Archive for December, 2009

U Tunelu usrid mraka…

Thursday, December 24th, 2009

Dž-dž-dž-dž top lista!

U subotu u 20 i 30 sati JA, Alen Kapidžić, nastupam u džez kafeu Tunel na Školjiću. Čitat ću svoje priče. Maksimalno 4, što znači da će vrlo vjerojatno biti 3. Nešto što još nikada niste čuli, primirisali, čitali ili vidjeli.

Ha!

Ha, ha, ha… 

Dođite u Palach na “Čačkalicu”

Monday, December 21st, 2009

Sutra u utorak, 22.12. s početkom u 19:30 sati u Palachu će se održati “Čačkalica”. Čačkalica je talk show koji organizira Goran Gračanin, psiholog u Sušačkoj gimnaziji, a u sklopu kojeg ćemo sutra gostovati August Augustinović i ja (Tea Tulić). August je srednjoškolac koji aktivno piše, a Tea Katapultova čačkalica koja aktivno čita  svoje radove gdje god stigne.
Biti će riječi o radu Katapulta, kulturi mladih i za mlade, pisanju, inspiraciji i slično.

Dođite, leda će sutra biti još jedino na šanku.

Recenzije ”Bludilišta” i ”Cyberjointa”

Monday, December 21st, 2009

  Denis Peričić (preveo knjigu Nicka Cavea Smrt Bunnya Munroa) je u Regionalnom tjedniku (Varaždin), u rubrici Što čitati? preporučio Bludilište Luke Rukavine i Cyberjoint Marina Tomića. Recenzije možete vidjeti ovdje - desno od križaljke. Unutar recenzija pohvalio je i Katapultov koncept izdavanja knjiga.

Peričić je nedavno trebao predstaviti Smrt Bunnya Munroa u Narodnoj čitaonici u Rijeci, ali je zbog bolesti prevoditelja predstavljanje odgođeno.

KatapulTura Karlovac & Križevci 2. put

Friday, December 18th, 2009

ODGOčENO ZBOG BOLESTI I VREMENSKIH NEPOGODA.

Naša vrla udruga ponovno pohodi Karlovac i Križevce! U osmom mjesecu ove godine tamo su gostovali naši članovi Josip Potnar, Luka Rukavina i Marine Vrđuka- Beleš. Ovaj put gostuju Jelena Tondini i Nikola Leskovar. Iva Pejković je otkazala zbog bolesti. Tijekom  dvije književne večeri koje će voditi Nikola Leskovar, biti će ponovno riječi o udruzi Katapult i njezinom projektu KatapulTura, a nakon toga slijedi predstavljanje Tondini i njezine specifične “hip hop” poezije.

Raspored gostovanja je slijedeći:

Karlovac 19.12.09. u 16 sati (prostor udruge Domaći, Struga 1)

Križevci 20.12.09. u 19 sati (Klub kulture, Koprivnička 70)

Organizator: udruga Katapult

Partner suorganizator: Savez udruga Clubture

Partneri domaćini: udruga Domaći i udruga K.V.A.R.K.

“Prva jutarnja”

Wednesday, December 16th, 2009

U petak, 18. prosinca 2009. u 19:30, će se u sklopu obilježavanja prve godišnjice Art-kina Croatia održati premijera animiranog filma “Prva jutarnja” autorice Martine Lukanović.

Premijeri će nazočiti cijela ekipa filma, a nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom kojeg će voditi filmski kritičar Dragan Rubeša. (more…)

Nikica Klobučar - Radio Feature - radio slušaonica

Tuesday, December 15th, 2009

Srijeda, 16. prosinca 2009. godine, u 20 sati, u Molekuli

Medijateka udruge Filmaktiv poziva vas na prezentaciju autorskih radijskih radova Nikice Klobučara. Nakon predavanja Davora Rocca održanog krajem studenog na temu povijesti radio drame, u ovoj radio slušaonici posjetitelji će imati prilike slušati inserte iz međunarodno nagrađenih dokumentarnih radio drama i zvučnih radova, a u sklopu prezentacije autor će govoriti o tome što se podrazumjeva pod pojmom radio-featurea te o vlastitom radu i temama koje obrađuje. (more…)

Katađorđevići

Monday, December 14th, 2009

Hej. Bili smo u Srbiji (vidi post prije ovog). Ono, ful. Evo četiri linka dok se dojmovi ne slegnu i dok ne pristignu sveotkrivajuće fotografije. A pristignut će. I dojmovi će se slegnuti. Teško, jer ih ima masu, ali hoće. Dojmovi se uvijek nekako slegnu.

Međunarodni radio Srbija (Tanjug vijest)

Slobodna Dalmacija

Novi List (Hina vijest)

Danas (Beograd)

ek

p.s. Tekst u Slobodnoj i Novom je isti, al eto.

“Katapultiranje čitavog Banata i dela Beograda”

Tuesday, December 8th, 2009

U organizaciji „Kikinda shorta?, na poziv Srđana Papića, katapultovci će ovih dana pohoditi Srbiju! Enver Krivac, Željka Horvat, Alen Kapidžić i Tea Tulić likom i djelom će se predstaviti  u Kikindi, Zrenjaninu, Pančevu i Beogradu i to od 09. do 11. 12. 09.

