Archive for June, 2010

Za roman je potrebno više od priče

Monday, June 28th, 2010

Evo što kaže članica žirija tportalove književne nagrade Jadranka Pintarić o hiperprodukciji knjiga i upitnosti njihove kvalitete:

Puko i pasivno bilježenje/kopiranje/prepisivanje stvarnosti nije stvaralački proces. Fikcija treba stvoriti svijet, i to upravo pripovijedanjem. A tek se tada vi ili ja možemo (ali i ne moramo) prepoznati u njemu. Ili mu barem dokučiti smisao. Život se živi, a priče se pripovijedaju − kaže Ricoeur.

Za ostatak teksta, kliknite ovdje.

‘Sedam’ - roman u nastajanju!

Thursday, June 24th, 2010

Moguće zanimljiv natječaj. Provjerite klikom ovdje.

Festival Kikinda short

Thursday, June 24th, 2010

U utorak ujutro krećem na Kikindu short. Čitat ću u srijedu u Kikindi i u petak u Beogradu. Putujem do ZG-a busom, a ondje će me, zajedno s Markom Pogačarom i Antonijom Novaković, pokupiti Matjaž Brulc. Očekujem da će put biti zanimljiv, a festival dobar. Vraćam se u nedjelju. Možda napišem koju o tome kako je bilo.

Mali izdavači kao kolateralna žrtva

Wednesday, June 23rd, 2010

Naslov je intervjua koji je odradio Novi list s Mišom Nejašmićem, a prenio portal e-novine. Tekst pročitajte ovdje.

Novi val ženske književnosti

Wednesday, June 23rd, 2010

Tako kažu ovdje.

Peticija za raspisivanje referenduma protiv izmjena ZOR-a

Monday, June 21st, 2010

Evo, ostala su još samo dva dana do završetka prikupljanja potpisa i nedostaje ih još relativno malo da prvi put u povijesti hrvatske demokracije inicijativa “odozdo” djeluje na one “odozgo”. Ukoliko smatrate vrijednim podržati ovakvo što, a još uvijek niste, imate vremena do srijede. Štand je na Korzu ispred Radija Rijeke (za stare) i prekoputa McDonald’sa (za mlade). :-)

Intelektualci i odgovornost

Wednesday, June 16th, 2010
“Grozna je navada svih nas da prebacujemo odgovornost”, kazala je Sibila Petlevski, čime se pridružila rijetkima koji problem iz naslova P. E. N.-ove tribine ne stavljaju isključivo medijima na dušu i spremni su prozvati domaće intelektualce koji već desetljećima šute.

Naziv P. E. N.-ove tribine bio je “Estradizacija kulture i uništavanje kritičkoga diskursa”, a cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Literariziranje crne kronike

Tuesday, June 15th, 2010

Katarina Luketić, članica žirija književne nagrade roman@tportal.com, između ostalog, kaže:

Konkretno, čitatelje neće šokirati ni ako knjiga počinje sočnom psovkom, ni ako se piše o fantazmi žene da odreže ud svome mužu i zatim ga pojede, ni ako zlatna mladež eksperimentira s drogom, ni ako se uvode stvarni likovi poput direktora zagrebačkoga nogometnog kluba – što sve nalazimo u romanima pristiglim na ovaj natječaj. Samo književna obrada, samo ono kako, a ne što može uroditi nekim efektom. Umjesto banalnoga kopiranja medijskoga svijeta i slijeđenja njegova diskursa u kojem su u središtu seks, zabava i nasilje, potrebno je baviti se literarnosti: jezikom, pripovijedanjem, perspektivom, novinom, psihologizacijom, višeslojnošću itd.

Ostatak teksta možete pročitati ovdje.

Performansi

Friday, June 11th, 2010

U tijeku je Revija riječkog performansa u sklopu Hartere. Slučajno sam naišao na tekst o jednom drugom performansu koji nema veze s riječkim, ali možda nije loš za usporedbu.

Tekst: Marina Abramović: Još me proganja…

Foto-blog: Marina Abramović made me cry

Laboratorij fantastike - gostovanje

Thursday, June 10th, 2010

Pozdrav svima!

Samo da javim da sutra gostujem u Narodnoj čitaonici na Korzu u 18 sati u sklopu projekta Laboratorij fantastike koji vodi Zoran Krušvar. Nastupit ću u ulozi afirmiranog pisca što god to značilo. Malo ćemo razgovarati, malo gledati foršpan za Noć uz Rijeku, a valjda ću i pročitati neku kratku priču. Pošto ste foršpan vidjeli prekonekolikoputa, isto toliko puta čuli sve moje priče, a razgovarali sa mnom i više nego što ste željeli - zaista nema nikakve potrebe da dođete.

