Archive for May, 2011

Promocija knjige “Jer mi smo mnogi”

Tuesday, May 31st, 2011

U utorak 31. svibnja u 19 sati u Ribooku će se održati promocija knjige JER MI SMO MNOGI  (Suvremeno hrvatsko pjesništvo svojim riječima)

“…razgovori s dvadesetak mlađih pjesnika otkrivaju što i kako oni misle o poeziji, a priručna čitanka nedoslovno ilustrira njihove rečenice, potvrđuje ih ili osporava, upućuje na stalna mjesta, fikcijska utočišta i mistifikacije u današnjemu lirskom krajoliku. Marko Pogačar od početka do kraja knjige vlada situacijom…” (Krešimir Bagić)

Sudjeluju:
Marko Pogačar (autor knjige, pjesnik, esejist, književni kritičar, urednik u književnom časopisu Quorum, dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez i nakladničkoj kući V.B.Z., pjesme su mu prevedene na petnaestak jezika), Kruno Lokotar (urednik knjige) i Nikola Petković (profa i pjesnik).

Gil Scott-Heron (1949 - 2011)

Sunday, May 29th, 2011

U petak, 27. svibnja u New Yorku je preminuo Gil Scott-Heron, američki pjesnik, glazbenik i autor.

Scott-Heron ostat će zapamćen kao majstor spoken word-a, slam i beat poezije, poetski glas Afroamerikanaca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kao i izvrstan glazbenik. Njegova poezija bila je vividni komentar socijalnih i političkih stvarnosti Amerike, no što je još važnije, Scott-Heron je svojim karakterističnim stilom i jezikom, protorepanjem i melizmima postavio nacrt za ono što će dvadesetak godina kasnije postati hip hop liricizam. Od legendarne poeme “The Revolution Will Not Be Televised” iz 1970. do prošlogodišnjeg albuma (ili audio zbirke pjesama, ako hoćete) “I’m New Here”, Scott-Heron bio je prototip i nadahnuće. Zvali su ga kumom repa i crnim Bob Dylanom.

Ako niste upoznati sa opusom Gil Scott-Herona, možda je sad vrijeme za to. Ovdje je legendarna poema, a ovdje prvi dio šestodijelnog površnog ali funkcionalnog TV-dokumentarca o čovjeku.

R.I.P., brotha.

Loše pisanje

Tuesday, May 24th, 2011

Ne, ovdje se neće govoriti o (umetnite omiljenog lošeg hrvatskog pisca).

“Loše pisanje” (Bad Writing, Moris Hill Pictures, 2010.) je američki dokumentarni film na koji/kojeg (ne znam ni sam, i ja sam loš pisac) Vam želim skrenuti pažnju.

Radi se o Vernonu Lottu, nadobudnom ali i sebesprdačkom nadripjesniku i wannabe piscu koji kroz ovaj dokumentarac o sebi u biti govori o tome što je pisanje, dobro ili loše.

U tome mu, kroz intervjue, pomaže niz respektabilnih uglavnom američkih spisateljica, pisaca i sveučilišne profesorije. Popis uključuje Margaret Atwood, Georgea Saundersa, Kim Barnes, Davida Sedarisa i mnoge druge.

Za ovaj film pun neugodnjaka (niz pisaca i profesora analizira poeziju gosn Lotta, a ona je stvarno loša) i korisnih savjeta i misli pametnih ljudi od pera, foršpan pogledajte ovdje.

Razgovaraonica i književna večer: Edo Popović

Tuesday, May 17th, 2011

Ove subote, 21.5. 2011. opet imamo književno druženje! U goste nam dolazi pisac i hodač Edo Popović. Razgovaraonica za članove i članice Katapulta održat će se u Molekuli u 12 sati, a književna večer s istim piscem, na istom mjestu u 20 sati. Voditeljica književne večeri je Tea Tulić.

Što reći o Edi?  Idemo kronološki… (more…)

Književni život Rijeke

Monday, May 16th, 2011

Ovdje možete pročitati članak Davora Mandića u kojem se spominju Katapult, mlada riječka (provincijalna) književna scena i apatična riječka publika.

Čitanje (prodavanje) knjiga ovdje i drugdje

Tuesday, May 10th, 2011

 Ako vas još muči pitanje što napisati i kako to prodati u zemlji Hrvatskoj, sumnjam da ćete tu pronaći rješenje jer ideje su potrošne, ali zanimljivo je pročitati što drugi misle i/ili rade po tom pitanju. Evo dva članka, drugi kao jedan od odgovora prvom (s time da prodanost knjiga nije isto što i čitanost istih):

prvi članak

drugi članak

Započela „Izdavačka akademija“

Thursday, May 5th, 2011

Udruga Katapult započela je 03. svibnja 2011. s provedbom projekta „Izdavačka akademija“ apliciranog na natječaj IPA - „Mladi na tržištu rada“. Projekt u vrijednosti od 96.855,04 EUR financiran je s 82,05% sredstvima Europske unije. Projekt traje 12 mjeseci te se provodi u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnom službom Rijeka, koji će osim sufinanciranja projekta biti aktivno uključeni u pojedine projektne aktivnosti.
Cilj projekta „Izdavačka akademija“ je povećati konkurentnosti ciljane skupine kroz jačanje znanja, razvoj vještina i radnih tehnika iz područja izdavaštva kao i poticanje suradnje između ciljne skupine i potencijalnih poslodavaca.
Ciljana skupina korisnika su dugoročno nezaposleni mladi (duže od godinu dana) ili mladi bez radnog iskustva od 20-29 godina starosti, s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije visoke stručne spreme sljedećih fakulteta: Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost, strani jezici, kulturologija, psihologija i sociologija), Akademija primijenjenih umjetnosti, Fakultet političkih znanosti (novinarstvo), Arhitektonski fakultet (dizajn), Ekonomski fakultet i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Projekt obuhvaća niz aktivnosti od kojih glavnu aktivnost čine teorijske i praktične radionice iz svih segmenata izdavaštva (izdavaštvo, uredništvo, lektura, prijevod, dizajn, marketing i promocija te knjižarstvo) pod vodstvom stručnih mentora s dugogodišnjim iskustvom u samoj struci. Po završetku edukacije, polaznici će biti osposobljeni za rad u izdavaštvu.
Više o projektu uskoro!