Archive for February, 2011

Promocija knjige “Moramo razgovarati” Tanje Mravak i primopredaja nagrade Prozak

Monday, February 28th, 2011

 Izdavačka kuća Algoritam i udruga Katapult pozivaju vas u četvrtak, 3. ožujka 2011., u 20 sati na promociju knjige Tanje Mravak “Moramo razgovarati”. Tanjinu prvu knjigu koja je prošle godine osvojila nagradu Prozak te doživjela sjajnu recepciju u javnosti će predstaviti ovogodišnja dobitnica nagrade Prozak  Tea Tulić, Kruno Lokotar i sama autorica. Mjesto događanja je Molekula (Delta 5, Rijeka).
Također, u sklopu promocije, Tanja Mravak će na simboličan naćin  predati “krunu” Tei Tulić. (more…)

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE MARKA MARCIJUŠA

Saturday, February 26th, 2011

Kao što je bilo i najavljivano, jučer se s početkom u 20:30 sati održala promocija prve samostalne knjige Marka Marcijuša: “Pročitaj me”. Voditelj književne večeri ujedno je i urednik ove konceptualne zbirke priča Nikola Leskovar. Ekipa koja se okupila u dnevnom boravku Molekule sa zanimanjem je pratila razgovor dvojice na stejđu te je i sama sudjelovala u večeri postavljavši zanimljiva pitanja. Službeni dio večeri trajao je do 21:30 sati nakon čega su se ljudi nastavili družiti uz dobru glazbu i cugu (ne mogu tvrditi sa sigurnošću jer sam bila otišla nakon službenog dijela ali poznavajući Katapultovce mirne duše mogu to napisati).

PROMOCIJA KNJIGE “PROČITAJ ME? MARKA MARCIUŠA

Tuesday, February 22nd, 2011

Pozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 25. veljače 2011. godine, u 20 sati na promociji četrnaeste knjige Edicije Katapult - “Pročitaj me?, autora Marka Marciuša. Voditelj književne večeri, ujedno i urednik knjige je Nikola Leskovar. Mjesto događanja je Molekula (Delta5, bivši Ivex).

Konceptualna zbirka priča Marka Marciuša književni je labirint. Priče povezuje lik Olaf Tryggvasson. U jednom trenutku svojeg postojanja on postaje svjestan da je imaginarna osoba. Kako radnja prolazi, Olaf susreće likove kao što su Ahmed Faiz (pakistanski pjesnik), Angelo Beolko (renesansni kazališni glumac i dramski pisac), Émile Coué (francuski psiholog) i druge znamenite osobe. Družeći se s njima Olaf uči zakonitosti svijeta u kojem živi, a te zakonitosti su književni postupci. Savladavajući književnu teoriju dolazi na ideju da pobjedi pisca i zavlada knjigom, u ovom slučaju, svojim životom.

Marko Marciuš rođen je 1978. u Zagrebu. Objavljivao u Vijencu (2004.), časopisu Treći trg (2005.), reviji kratkih priča Urbani vračevi (2005.), zbirci priča mladih autora Pet autora traži naslov (2006.), u zborniku Najbolje hrvatske priče – 2006. po izboru Miljenka Jergovića (2007.), Zarezu(2007.) te u književnom časopisu za znanstvenu fantastiku Ubiq (2010.).

Nakon formalnog dijela promocije; razgovora, čitanja odabranih ulomaka i projekcije foršpana za knjigu, nastavljamo s neformalnom zabavom uz dobru glazbu i otvoreni šank. Svakako dođite!

