Archive for October, 2011

4. MEĐUNARODNI FESTIVAL KNJIŽEVNOSTI - RIJEKA

Monday, October 31st, 2011

Za više informacija, klikni na plakat ;) plakat.jpg

Predstavljanje knjige “Velika smeđa fleka”, Daniela Radočaja

Tuesday, October 25th, 2011

radocaj-plakat.jpgPozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 28. listopada 2011. godine, u 19 sati na predstavljanju petnaeste knjige iz Edicije Katapult, zgodno naslovljene “Velika smeđa fleka” autora Daniela Radočaja. Voditeljica književne večeri, ujedno i urednica knjige je Dijana Merdanović, inače i sama ponosna vlasnica knjige iz iste edicije. Mjesto događanja je Molekula (Delta5, Rijeka, bivši Ivex). (more…)

Tihi pjesnik kozmičkih krajolika

Monday, October 24th, 2011

Novi broj Vijenca donosi tekst Miše Grundlera o Tomasu Tranströmeru, dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Klik na link!

3. FESTIVAL AKTIVISTIČKE POEZIJE “ART ATTACK”

Friday, October 21st, 2011

Više o ovom međunarodnom hvalevrijednom festivalu, kojemu sam i sam prisustvovao pretprošle godine, možete saznati na linku:

http://manifest.blog.hr/2011/10/1629570512/3-festival-aktivisticke-poezije-art-attack-program.html 

STRIP U MOLEKULI!

Monday, October 17th, 2011

 18.10.2011. s početkom u 20 sati u Molekuli (Delta 5, Rijeka) gostuje:

FIJUK MREŽA

Nezavisni izdavači stripa i muzike

(Komikaze, Turbo Comix, Fanzin Ceger, Studiostrip, Dirty editions…)

Partner : Clubture (more…)

Andreju Nikolaidisu nagrada EU za književnost

Thursday, October 13th, 2011

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis dobitnik je nagrade Europske Unije za književnost za najbolje prozno djelo u proteklih pet godina, za roman ‘Sin’. Više o svemu ovdje.

Podržimo projekt i “Učinimo pisce vidljivijima!”

Wednesday, October 12th, 2011

Portal “Moderna vremena Info” među prvima je podržao “Pravo na profesiju”, inicijativu koju je pokrenuo pisac Robert Perišić uz podršku grupe svojih kolegica i kolega pisaca, a s namjerom poboljšanja položaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj. Još od svojih početaka,  1988. godine, Moderna vremena su bila uz hrvatske pisce, na različite načine: od ponude i izloženosti njihovih knjiga, nebrojenih događanja u knjižari-antikvarijatu u Kordunskoj i kasnije u Teslinoj ulici, preko prve specijalizirane revije za knjigu u Hrvatskoj, jedne od prvih hrvatskih online knjižara uz dodatak e-magazina pa sve do ovog današnjeg portala.

Sada su se odlučili  za jedan vrlo ambiciozan i zahtjevan projekt koji će “bez roka trajanja” putem novog, tehnološki inovativnog interaktivnog portala i mobilnih aplikacija osigurati veću vidljivost hrvatskih spisateljica i spisatelja kao i njihovih knjiga, poticati i istraživati čitanost (prodavanost, posuđivanost), te stvoriti živu online zajednicu autora i čitatelja. (more…)

Možda nekoga zanima:

Tuesday, October 11th, 2011

M A T I C A   H R V A T S K A

i

OGRANAK MATICE HRVATSKE U GRUDAMA

pozivaju Vas na predstavljanje knjige i dvaju CD-a

 G R U D S K O   P I V A N J E

 Knjigu i CD-e predstavit će

 Damir Zorić

 Joško Čaleta

 Jozo Marić

 Tomislav Matković

 * * *

 Tradicijsku glazbu izvode

 Ženske i muške gangaške skupine iz Gruda

 Jure Miloš na guslama i diplama

 Program vodi

 Željko Andrijanić

 

