Archive for May, 2009

Seks i smrt u japanskoj kulturi

Thursday, May 28th, 2009

Zanimaju vas Japan, seks i nasilje? Ili samo ljubite film, glazbu, književnost, strip, animaciju, kazalište i modu? Imamo knjigu za vas! Harakiri, jaja, amputacije, u podnaslovu Seks i smrt u japanskoj kulturi, završno je zakucavanje japanske trilogije Velimira Grgića. Po prvi puta, ne samo na hrvatskom jeziku, objavljena je knjiga koja analizira strastven spoj seksa, nasilja i apsurda u japanskoj tradiciji i suvremenoj kulturnoj proizvodnji.

Knjiga predstavlja neka od najvećih umjetničkih, književnih i redateljskih imena japanske povijesti, u čijem se opusu mogu pronaći žene koje spolno opće s hobotnicama ili zatrudne nakon analnog seksa s čudnovatim kljunašem, kao i parodije na Tolkiena s Frodoyamom kao seksualno frustriranim sumo-hrvačem koji postaje prvak zahvaljujući svojim čarobnim tangama…

Uputite se u Ribook u četvrtak 28.05.09. u 19:00 sati i saznajte još mnogo zanimljivih stvari.

Čitanje u Hrvata

Thursday, May 28th, 2009

Evo jednog malo starijeg teksta o čitanju u Hrvata pa probajte ne zaplakati.

Medijateka: Shelly Silver

Wednesday, May 27th, 2009

Filmaktiv organizira predavanje američke filmske i video umjetnosti u Molekuli. Više možete saznati ovdje.

Ivana Sajko (Razgovorionica i književna večer)

Friday, May 22nd, 2009

Ove srijede, 27. svibnja 2009, Katapult ugošćuje jednu od najuspješnijih dramskih spisateljica mlađe generacije, Ivanu Sajko (1975.). Razgovorionica (neformalni razgovor sa spisateljicom) počinje u 12 sati, a književna večer u 20 sati istoga dana u prostoru Molekule. (more…)

Radionica pisanja romana

Thursday, May 21st, 2009

Najava na Culture.net-u i direktan link na organizatora.

Heavy metal party u Molekuli

Thursday, May 21st, 2009

  U petak, 22. svibnja, 2009. u Molekuli je oproštajni party za Nikolu Crnorizac Leskovara tj. mene. Party nosi ime ”Nikola,  oprosti!” jer mi se tako Katapultovci simbolično ispričavaju zato jer su me smatrali glupim i prljavim metalcem koji ne vidi dalje od svojeg dupeta ;-)

U 20:00 ćemo kolega Zlatko Topić i ja održati kratko predavanje o metal glazbi, pregled metal bendova od Sabbatha do danas. Kasnije će prisutne razvaliti DJ Čelični Malj.

Pozivamo sve da se obuku u najcrnju odjeću, donesu duh metala i popiju koje piće za šankom. Cijene će biti pristupačne. P.S. party je otvoren za sve supkulturne skupine.

Hail and Kill!!!

Hrestomatija književnih tekstova o gradu na Rječini

Thursday, May 21st, 2009

Dobili smo mejl sljedećeg sadržaja:

Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci ima čast pozvati Vas na predstavljanje knjiga Biblioteke časopisa Fluminensia Rijeka u priči  (knjiga 4), Hrestomatija književnih tekstova o gradu na Rječini autorice Danijele Bačić-Karković, Riječki kvartet (knjiga 5) autora Irvina Lukežića. Predstavljanje će se održati u Vijećnici Grada Rijeke, u srijedu, 27. svibnja 2009. u 12 sati. O knjigama će govoriti: dr. sc. Adriana Car-Mihec, dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, dr. sc. Helena Sablić-Tomić, dr. sc. Danijela Bačić-Karković, dr. sc. Ivo Rendić – Miočević i dr. sc. Irvin Lukežić.

Zašto nam je to važno? Pa stoga jer su mladi pisci i spisateljice iz edcije Katapult i naše istoimene udruge također uvršteni u Hrestomatiju književnih tekstova o gradu na Rječini autorice Danijele Bačić-Karković što nam je velika čast i veselje! Hvala profesorice! O kojim autorima se radi, možete saznati u našem starijem postu jednostavnim klikom ovdje. Nažalost, predstavljanje se poklapa (za nevjerovat!) s našom Razgovorionicom s Ivanom Sajko (o čemu slijedi najava sutra) što je za poludit!!!