LAPIS HISTRIAE 2011

Tuesday, February 22nd, 2011

12. MEčUNARODNI POGRANIČNI SUSRETI FORUM TOMIZZA (Trst-Kopar-Umag, 25.-28. 5. 2011.) objavljuje MEčUNARODNI KNJIŽEVNI NATJEČAJ LAPIS HISTRIAE 2011 za kratku prozu na temu: (more…)

Poziv za sudjelovanje na pjesničkoj večeri “Čitanje roda”

Thursday, February 17th, 2011
11. i 12. ožujka 2011. u Rijeci prvi put će se održati manifestacija pod nazivom Čitanje roda. Cilj je manifestacije potaknuti široku diskusiju poimanja i reprezentacije roda u suvremenim društvima. U okviru manifestacije, između ostalog (simpozij, tribine, izložbe itd.), održat će se i pjesnička večer pa molimo sve neafirmirane riječke pjesnikinje i pjesnike koje/i su zainteresirane/i za sudjelovanje da nam se do 25. veljače 2011. jave na e-mail adresu feministickidijalozi@gmail.com. U prijavi treba poslati do deset pjesama i kratki životopis. U obzir će doći poezija koja na bilo koji način problematizira pitanja roda.U ime Organizacijskog odbora:
Tanja Ratković i Kristina Posilović.

Evo vam ga, na! Konkurs za nagradu Vranac

Thursday, February 17th, 2011

Knjižara Karver i Festival Odakle zovem, Podgorica 2011, raspisuje konkurs za  dodjelu međunarodne književne nagrade “VRANAC? – NAJBOLJA KRATKA PRIČA 2011. Konkurs počinje 10. februara 2011. Rok za slanje priča je 14.3. 2011. Nagrade su bogato novčane!

Više o svemu ovdje.

Kulturološki događaj u Ribooku!

Wednesday, February 16th, 2011

Jedan od top deset europskih freelancer novinara i jedan mirotvorac sastat će se u Ribooku 18.2.2011. u 19 sati.

FRANKA WESTERMANA, nizozemskog novinara slobodnjaka i pisca predstavit će urednik hrvatskih prijevoda, mirotvorac Nenad Popović. Naslovi “Inženjeri duša” i “Ararat” samo su dio sadržaja koji će Westerman približiti riječkoj publici. Jer, uz metode istraživačkog novinarstva, priča o sudbinama neposlušnih sovjetskih pisaca, priče o genocidu… dogodit će se i projekcija filma redatelja A. Razmnog “Kara Bugaz” iz 1935. g. kojeg je svojevremeno zabranio sam Staljin. Zašto baš taj film? Saznajte odgovor u Ribooku!

Moderatorica je riječka kulturologinja Nataša Petrinjak.

The lost art of editing

Monday, February 14th, 2011

Pročitajte vrlo zanimljiv članak (i komentare na članak) na portalu Guardian-a o umijeću uređivanja knjiga nekad i danas, ulozi urednika i ulozi autora u stvaranju kvalitetnog štiva i primjerima dobre ili loše prakse. Pročitajte, to se vas (urednika i autora) itekako tiče!

Slobodno komentirajte.

Plakat FEKP-a među deset najboljih na svijetu!

Friday, February 11th, 2011

Sjećate li se prošlogodišnjeg druženja s katalonskim spisateljicama Lolitom Bosch i Lluciom Ramis Laloux u Molekuli? E pa Festival europske kratke priče koji nam je to omogućio imao je ovakav PROMO PLAKAT!

Prezimiti u Katapultu

Monday, February 7th, 2011

Evo poslijednjih vijesti s portala mojarijeka.hr, a tiču se Katapulta: fotke i tekst književne večeri sa Žmirićem, fotke i tekst s književne promocije “Pod istim nebom” Amira Alagića.

J-Zlo intervju

Monday, February 7th, 2011

Ovdje.

Drugom stranom : antologija suvremene hrvatske “stvarnosne” poezije

Monday, February 7th, 2011

Krajem prošle godine objavljena je gore navedena antologija. Zastupljeni autori su: Arsen Dedić, Branko Čegec, Danijel Dragojević, Boris Dežulović, Simo Mraović, Ivica Prtenjača, Robert Perišić, Ervin Jahić, Tatjana Gromača…

Jeste li znali da je Robert Perišić prvi u književnoteorijskoj praksi upotrijebio termin stvarnosna poezija kad je pisao o pjesničkoj knjizi Tatjane Gromače Nešto nije u redu?? (Da ne bi bilo zabune: prvi upitnik se odnosi na ime zbirke, a drugi na upitnu intonaciju rečenice.)

