Archive for September, 2008

Ča to šumi?

Monday, September 29th, 2008

Ovaj put ni Ričina nego Los Angeles River.

Steven Ellison je pranećak Alison Coltrane a kad šumi onda ga zovu Flying Lotus. Njegov ovogodišnji album “Los Angeles” (Warp Records) ima najbolje gruvove u dugo vremena!

Kom, kom, aj hev!

ek

Lisice!

Friday, September 26th, 2008

Al ne od Krste Papića. Ovo su lisice (i to cijeli flota!) iz Seattlea. I sopu ko da seljačka buna nikad nije završila. Čitajte, slobodno.

Vulpis in fabula,

ek.

Dok se veliki mršte, mali cvatu…

Tuesday, September 23rd, 2008

Najnoviji pregled stanja nakladništva u SAD-u pokazuje jak uzlet malih nakladnika. (more…)

Goodreads i Neil Gaiman

Monday, September 22nd, 2008

Učlanio sam se u Goodreads i dobio njihov prvi newsletter s intervjuom s Neil Gaimanom. Nisam još našao vremena proučiti Goodreads, ali mi se čini kao dobro mjesto za knjigoljupce. Hvala Miki na pozivu!

CopyPaste rules!

Friday, September 19th, 2008

Mala nadopuna za post Projekti 2009; Danas je KatapulTura prijavljena i na natječaj PGŽ. Sad stvarno mogu odahnuti (Bar do rezultata svih natječaja).

Back From Pretending Dead!

Thursday, September 18th, 2008

Ej.

Ima veliki apdejt na Kraljevskom Pudingu svih onih tekstova o glazbi koje nisam napisao pred ljeto i na ljeto pa dođite čitat, ako vam se da.

Hvala,

ek.

Projekti za 2009.

Tuesday, September 16th, 2008

Uf! Napokon možemo malo odahnuti. Posljednjih 15-ak dana smo Tea i ja sagorjeli u strci pisanja projektnih prijedloga za 2009. Smiraj ljeta je takvo vrijeme. Sada je malo popustila i sparina i pritisak. Rezultati:

Edicija Katapult 09 prijavljena na natječaj Odjela za kulturu grada Rijeke i Minstarstva kulture

KatapulTura prijavljena na natječaj Odjela za kulturu (RI)

Razgovorionice 2009 prijavljene na na natječaj Odjela za kulturu (RI) i Minstarstva kulture

Katapulteka prijavljena na natječaj Odjela za kulturu (RI)

Tečaj pisanja scenarija prijavljen na natječaj Odjela za kulturu (RI)

Sve zajedno pet projekata za sljedeću godinu. May the Force be with us (as it is! :-) ).

Ja kolumnist

Saturday, September 13th, 2008

Ako to još niste znali, Jutarnji list online vam omogućava pisanje i eventualno objavljivanje vaše kolumne u njegovim dnevnim papirnatim izdanjima ovisno o tome koliko ste zanimljivi po ocjenama online čitatelja. Zainteresirani? Izvolte…

www.jutarnji.hr

Knjige nas čine sretnima

Saturday, September 13th, 2008

Rezultati jedne britanske studije pokazali su da su obrazovani i načitani ljudi zadovoljniji, imućniji te imaju više sreće u ljubavi i obitelji. Posebno su stabilniji i sretniji muškarci koji puno čitaju u odnosu na one koji ne čitaju i to za velikih 43 posto. Skoro četvrtina odraslih muškaraca koji ne čitaju dovoljno još uvijek žive s roditeljima i nemaju svoj stan ili kuću. Studija je također pokazala da oko 70 posto muškaraca i žena koji mnogo čitaju i imaju dobre komunikacijske vještine živi u sretnom braku.

In memoriam: Dino Dvornik (1964 - 2008)

Thursday, September 11th, 2008

Nekoliko sjećanja veže me uz Dina.

Mene je moja mama samo dva put, dok sam bio klinac, pitala – Oćeš da ti kupim tu kazetu? – prvi put kad su na televiziji reklamirali Balaševićev “Bezdan” na što sam joj odgovorio ne (mada mi je čole ko klincu bio fora jer glumio u onoj jednoj humorističnoj seriji gdje su on i još neki stari i treba i frajer koji je govorio na lj radili skupa u uredu) i drugi put kad je na televiziji bio spot “Zašto praviš slona od mene?” na što sam joj isto odgovorio ne. Naravno da se Branka više nije upuštala u slične ponude („ovaj mali niš neće…“), no u pitanju nije bila moja nezainteresiranost; za Vojvođanina sam bio premali i nisam kužio ništa, a u Dvornikovom slučaju sam si ionako već sam snimio s radija sve pjesme koje su mi bile zanimljive, što i nije bilo teško jer te 1989. eter je bio krcat njegovim pjesmama i skoro svaka s njegovog prvog albuma bila je ili non-stop na radiju ili na nekoj top listi kao “novi ulaz”.
(more…)

“Umukla kultura”

Monday, September 8th, 2008

Eto, pronašla još nešto zanimljivo; što se to događa u našoj kulturi i zašto je šutnja postala zlato. Radi se o članku Deana Dude u Feralu, “Umukla kultura”. A, evo i kako su u “Modernim vremenima” progovorili o toj temi ili sličnoj, ma ima podosta dodirnih točaka, zanimljivo je, uživajte.

“Beton”

Monday, September 8th, 2008

Dragi moji, bacite oko na časopis “Beton”. Uglavnom, časopis koji se izdaje u Beogradu, ali ima i elektronički oblik, a bavi se književnim kritikama. Zanimljiv je iz razloga što je nastao kao odgovor na NEobjavljivanje negativnih književnih kritika, te je dao podršku jednom zanimljivom slučaju koji je zabilježen u Srbiji. Naime, XY pisac je tužio XYZ kritičara i urednika “Monitora” za nanošenje “psihičke boli” kritikom njegove knjige koju su objavili, i vjerovali ili ne (a vjerujte, provjereno) dobio je sud, a optuženi globu od 12 000 eura. Uživajte čitajući “Beton ” gdje se djela “raščerečuju”.

O Pontesu

Friday, September 5th, 2008

Ovdje možete pročitati detaljan izvještaj o ovogodišnjem Pontesu. Slobodno preskočite autorove impresije i komentare.

S jeseni i kruške padaju

Thursday, September 4th, 2008

Opet smo počeli! Jučerašnji sastanak izvršnog odbora je prošao vrlo uspješno. Nadalje sa sastancima nastavljamo utorkom od 19 sati nadalje, a bogata jesen je pred nama: tečaj kreativnog pisanja, dvije razgovorionice, izdavanje knjiga iz edicije Katapult, predstavljanje Bludilišta…