Grrrr!

p.s. Je l’ netko primijetio koliko ovi ljudi zajedno imaju prezimena?

DJ Dizni o gostovanju u PSHG

Wednesday, May 20th, 2009

Nedavno sam bio u Sušačkoj na poziv profesorice Gordane Bogdanović, a DJ Dizni je stavio komentar i fotografije s prethodnog mog gostovanja pa bacite pogled.

Nova besplatna knjiga

Monday, May 18th, 2009

DPKM je objavio novu besplatnu knjigu Ivane Šojat Kuči. Knjigu možete čitati ovdje.

Ribookiranje

Monday, May 18th, 2009

Ribook, utorak 19.5.2009.

Seid Serdarević, glavni urednik izdavačke kuće Fraktura, u goste dovodi Atillu Bartisa, jednog od najboljih suvremenih mađarskih pisaca. Bartis je do sad objavio kratki roman “A séta? i zbirku priča “A kéklo pàra?. Povod ovom predstavljanju je skorašnje objavljivanje hrvatskog prijevoda njegovog romana iz 2001. “Spokoj? koji je do sad preveden na sve važnije svjetske jezike.
Književnika iz Mađarske predstavit će Xenia Detoni, Daša Drndić, Ana Grbac i Seid Serdarević.

Predstavljanje počinje u 19 sati.

Potrubi za besplatno obrazovanje

Friday, May 15th, 2009

Akcija riječkih studentica i studenata:

Potrubi za besplatno obrazovanje 14.V.2009.
Uploaded by astudenti99. - News videos from around the world.

Nagrada “Mali Marulić” - natječaj

Wednesday, May 13th, 2009

 Gradsko kazalište lutaka Split, kao organizator Festivala hrvatske drame za djecu, a s ciljem poticanja domaćeg dramskog stvaralaštva za djecu, objavilo je Javni poziv za prijavu tekstova i dodjelu Nagrade ‘Mali Marulić’. Tekstovi se zaprimaju do 1. siječnja 2010., a nagrade će se objaviti i uručiti na 3. Festivalu ‘Mali Marulić’ u travnju 2010. godine. (more…)

Haiku susret na Sušaku

Monday, May 11th, 2009

U srijedu, 13. svibnja 2009., s početkom u 18 sati u kavani hotela “Neboder” održat će se tradicionalni proljetni susret riječkih haiku pjesnika.
Haiku pjesnici čitat će svoje haiku pjesme od kojih su mnoge objavljene u međunarodnim haiku časopisima i zbornicima te su za njih dobili značajne međunarodne nagrade i priznanja.
Organizatori događaja su: riječko Društvo haiku pjesnika, Hrvatsko književno društvo i Društvo prijatelja Hrvatska-Japan.

Obrazovanje nije na prodaju!

Saturday, May 9th, 2009

Promjena politike GK Rijeka

Wednesday, May 6th, 2009

Gradska knjižnica Rijeka je promijenila politiku nabavke knjiga. Više o temi na stranicama Novog lista.

O nezainteresiranosti hrvatskih pisaca za studentske prosvjede

Tuesday, May 5th, 2009

Ovdje možete pročitati reakciju Srećka Horvata na tekstove o studentskim prosvjedima koje je napisao Tomić i Milana Vuković Runjić. Tomićev ste tekst imali prilike pročitati, a evo linka i na Milanin.

Pisanje u paru

Tuesday, May 5th, 2009

Evo odličnog razgovora novinarke Kim Cuculić s Natalijom Grgorinić i Ognjenom Rađenom već spominjanih na našem blogu.

Ljepotica agresivnoga stiha

Tuesday, May 5th, 2009

U jučerašnjem Novom Listu, 4.svibnja 2009. osvanula je recenzija zbirke pjesama “Treš” (Zigo, Rijeka 2008.) naše slavne Katapultese, Jelene Tondini.

Nikola Petković se već na početku svoje kolumne osvrnuo na predgovor urednika zbirke, Envera Krivca, napisavši: ” U društvima uređene demokracije, onima kojima je ljudsko biće u središtu pažnje, a pojedinka mjera za sve, treš zaista jest rubna zajebancija i kritika društva. No u ovom našem u kojem se treš ne nalazi na dnu kanti za smeće, već u samom vrhu struktura, treš je dijagnostika društva.” (more…)

Tomić i Koščec o studentskim prosvjedima

Sunday, May 3rd, 2009

Evo dva zanimljiva članka/kolumne/komentara od naših suvremenih pisaca o studentskim prosvjedima.

Ante Tomić

Marinko Koščec