Archive for February, 2009

Književna večer Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja

Saturday, February 28th, 2009

Na simbolični petak 13. veljače 2009. u 19 i 30 sati, u dnevnome boravku Molekule održana je književna večer polaznika prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja koju je vodila Daša Drndić. Tečaju kreativnog pisanja prisustvovalo je 10 polaznika i polaznica: Andrea Cvečić, Anja Cuculić, Davorka Lukić, Enver Krivac, Alen Kapidžić, Nikola Leskovar, Maja Ibrić, Neli Nežić, Daniela Rožić i Tea Tulić. Uvodnu riječ održao je Alen Kapidžić upoznavši publiku sa samim tečajem i zahvalivši se gđi Drndić. Uslijedilo je dijeljenje diploma i, bitnije od samih diploma, dijeljenje blokića u kojima će mladi pisci zapisivati svoje zlatne misli!
 Drugi dio večeri sastojao se od čitanja proznih uradaka većine polaznika tečaja. Led je probio Alen Kapidžić s pričom „Tristo/tonska proba za EKV“. Druga po redu bila je Davorka Lukić i priča „Putnik“, zatim Enver Krivac i priča „Postanak 19,1“, Tea Tulić i  „Trosjed ispod čempresa“, Anja Cuculić i „Rođena sam 29. veljače“, te posljednji Nikola Leskovar s nizom kratkih priča: „Mirna“, „Karlo“, „Karmen“, „Axi“ i „Erik“.
   Ugodnu večer posjetilo je tridesetak ljudi, a vodila ju je Hana Dagostin.

A sada za ove koji su išli na tečaj kod Daše

Thursday, February 26th, 2009

Natječaj kratka priča. Al’ stvarno kratka.

Poezičari svih zemalja!

Tuesday, February 24th, 2009

A mogu i poezičarke! Natječaj.

Digitalne knjige

Monday, February 23rd, 2009

Digitalne knjige?

Sve u 140 znakova (Twittliture)

Thursday, February 19th, 2009

Tehnološki upućeni čitatelji vjerojatno već znaju što je to, s obzirom da je nastao prije više od godinu dana, pa je ovaj tekst za onu populaciju koju je Umberto Eco odavno nazvao informatičkim malograđanima. Novosti - ime ti je Twitter.

(Mislim ono, ej, what is this?)

Prvi Katapultov tečaj kreativnog pisanja - završni tulum - foto!

Tuesday, February 17th, 2009

Kako je bilo slikom dok Dora ne potvrdi riječju:
Hana - voditeljicaKapuzDodijela diplomaAnja i HanaDavorkaDaša DrndićKrivac i HanaTeaCrnorizacPublika

Fotografirala: Sanja Kapidžić

Carne del Carnaro (Ribook)

Monday, February 16th, 2009

16. veljače (ponedjeljak) u 19 sati
Boris Perić u goste dovodi istarskog pjesnika, pisca i novinara Dragu Orlića, u povodu predstavljanja drugog izdanja njegove knjige Štorice od štrig i štriguni. U tome će mu pomoći i urednik knjige Davor Šišović. Knjiga je plod marljivog višegodišnjeg prikupljanja podataka i usmenih kazivanja o fantastičnim bićima istarske usmene predaje: štrigama i štrigunima, krsnicima, vrazima, macvalićima i zmajevima. Orlić je tim kompendijem praznovjerica i tajanstvenih bića pokazao bogatu baštinu istarskih vjerovanja i zadužio buduće generacije istraživača i zaljubljenika u narodnu mudrost.

Natječaj za kratku priču

Sunday, February 15th, 2009

Evo zgodnog natječaja za mlade spisateljice i pisce.

Natječaj za roman

Saturday, February 14th, 2009

T-portal raspisao je natječaj za najbolji objavljeni roman u 2008. Više ovdje.

Prvi Katapultov tečaj kreativnog pisanja - završni tulum!

Wednesday, February 11th, 2009

Zanima Vas tko će biti najveće face na riječkoj književnoj sceni za deset godina? Zanima Vas tko će uzimati Kiklope (ako ih do tada uopće bude bilo) ili neke druge hrvatske Oscare za književnost? Želite se kladiti? Želite izgubiti? Želite čuti na kome će “svijet ostati”? Želite naslutiti riječku književnu budućnost?

