Archive for October, 2009

Razgovaraonica: Roman Simić Bodrožić

Thursday, October 29th, 2009

 Treća po redu ovogodišnja Katapultova Razgovaraonica održat će se u subotu, 31.10.09. u Molekuli (Delta 5, Rijeka) s početkom u 13 sati. Ovaj put nam u goste stiže pisac i urednik, Roman Simić Bodrožić. Na isti dan, također u Molekuli, održat će se književna večer s gostujućim piscem s početkom u 20 sati.

Voditeljica književne večeri je Tea Tulić. (more…)

Fliegerfest 2009.

Wednesday, October 28th, 2009

Prošao je još jedan Fliegerfest! Prije godinu dana, 24. listopada 2008., Katapult je organizirao književnu večer na kojoj su sudjelovali Katapultovci sa svojim kratkim proznim uratcima te se nakon čitanja zabavljali uz dobru glazbu s ostalim posjetiteljima. Tako je bilo i ove godine, 23. listopada u 20 h, u dnevnome boravku Molekule. Pred četrdesetak posjetitelja osmero članova Katapulta čitalo je svoju prozu, ulomke iz potencijalnih romana ili kratke priče.

Prema riječima voditeljice književne večeri, Hane Dagostin, Fliegerfest je „krovno naddogađanje“ Katapulta, središnji godišnji događaj Udruge gdje se publici osobno predstavlja skupina mladih Katapultovih letaca (njem. flieger = letac). Na ovogodišnjem Fliegerfestu redom su nastupili: Amir Alagić iz Pule s pričom „Zabrinutost“, Josip Potnar iz Bjelovara s pričom „O zamjenicama“, Riječani Anja Cuculić, Alen Kapidžić („Šamar krpica“), Tea Tulić („Bobica“ i „Anđeo od mesa i menstruacije“), Enver Krivac („Gđa Jagoda“), Jelena Tondini („Fufe“) i naposljetku, Marina Vrđuka-Beleš s pričama „In furor veritas“ i „Teta Irena“.

Nakon skoro dvosatnog zanimljivog čitanja svi su se družili za šankom, uz ritmove DJ-a Heywooda R. Floyda. Živio Fliegerfest!

From Fliegerfest 2009!
From Fliegerfest 2009!

Ako želite pogledati sve sličice s Fliegera, kliknite na album “Fliegerfest 2009″!

(K)a(L)ibookiranje: Boris Veličan

Wednesday, October 28th, 2009

30. listopada (petak) u 19 sati u Ribooku održat će se promocija knjige i filma “Odavde do Tralala” Borisa Veličana.
Mladi i otkačeni avanturist i putopisac Boris Veličan u svom je životu propješačio, probiciklirao i odvozio tisuće kilometara. Njegova nova knjiga “Odavde do Tralala” kreće put Istoka i davne rute kojom je krenuo i slavni Marko Polo – Putem svile. Boris i njegov urednik Kruno Lokotar progovorit će tek nekoliko riječi o knjizi, nakon čega će uslijediti projekcija filma Odavde do Tralala, snimljenog na drevnoj trgovačkoj ruti koja je povezivala Istok i Zapad, a koja danas prolazi kroz najopasnija i najnemirnija područja našeg planeta.

Međunarodni sajam knjiga

Wednesday, October 28th, 2009

Evo me još jednom!

Ovogodišnji 32. međunarodni sajam knjiga i učila ‘Interliber 2009.’, na kojem će biti predstavljen poslovni svijet nakladničkog i edukativnog stvaralaštva s velikom ponudom knjiga i učila bit će postavljen u 5. i 6. paviljonu Zagrebačkoga velesajma od 11. do 15. studenoga.

Voditelj ‘Interlibera’ Jakša Depolo izjavio je danas Hini kako će na sajmu nastupiti 230 izlagača iz 10 zemalja, a svoje će knjige izložiti na 13600 četvornih metara.

‘Ovogodišnji ‘Interliber’ neće imati zemlju partnera kao ranijih godina’, rekao je Depolo dodavši kako je 2009. zemlja partner trebala biti Bugarska, koja je zbog smjene vlasti otkazala svoj nastup.

