Archive for May, 2008

Srpski pisci u Molekuli – tri praščića

Friday, May 30th, 2008

Neću pisati o tome kako je bilo i tko je sve nastupio i o čemu se razgovaralo jer je to Crnoriščeva dužnost, nego samo želim opisati tri buci-buci scene koje su se dogodile prije i na gostovanju.

Prvo: Kolege pisci i kolegica spisateljica su prvotno trebali nastupiti na Filozofskom fakultetu, na Odsjeku za kroatistiku, ali se nekako od nekoga dobila informacija da to nije baš najbolja ideja e da bi profesoru Sorelu bilo najpametnije da to ne učini (vrlo vjerojatno uopće, a pogotovo ne na Kroatistici u Rijeci).

Drugo: Polijepljene je A4 plakate, kojima smo posjetioce zgrade IVEX-a i Molekule obavijestili o gostovanju srpskih pisaca, netko probao potrgati tako da smo goste dočekali s poluiskidanim pozivima na njihovo gostovanje.

Treće (meni najdraže): Jedan od posjetitelja književnog druženja bio je i profesor na Odsjeku za kroatistiku Milorad Stojević kojeg je, netom prije početka, nazvala tajnica Melita i pitala gdje je Molekula ne bi li studentice i studenti došli na književni događaj. Nakon 20-ak minuta začuli smo komešanje u hodniku gdje se zbunjeno muvalo 20 do 30 studentica i pokoji student, sve budući podučavatelji i -ice Hrvatskog jezika i književnosti. Pozvao sam ih neka uđu na što mi je jedna ljepotica rekla: “Daj ti nama pozovi Stoleta, mi smo došli samo po potpis.”

Intervju s Richardom Morganom

Thursday, May 29th, 2008

Pročitajte što kaže o pisanju, SF-u i mainstreamu Richard Morgan, suvremeni britanski SF pisac koji je svoj prvi roman prodao u Hollywood za milijun bakseva i tako ostvario san svih spisaca i pisateljica.

Orwellovi savjeti za pisanje

Wednesday, May 28th, 2008

Evo što kaže majstor.

Predstavljanje Volonterskog centra na Građevinskom fakultetu

Wednesday, May 28th, 2008

30 je stupnjeva i ljetne radosti su pred nama, a da je tome tako dokazuje i moje gostovanje na Građevinskom fakultetu u RI povodom predstavljanja Volonterskog centra udruge SMART. VC je predstavila neodoljiva Neli Nežić voditeljica istog, a o iskustvima volontiranja govorili smo Ivana Aničić i ja kao dobitnici prošlogodišnje nagrade za Volontera godine Grada Rijeke. Građevinarke i građevinari su nas i više nego lijepo ugostili sokićima i kanapeićima te predstavili svoja dva volonterska projekta što je za svaku pohvalu. Drago mi je da se volonterstvo razvija i u okviru visokoškolskih ustanova, a još draže mi je što je poticano i od profesora. Lijep primjer dobre prakse.

Gostovanje srpskih pisaca u Molekuli

Tuesday, May 27th, 2008

Ovaj nam četvrtak (29. 5.) iz Srbije dolaze u goste pisci Vladislav Bajac, Slobodan Zubanović i spisateljica Danica Vukičević. Razgovor s gostima vodit će Sanjin Sorel, a sve će početi točno u podne u Projekcijskoj sali Molekule. Više o projektu i piscima saznajte na stranicama HDP-a.

Natječaj - Ulaznica 2008

Monday, May 26th, 2008

Nije za Europsko prvenstvo. Samo tako zvuči. Izvolite!

Predstavljanje Mačke u čizmama - komentar

Friday, May 23rd, 2008

Evo što kažu o našem gostovanju u Zadru na blogu Suden Joiku.

Predstavljanje “Mačke u čizmama” u Zadru

Wednesday, May 21st, 2008

Oni dolazeTrio gušti

Predstavili smo knjigu Ive Pejković “Mačka u čizmama” i u Zadru, i to 16.5.2008. Predstavljanje je počelo u 19:15h, a Nikola je održao uvodnu riječ te prepustio riječ autorici da kaže svoj uvid u roman. (more…)

Vratih se s TV-a

Tuesday, May 20th, 2008

Preživio.

