Archive for June, 2011

Tko je bio John Steinbeck?

Tuesday, June 28th, 2011

Za biografiju preostaju nam servisne informacije, a za dušu djela. John Steinbeck je rođen 1902. godine u, državi naranča i zlata, Kaliforniji odnosno gradu Salinas o kojem pripadajuća wiki-stranica odmah spominje kako je to mjesto u kojem je rođen John Steinbeck. Reciprocitet tog odnosa potvrđuje činjenica da je u Salinasu i okolici Steinbeck smjestio radnje dobrog dijela svog literarnog opusa. John je stigao na ovaj svijet kao plod braka blagajnika njemačkog porijekla i učiteljice irskog porijekla. Završio je srednju školu u Salinasu i proveo četiri godine na Sveučilištu Stanford gdje je studirao prirodne znanosti. Podrobno poznavanje Darwinove teorije prirodne selekcije trebalo ga je pripremiti za grubu stvarnost koja očekuje veliku većinu onih s naumom izgrađivanja spisateljske karijere.
(more…)

„IZDALI ME IZDAVAČI, IZDAO ME BRAT“

Tuesday, June 21st, 2011

Posao koji se kolokvijalno često veže uz izraze kao ‘rudarski posao’, ‘prisilna izolacijska politika’ ili ’samo-izgnanstvo’ te ‘oftamološko-ortopedski zlatni rudnik’ – pisanje često zna biti puka muka samo po sebi i bez grubosti kritičara zasukanih rukava, crvenih lica i istaknute čeone žile. S obzirom na umješnost s riječima, spisateljske ‘inteligentne’ rakete i dubinske bombe posebna su opasnost za povremeno potapanje svih lađa njihovim kolegama. Doduše, dvoboji autora, debatne bitke i dopisni ratovi između pisaca nisu posebna novost. Potonji često znaju biti zabavni (marketinški plodonosni za obje strane), ali jednako tako i neumjesni. Internet stranica Flavorwire prenijela je trideset, po njima najoštrijih, slavnih kritika o slavnim spisateljima. Evo za vas prijevoda izabranih citata s ponekim dodatkom.
(more…)

NATJEČAJ ZA KRATKU PRIČU

Wednesday, June 15th, 2011

Udruga Katapult u sklopu projekta “Izdavačka akademija” objavljuje natječaj za kratku priču na temu “Susjedi“ i ovim putem poziva sve Vas pisce i spisateljice: afirmirane i neafirmirane, mlade i stare, satiričare i tragičare da nam pošaljete svoju kratku priču ili više njih.   

Najboljih 10 priča bit će objavljene u zbirci priča, krajnjem rezultatu navedenog projekta, a koristit će se kao materijal za edukaciju iz izdavaštva.

Izabrane priče proći će kroz sve radionice Izdavačke akademije (uredništvo, lektura, prijevod, dizajn, marketing i promocija te knjižarstvo) i kroz ruke tri “redakcije” polaznika pod vodstvom stručnih mentora s dugogodišnjim iskustvom u struci, a na kraju projekta objavit će se tri različite verzije zbirki istih priča.

Svi objavljeni autori dobit će po jedan primjerak svake objavljene zbirke i imat će priliku prisustvovati na promociji zbirke.

Uvjeti natječaja:

 • u natječaju mogu sudjelovati svi građani Republike Hrvatske,
 • priče moraju odgovarati temi „Susjedi“,
 • priče moraju zadovoljavati kriterij dužine od sedam do deset kartica teksta (12 600 – 18 000 znakova, s razmacima) i moraju biti pisane na hrvatskom jeziku,
 • autori mogu sudjelovati s neograničenim brojem priča,
 • ukoliko prijavljujete više kratkih priča, stavljate ih sve u jedan dokument (jedna ispod druge),
 • priče ne smiju biti prije objavljivane, niti samostalno niti kao dio nekog dužeg proznog teksta,
 • radovi se učitavaju (uploadaju) putem službene web stranice http://www.izdavacka-akademija.org/hr/natjecaj pod šifrom prema vlastitom odabiru,
 • dokument mora sadržavati naslov priče, priču (od 12 600 do 18 000 znakova) i mora biti nazvan (spremljen) pod istom šifrom pod kojom se prijavljuje na natječaj,
 • šifra, ime i prezime, kontakt telefon i e-mail upisuju u za to predviđena polja na internetskoj stranici.

Nepotpune prijave neće se uzeti u obzir.
Natječaj je otvoren do 15. kolovoza 2011. godine.
U izboru najboljih priča sudjelovat će mentor iz uredništva i polaznici edukacije iz izdavaštva.

Prijavom na natječaj autori se obvezuju da za vrijeme trajanja natječaja priču neće objaviti ni na koji način te da je neće slati na druge natječaje.