Raspored gostovanja:
KIKINDA – srijeda, 9. 12. 2009, NB ”Jovan Popović”, 20h
ZRENJANIN – četvrtak, 10. 12. 2009, GNB ”Žarko Zrenjanin”, 20h
BEOGRAD – petak, 11. 12. 2009, SKC, mala sala, 15h
PANČEVO – petak, 11. 12. 2009, foaje Kulturnog centra, 20h

Ovih dana u riječkoj Narodnoj čitaonici

Monday, December 7th, 2009

Boris Vian “Živjeti na sav glas”

U utorak, 8. 12. s početkom u 18,30 u Narodnoj čitaonici (Korzo 24) održat će se predavanje Adriana Cvitanovića - Boris Vian “Živjeti na sav glas” uz zvuke saksofona Denisa Razumovića. Predstavit će se sveobuhvatan prikaz cjelokupnog Vianovog svestranog,žustrog i nepresušnog umjetničkog dara (glazba, jazz, književnost, filmski scenariji, “patafizičari”, polemiziranje s
egzencijalistima i natražnjacima, kazalište…) te njegov utjecaj i odjeci u današnjoj umjetničkoj praksi.

Organizatori: Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva „Francuska alijansa Rijeka“ i GKR

 Nick Cave “Smrt Bunnya Munroa”- ODGOčENO ZBOG BOLESTI PREVODITELJA!!!

U srijedu, 9.12. s početkom u 18 i 30 također u Narodnoj čitaonici, održat će se predstavljanje romana svjetski poznatog glazbenika Nicka Cavea “Smrt Bunnya Munroa” u izdanju Šarenog dućana, vesele izdavačke kuće iz Koprivnice. O knjizi će govoriti Denis Peričić, prevoditelj.

“Kada bi zaključali Cormaca McCarthyja, Franza Kafku i Bennya Hilla u priobalni apartman u Brightonu, vjerojatno bi izašli s nečim poput Bunnya Munroa… Caveov roman se nameće kao snažno djelo… štivo koje osvaja…” Irvine Welsh

HRFF

Monday, December 7th, 2009

Od utorka 8. do subote 12. prosinca u Art-kinu Croatia udruga Filmaktiv ugošćuje Festival filmova o ljudskim pravima - HRFF. U suradnji s Multimedijalnim institutom i Udruženjem za razvoj kulture, prikazat će se deset sjajnih filmova koji progovaraju o socijalnim problemima današnjice, od Filipina do SAD-a, od Poljske i Hrvatske do Etiopije. (more…)

Foto: Gostovanje kod B. Ogrizovića

Saturday, December 5th, 2009
Pogledajte sve fotke: Gostovanje u knjižnici Bogdana Ogrizovića

Danas u Molekuli!

Saturday, December 5th, 2009
From Razgovaraonica - Robert Perisic

Robert Perišić u Molekuli (naš čovjek na našem terenu)

Wednesday, December 2nd, 2009

U subotu, 5.12.09. Katapult će u svojoj poslijednjoj Razgovaraonici za ovu godinu ugostiti pisca, Roberta Perišića. Razgovaraonica će se za članove održati s početkom u 13 sati, a književna večer s početkom u 20 sati u prostoru Molekule (Delta 5, Rijeka, bivša Ivex zgrada). Voditelj književne večeri je Nikola Leskovar.

Jedan od najsvestranijih autora izniklih na književnoj sceni 1990-tih zasigurno je Robert Perišić. Osim po svojim književnim uradcima, mnogima je poznat i kao pokretač i urednik “Godina novih?, esejist “Playboya?, književni kritičar-kolumnist “Feral tribunea? i “Globusa?, te scenarist Matanićevog filma „100 minuta slave“  No, kultni književni status ponajviše je stekao svojim knjigama priča „Možeš pljunuti onoga tko bude pitao za nas“ i „Užas i veliki troškovi“. (more…)

“HarteRIje”

Tuesday, December 1st, 2009

3. prosinca 2009. održat će se predstavljanje nove knjige Nikole Petkovića “HarteRIje” - hrvatsko pjesništvo početkom tisućljeća, u Vijećnici Grada Rijeke s početkom u 11:00 sati. O knjizi će uz autora govoriti i dr. Milorad Stojević, književnik i profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Branko Mijić, kolumnist Novog lista i Miljenko Marin, urednik rubrike Kultura u Novom listu. (more…)

“Moja traganja za istinom”

Tuesday, December 1st, 2009

2. 12. u 18,30 Gradska knjižnica Rijeka organizira predstavljanje autobiografije Mahatme Gandhija, “Moja traganja za istinom”. 
Sudjeluju: Benedikt Perak, dipl. indolog i lingvist, Neven Tomašić, predsjednik Udruge Joga u svakodnevnom životu, te predstavnici izdavača: Sarasan d.o.o. i Udruge Lotos iz Zagreba

Suorganizacija: Udruga za promicanje indijske kulturne baštine Lotos Zagreb i Sarasan d.o.o.
Mjesto održavanja: Gradska knjižnica Rijeka, Narodna čitaonica, Korzo 24

Svjetlo na kraju Tunela

Tuesday, December 1st, 2009

Ljudi dragi, u Katapultu se toliko radi da sam skroz zaboravila u subotu, 28.11.09. staviti na blog najavu za nastup Krivac/Tulić u riječkom jazz pubu Tunel u sklopu niza književnih večeri “Zločestoće by J-zlo”. Skužajte za to! Ovaj prostor koristim da se ovaj lijepi događaj arhivira na blogu kao mali report. (more…)