Stara Magda prekoputa priča budalaštine. Ništa to nije istina. Sve je bilo odlično! Čak sam i bolji nego prije. Bilo mi je puno ugodnije nego na lokalnim televizijama. Ne znam zašto. Možda zbog toga što je drugi gost bio Sead Alić pa mi je bilo zanimljivo. U pauzi između dva bloka sam pogledao prilog. Osim što je dobar dio priloga bio posvećen zavjesi Infoshopovaca kojom prekrivaju svoju anarhističku biblioteku, Tea i ja smo izgledali kao pogrebno poduzeće, a ne udruga koja pomaže mladim piscima i spisateljicama. :-) Sve u svemu, čini mi se kao da nisam ništa rekao. Kao da sam prekratko pričao. Kako je vama izgledalo?

Obitelj Merdanović me je fantastično ugostila, a g-din Merdanović vozikao di god je trebalo. Hvala dobri ljudi!

Na kraju sam se našao s Petrom (”Pozdravi sve tamo!”) i svratio do njenog antikvarijata (tri knjige - 30 kuna!).

Još kada bih volio putovati…

:mrgreen:

Odoh na TV

Monday, May 19th, 2008

Za sat i dvadeset putujem za ZG, a sutra ujutro u 8 i 30 moram biti na Prisavlju 3. Dobio sam pitanja i spreman sam. Dijana će me ugostiti i ukrevetiti. Stara Magda prekoputa mi je rekla da kamere sišu dušu i da ljudi koji se pojave na TV-u, zapravo, zauvijek ostaju u toj prokletoj kutiji. Kaže da je mali od Paškvana bio sasvim normalan dok ga nisu jednom slučajno anketirali na Korzu. Prvo sam mislio da Magda priča gluposti i da je Paškvan mlađi od malena prazan, ali onda sam se sjetio da mi je Petra poslala čudnu poruku nakon njenog nastupa (”Broj prstiju raste!”), a i primijetio sam da je i Že nekako čudna od kada se je vratila. Stalno je pospana i bezvoljna, a onda se iznenada počne jako glasno smijati. Ne znam više što da mislim. Nelagodno mi je i pomalo me strah. Ali moram ići! Obećao sam, a i drugi iz Katapulta su u pitanju. Budem li preživio, pričat ću…

Najave za predstavljanje “Mačke u čizmama”

Thursday, May 15th, 2008

Kaže Iva jučer u mejlu:

“Things are movin’ on…

Evo kako je to lipo sastavio e-zadar, a ima i na prozaonline.com i na svijetkulture.com

sutra ujutro odoh na HRT. Vjerojatno se radi o prilogu za Dobro jutro Hrv ili Županijska panorama.

Cujemo se!

P.S. Odi je vec lito…vruce…sparina…turisti…guzve…grrrr”

Dodat ću samo - bravo Ivo!

Sutra putujemo, a ako preživimo - pričat ćemo kako je bilo. :-)

Snimanje za HRT

Tuesday, May 13th, 2008

Evo, upravo nas snimaju za HRT kako nešto radimo. Sada je Tea u kadru, a maloprije sam bio ja. Evo, opet ja. Pa Tea. Veliko Oko nas gleda. Kaže snimatelj: “Dobro.” A tonac: “To je to!” I odu.

Kakav će biti prilog i što ću reći u živo pogledajte u utorak 20. 5. na prvom programu u emisiji Veliki odmor: Knjigovežnica u 9:00.

Preporuka film - Half Nelson

Monday, May 12th, 2008

Sinoć sam ga gledao. I sada preporučujem. Nemojte pitati o čemu se radi jer kod dobrih filmova to zaista nije bitno. Samo pogledajte. Uživajte!

Kritika “Snuff film”

Thursday, May 8th, 2008

E, za ovo nisam ni ja znao. :-)

Evo još jednog članka o Katapultu

Thursday, May 8th, 2008

Klik!

Kritika “Smeće”

Thursday, May 8th, 2008

Evo, nabasao sam i na kritiku prvog romana iz edicije.

Naslovnica

A ovdje još jedan zanimljiv tekst. Molim obratiti pažnju na naslov i datum objave. :-)

Kritika “Ima boljih stvari od suhe odjeće”

Thursday, May 8th, 2008

Nikola Petković nas podržava.

Idemo u Zadar!

Tuesday, May 6th, 2008

16. svibnja putujemo u Zadar na predstavljanje knjige Ive Pejković Mačka u čizmama. Ugostit će nas Gradska knjižnica Zadar, a književnu večer će povesti Nikola Leskovar (aka Crnorisac) točno u 19 sati. Za fotografiranje i izvještaj zadužena je Željka Horvat (sz Zhe), a Mr. Paris bit će Zlatko Ožanić.

Brm! Brm!

Još jedan intervju s Ivom Pejković

Tuesday, May 6th, 2008

Možda bi se trebali malo konzultirati s Ivom kad joj tako dobro ide pi-ar.

Intervju ovdje.