POZIV ZA UPIS NA IZDAVAČKU AKADEMIJU!

Wednesday, June 15th, 2011

Dragi budući polaznici!

U sklopu projekta “Izdavačka akademija”, udruga Katapult poziva vas da se prijavite za sudjelovanje u besplatnoj edukaciji iz izdavaštva!

Izdavačka akademija organizira cjelovitu edukaciju iz izdavaštva kojom pokriva sve segmente istog: uredništvo, lekturu, prevođenje, dizajn, marketing i promociju i knjižarstvo.

Vikend radionice teorijskog i praktičnog tipa počinju u rujnu 2011. i traju sve do ožujka 2012. godine, a mentorirat će ih stručnjaci iz svih segmenata izdavaštva. Iako će polaznici pohađati sve teorijske radionice, morat će se opredijeliti za pojedini segment izdavaštva u kojem se žele “specijalizirati” tijekom praktičnog dijela, u kojem će pripremati za tisak zbirku kratkih priča.

Ovom edukacijom polaznici će steći znanja i vještine iz područja izdavaštva kako bi postali konkurentniji na tržištu rada. Tijekom edukacije polaznike ćemo povezivati s potencijalnim poslodavcima (izdavačima) koji će biti kontinuirano obavještavani o njihovom radu i napredovanju tijekom edukacije.

Polaznici trebaju ulaziti u sljedeću kategoriju:

-  osobe od 20 do 29 godina starosti

-  dugoročno nezaposleni (duže od godinu dana) ili bez radnog iskustva

-  stanovnici Primorsko-goranske županije

-  prvostupnici, više ili visoke stručne spreme sljedećih fakulteta:

 • Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost, engleski jezik, kulturologija, psihologija i sociologija),
 • Akademija primijenjenih umjetnosti,
 • Fakultet političkih znanosti (novinarstvo),
 • Arhitektonski fakultet (dizajn),
 • Ekonomski fakultet i
 • Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Prijave se vrše putem službene web stranice http://www.izdavacka-akademija.org/hr/radionice preko koje možete poslati svoje životopise i motivacijska pisma.

Prijave traju do 18. srpnja 2011. godine.

Prijavite se dragi kandidati i pridružite nam se!

Pažnja, pažnja! Izdavačka akademija od sada i na web-u!

Wednesday, June 15th, 2011

Bistra uma i radosna srca obavještavamo vas - prijatelje, interesente, simpatizere – da od danas dodajete još jedan link na svoje web stranice, blogove, izbornike, zabilješke, bilježnice i albume sa sličicama!

Klikom na link http://www.izdavacka-akademija.org upriličit će vam se službene stranice projekta IZDAVAČKA AKADEMIJA  udruge Katapult gdje možete pronaći sve o samom projektu, Katapultu, o radionicama koje će se odvijati na Akademiji, kao i o mentorima koji će velikodušno mentorirati na istima.

Želite upasti na Akademiju i naučiti kako pripremiti zbirku kratkih priča i pustiti je u tisak, a usput upoznati i kojeg potencijalnog poslodavca (izdavača)?

Ili želite potući konkurenciju na natječaju za kratku priču pa vidjeti svoju u objavljenoj zbirci kratkih priča, na polici svoje omiljene knjižare?

Zašto da ne, samo kliknite na link i nađite sve što vam treba.

Imate li pitanja na koja niste našli odgovor, otvorite kontakt stranicu i pošaljite nam upit. Možda nismo Lastani, ali znamo sve o Akademiji!

Dobrodošli i bolje nas našli!

Tranzicija u Balaturi

Tuesday, June 14th, 2011

Ljeto je stiglo, a s njime i književnost u Balaturi.

Ove godine tema festivala je “Tranzicija“, a što o tranziciji, književnosti i njenoj ulozi u istoj misle gosti festivala, saznajte sami!

ŠTO: Festival književnosti u Balaturi

TKO: Bekim Sejranović (BIH), Srđan Srdić (Srbija), Abdul Rahman-Alawi (Njemačka), Boris Gunjević (Hrvatska), Robert Perišić (Hrvatska)

KADA: 17. - 19. lipnja 2011., s početkom u 19 sati

GDJE: petak i nedjelja u hotelu “Balatura”, u Triblju; subota u knjižari Ribook, u Rijeci

Više o festivalu saznajte ovdje.

Preminula Nela Milijić

Tuesday, June 14th, 2011

Dobri duh hrvatske izdavačke scene, urednica i književnica  Nela Milijić više nije s nama na fizičkoj razini. Imali smo priliku upoznati Nelu, njezinu iskričavost i energičnost, pred više od dvije godine kada je kao urednica i predstavnica izdavačke kuće Aora u Molekuli predstavljala knjigu Lydie Salvaire. Tada se desila “Ljubav na prvi pogled” između nje i Katapulta. Planirali smo suradnju u budućnosti, spriječila nas je njezina bolest. Više o svemu ovdje.

