Archive for July, 2011

“Superioran” nobelovac i Guardian-ov test

Wednesday, July 27th, 2011

 U nedavnom intervjuu, koji je dao za Royal Geographic Society, britanski pisac trinidadskog porijekla i nobelovac Sir Vidiadhar Surajprasad  Naipaul je navukao bijes javnosti sugestijom da su spisateljice “sentimentalne” i da ih ne smatra ravnopravnima sebi. Ustvrdio je također da ” čim pročita odlomak ili dva već zna da li ga je napisala žena ili ne”. Možete li i vi to reći za sebe?

„Guardian? je, nakon ovih izjava  V. S. Naipaula, osmislio test u kojem se nudi 10 odlomaka iz 10 različitih knjiga, a vi morate procijeniti radi li se o autoru ili autorici. Izvolite Guardian-ov test i sretno!

Zoran Ferić u Balaturi

Friday, July 22nd, 2011

Dragi dječaci i djevojčice!

Ne dozvolite da Vam ljetne večeri prolaze bez reda i cilja, dođite u hotel Balatura (Tribalj) i družite se s piscima!

U sklopu “Vinodolskih ljetnih noći”, 23. srpnja (subota) od 21 sati, Balatura (Mali Sušik 2, Tribalj), ugoščuje Zorana Ferića koji će u Tribalj stići kako bi vam čitao i odgovarao na pitanja. Dobra zabava zagarantirana.

Više o ljetnim događanjima u Balaturi pogledajte ovdje.

A mi se vidimo ondje!

ZVONA ii NARI kao književna oaza

Tuesday, July 19th, 2011

ZVONA ii NARI je udruga za proizvodnju kulture iz  Ližnjana (Istra) koja ima za cilj promicati kulturne, umjetničke i druge humane vrijednosti a  osnovao ju je spisateljski par iz Pule, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Njih dvoje su upravo otvorili vrata svog doma i obiteljskog nasljeđa svim dobronamjernim ljudima i pretvorili ga u književno svratište.

Književno svratište ZVONA ii NARI piscima, pjesnicima, prevoditeljima, kritičarima, urednicima, izdavačima, istraživačima i svima ostalima koji se kreativno bave književnošću na raspolaganje stavlja četiri kuće, za kraći ili duži boravak, tijekom ljeta ili cijele godine. Kuće se nalaze u mirnoj stambenoj zoni Ližnjana, na obiteljskom imanju u sklopu kojega je i mala knjižnica Udruge ZVONA ii NARI otvorena stanovnicima Ližnjana i Medulina, kao i gostujućim književnicima.  Više o njihovoj fantastičnoj namjeri i inicijativi čitajte ovdje.

“Varaždinski Batman” posjetio Pazin

Tuesday, July 19th, 2011

Denis Peričić, varaždinski književnik u Pazinu je na Danima Julesa Vernea predstavio svoju novu knjigu „Netopir i črni ljudi“. Moderatori promocije bili su Davor Šišović, novinar i književni kritičar i Iva Ciceran, ravnateljica pazinske knjižnice.

- Glavni likovi romana su povijesne osobe poput grofice i pjesnikinje Katarine Patačić, njezinog muža „grofa od Pinte“ Franje Patačića te misionara i istraživača Nikole Plantića, sučeljenih s prijetnjom sotonističke sekte Črnih ljudi koji „magijom vatre“ žele uništiti Varaždin.

U pomoć im dolazi tajnoviti Netopir, zakukuljeni osvetnik, svojevrsna inačica stripovskog i filmskog Batmana, zakleti neprijatelj zla. Sa svojim pomoćnikom Petricom Kerempuhom, „zaduženim“ za humoristične elemente, Netopir se bori protiv Črnih ljudi, ali i za srce lijepe grofice - zapisao je Borivoj Radaković, urednik knjige.

http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/339283

http://varazdinske-vijesti.hr/kultura/novi-roman-denisa-pericica-netopir-i-crni-ljudi.html

Poslušajte Virginiu Woolf

Friday, July 15th, 2011

… Kako čita vlasiti  esej  “Craftmanship” za emisiju BBC-ja emitiranu 29. travnja 1937. godine. To je jedina (makar dostupna) snimka njezinog govora. Imate i transkript!

KOSA POSVUDA u Ribooku

Tuesday, July 5th, 2011

Ne, riječka knjižara Ribook ne postaje poprište ovogodišnjeg Hairstyle News-a niti novo “in” okupljalište hipija. “Kosa posvuda” je, kao što već znate, ime prvijenca naše predsjednice Tee Tulić, potresnog i luckastog crossover-a između zbirke crtica i romana pomoću kojeg je kući odnijela ovogodišnju nagradu Prozak.

Stoga, u četvrtak 7. srpnja u 19 sati svratite do Ribooka i prisustvujte razbijanju šampanjca o Tein prvi brod. U ime Prozaka i Algoritma o knjizi će govoriti urednik knjige Kruno Lokotar, a u svoje i u ime knjige par stvari će Vam reći i Tea. Moderator je Enver Krivac.

O Teinom prvijencu urednik Kruno Lokotar je rekao:

“Kosa posvuda” nije nekakva mračna knjiga unatoč tome što joj je okvir ispitivanje riječi “bez imalo mekoće, satkane od samih suglasnika” – smrt. Naprotiv, Tea Tulić je uspjela svojim pripovijedanjem i britkim zapažanjima, uvrnutim, luckastim pristupom i životu i smrti, kroz lucidne crtice, što humorom, što domišljatošću i sjajnim stilom – vitalizmom generalno – ispričati priču koja se čita lako i s užitkom, a da pri tom nije izgubila ništa od svoje potresnosti i duboke emotivnosti. Ova knjiga je nešto kao “uloga moje porodice u najraširenijoj svjetskoj bolesti”, samo na pop-način, djevojački, terapeutski iskren i opčinjavajući.

Veselimo se Vašem dolasku.

O “Kosi posvuda” više pročitajte ovdje. Kratki intervju s Teom pročitajte ovdje.

Pobjednici Vranca 2011

Friday, July 1st, 2011

Jučer, 30. lipnja, u vinskom podrumu “Plantaža? u Šipčaniku, Crna Gora, proglašeni su pobjednici književnog natječaja „Vranac - Najbolja kratka priča 2011“ međunarodnog festivala „Odakle zovem“.

Prvu nagradu dobila je mlada srpska spisateljica Dragoslava Barzut. Druga nagrada pripala je Srbinu Damiru Nediću, a trećenagrađena je Iva Hvalač iz Hrvatske. Žiri koji je izabrao finaliste i pobjednike radio je u sastavu Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica.

U konkurenciji za ovu književnu nagradu ove godine bila su i dva K-pisca, Amir Alagić (s pričom “Iza zida…?) i Nikola Leskovar (s pričom “Apokalipse?). Kao finalisti uvršteni su u knjigu “Izvan koridora, Vranac - najbolja priča 2010″ (Karver/VBZ, 2011).

Više o dodjeli nagrada čitajte ovdje.