Archive for August, 2009

Alternativna povijest?

Monday, August 31st, 2009

NATJEČAJ za esej s temom alternativne povijesti

Uvjeti natječaja:

- tekstovi moraju biti napisani esejističkim stilom;

- eseji moraju biti napisani hrvatskim jezikom;

- eseji ne smiju biti ranije objavljeni ni u kojem obliku; (more…)

Pisati i zarađivati

Friday, August 28th, 2009

Kako? Ovako!

7. LFF

Thursday, August 27th, 2009

Danas počinje sedmi Liburnija film festival.

Meni najdraži filmski festival.

Ako je netko zainteresiran za besplatno gledanje dokumentaraca, neka se javi Sanji koja je ove godine službena fotografkinja festivala pa se može uvaliti za prijevoz.

Uživajte!

Više informacija o festivalu i filmovima na stranicama LFF-a.

KatapulTura (Karlovac)

Wednesday, August 26th, 2009

Udruga Katapult ove je godine kroz Clubture platformu pokrenula  niz književnih predstavljanja  četvero mladih pisaca i spisateljica koji su objavili prvijence u ediciji Katapult. Promocije će se odviti u četiri grada Hrvatske: Karlovcu, Križevcima, Puli i Zadru. Osim promocije mladih pisaca i spisateljica, Katapult će sa prisutnima podijeliti svoje iskustvo i način rada u izdavaštvu, te pozvati zainteresirane na suradnju.
Tako ovog petka,28.8.09. s početkom u 19 sati, Udruga Katapult organizira prvu promociju u Karlovcu u prostoru udruge Domaći (Struga 1, Karlovac), odnosno književnu večer na kojoj će voditeljica Marina Beleš u ime Katapulta predstaviti dosadašnji rad udruge te dvoje mladih pisaca Luku Rukavinu i Josipa Potnara. Obojica su ove godine objavili svoje prvijence u ediciji Katapult (Luka Rukavina zbirku drama “Bludilište”, a Josip Potnar roman “Mrtva puhala žive vječno”). Tijekom večeri voditeljica će objasniti prisutnima u publici na koje načine zainteresirani mogu ostvariti suradnju s Katapultom i objaviti prvu knjigu u ediciji Katapult.

Organizator programa: udruga Katapult (Rijeka)

Partner- domaćin: udruga Domaći (Karlovac)

Partner- suorganizator: savez udruga Clubture (Zagreb)

Financijski partneri: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Primorsko- goranska županija.

Upali kameru

Thursday, August 20th, 2009

Prenosim zanimljiv natječaj pa ako ste zainteresirani za sudjelovanje, samo navalite!

Svi mi jako dobro znamo da našem obrazovanju nešto nedostaje…Od danas pa nadalje otvara se mogućnost za sve Vas koji ste imali direkne probleme ili pozitivna iskustva da doprinesete akciji ”UPALI KAMERU” i to na slijedeći naćin:

Osvoji nagradu!

”UPALI KAMERU”

Glavna tema: ZA PRAKTIČNO OBRAZOVANJE

Zadatak za sve natjecatelje učenike, studente, roditelje, učitelje, profesore:

UPALITI KAMERU!!!!!!

Snimiti video isječak u trajanju od 3-5 minute

Video zapis treba sadržavati:

Tvoje mišljenje u svezi dosadašnjeg obrazovanja, što nedostaje, što je problem, koje je rješenje…
Tvoje iskustvo, ukoliko ga imaš, može biti pozitivno ili negativno…
Tvoji pogledi, razumjevanje obrazovanja, vizija…

Imajte na pameti da je ovo prvenstveno ZABAVA, jer svi znamo da se kroz zabavu i jednostavnost najbolje uči…

Naravno postoje i mala pravila:

Video zapisi vulgarnih sadržaja neće ugledati veliko finale i dodjelu novčane nagrade na trgu J.B.J-a, već će samo biti odgledani od strane našega žirija koji se sastoji od 7 članova…
Snimajte mobitelima, kamerama, ali neka bude u što boljoj rezoluciji, video zapise pokraj pruge, pri prolasku velikh brodova koji trube i raketa koje odlaze u svemir nećemo uvažiti, jer se vjerojatno ništa neće čuti od buke.
Mjesto snimanja po vašoj želji, samo da je vidljiva rezolucija i da nema velikih šumova i buke. Format video zapisa? Po Tvojoj želji!!!
Video zapis možeš snimati kao govor, reportažu, dokumentarni zapis, dramski, humoristični, hororistični, triler, sve što ti padne na pamet, samo da ima svoju glavu i rep…

NOVČANA NAGRADA?
2.000 KUNA

Više informacija na upali.kameru@yahoo.com

ODJEL ZA LITEROTERAPIJU I BOOK KIRURGIJU

Monday, August 17th, 2009

 Za sve ljude koji imaju nedoumice s tekstom, kontekstom, metatekstom, metajezikom i jezikom uopće.

Ako još niste čitali kolumne Dr. Ostojića na Booksinim stranicama onda je vrijeme da počnete. Zabavni i intelektualno iskričavi tekstovi u postmodernističkom duhu.

Jedan od mojih favorita je Dr. Ostojić: Camus - interpretacija ”Stranca” iz vizure nogometnog navijača. Predobro.

Video igre po književnim djelima

Friday, August 14th, 2009

Nešto slično sam i ja mislio. Sva sreća da nije sve na meni. :-)

Više ovdje.

Bookrix - web your book

Friday, August 14th, 2009

 Malo sam čačkala po internetu u potrazi za friškim vijestima iz književnog svijeta i naletila na jednu malo stariju vijest koju smo, čini mi se, propustili. Ispravljam previd:

Bookrix je njemački internet sajt pokrenut prije dvije godine s ciljem pružanja mogućnosti  neafirmiranim piscima da svoju knjigu objave na internetu, kao prvi korak do ukoričenja, odnosno objave rukopisa u tiskanom obliku. Zanimljivo je to da pokretači sajta najavljuju kako će u dogledno vrijeme najčitanije rukopise nagraditi određenim novčanim iznosom koji će bar djelomično (ako ne možda i u cijelosti) pokriti troškove izdavanja tiskane knjige. (more…)

Dodiplomsko obrazovanje

Tuesday, August 4th, 2009

Kako dodiplomsko obrazovanje vidi Siniša Labrović, pročitajte na stranici Dnevni kulturni info.

“Život riječi” Tomislava Ladana

Monday, August 3rd, 2009

Prenosim malo stariju vijest s Booksinog sajta:

Objavljen je još jedan jezikoslovni klasik iz pera prošle godine preminulog velikana riječi, Tomislava Ladana. 
“Život riječi” Tomislava Ladana (Novela media 2009.) kapitalno je djelo hrvatskog jezikoslovlja i kulture, te dokaz velikog Ladanovog doprinosa hrvatskoj leksikografiji, književnosti i kulturi, djelo u kojem je autor otvorio skrovite postupke i proširio znanja o nastajanju riječi i imena u hrvatskom jeziku. Više o svemu ovdje.

Studenti - pošast čovječanstva?

Monday, August 3rd, 2009

Evo što kaže SkandalTeVe:

Prvi (nadamo se ne i zadnji) uradak Skandal TeVe-a, koji se dotiče gorućeg pitanja studentskog identiteta i društvenog shvaćanja te iznimno čudne podskupine ljudi. sam video izmontiran je od više tv priloga o raznim temama, te osobe predstavljene u tim prilozima u biti i ne govore o temi, no pomoću najmodernije tehnike dostupne čovječanstvu, učiniti će vam se kao da govore:)
Sav video materijal pod autorskim je vlasništvom tvoraca originalnih priloga, kao i pjesma Beiruta- The Shrew. Uživajte:)