Petak, 14. listopada 2011. u 18 sati

Palača Matice hrvatske, Strossmayerov trg 4, Zagreb

ČIZME SLOBODE – roman o životu vinkovačke Punk-ikone, Satanu Panonskom i predratnoj underground sceni

Tuesday, October 11th, 2011

izmeslobodeivangliisata.jpgZa sljedeći knjiški projekt, moja malenkost potpisuje: grafičko uređenje, dizajn korica, predgovor i recenziju romana. Više o knjizi na: http:// www.ivanglisic.com/ ili   http://www.satanpanonski.blog.hr/

Pametno oglušivši se na nepotvrđene izjave sumnjivih svjedoka, šabački autor Ivan Glišić, ovaj memorijalno-istraživački roman sazdao je iz prve ruke, namjesto nametljivim političkim, umjetničko-subkulturološkim fragmentima života i djela kultne kontroverzne ličnosti – Satana Panonskog. Tako Čizme slobode zasigurno ne spadaju u priču koja bi čitalačkim interesom željela zasjeniti domaće bestselere. Bilo srpske, bilo hrvatske. Baš naprotiv, sama pojava omaža u spisateljskoj domeni uz ustrajnost Glišića, jednog od najvećih underground autora na prostoru bivše Jugoslavije, ovo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje, samo će već davno detektirane aktualne i potencijalne konzumente učiniti još povlaštenijima (nije kasno da im se i Ti pridružiš!).

U Čizmama slobode fantazmagoriju Satana Panonskog autor koristi kao pripovjedački medij projiciranja ratom omeđene alternativne generacije devedesetih godina, odnosno kao iskaz predratne kulminacije domaće punk scene i njen opstanak pod razarajućim granatama, a Satan Panonski nije samo svojim djelima nadživljeni pjesnik, slikar ili glazbenik. On postaje sljedbenički logo beskompromisno opredijeljenih za: duhovno ispred materijalnog, istinu ispred laži, vlastito mišljenje ispred nametnutog, prijateljstvo ispred interesa; satkan karizmatičnom kraticom K.O.Z.O. – Kečerov odred za odmazdu.

Po romanu Čizme slobode, nastala je i istoimena radio-drama. Adaptirao ju je dramaturg Ivan Velisavljević u izvedbi Drugog programa radio Beograda. 2010. djelo je proglašeno najboljim ostvarenjem autora do trideset godina.

U suradnji s pokojnim Satanom Panonskim, 1990. Ivan Glišić objavio je i antologiju Punk-poezije «Djeca starog Bakunjina». Za taj projekt, Satan potpisuje dizajn korica, a knjigu obogaćuje svojim jedinstvenim crtežima.

I u čizmama slobode nalaze se njegovi, dosada neobjavljeni, crteži, kao i literarni dodatak s, uglavnom neštampanim radovima, proznim i poetskim.

Glišić je i ranije ostvarivao uspješnu suradnju na ovim prostorima. Dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969. otpjevao Dalibor Brun na muziku Rajmonda Rujića, povodom Omladinskog festivala u Subotici. Iste godine, Josipa Lisac s Glišićevim tekstom i Rujićevom muzikom, predstavlja bivšu Jugoslaviju na Takmićenju muzičke omladine Europe u Burgasu, te osvajaju Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju. Dvije godine kasnije i drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, s Josipom Lisac na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima. Glišić i Rujić također su autori čuvene evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. Njihove Ždralove otpjevao je Tomislav Ivčić, a Duško Lokin Jagode na dlanu.

Ivan Glišić za sobom ima više od trideset objavljenih autorskih underground knjiga. Neke su objavljene i u Americi, na engleskom, u prijevodu David Stonea, filozofa iz Baltimora.

Pozdrav svima :)

Tuesday, October 11th, 2011

…dodijeljen mi je pristupni kod za blog pa ćete, s vremena na vrijeme, moći pročitati i pokoju moju književnu obavijest. Nadam se da će, među njima, biti i onih korisnih za čitatelje bloga…

Toliko,

Daniel Radočaj