Napomenuo je kako su ga iz bugarskog Veleposlanstva obavijestili da je vlada uskratila potporu nakladnicima te da ove godine neće moći nastupiti kao zemlja partner. Dodao je da su se preporučili za nastup slijedeće godine.

Osim izlaganja i prodaje knjiga na ‘Interliberu’ će i ove godine biti priređena mnoga predstavljanja knjiga, nastupi pisaca i nakladnika te stručni skupovi.

Sajam je će biti otvoren svaki dan od 10 do 19 sati, a u petak i subotu do 21 sat. Kao i prethodnih godina održat će se i Sajam glazbe i multimedije.

‘Interliber’ se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a kao partneri su do sada nastupili Madžarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska matica iseljenika - pisci i nakladnici iz dijaspore, Slovenija, Poljska i Izrael.

finalisti nagrade V.B.Z.-a

Wednesday, October 28th, 2009

Evo i mog doprinosa. Sanja na Kapuzovom blog racunu.

Žiri ovogodišnje nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman uvrstio je u uži izbor pet finalista, izabranih između 106 rukopisa pristiglih na natječaj, priopćeno je iz te zagrebačke izdavačke kuće.

Odabrani su ‘Ruski dnevnik’, pod šifrom autora ‘2964′, ‘Na kraju svega’, pod šifrom ‘Hadum’, ‘Kremšnita’, pod šifrom ‘Split-Banana’, ‘Behar u Karolinentalu’, pod šifrom ‘Pripovjedač 2009′ i ‘Bastardi Braten Rerigemente’, pod šifrom ‘Ataka na Itaku’.

U žiriju su bili Miljenko Jergović, Julijana Matanović, Zoran Ferić, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević.

Proglašenje pobjednika održat će se 11. studenoga u okviru sajma knjiga Interliber, a dodjela nagrade 12. studenoga, u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Osim objavljivanja nagrađenog romana u nakladi V.B.Z.-a, pobjedniku pripada novčana nagrada, u iznosu sto tisuća kuna brutto.

Tu nagradu, koja se dodjeljuje od 2002., dosad su dobili Josip Mlakić, Marinko Koščec, Jelena Marković, Davor Špišić, Nura Bazdulj-Hubijar, Hrvoje Šalković, Svjetlana Gjoni i Predrag Crnković. (Hina)

Daša i April u Berlinu

Monday, October 26th, 2009

4. 11. će biti predstavljanje u Ribooku, a ovaj članak i intervju dobar su uvod.

Pričigin 2010.

Monday, October 26th, 2009

Do 20. veljače 2010. traje nagradni natječaj za kratku priču kojeg raspisuje Festival pričanja priča Pričigin, koji će se od 24. do 27. ožujka 2010. godine po četvrti put održati u Splitu. Više o svemu ovdje.

FLIEGERFEST 2009

Wednesday, October 21st, 2009

“Jedina stvar koju dugujete publici je dobra izvedba.” (Humphrey Bogart - Bogo)

Hej-Ho! Vrijeme za Katapultovu središnju godišnju književnu večerinku je stiglo! Trema! Živci! Znoj! Pljesak? Ako bude sreće! Aaaa! To može biti samo… Fliegerfest 09!

Da, da, Fliegerfest (ili, za one koji ga vole malo više od drugih, jednostavno - Flieger) je kao “jednovečernji festival književnosti? dogurao do svoje druge inkarnacije. Velika panhrvatska K-obitelj okupit će se tako ovaj petak, 23. listopada, u 20.00 sati u Dnevnom boravku riječke Molekule.

Minucioznom selekcijom probrani “letači? koji će vam ove godine čitati svoju prozu jesu Amir Alagić (Pula), Anja Cuculić (Rijeka), Alen Kapidžić (Kastav), Enver Krivac (Ravna Gora), Josip Potnar (Bjelovar), Jelena Tondini (Oz), Tea Tulić (Vecchia Citta) i Marina Vrđuka Beleš (Crikvenica). Moderatorica večeri biti će Hana Dagostin, poznata riječka radijska djelatnica.

Nakon nekih sat&45 mikrofonirane književnosti slijedi veselica! Naravno da je i ovaj put za bolju razgradnju C2H5OH u tijelu tzv. “DJ metodom” zadužen mistik i resident - dj dr. Heywood R. Floyd.

