Archive for May, 2010

Elizabeth Strout - intervju

Monday, May 31st, 2010

Kako nam u sklopu FEKP-a dolazi i Elizabeth Strout, prenosim iz Mediterana nedavno objavljeni intervju kojeg je napisala Maja Hrgović:

Elizabeth Strout, prošlogodišnja dobitnica Pulitzera, u lipnju će gostovati na Festivalu europske kratke priče u Zagrebu i Rijeci

PULITZER MI NIJE DONIO SAMOPOUZDANJE

Moj se život nije promijenio ni na kakav dubok i bitan način. I dalje sam ista ona osoba koja želi napisati najbolje djelo koje može napisati. Zahvalna sam za to što je nagrada omogućila da Olive dosegne mnogo više čitatelja; i zahvalna sam ljudima koji mi kažu kako je knjiga utjecala na njih, kako ih se dojmila (more…)

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE (i kod nas!)

Sunday, May 30th, 2010

Danas je u Zagrebu počeo 9. Festival europske kratke priče kojeg organizira Profil Multimedia. Ove godine je grad partner Festivalu upravo Rijeka!

Tako će ove srijede, 2.6., s početkom u 18 sati Katapult će u prostoru Molekule (Delta 5) ugostiti  urednike i spisateljice iz Španjolske: Lluciu Ramis, Lolitu Bosch, Oscara Sipana i Maria de los Santosa. Njih će kroz razgovor predstaviti T. Tulić i D. Matić (prevoditelj). Osim razgovora koji će svakako biti zanimljivo poslušati, dvije mlade katalonske spisateljice će vas počastiti i čitanjem svojih kratkih priča. (more…)

Bookfest Rijeka

Thursday, May 27th, 2010

 Sajam knjiga “Bookfest Rijeka” prvi put je otvoren jučer u velikom šatoru na Gatu Karoline Riječke.

Sajam organizira strukovna skupina nakladnika riječke Županijske komore, a pokrovitelji su mu Primorsko-goranska županija i Županijska komora. Organiziran je po uzoru na zagrebački Interliber, što znači da nakladnici imaju vlastite štandove na kojima kupcima u neposrednom kontaktu mogu nuditi knjige i određivati cijene.

Sajam je okupio oko 40 nakladnika iz Hrvatske, BiH, Crne Gore, Italije, Slovenije i Srbije te gotovo sve iz Primorsko-goranske županije.Na izložbenom prostoru će se predstaviti: beletristika, školska obrazovna literatura, stručna literatura, znanost, umjetnost, dječja i omladinska literatura, stripovi i slikovnice, monografije, mape, turistički vodiči i karte, priručnici, rječnici, multimedija/elektroničko izdavaštvo, audio/video izdavaštvo. (more…)

Lijeva (s)kretanja u Ribooku

Thursday, May 27th, 2010

Lijeva (s)kretanja je nova tribina koja će se u Ribooku održavati jednom mjesečno, a pokrenuta je s ciljem da bi se na goruće teme svakidašnjice, ali i slijepe mrlje i nevidljive zone izuzete iz javnog diskursa, usmjerio pogled iz jednog drugog kuta. Tako će se već ovoga petka, 28.5.2010. s početkom u 19 sati održati jedna takva s temom: Kriza ljevice. Ljevica u krizi. (more…)

KIČMA 2010

Wednesday, May 26th, 2010

Riječki sajam knjiga i festival časopisa – KIČMA, kojeg je pokrenula Udruga za umjetnost i kulturu parNas i kojeg organizira u suradnji s nakladničkom kućom V. B. Z., ove će se godine održati od 27. svibnja do 2. lipnja. U organizaciji i ove godine kao programski partner sudjeluje Gradska knjižnica Rijeka, a većina programa te izložba knjiga i časopisa smještena je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. (more…)

Sanjin Sorel “Obiteljske tajne”

Tuesday, May 25th, 2010

U srijedu, 26. svibnja u 18:30 sati u Narodnoj čitaonici (Korzo 24), desit će se još jedna “Otvorena srijeda”!
Gost je dr. sc. Sanjin Sorel koji predstavlja svoju prvu knjigu proze “Obiteljske tajne”.

Moderatorica će biti Blanka Hatibović.

Noć mrtvih živaca

Thursday, May 20th, 2010

Hejohej.

