Archive for September, 2009

Razgovaraonica: Olja Savičević Ivančević

Wednesday, September 30th, 2009

Ove subote, 3.10.09. Katapult u sklopu programa ovogodišnjih Razgovaraonica ugošćuje profesionalnu književnicu i kolumnisticu, Olju Savičević Ivančević.

Popularna Razgovaraonica (neformalno druženje članova Katapulta sa spisateljicom) održat će se u prostoru Molekule s početkom u 13 sati, a književna večer s početkom u 20 sati također u Molekuli (Delta 5, Rijeka). Tijekom književne večeri biti će riječi o Oljinom dosadašnjem radu, ali i o njezinom novom proznom djelu, romanu koji izlazi uskoro, ove jeseni. Voditeljica književne večeri je Tea Tulić. (more…)

Jesen Poezije

Tuesday, September 29th, 2009

Natječaj za sve koji se ne boje pisati provokativne pjesme. Zlo, raspali! Više informacija na stranicama Cultureneta.

Raspisan natječaj za DORF 2010.

Tuesday, September 29th, 2009

Danas sam primila mail poziv od gosp. Tonija Šarića, direktora Festivala dokumentarnog rock filma iz Vinkovaca, koji se ove godine, po treći put za redom, održava u ožujku 2010. i to istovremeno u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci.

Organizatori DORF ‘10 pozivaju autore i producente dokumentarnih glazbenih filmova iz Hrvatske i drugih zemalja da ih prijave na natječaj i tako sudjeluju na ovom u nas  jedinstvenom festivalu.
Festival osim projekcija filmova organizira i popratne sadržaje: izložbe fotografija, slika, promocije knjiga, koncerte i radionice dokumentarnih filmova.

Trajanje i tehnika snimanja nisu zadani, prednost će imati filmovi koji su nastali u zadnje 2 godine. Organizatori posebno ističu želju za žanrovskom raznolikošću i pozivaju sve autore dokumentaraca na temu glazba i sve što je vezano uz nju da pošalju svoje radove.

Prijavnicu se može preuzeti na službenoj web-stranici – www.dorf-vk.com.

Natječaj je otvoren do 31.12.2009.

Nakon pregledavanja prispjelih filmova, o konačnom izboru obavijestit će se autore pozivnim pismom. Troškove slanja i carinske pristojbe snosi pošiljatelj. Festival će platiti troškove vraćanja istih.

Na meni je da proslijedim pa, eto, ako nekog od vas “Sledge Hammer kamermana” zanima…

Ribookiranje: Quorum u ruhu Dolaska

Tuesday, September 29th, 2009

2. listopada (petak) u 19 sati
Novu sezonu Ribookiranja u Rijeci otvara Kruno Lokotar s predstavljanjem novog broja časopisa Quorum,
posvećenog kulturi čitanja i ostalim oblicima umjetničkog izražavanja. Novi broj čitatelje upoznaje s radom crnogorskog pisca Andreja Nikolaidisa, koji je ove godine u Algoritmovoj biblioteci Mali KaLibar objavio roman Dolazak, priču o zločinu i apokalipsi, konačnosti i očekivanju kraja. Poslušajte što o svojoj knjizi kaže sam autor Nikolaidis i gost – teoretičar književnosti Nikica Petković. Druženje će upotpuniti zvuci Sex Pistolsa, Nicka Cavea, The Smitsa i The Clasha dočaravajući atmosferu romana.

“The shareef don’t like it
Rockin’ the Casbah
Rock the Casbah…”

Koliko zarađuju i prodaju hrvatski pisci

Monday, September 21st, 2009

Zanimljiv tekst Lade Žigo o ovoj temi pročitajte ovdje.

“April u Berlinu”

Friday, September 18th, 2009

 Zaprešićka izdavačka kuća “Fraktura” ovog je mjeseca objavila najnoviji roman spisateljice Daše Drndić pod nazivom “April u Berlinu”.

Daša Drndić je prošle godine bila na stipendiji u Berlinu i upravo ju je taj boravak potaknuo na pisanje ovog romana.”April u Berlinu” je spoj putopisa i dnevnika u kojem ona vodi razgovore s piscima te uvodi i likove svojih prijašnjih romana.U romanu se bavi istraživanjem povijesti srednje Europe i emigrantskih sudbina dvadesetog stoljeća na temelju vlastitog i sugovorničkog iskustva. Tako srednju Europu mapira kroz ljudske priče, a ne kao geografsku odrednicu. Njezini sugovornici su, osim poznatih ljudi i takozvani mali obični ljudi. (more…)

Diva

Tuesday, September 15th, 2009

TRAFIK vas poziva na predstavu/predavanje DIVA čija će premijera biti 19. 9. 2009. u 20 sati,u HKD na Sušaku,Strossmayerova 1, Rijeka.

Reprize: 20,21. i 22. 9. u 20 sati te 12,13. i 14. 10. u 20 sati.

Rezervacije ulaznica na tel.: 095 86 90 543

Ulaznice: 1 sat prije pocetka predstave na blagajni HKD-a na Susaku.

Više o predstavi u najavi na Culturnetu.

predstavljanje časopisa “Slijepi putnik”

Friday, September 11th, 2009

 14.10. u 19 sati u omiljenoj knjižari Ribook (Janeza Trdine 9a) održat će se prezentacija novog broja časopisa za književnost i umjetnost u izdanju SKD Prosvjeta, “Slijepi putnik”.

Sudjeluju: Čedomir Višnjić, Mladen Blažević, Svjetlana Janković- Paus (članovi uredništva) i Saša Rokanović (grafički urednik i ilustrator).

Voditelj: Boris Perić

Pa ako ne idete baš u to vrijeme frizeru, kiropraktičaru ili matičaru dođite u Ribook! Tamo je uvijek veselo i poučno.


