Archive for September, 2011

Radionice na Izdavačkoj akademiji

Thursday, September 22nd, 2011

Akademska godina na Izdavačkoj akademiji počela je 9.9. i do danas su polaznici sudjelovali na teorijskim radionicama iz osnova izdavaštva, pod vodstvom Miše Nejašmića (Jesenski i Turk) i uredništva (Seid Serdarević, Fraktura). Ovaj vikend (23. i 24. 9.) rezervirani su za Zoranu Jagodić i radionice iz lekture.

Iako se kaže da se ‘prvi mačići u vodu bacaju’, ne možemo reći da znamo kako se to radi. Iako su radionice bile vrlo intenzivne, jer su cjelodnevne, polaznici i njihovi mentori stoički su podnijeli pasje vrućine i audio-vizualne uzbudljivosti  kontejnerskog terminala, ali su sa sobom ponijeli vrijedna znanja i iskustva.

Ako vas zanima više o Izdavačkoj akademiji, skoknite na službenu web stranicu.

Pisati na slobodi

Tuesday, September 20th, 2011

 Liao Yiwu, kineski pjesnik, koji je ponukan krvavo ugušenim demonstracijama studenata na Tiananmen Trgu  1989, napisao pjesmu Masakr i zbog iste osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine, danas (na slobodi) progovara o cijelom tom traumatičnom, osobnom i kolektivnom iskustvu, umjetničkom stvaranju u diktatorskim režimima, promjenama u Kini i poteškoćama pisanja na slobodi.

Ekskluzivni razgovor, koji je s njim vodila Corina Bernić, čitajte na portalu pescanik.net. 

 Liu Xiaobo je , podsjećamo, drugi kineski pisac i nobelovac koji je još uvijek u zatvoru. Kineske vlasti uhitile su ga 23. lipnja 2009. na temelju sumnje, da “izaziva podrivanje državne vlasti”. Na temelju optužbe osuđen je na jedanaest godina zatvora. Prošle godine je pokrenuta peticija pisaca i spisateljica iz cijelog svijeta za njegovo oslobađanje.Traženje slobode za Xiaoboa je ponovno pokrenuto  nedavno na 77. Kongresu medjunarodnog PEN-a u Beogradu.

Nagrada Mate Balota 2011. za rukopis

Tuesday, September 20th, 2011

Natječaj je otvoren do 1.11.2011. !

Literary perspectives

Monday, September 19th, 2011

 Ako još s ovim niste upoznati, na Eurozine-u, Internet magazinu koji obrađuje sve važnije teme o Europskoj kulturi i politici, možete pratiti i rubriku “Literary perspectives” . Radi se o seriji članaka koji pružaju uvid u novije književne tendencije u pojedinim Europskim zemljama, regijama ili jezicima, a koje pišu poznati književni kritičari i autori. Tamo možete i pročitati što Andrea Zlatar piše o hrvatskoj književnoj perspektivi (članak je malo stariji).

Čitajte…

Thursday, September 15th, 2011

…kratke priče naše predsjednice Tee Tulić na Knjigomatu.

Münchausen u Ravnoj Gori!

Friday, September 2nd, 2011

 Sjajna predstava, u maestralnoj izvedbi Vilima Matule, Münchausen održat će se ove subote, 3.9. u 20.00 sati u Domu kulture Ravna Gora. Koliko ste puta ovu predstavu, koja uspješno igra u Hrvatskoj i inozemstvu već više od deset godina, propustili? Svakako nemojte to učiniti opet! Cijena ulaznice je svega 30 kn. Uputite se na link i saznajte sve o Münchausenu ovdje.

Robert Perišić: U rujnu bi i pisci mogli prosvjedovati

Friday, September 2nd, 2011

Intervju s Perišićem koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a nadovezuje se na njegov tekst o promjeni statusa pisca u Hrvatskoj (objavljenog na portalu Moderna vremena Info) možete pročitati ovdje.