Dođite, hajde, no. Ovaj petak nema ništa zanimljivo na televiziji. Provjerio sam. Dajte, ajde. Uostalom, nije zalud CNN u svojoj emisiji “Where? What? Why?? prošli utorak najavio Fliegerfest 09 kao, citiram, “…a thing of pure beauty. Be there or rot forever in grief!?

Vidimo se.

Još samo 4 dana ovoga puta do…

Tuesday, October 20th, 2009
From KATAPULT!!!!

…do Fliegerfesta 2009!

And Another Thing…

Monday, October 19th, 2009

“Hitchhiker’s Guide To The Galaxy”, poznata trilogija u pet dijelova Douglasa Adamsa, svakako jedna od najboljih znan-fan komedija svih vremena dobila je svoj novi nastavak. Kako?, pitate se znajući da je stari Douglas umro još 2001. E, sad…

“And Another Thing…” naslov je šestog nastavka “trilogije” i njen autor je Eoin Colfer, irski pisac i komediograf najpoznatiji po seriji romana o tinejdžerskom kriminalnom mastermindu Artemisu Fowlu. Iako je sama ideja vrlo klimava i miriše na padanja u nesvjest i vrćenja u grobu, Jane Belson, Douglasova udovica koja je Colferu i dala dozvolu za ovaj pothvat, rekla je kako ne može zamisliti bolju osobu od Colfera koja bi mogla nastaviti priču o Arthuru, Zaphodu i Marvinu.

Knjiga “And Another Thing…” napisana je po Adamsovim skicama za nikad završeni šesti nastavak i objavljena je 12. listopada, na tridesetu godišnjicu izlaska prve knjige. Engleski izdavač je Penguin Books, dok je za američko tržište knjigu izdala kuća Hyperion Books.

Više informacija na www.eoincolfer.com.

Besplatne elektroničke knjige

Monday, October 19th, 2009

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, skraćeno DPKM, je početkom 2001. pokrenulo projekt Besplatne elektroničke knjige.  Prvi naslov u okviru projekta (Tour de force, Krešimira Pintarića) javno su predstavljenili u sklopu osječkog FAK-a održanog od 25. do 27. svibnja 2001. godine. (more…)

Čitanje jača veze unutar mozga

Monday, October 19th, 2009

Znanstvenici iz Baskijskog centra za mozak i jezik u Donostia/San Sebastianu usporedili su ekografije mozga 20 gerilaca koji su naučili čitati s ekografijama 22 gerilca koji su ostali nepismeni. Rezultat je bio…

JOŠ SAMO 10 DANA DO…

Wednesday, October 14th, 2009
From KATAPULT!!!!

…do Fliegerfesta 2009!

Alain Badiou u Ribooku

Wednesday, October 14th, 2009

17. listopada (subota) u 13 sati
Riječka organizacija Drugo more već je četvrti put domaćin interdisciplinarnog festivala Moje, tvoje, naše. Tijekom nekoliko dana trajanja te manifestacije tematiziraju se brojna pitanja, a ove godine rasprave su usredotočene na pitanje solidarnosti.

Kao zvijezda ovogodišnjeg događanja ističe se glasoviti francuski filozof Alain Badiou, autor vrijednih knjiga Stoljeće i Manifest za filozofiju. Badiou i Davor Mišković (koordinator Drugog mora) u Ribooku će porazgovarati sa svima onima koji promišljaju i domišljaju odgovore na goruća svjetska pitanja poput prava radnika, građanske solidarnosti i studentskih zahtjeva. Gdje su granice individualiziranja današnjeg društva i sve većeg moraliziranja – neka su od pitanja koja si moramo postaviti!

Tema je savršeno “tajmirana” što je dobar razlog da u subotu, u Ribooku, isto tako “tajmirani” budete i vi. Dođite!

