Archive for January, 2009

Šta ima u Novom listu?

Saturday, January 31st, 2009

Evo.

Radionica - Filmaktiv

Friday, January 30th, 2009

Prijateljska udruga Filmaktiv pokreće radionicu video-aktivizma. Više ovdje.

Molekula - playground

Wednesday, January 28th, 2009

Da ne pišem ponovo, klinite ovdje. A za podsjetnik ovdje.

Književna večer: Vesna Krmpotić

Thursday, January 22nd, 2009

Udruga Katapult poziva Vas na Književnu večer sa spisateljicom i pjesnikinjom Vesnom Krmpotić, 27. siječnja (utorak) s početkom u 19:30 u prostorijama Saveza udruga Molekula, Delta 5, Rijeka.

Književna večer podijeljena je u dva dijela. (more…)

Prvi književni agent u Hrvatskoj s tridesetak pisaca

Tuesday, January 20th, 2009

 Tu  pročitajte  intervju s književnim agentom iz zagrebačke izdavačke kuće Sandorf, Ivanom Sršenom.

Interactivos?’09: Garage Science

Friday, January 16th, 2009

Interactivos?’09: Garage Science

vrijeme: 28.1.2009. - 14.2.2009.
prijava: 25.01.2009
mjesto: Madrid, Španjolska
organizator: Medialab-Prado

Međunarodna radionica razvoja projekta Interactivos?’09: garage science održava se od 28. siječnja do 14. veljače u Medialb-Prado u Madridu, Španjolska. Prijave se primaju do 25. siječnja.

Radionicu Interactivos?’09: Garage Science vodi Critical Art Ensemble, Julian Bleecker i Natalie Jeremijenko. Suradnici će sudjelovati u razvoju izabranih prototipova koji kombiniraju otvoreni software, hardware i biologiju.

Profil suradnika: biologija, kemija, antropologija, fizika, mehanika, elektronika, free software/hardware, DYI, low budget design, Arduino, mikrokontroleri, GPS, Java, AS3, Processing, Pure Data, C++, physical computing, fabbing, interface design, A/V creation, analitika teksta / ekstrakcija informacija / NLP, urbano/permakultura/organic farming…

Za radionicu Madielab-Prado ključna je uloga suradnika, jer rad je osmišljen horizontalno, kao razmjena znanja i teorijsko-praktični trening između voditelja, autora i suradnika.

Suradnici se mogu priključiti bilo kojem razvojnom timu koji će izvoditi odabrane prijedloge, ovisno o njihovom specifičnom interesu i vještinama, te time pridonositi svojim znanjem, a istovremeno učiti od ostalih članova grupe i tutora koji ih vode.

Prema smjernicama otvorenog poziva, imena suradnika bit će naznačena na finalnom prototipu. Medialab-Prado može izdati diplomu suradnicima po završetku radionice.

Za sudjelovanje se ne plaća kotizacija.

Pa ako netko spada u profil suradnika, neka se slobodno prijavi… 

Natječaji

Wednesday, January 14th, 2009

Scenarij.

Pričigin (za one koji su zaboravili).

Manga.

Kulturni menadžeri.

Zanimljivost za kraj.

Kratka priča

Wednesday, January 14th, 2009

Jučer navečer smo okončali posljednji sat tečaja kreativnog pisanja pod palicom Daše Drndić. Konačna je zadaća  bila pisanje kratke priče kojom ćemo uskoro javno predstaviti  sebe, svoj rad i naučeno kroz radionicu. Kratka priča je izazovan prozni literalni oblik, jer rad na njoj ne daje puno prostora za manevriranje. Ponukana radom na kratkoj priči i svim naučenim kroz tečaj, na internetu sam pronašla kratki vodič za pisanje kratke priče. To vam može poslužiti kao neka vrsta mementa za daljnji kreativni rad. U vodiču se možete informirati o osnovnim karakteristikama, ustroju, sadržaju i jeziku kratke priče. Slobodno se poslužite informacijama i utvrdite gradivo ovdje.

Galerija likova

Friday, January 9th, 2009

Za sve one koji su propustili SVID-ovu i našu emisiju Galerija likova, a u kojoj su gostovali naše članice i članovi čitajući svoje prozne uratke, evo prilike da ponove gradivo. Glavni krivac za snimanje, miksanje i emitiranje (s ovim divnim glasom  u najavi), a tko drugi nego: Enver Krivac!

Uživajte!

Andrea Cvečić:

Nenad Stojković:

Tea Tulić:

Željka Horvat:

Nikola Leskovar:

Digitalno doba i autorska prava

Wednesday, January 7th, 2009

Ponešto o tome kako zaraditi na knjigama, zapiti pare od zarade i o tromosti nakladničkog tržišta možete saznati tu

ESS-HJKRI

Tuesday, January 6th, 2009

Znam da naslov podsjeća na skraćenicu nekakve postmodernističke nacističko-isusovačke organizacije, ali nije ništa toliko dramatično. Bože sačuvaj!

Radi se o tome da je naša članica i jezična savjetnica Barbara Beronja pokrenula na riječkoj kroatistici Internet stranicu namijenjenu esejima i seminarima studenata hrvatskoga jezika i književnosti. Kako Barbara ima razumijevanja i za probleme mladih neafirmiranih spisateljica i pisaca, tako je u sajt ugradila i stranicu s linkovima na kojima se može više saznati o mogućnostima objavljivanja. Hvala, Barbaro!

Inače, Barbara se, u potrazi kruhuhom za trbom, ovog ljeta odselila u ZG. Vraća se 15. siječnja u RI, ali samo da bi na FF-u studošima kroatistike održala prezentaciju o pokrenutoj stranici. Pa navratite.

I za kraj, pjesma našeg kultnog lokalnog kantautora:

“Barbara je stjuardesa
Pa po nebe bordiža
Vero ši, vero ši, vero jaaaaaaa…”

…it’s not the thing you fling, it’s the fling itself!!!

Friday, January 2nd, 2009

Dragi moji Katapultovci!

Chris Stevens jednom reče, taman prije nego je katapultirao nagorjeli Maggiein klavir u hladan aljaški zrak, “…nije važno što se katapultira, važno je katapultiranje samo!” Metafiziku, simboliku i štagod na stranu, želim Vam najtežu i najbolju godinu u Vašim životima. A dok Vam to želim, Vi možete pročitati koji su to albumi, singlovi i filmovi zaslužili pridjevnicu “najbolji u ‘08.” po Kraljevskom Pudingu, odnosno njegovoj brižnoj majci BeatNochi. Šta? Oh.. gdje? Pitate gdje? Evo, ovdje.

Vidimo se skoro,

ek.