Archive for June, 2009

Potnarov intervju na radiju

Monday, June 29th, 2009

Josip Potnar je dao intervju na radio postaji Radio Terezija pa poslušajte:

Mrtva puhala žive vječno - foto

Tuesday, June 23rd, 2009

Jako mi je drago da je novinarska sekcija ovaj put bila brža od foto sekcije. :-)

Bravo, Doro!

Evo nekoliko fotografija za one luzere koji nisu na Facebooku. :twisted:

Publika 2 Kalvarija glumački set Kalvarija glumački set Josip i Marina Josip čita

Čitanka - video

Tuesday, June 23rd, 2009

Video Sanje Kapidžić s Čitanke od prije nekoliko mjeseci.

Čitanka from Udruga Katapult on Vimeo.

Josip Potnar: „Mrtva puhala žive vječno“

Saturday, June 20th, 2009

U petak 19. lipnja 2009. predstavljena je nova knjiga iz edicije Katapult – roman „Mrtva puhala žive vječno“ Josipa Potnara. U dnevnome boravku Molekule, pred tridesetak ljudi, mladi Potnar progovorio je o svojem prvom objavljenom djelu, o svojem načinu pisanja i motivima koje rabi te se predstavio i pročitao ulomke iz romana. Književnu večer započeli su glumci iz Ri Teatra koji su izveli skeč temeljen na isječku iz Potnarovog romana.

Razgovor s autorom vodila je Marina Beleš, a druženje se nastavilo i nakon završetka književne večeri.

Clubture Forum & Festival 2009.

Friday, June 19th, 2009

Još jedno Clubture (sa isplaženim L) druženje je iza nas. Clubture organizacija kao središte za okupljanje, edukaciju te spajanje udruga i inicijativa koje djeluju u nezavisnoj kulturi u suradnji sa neprofitnom udrugom Attack iz Zagreba, ugostila nas je na tri dana. Tako smo od 11. do 14. 6. bili počašćeni iznimno bogatim kulturno umjetničkim i edukativnim sadržajem. Ove godine za susret članica Clubture-a i onih koji to namjeravaju postati organiziran je Forum sa popratnim Festivalom u prostoru AKC Medika. Inače Medika je prostor bivše tvornice lijekova “Medika”  koji je skvotiran i legaliziran u sječnju 2009. godine na inicijativu nezavisnih zagrebačkih kolektiva i udruga. (more…)

Samo je nebo granica

Thursday, June 18th, 2009

Dok se spisateljska reprezentacija Katapulta ove subote u Zagrebu opuštala uz piće nakon uspješno odigrane književne večeri u prostoru AKC Medika, Dea Vidović, urednica Kulturpunkt portala intervjuirala je Alena Kapidžića…

” Rijetki su orijentirani na mlade i neafirmirane pisce. Izdavači su uglavnom usmjereni na prodaju, a svi dobro znamo da mladi pisci nisu komercijalni. Stoga definitivno imamo perspektivu jer smo među tim rijetkima koji se bave mladim piscima. I to ne samo perspektivu u Hrvatskoj, nego i šire izvan granica zemlje, kako u regiji tako i u EU.” Što je, osim ovoga,  Alen (da je crn, bio bi Obama) Kapidžić u intervjuu za Kulturpunkt otkrio o radu i perspektivi Katapulta pročitajte ovdje.

Edicija Katapult predstavlja…

Thursday, June 18th, 2009

Plakat za književnu večer

Udruga Katapult s ponosom predstavlja novo djelo u Ediciji, naslovljeno ”Mrtva puhala žive vječno” iz pera Josipa Potnara, mladog i ambicioznog pisca u nastajanju, entuzijasta prema književnosti, kazalištu i životu uopće.

”Mrtva puhala žive vječno” suvremena je satira modernog društva zatrovanog dosljednom implementacijom kapitalističkih vrijednosti, prikazana kroz kaleidoskop svakodnevnog života igranog na pozornici. Jedinstvenog ovog prikaza proizlazi upravo iz njegove forme koja spaja elemente klasičnog romana i dramskog teksta- kazališne predstave u kojoj se gubi iluzorna razlikovnost između likova i glumaca, glumaca i publike, te likova i publike koja nije ništa drugo doli projekcije života koji se odvija na sceni. Svatko je pozvan da pronađe svoju ulogu jer kako ono bješe: ”Cijeli svijet je pozornica, a svi muškarci i žene tek glumci koji imaju svoje izlaske i ulaske…”.

Predstavljanje knjige dogodit će se u dnevnom boravku Molekule, dana 19.06.2009., u petak, s početkom u 20 sati. Uz autora, ugostit ćemo i glumce iz Ri Teatra, a foršpan za knjigu predstavlja prijateljska nam udruga Filmaktiv.

Nakon predstavljanja, posjetitelje će zabavljati DJ dr. Heywood Floyd.

Dođite, pogledajte i otiđite s osmjehom!