Centimetar od sreće: Marinko Košćec

Wednesday, October 14th, 2009

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag (15. listopada- 15. studenoga 2009.) otvara gostovanje Marinka Koščeca.
U subotu, 17.10.2009. s početkom u 20 sati održat će se književna večer na kojoj će se povesti razgovor o Košćecovom posljednjem romanu Centimetar od sreće (Profil, 2008), suvremenoj hrvatskoj i francuskoj književnosti te o Houellebecqu i negativnoj utopiji. (more…)

Čovjek u raljama ovisnosti

Tuesday, October 13th, 2009

Gradska knjižnica Rijeka vas poziva na predstavljanje knjige Čovjek u raljama ovisnosti i razgovor na istu temu. Predstavljanje će se održati u srijedu, 14. listopada u 18 sati u Narodnoj čitaonici (Korzo 24, Rijeka).

Ovisni ste o hrani? O alkoholu? O pušenju? O drogi? Kockanju? Lijekovima? Kavi? Seksu? Radu? Dokoličarenju? Shoppingu? Ovisni slatkom? O čokoladi posebno? O telefoniranju? Televiziji? Računalu, internetu? Mobitelu? Ovisni ste? Svi smo pomalo…o koječemu… Dođite na  „grupnu terapiju“. Doznajte koliko nas ima i možemo li se osloboditi barem neke od njih.

Očekuje vas autor knjige Vidoslav Gnjato.

Revija malih književnosti - foto

Sunday, October 11th, 2009
Više fotografija ovdje: Revija malih književnosti - knjizevna vecer
Više fotografija ovdje:Revija malih književnosti - knjizevna vecer

Revija malih književnosti u Molekuli

Wednesday, October 7th, 2009
From Revija malih književnosti

Peti po redu godišnji književni festival u organizaciji zagrebačkog kluba Booksa i udruge Kulturtreger predstavit će mladu književnu scenu Srbije u izboru književnog kritičara Teofila Pančića. Pančić je odabrao osam pjesnika i prozaista koji će poslije Zagreba gostovati i u Rijeci, Zadru, Dubrovniku: Andriju Matića, Borivoja Adaševića, Daniela Kovača, Ota Oltvanjija, Srđana Papića, Srđana V. Tešina, Dragana Mladenovića i Danu Todorović.

Tako će ove subote, 10. listopada 2009. s početkom u 20 sati u Molekuli (Delta 5, Rijeka), u sklopu Revije, nastupiti: Dragana Mladenović, Oto Oltvanji i Srđan Papić. Njih će osobno predstaviti novinar, kolumnist i kritičar Teofil Pančić. (more…)

The Ykon game- promijeni Svijet u 6 sati

Tuesday, October 6th, 2009

Pozvani ste da u sklupu manifestacije “Moje, tvoje, naše” sudjelujete u igri YKON.

Igra YKON predstavlja simulaciju svijeta u kojoj sudjeluje maksimalno 30 igrača. Svijet se u igri stavlja na čekanje 6 godina i tom vremenu igrači imaju prilike odrediti bitne promjene u upravljanju Svijetom.
U periodu kada sve staje, ti i tvoji suigrači imate priliku da kreirate vlastiti scenarij razvoja Svijeta. Što ćete promijeniti? Kako ćete uvjeriti druge suigrače da prihvate vaše promjene? Kakve su posljedice tih promjena? (more…)

Carne del Carnaro: Nauči psa trikovima

Monday, October 5th, 2009

6. listopada (utorak) u 19 sati, Ribook
Pisac i prevoditelj Boris Perić ovaj put u goste dovodi televizijsku producenticu i književnicu Danijelu Stanojević Majerić, autoricu zbirke priča Nauči psa trikovima. Spektakl kreće uz vatromet i hor Labinskih rudara ispred Ribooka, koji se nadovezuje na sjajnu predstavu „Sarma“, za koju je zainteresirana produkcija Broadwaya. Danijela Stanojević Majerić napisala je tu priču upravo misleći na daske koje život znače. Mario Kovač kao prirodno talentirani redatelj prepoznao je potencijal u ovim pričama, te odlučio dati zadatke uskoro holivudskim zvijezdama Petri Radin i Dini Škare – pred njih će postaviti nebrojeno puno zahtjevnih uloga koje nose likovi Danijele Stanojević Majerić. Sve to nadovezuje se na srcedrapateljske izjave podsvjesne ljubavi urednika Ante Perkovića prema odvratno seksipilnoj autorici.

Takva je najava, što sad. Odite pa provjerite. :)