Jutros sam (uz svakodnevnu radnju poznatu svakom ljudskom biću) u posljednjem, svibanjskom broju hrvatskog časopisa “Plan B” (za Vas koji ne znate, svojevrsni kolorirani nasljednik “Nomada”, samo apgrejdan (zagađen) beskonačnim tekstovima o novim mobitelima i coolnessu socijalnih mreža; enivej, naporna ali ipak, u kontekstu hrvatskog kioska, korisna publikacija) naišao na recenziju knjige “Noć mrtvih živaca” Franje Janeša, novog Algoritmovog malokalibarskog čuda. Čuda… ili masturbatorskog smeća? Čitajte u nastavku, jer nije ovo sve samo zbog Franje i njegove knjige.     (more…)

Objavljen natječaj Ulaznica 2010

Wednesday, May 19th, 2010

Književni časopis ‘Ulaznica’ iz Zrenjanina objavio je slijedeći natječaj:

Književni konkurs
Ulaznica 2010
za NEOBJAVLJENE priče, pesme i eseje
(more…)

Još o Razgovaraonici s M. Koščecom

Wednesday, May 12th, 2010

Članak Josipa Potnara. Hvala ti, Josipe!

TERAPIJA: RIBOOKIRANJE LOKOTAROVIM malim KaLibrom

Wednesday, May 12th, 2010

U Ribook, 13. maja u 19h Kruno Lokotar dovodi prijatelje, poštovanu gospodu Marka Mihalineca i Velimira Grgića, autore multimedijalnog romana KRIZA-HRVATSKI HOROR
napisanog po nikad snimljenom filmu (zbog dovoljno anemičnih sponzora i odbijanca potpore Ministarstva kulture) iz kojeg je izbačen žuti titl i 9 nebitnih likova. Ali, ima upakiran u korice soundtrack s orginalnom knjiškom glazbom kompozitora Karla Stojčevića. (more…)

Razgovaraonica Marinko Koščec - video

Tuesday, May 11th, 2010

Video je preuzet s portala MojaRijeka, a vijest možete pročitati ovdje.

Studentska srijeda - Nadežda Čačinović

Tuesday, May 11th, 2010

Evo zgodnog događanja sutra u Narodnoj čitaonici za sve one koji su zainteresirani za feminizam i još ponešto. Više informacija - ovdje.

Intervju s Nadeždom 1

Intervju s Nadeždom 2

Nacistički teror nad homoseksualcima od 1933. – 1945. - izložba

Tuesday, May 11th, 2010

Drugo more organizira zanimljivu izložbu u Filodrammatici ovu srijedu. Više informacija ovdje.

Razgovaraonica: Marinko Koščec - foto

Sunday, May 9th, 2010

Evo fotki s posljednje Razgovaraonice. Bijaše dobro kao i svaki put do sada. Tea, trebali bi Razgovaraonice imati češće!

Razgovaraonica - Marinko Koščec

Razgovaraonica i književna večer s Marinkom Koščecom

Wednesday, May 5th, 2010

Ove subote, 8.5. 2010. Katapult u goste dovodi jedno od najvažnijih imena hrvatske književne scene danas, Marinka Koščeca. Razgovaraonica za članove udruge počinje u 12 sati u Molekuli, a književna večer u 20 sati na istom mjestu.

Duhovit, britak i inovativan, Marinko Koščec sinonim je za suvremeni hrvatski roman. Ako odaberete provesti sat do dva s njim ove subote u Molekuli, sigurno nećete zažaliti. Očekuje vas ironičan, političan, prgav, ali i profinjeni intelektualac; čovjek koji podjednako voli i cijeni Vladimira Nabokova, Thomasa Bernharda, Nicka Cavea, Henryka Goreckog i Kevina Spaceya. (more…)

Natječaj za zbirku priča

Tuesday, May 4th, 2010

Evo jednog zanimljivog natječaja ovaj put za zbirku priča. Provjerite ovdje.

Natječaj za dramski tekst za kazalište za djecu i mlade

Monday, May 3rd, 2010

Tigar Teatar i Ogulinski festival bajke objavljuju regionalni natječaj za dramski tekst za kazalište za djecu i mlade. Rok prijave je do 25. svibnja. Nagrada iznosi 7000 kn.

Izvolite propozicije!