Tea Tulić u Predlistu

Friday, June 10th, 2011

Našoj predsjednici Tei Tulić ovih dana izlazi roman prvijenac “Kosa posvuda” u izdanju Algoritma, Zagreb. Rezultat je to ovogodišnje pobjede na natječaju Prozak, no to već sve znate.

Ono što ne znate je što Tea misli o dolasku Pape u Hrvatsku, koji joj je omiljeni hokejaški klub i koliko glavnih afričkih gradova zna nabrojati a koliko ne zna. Zato, slobodno kliknite ovdje i pročitajte kratki intervju koji je naš slavni vođa dao za Algoritmov “Predlist”.

Alagić i Leskovar jašu Vranca

Friday, June 10th, 2011

U konkurenciju za književnu nagradu “Vranac - najbolja priča 2011″ (u organizaciji festivala kratke priče Odakle zovem i knjižare Karver, Podgorica, Crna Gora) ove godine ušla su dva K-pisca!

Amir Alagić (priča “Iza zida…”) i Nikola Leskovar (priča “Apokalipse”) uvršteni su tako u knjigu “Izvan koridora, Vranac - najbolja priča 2010″ (Karver/VBZ, 2011.), zbirku svih dvadesetdvoje finalista. Žiri koji je izabrao finaliste radio je u sastavu Enver Kazaz, Teofil Pančić i Božo Koprivica.

Pobjednicu ili pobjednika, kao i drugo i treće mjesto saznat ćemo u vinskom podrumu “Plantaža” u Šipčaniku, Crna Gora, u četvrtak, 30. lipnja.

Više o ovome ovdje.

Dečki, čestitamo i držimo fige za finale!!!

KAUBOJ U CRVENOM GOLFU u RiBooku

Sunday, June 5th, 2011

Ovaj utorak, 7. lipnja, u 19 sati u knjižari RiBook, Rijeka, počinje javni život likova iz zbirke priča “KAUBOJ U CRVENOM GOLFU” Željke Horvat Zhe.

Taj prvi susret s gravitacijom objasnit će im mama autorica Željka Horvat Zhe i staratelj/urednik Alen Kapidžić.

Željka Horvat je gotovo profesorica hrvatskog jezika i književnosti, mlada nesamohrana majka te jedna od prvih članica udruge Katapult posvećene lansiranju mladih nesamohranih majaka u književnu orbitu, pa kud puklo da puklo. Naslov zbirke je ujedno i naslov priče koja zbirku otvara, a s kojom je autorica osvojila 3. mjesto na natječaju za kratku priču književnog kruga iz Karlovca (sadašnja nagrada Zlatko Tomičić) tamo davne dvijetisuće i neke… “KAUBOJ U CRVENOM GOLFU” je njena prva zbirka priča koju je velikodušno objavio izdavač ZIGO iz Rijeke, a u čemu mu je svojedobno pomogao i Grad Rijeka.

Dođite i podržite našu mamu Željku!

Op, op, op! Kelerica na Op-Artu!

Wednesday, June 1st, 2011

Katapultovi književni izdanci vračaju se na Op-Art nakon pet godina u velikom stilu!

Naime, šta? Prije nekoliko godina, točnije 2006, prva knjiga iz svete nam Edicije, “Smeće? bivšeg K-predsjednika i njegova dva prijatelja uspješno je gostovala na Op-Art-u. A kako su naši nezavisnokulturni suborci, Udruga Komitet, i ove godine organizirali festival pod imenom Quisisana Op-Art, vrijeme je da se Op-et družimo.

Zato, sve Vas koji ste propustili ožujakasto predstavljanje “Ulice Helen Keller”, prve solo knjige proze Envera Krivca u RiBooku, a i Vas kojima jednom jednostavno nije dovoljno, pozivamo da ove subote 4. lipnja prošetate sandale do Male Krčme Skalinada, Volosko.

Naime, šta šta? Taj dan na tom mjestu u 19 sati knjigu “Ulica Helen Keller”, taj roman, taj cirkus, taj mahal predstavit će autor Enver Krivac i urednik Alen Kapidžić. Njih dvojica ljepotana će razgovarati o dotičnoj knjizi, ne bojte se, ne prestručno, a autor će i pročitati koju. Poslije možemo svi skupa pročitati koju jer Skala je, u biti, tiskara. Nudge, wink.

Bilo bi nam jako drago da dođete.

Kompletan program ovogodišnjeg Op-Arta pogledajte ovdje.