Nastup u AKC Medika

Tuesday, June 16th, 2009

Bili smo u Medici i čitali. Zašto, kako i kako je bilo će uskoro Tea napisati, a do tada evo nekoliko fotografija:
Klubtura 001Medika 001 Medika 006Medika 002Klubtura 008 Klubtura 010 Klubtura 011Klubtura 017 Klubtura 014  Klubtura 020Klubtura 023Medika 010

Mladi i prošlost - Zašto bi me to zanimalo?

Tuesday, June 16th, 2009

Centar za mirovne studije, Legalis, Inicijativa mladih za ljudska prava, Mreža mladih Hrvatske i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozivaju vas na diskusije u:

Vukovaru - Info centar za mlade, 204. Vukovarske brigade 86, 16.06. u 17.00h

Rijeci – Filozofski fakultet u Rijeci, Omladinska 14, četvrtak 18.06. u 16.00h

Zagrebu – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade, Mislavova 11, subota 20.06. u 10.00h

Zašto Republika Hrvatska nije u Europskoj Uniji? Zašto su nam zakoni mrtvo slovo na papiru? Zašto nemamo slobodu kretanja kao građani Francuske, Italije ili Njemačke? Zašto građani glasuju za optužene za ratne zločine? Zašto se stalno priča o herojima ili zločincima, a nikada o žrtvama? Zašto se ne znaju sudbine nestalih u ratu? Zašto nisu objavljena imena svih ubijenih u ratu? Zašto govor mržnje puni koncertne dvorane i trgove? Zašto mladi sele iz zemlje? Zašto nas u školama ne potiču na razmjenu mišljenja i kritičko promišljanje? Ima li s tim veze što se odnosi u regiji i dalje gledaju kroz događaje u ‘90-ima? Ima li s tim veze što ne znamo mnogo o svemu što se događalo devedesetih? Zašto nam odgovorni ne daju odgovore?

O ovim i mnogim drugim pitanjima razgovarat ćemo u kontekstu suočavanja s prošlošću i ulozi mladih u osiguravanju budućnosti u kojoj će ljudska prava biti osnova društvenog i političkog života naše zemlje.

Za sve informacije javi se na mladi.rekom(et)gmail.com ili na 091 8983510. Kontakt osoba je Sara Lalić.

Katapult na Clubture Forumu

Thursday, June 11th, 2009

Danas je veselo predstavništvo Katapulta u kombinaciji Tulić - Krivac otišlo sudjelovati na Forumu Saveza udruga Klubtura u ZG, a u subotu će im se pridružiti prozno-čitalački tim: Cuculić-Leskovar-Kapidžić koji će nastupiti zajedno s kolegicama i kolegama iz Booksine radionice kreativnog pisanja na književnoj večeri u sklopu Foruma. Pa, ako ste u ZG-u u subotu navečer i nemate što raditi dođite u AKC Mediku.

Natječaj za kratku priču (još jedan)

Wednesday, June 10th, 2009

Hana pozdravlja sve i šalje link za natječaj za kratku priču i to žensku (štogod to bilo) pa navalite jer je rok kratak.

Drndaonica na Booskinom sajtu

Monday, June 8th, 2009

Uspjeli smo!

Predstavili smo naš Prvi Katapultov tečaj kreativnog pisanja i polaznike na prestižnom Booksinom sajtu. To je sve uvod za naš nastup na Clubture festivalu koji će biti, ja mislim, već ovaj tjedan (Tea, najava, molim te). Izvrstan Tein uvodni tekst o tzv. “Drndaonici” možete pročitati klikanjem ovdje, a radove polaznika redom:

Nikola Leskovar: Priče

Enver Krivac: Postanak 9,11

Tea Tulić: Trosjed ispod čempresa

Daniela Rožić: SPF

Alen Kapidžić: Tristo/tonska proba za EKV

Davorka Lukić: Teškoće stvaralaštva

Anja Cuculić: O’š me ženit?

Tko kaže da je poezija mrtva?

Monday, June 8th, 2009

Ervin strikes back!

Mrtva puhala žive vječno

Friday, June 5th, 2009

“Mrtva puhala žive vječno” je naslov posljednje knjige objavljene u ediciji Katapult prije par mjeseci. Autor knjige je jako mladi bjelovarski pisac Josip Potnar kojega ćemo uskoro imati priliku ugostiti prilikom predstavljanja novog naslova u ediciji. Kao najavu za knjigu i skoru književnu večer imate priliku premijerno pogledati foršpan kojeg su radili Marta Batinić i Nikola Tojaga iz Filmaktiva:

Što kaže Fantastično dobra Institucija - FADE IN?

Thursday, June 4th, 2009

Prenosim vam mail koji smo primili od Morane iz Fade In-a koja je snimila prilog o Katapultu za HTV prošle godine:

Dragi prijatelji i suradnici Fade In-a!

Pišem vam kako bih vam zahvalila na dosadašnjoj suradnji (poglavito na reportažama za Dobro jutro, Hrvatska) i najavila skoro druženje u Rijeci.