Onda je mjesto na kojem će te utažiti znatiželju zgrada IVEXA, Delta 5, popularna Molekula gdje će se održati:

Čitanje kratkih priča polaznika
Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja

Nastupaju: Andrea Cvečić, Anja Cuculić, Davorka Lukić, Enver Krivac, Tea Tulić, Nikola Leskovar i Alen Kapidžić.

Voditeljica je Hana Dagostin, a djeliteljica diploma, voditeljica Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja, Daša Drndić.

Nakon podjele diploma i čitanja kratkih proza, vaše kukove će do neba rasplesati legendarni knijževno-večeraški DJ dr. Heywood R. Floyd.

A sve to u točno 19:30 na petak trinaesti ljeta Gospodnjeg 2009.

Tako nam Bog pomogao!

Intervju - Darko Macan

Wednesday, February 11th, 2009

Prenosim s Moljčeva bloga intervju s Darkom Macanom.

Merriweather Post Pavilion

Monday, February 9th, 2009

…se zove novi album Animal Collectivea. Ne bi se čudio da za nekih deset mjeseci ovo bude album godine. Ako vam se o tome čita, kliknite na crvena slova.

Pozdrav,

ek.

Anonimusi neka plaćaju

Monday, February 9th, 2009

Pročitajte tekst o tome kako “izbjeći krizu u izdavaštvu objavljivanjem knjiga neafirmiranih autora”, pa se svi skupa ponovno prisjetite zašto smo Mi tu.

Književna večer: Vesna Krmpotić - foto

Saturday, February 7th, 2009

  Nekoliko fotografija s nedavno održane književne večeri:

Prekobrojna stolica tražila je publiku višeVesna čitaTex mirno čeka autogramGošća i domaćica Neli NajdražaF5/Crnorizac u akciji prešećerivanja kave

Autor: Dražen Zima

Radionica Linuxa u Molekuli

Friday, February 6th, 2009

Sljedeća dva tjedna u Molekuli će se održavati radionica na kojoj će svi zainteresirani moći naučiti osnove Linuxa - otvorenog,  slobodnog i besplatnog operativnog sistema.

Radionica traje četiri dana u veljači, i to ponedjeljak 9., četvrtak12., ponedjeljak 16. te četvrtak 19. 2., od 18 do 21 sat u dnevnom boravku Molekule. Voditelj radionice je Armando Vega, voditelj portala rilinux.hr, programer i član riječkog tima Razmjena vještina.

Radionica je namijenjena mladima koji imaju osnovno znanje korištenja kompjutera (Windows, Mac OS X). Donošenje svog kompjutera je opcija, ali nije obaveza.

Radionica je besplatna za sve polaznike.

Prijave na radionicu mogu se poslati na mail su.molekula AT gmail.com

Luda luna (Ribook)

Thursday, February 5th, 2009

U večeri punog mjeseca, 9. veljače s početkom u 19 sati, Vedrana Rudan predstaviti će Ivanku Glogović Klarić, pjesnikinju, spisateljicu za djecu i odrasle, kolumnisticu i scenaristicu. U bogatoj biografiji te iznimne Opatijke ističe se i stvaralaštvo na čakavskom jeziku, a vjerojatno je mnogi pamte kao autoricu uglazbljenih pjesama. U više od pola stoljeća bavljenja književnim radom, nastao je raznovrstan opus koji plijeni osebujnim izričajem. Doznajte zašto je Vedrana Rudan štovateljica djela Ivanke Glogović Klarić, poslušajte izvornu čakavsku besedu i očudite se drugačijim svijetom umjetnosti.
Voditeljica Jadranka Pintarić.

Pet godina Bookse

Tuesday, February 3rd, 2009

Moljčev intervju s Vanjom iz Bookse pročitajte na stranici Modernih vremena. :-)

Where You Go I Go Too

Monday, February 2nd, 2009

Tako se zove najčudniji disko album prošle godine, a njegov tata je Hans Peter Lindstrom, norveški bažbondo. Čitat možete tu, al najbolje bi bilo kad bi čuli jer je, iako ništa posebno, pravo čudo. Ćaobao.

ek

Noć uz Rijeku - par sitnica

Monday, February 2nd, 2009

Prvo, bili smo na Lidranu.

Drugo, na Booksinom sajtu objavili su članak o foršpanu za Noć uz Rijeku spominjući i udrugu Katapult.

Evo što kaže DJ Dizni po tim pitanjima.

Dežulović - članci

Sunday, February 1st, 2009

Dežulović o Anni Frank i hrvatskoj baruštini te o navijanju i navijačima.