Katapultura u Križevcima

Thursday, September 10th, 2009
Foto: Saša Lončarić

U nastavku projeka Katapulture, uslijedila je druga po redu promocija mladih pisaca, konkretnije Josipa Potnara i Luke Rukavine, te njihovih knjiga objavljenih u Ediciji Katapult- ”Mrtva puhala žive vječno” i ‘Bludilište”.
04.09.09. pojavili smo se u Križevcima, u prostoru Kluba Klulture, gdje su nas dočekali članovi udruge K.V.A.R.K. Promocija je započela oko 19 sati (+ akademska četvrt) i trajala ugodnih sat vremena unutar kojih smo rekli ponešto o Katapultu (gdje se poseban interes pokazao za metodiku rada u procesu nastajanja knjige); Josip i Luka ponešto o sebi, svojim knjigama. Pročitalo se ponešto stranica, na isključiv zahtjev prisutnih pojedinaca. Publika je ovaj put bila nešto mnogoljudnija i zanimanje time veće, kao i broj pitanja upućenih nama.
Rad Udruge Katapult ocijenjen je hvalevrijednim, uz komentar da bi trebali dobivati veću financijsku potporu i upućene lijepe želje za budući rad.

“Utjeha južnih mora”

Tuesday, September 8th, 2009

Evo što kažu Natalija i Ognjen:

Dragi prijatelji,
preplanulih obraza i slanih stopala javljamo vam da je, usred ljeta, najtoplijeg dana u godini iz tiska istisnuta “Utjeha južnih mora? najugodniji puni pansion za dvije osobe, s pogledom na pješčanu plažu od riječi i romantični izlazak sunca iza jezika (ili debela nejeftina zbirka priča koje ne možete ne pročitati). Dvadeset i sedam pričica, priča, i pričetina, na dvijestoosamdesetipet stranica Celzijusa – poslužiti u hladu, dva puta dnevno, prije i poslije razmišljanja o smislu života, ljubavi, smisla, dijaloga, istine, promjene, i u klinču strasti isprepletenih udova.

U nakladi Istarskog ogranka DHK-a, Pula, a kao zaključni svezak edicije Mlada Istra, “Utjeha južnih mora? bit će dostupna gdjegod su knjige dostupne (a možda i gdje su dostupni čavli, češlji, i čovječnost), pa je tamo i potražite). U međuvremenu, pozivamo vas da svoju (i tuđu) znatiželju nahranite i napojite na http://tashogi.com/utjeha.htm.
Hvala na pažnji.
Srdačan pozdrav!
Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen

Uživajte!

Katapultura u Karlovcu

Monday, September 7th, 2009

U sklopu projekta Katapultura (nastalog u suradnji sa Savezom udruga Klubtura (Clubture)), Udruga Katapult održala je prvu u nizu promocija pisaca objavljenih u Ediciji Katapult.

Događaj se zbio 28.08.2009. s početkom u 19 sati, a ugostila nas je Udruga Domaći iz Karlovca, gdje smo uvršteni u program njihovog projekta ”Nepokoreni grad”. Poslanstvo Katapulta činili su Luka Rukavina predstavivši svoju zbirku drama ”Bludilište”, Josip Potnar s posljednjom knjigom iz Edicije, romanom ”Mrtva puhala žive vječno” te Marina Beleš, urednica ”Mrtvih puhala…”, čija je zadaća bila informirati prisutne o programima i ciljevima, te radu Katapulta.

Probrana šestorka, koja je, naime, sačinjavala publiku, došla je sa zanimanjem i unaprijed pripremljenim pitanjima na koja smo bili i više nego spremni odgovoriti, a atmosfera je zauzvrat bila prava prijateljska i opuštena, prema čemu je suditi da promociju možemo prozvati uspjelom.

Postoje i neke slike, da dokažemo da smo stvarno bili, ali ih još nisam dobila pa ću ih naknadno aploudat.

KatapulTura (Križevci)

Wednesday, September 2nd, 2009

Nakon predstavljanja u Karlovcu, u petak 04.09.09. s početkom u 19 sati, Katapultov trojac u sastavu Beleš- Rukavina- Potnar pohodi Križevce. Tako će voditeljica i ove književne večeri, Marina Beleš,  imati priliku pred tamošnjom publikom predstaviti rad udruge, te naše mlade spisateljske nade Luku Rukavina i Josipa Potnara.

Ovoga puta, naš partner domaćin je udruga K.V.A.R.K. iz Križevaca. Književna večer će se održati u Klubu kulture (Mažuranićev trg 1, Križevci).

Il ritorno del tutto! (ili “Povratak Redovnog Sastanka”)

Wednesday, September 2nd, 2009

Ej. 

Što bi rekla teta Dusty Springfield u svojoj staroj kanconi “Summer Is Over” - Noć za danom bježi, zelena trava sad je sijeno, svijet se vrti bez ijednog zvuka, čini se ljeto je gotovo. Možda ne meteorološki, sigurno ne kalendarski, ali dani superugrijanih sporoća, ručnika na jastuku i poremećenog bioritma definitivno se bliže kraju. Kako na Zemlji, tako i u omiljenoj nam Udruzi.

Zato primite na znanje, drage volonterke i volonteri, da se redoviti tjedni sastanci radnog tima vraćaju u Vaše ionako prenatrpane rasporede već slijedećeg utorka, 8. rujna. Dok se utorak kao dan odabira i aluminijski K-office u Molekuli kao mjesto radnje ne mijenjaju, vrijeme radnje se ipak mijenja. Vaša lica i ideje se, po novom, očekuju u 19.30.

Biti će Vas opet svih lijepo vidjeti.

Trdo spreda!

ek