Ususret desetogodišnjici osnutka, Fantastično dobra Institucija - FADE IN gostuje u ART KINU CROATIA (Krešimirova 2) u Rijeci  5. i 6. lipnja 2009.

Ova mini-revija obuhvaća filmove, emisije i spotove iz novije Fade In produkcije ali ujedno predstavlja filmove i emisije koje su tek u pripremi.

Svoje premijerno prikazivanje doživjet će čak tri dokumentarna filma: POVRATAK (r: Sandra Grubić, Zoran Minić), WIRELESS (r: Mario Kovač) i INDUSTRIJSKI RAJ (r: Marijan Crtalić).

Fade In je započeo kao jedan od prvih video aktivističkih centara te tijekom godina prerastao u prepoznatljivu audio-vizualnu produkciju.

Nadam se da ćete doći u prekrasnu dvoranu Art kina i družiti se s nama!

Vidimo se!
Morana K.

Fascinantna Ivana Sajko

Wednesday, June 3rd, 2009

U srijedu 27. svibnja 2009., s početkom u 20 sati, u dnevnome boravku Molekule održana je književna večer priznate hrvatske dramaturginje i spisateljice, Ivane Sajko. Mlada književnica surađivala je s brojnim europskim i svjetskim glazbenicima, bila je gost-predavač na Dramskoj akademiji u Zagrebu, dobitnica je brojnih nagrada, a djela su joj objavljena na više svjetskih jezika.
U uvodu publika od dvadesetak ljudi imala je priliku čuti glazbeno-književne isječke iz Ivanine predstave “Medeja”. Također, Ivana se osvrnula na svoj životni put, svoje početke na Dramskoj akademiji u Zagrebu te putovanja po Europi. Voditeljica književne večeri, Tea Tulić, propitivala je Ivanu o njezinom načinu pisanja i o temama i motivima koje rabi u djelima. Bilo je govora i o njezinom prvom romanu „Rio Bar“, u kojem se Ivana dotiče mnogih aktualnih političkih tema te iznosi vlastito mišljenje o političkoj situaciji u Hrvatskoj danas. Iako slovi kao politična spisateljica, Ivana se ograđuje od politike i smatra da je samo promatrač koji u svojim knjigama postavlja pitanja, ali ne odgovara na njih.
U drugome djelu književne večeri autorica je pročitala prva dva čina svoje nove drame “Prizori s jabukom”. Svojom je interpretacijom i gestikulacijom osvojila i oduševila publiku koja je puna dva sata uživala slušajući jednu od najperspektivnijih hrvatskih spisateljica.
P.S. DoraPress se ispričava naciji na kašnjenju s izvještajem.

WARP engine Rijeka

Wednesday, June 3rd, 2009

WARP engine Rijeka (Večer autorskih radova  i performansa) je pogon za prezentaciju autorskih radova, koji autorima nastoji pružiti uvjete za kontinuirani rad i afirmaciju, a u okviru kojega oni imaju priliku prezentirati svoje koreografske radove, performanse ili video-plesne radove.

WARP engine Rijeka će ove godine prezentirati  7 autorskih radova sudionika redovite edukacije studija za izvedbene umjetnosti Prostor Plus . Predstave će se održati u trajanju  od 4.6. do 7.6. 2009. s početkom u 21 sat u prostoru Molekule (Delta 5). Projekt koji je iniciran po uzoru na WARP program ekscene iz Zagreba, osmislila je Mila Čuljak. (more…)

KIČMA

Wednesday, June 3rd, 2009

Danas počinje riječki sajam knjiga koji će trajati punih tjedan dana. Program je bogat, a više možete saznati ovdje.

Yves osvojio nagradu Marin Držić za 2008!

Tuesday, June 2nd, 2009

Jest malo starija vijest, ali je vrijedna objave na blogu. Yves “Hermesov poučak” Tripković je osvojio treću nagradu na natječaju Marin Držić za 2008. godinu sa dramom “Krizanteme”. Više saznajte na stranicama Teatra.hr.

Ivana Sajko - foto

Monday, June 1st, 2009

Dakle, Ivana je bila i - oduševila nas.

Dobio sam tavom po glavi i srcu kada je rekla: “Nagrade, u biti, samo smetaju jer moraš ići na te dodjele, a to ti samo oduzima vrijeme za pisanje.” Još jedan svjetionik je zasjao.

A, evo što kaže Ivana na gostovanje:

Hvala još jednom na pozivu i na ugodnom druženju. Bilo mi je veliko zadovoljstvo, ne samo čitanje, već i prilika da upoznam sve vas. Dali ste mi mnogo pozitivne energije i entuzijazma. Pozdrav cijeloj ekipi i nadam se da ćemo se uskoro opet sresti. Topli pozdrav!

Ivana, puno hvala tebi!

Dok čekamo službeni izvještaj novinarske sekcije DoraPress evo nekoliko fotografija:

Razgovaraonica na Kontu

Književna večer u Molekuli

Oduševljena publika

Ivana čita i rastura nas!