Razlog zbog kojeg stavljam ovaj post je taj što je dobar dio zastupljenih autora prodefilirao kroz programe Katapulta i lijepo je sjetiti se da si s tim pjesnicima mogao razgovarati i ispijati kave ili pivo. Još jedan razlog je taj što me završetak uvodnog dijela knjige koji je napisao Damir Šodan podsjetio na završetak uvoda koji je napisao Enver Krivac za zbirku Ima boljih stvari od suhe odjeće. Obojica završavaju predgovore citatima Leonarda Cohena. Ne istima.

Verbalni književni događaj -JEDNO PITANJE ZORANU KRUŠVARU!

Monday, February 7th, 2011

U utorak 08. veljače 2011. s početkom u 19 sati u Ribooku će se održati još jedan od u nizu Verbalnih književnih događaja - Jedno pitanje autoru! Ovaj put u goste dolazi i čita ulomke svog poslijednjeg romana (”Kamov se vraća kući”) - riječki autor Zoran Krušvar. Navigator je Vana Čargonja.

Poteškoće s pravopisom?

Saturday, February 5th, 2011

Ako do sad još niste čuli za Hrvatski jezični portal  niti se koristili njime, evo jednog malog podsjetnika!

Međunarodni natječaj za nagradu Aeon 2011

Saturday, February 5th, 2011

Albedo One, irski magazin za znanstvenu fantastiku, fantasy i horor, raspisao je međunarodni natječaj za nagradu Aeon za kratku priču. Na natječaj mogu slati autori svih nacionalnosti, ali priče moraju biti na engleskom jeziku. Glavna nagrada iznosi 1000 eura, druga 200, a treća 100 eura, te će pobjedničke priče biti objavljene u magazinu.

Bit će četiri kruga natjecanja: prvi traje do 31. ožujka, drugi do 30. lipnja, treći do 30. rujna i posljednji do 30. studenog, a nakon svakog kruga bit će objavljeni autori i priče odabrani za konkurenciju za glavne nagrade. Nema ograničenja koliko svaki autor može poslati priča, ali autori neka imaju na umu da se za svaku priču plaća pristojba od 7 eura. Priče koje se šalju na natječaj ne smiju biti prethodno objavljene ni u kom obliku na engleskom jeziku, te moraju biti duge maksimalno 8000 riječi. Detalje natječaja, načine slanja i plaćanja pročitajte ovdje.

PROMOCIJA KNJIGE “POD ISTIM NEBOM”, AMIRA ALAGIĆA

Tuesday, February 1st, 2011

Pozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 4. veljače 2011. godine, u 20 sati na promociji trinaeste knjige Edicije Katapult - “Pod istim nebom”, autora Amira Alagića. Voditeljica književne večeri, ujedno i urednica knjige je Marina Vrđuka Beleš. Mjesto događanja je Molekula (Delta5, bivši Ivex).

Alagićev prvijenac zanimljiva je zbirka priča o likovima čije sudbine pletu mrežu života, satkanu najčešće od padova i pokojeg uspjeha. Njegove priče govore o progonstvu, onom potaknutom ratom i onom provociranom nemirom, koje neke tjera da se mire s prošlošću i okreću prema onom što će neminovno doći ili pak pakosti onima koji utočište traže u prašnjavim šupama, lutkama iz djetinjstva i slikama koje s godinama blijede, stvarajući neku novu verziju osobne povijesti.

Amir Alagić rođen je 1977. godine u Banja Luci. Priče i pjesme objavljivane su mu u časopisima i književnim kompilacijama. Živi i radi kao profesor engleskog jezika u Puli.

Nakon formalnog dijela promocije, razgovora i čitanja odabranih ulomaka iz knjige, nastavljamo s neformalnom zabavom uz dobru glazbu i otvoreni šank. Toaleta nije obvezna. Svakako dođite!