Archive for August, 2008

Literarni agent u Hrvata

Tuesday, August 19th, 2008

I toga ima. Provjerite. Pa se javite. Ako želite. Sretno!

Sun tzu- Umijeće ratovanja

Monday, August 11th, 2008

“Umijeće ratovanja, sastavljeno prije više od 2000 godina, još je uvijek najprestižnija i najutjecajnija knjiga o strategiji koju, od najranijih antičkih vremena do danas, proučavaju vojni stručnjaci i poslovni ljudi.” ( nisam ni jedno ni drugo, ali štivo je super primjenjivo u svakodnevnici današnjeg čovjeka koji korača malen pod zvijezdama).

“Glavna joj je svrha pokazati kako postati nepobjediv i kako postići pobjedu bez borbe, koristeći znanost, znanja o društvenim i političkim odnosima, kao i o psihologiji sukoba, crpeći mudrost iz dubina taoističkog svjetonazora.” ( Ova knjiga je dobar alat za razumjevanje sukoba emocija unutar pojedinca, a pritom  nikako self help pop psiho priručnik koji mi se gadi kao i teglica kisele cikle s kojom potonji djeli policu u hiper mega self service marketu).

Planiranje opsade 

Učitelj Sun- Superiorni vojnik udara dok se polažu sheme. 

Du You- Ne dopusti svojim neprijateljima da se spoje.

Li Quan- To znači napasti čim su savezi uspostavljeni.

Meng Shi- Ako stvaraš saveze s jakim zemljama, tvoji se neprijatelji neće usuditi smišljati napad na tebe.

Mei Yaochen- To znači pobijediti zastrašivanjem.

Jia Lin- Biti dobar u uspiješnom napadu, razmiještajući svoje snage bez zastajkivanja, još je jedan stupanj niže. Stoga je velik car- ratnik rekao: “Onaj koji se bori za pobijedu ispred golih oštrica nije dobar general.”

Mei Yaocen- To znači pobijediti borbom.

Učitelj Sun- Najgori način ratovanja je napasti grad. Opsada grada se poduzima kada nema drugog izbora.

Mei Yaocen- Potpuna je pobjeda kada se armija ne bije, grad nije opsjedan, razaranje ne traje dugo, nego je u svakom slučaju neprijatelj svladan strategijom. To se zove strategijska opsada. Na taj način ne otupljuješ svoju vojsku i tvoja je korist potpuna.

Učitelj Sun- Ako si jednak, onda se bori, ako si u stanju. Ako vas je manje, onda se drži podalje, ako si u stanju. Ako nisi tako dobar, onda bježi, ako si u stanju.

Wang Xi- Biti u stanju, znači motivirati druge da se bore do smrti. Ako zgrabiš pobjedu prodorima i zasjedama, to se zove superiornost u inteligenciji. To nije stvar sukoba armija.

Učitelj Sun- Dakle, rečeno je, ako znaš druge i znaš sebe, nećeš biti u opasnosti u stotinama bitaka; ako ne znaš druge, ali znaš sebe, možeš izgubiti, možeš pobijediti; ako ne znaš druge i ne znaš sebe, bit ćeš ugrožen u svakoj pojedinačnoj bitki.