Uživajte i vidimo se već nekom prilikom (na Animafestu možda?).

ANIMAFEST RIJEKA

Thursday, June 10th, 2010

 Izbor nagrađenih filmova Animafesta Zagreb 2010., svečano se otvara u Art-kinu Croatia u Rijeci u petak, 11. lipnja 2010. u 21 sat

Animafest otvara najbolji kratkometražni film 20. svjetskog festivala animiranog filma »Animafesta« - estonski “Ronioci na kiši/Divers in the Rain” Olge i Pritta Pärna. U Art-kino stiže i najbolji animirani film za djecu ovogodišnjeg Animafesta - “Izgubljeno i nađeno/Lost and Found” Philipa Hunta. Na otvaranju će se prikazati i film “Moj put” Veljka Popovića i Svjetlana Junakovića, dobitnik nagrade Cartoon East, kojom direktno biva nominiran za jedinu europsku nagradu za kratki animirani film Cartoon D’Or. (more…)

Ovih dana u Ribooku

Wednesday, June 9th, 2010

 10.06.2010. ČETVRTAK 12:00 sati

PRIMJERI DOBRE KULTURNE PRAKSE U RIBOOKU
BOSILJKA PERIĆ KEMPF: RAZGOVORI I SUSRETI

Dugogodišnja radijska I novinska novinarka, vjerojatno naša najpoznatija kritičarka klasične glazbe, iznimno samosvojna I nepotkupljiva esejistkinja govori o svojoj knjizi SUSRETI I RAZGOVORI (Naklada Jesenski I Turk, 2009.).
Gost večeri je novinar BRANKO MIJIĆ.
Moderatorica susreta I urednica knjige je  IRENA MILIČIĆ.

11.06.2010. PETAK 19:00 sati
 LIJEVA (S)KRETANJA
Tribina SREĆKA HORVATA ovaj petak s temom:

 ”GRAD POSTKAPITALIZMA I MOGUĆNOSTI OTPORA”
Gosti: Emil Jurcan (Pulska grupa) I Tomislav Tomašević (Zelena akcija/Pravo na grad),
Vodi: Srećko Horvat
U kontekstu recentnih zbivanja, prije svega u Varšavskoj ulici u Zagrebu, ova tribina potaknuta je knjigom Pulske grupe „Grad postkapitalizma“. Ako krećemo OD teze DA je grad postao vodeće mjesto proizvodnje nakon što se ona proširila iz prostora tvornice, on je ujedno postao I poprište novih sukoba I antagonizma. (more…)

PechaKucha Night Rijeka Vol.2

Friday, June 4th, 2010

10. lipnja 2010., Hartera Music Festival

PechaKucha je oblik prezentiranja kreativnog rada svih vrsta na vrlo efikasan i informativan način. Prva PKN je održana 2003. kada je grad domaćin bio Tokio i njezini osnivači -  arhitekti Astrid Klein i Mark Dytham (Klein Dytham Architecture - KDa).
Naziv dolazi od japanskog izraza za zvuk koji nastaje pri razgovoru: peh-chak-cha.

PechaKucha Night (PKN) su inspirativne i brze prezentacije zanimljivih kreativaca, neformalan prostor za predstavljanje i druženje te oživljavanje urbane kulture grada. PechaKucha večeri su neprofitnog tipa i funkcioniraju na način da se svaki put okupljenoj publici predstavi desetak kreativnih ljudi, neovisno o području djelovanja. –>Ideja je da pobliže ispričaju što rade i što ih inspirira. Nakon prezentacije nema pitanja i odgovora, to slijedi na kraju, uz glazbu i druženje. Ključ uspješnosti ovakvih prezentacija su stroga pravila: svatko tko se predstavlja na raspolaganju ima točno 20 svojih vizualnih materijala i 20 sekundi za priču o svakoj od njih, odnosno točno 6 minuta i 40 sekundi slave prije nego što na red stiže sljedeći. Navedena pravila prezentacije čine sažetima, razinu interesa stalno na vrhuncu te pružaju većem broju ljudi priliku da se predstavi u istoj večeri.

Nagradni natječaj za kratku priču “Zlatko Tomičić”

Friday, June 4th, 2010

“Književni krug” Karlovac raspisuje nagradni natječaj za kratku priču ‘Zlatko Tomičić’. Natječaj ostaje otvoren od 1. lipnja 2010. godine do 31. listopada 2010. godine.

Više o svemu ovdje!