrijednosti zalaganja za opće dobro.
Time će nastojanja organizacija civilnoga društva i svih drugih dionika u društvu, pokrenuta s ciljem djelovanja za opće dobro, kroz portal naći svoj put i imati odjeka u najširoj javnosti te na taj način podržati pozitivne društvene promjene.
Vjerujemo da ćete u ovoj inicijativi Nacionalne zaklade prepoznati i vlastite interese te da ćete pratiti portal www.civilnodrustvo.hr kao izvor informacija o građanskom aktivizmu i vrijednostima zalaganja za opće dobro.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Bube su u glavi

Tuesday, November 15th, 2011

“Japanske bube” Sanje Željeznjak predstavljene su 10. studenog u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović”. Urednica Marina Vrđuka-Beleš nažalost nije mogla doći, ali su zato pristigli Zlatko Ožanić, nakladnik i Mirela Fuš, lektorica. Druženje je nakon predstavljanja preseljeno u “Groficu Maricu” na čajanku.

Izvještaj s promocije

Letalačka fešta i ove godine!

Wednesday, November 9th, 2011

Fliegerfest je ime za središnju godišnju književnu večer u organizaciji udruge Katapult. Zamišljen kao prilika za upoznavanje, druženje, produbljivanje suradnje i upoznavanje sa međusobnim literarnim radom članica i članova udruge Katapult iz cijele Hrvatske, Fliegerfest je svoju prvu inkarnaciju kao svojevrsni “jednovečernji festival književnosti” doživio 24. listopada 2008.

Ove godine četvrti po redu Fliegerfest ima istu funkciju okupljanja male ali slatke Katapultove “obitelji” na jednom mjestu, a služi i kao krovna performerska večer u Katapultovom kalendaru, večer koja objedinjuje sve godišnje Katapultove izvedbene programe.

Tako će u petak 11. studenog 2011. u 20 sati iza mikrofona i pred publiku u riječkoj Molekuli stati osmero Katapultovaca: Mirela Fuš, Hana Dagostin, Izabella Lizzul, Korina Dijan, Jelena J-Zlo Tondini, Moris Mateljan, Enver Krivac i Tea Tulić.

Mjesto događanja je dnevni boravak Molekule ( bivša Ivexova zgrada, Delta 5, Rijeka).

Veselimo se vašem dolasku!

Predstavljanje “Japanskih buba” Sanje Željeznjak iliti katapultovci u Varaždinu

Monday, November 7th, 2011

Knjigu “Japanske bube” će u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović” 10. studenog, osim autorice, predstaviti Marina Vrđuka Beleš (urednica), Zlatko Ožanić (nakladnik), a moderatorica će biti Nadica Kolarić-Levatić. Mirela Fuš, lektorica knjige će sjediti u publici s autorom ovog teksta. Više informacija ovdje.