Archive for February, 2008

Mit o Balkanu je laž i time ideja za novi smjer HR književnosti

Friday, February 29th, 2008

Kao nulto - ovo je tek jedna gomilica misli gdje se možda naziru konture nekakvog općenitog usmjerenja, tendencije, inklinacije - bla-bla.

Kao prvo - preporuka - procitajte Pavlicica preko Kapuzovih linkova nesto ispod.

Drugo - muzicka podloga - Husky Rescue - nekakav finski lagani pop. :)

Započnimo s rogoborenjem. Od klasicnog zamora materijala (koji traje već više od stoljeća) Balkanom, štogod to geostrateški bilo, samo je jedna stvar zamornija - a to je mit o Balkanu. (more…)

Stigli rječnici

Thursday, February 28th, 2008

Danas su stigli Anićev Rječnik hrvatskoga jezika i Anić - Goldsteinov Rječnik stranih riječi s CD-ima koje je izdao uz novine Jutarnji list u suradnji s Novim liberom. Narudžba na kiosk radi bez greške. Vama na usluzi.

Intervju s Ivom Pejković

Wednesday, February 27th, 2008

Iva je nekako uspjela nažicati intervju objavljen na web stranicama StudentNeta. Super! Svakako pročitati.

Gostovanje na Svid radiju

Tuesday, February 26th, 2008

Danas sam na Svidu najavio početak Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja s Dašom Drndić u subotu. Ugodno ugošćen od Lene Stojiljković, voditeljice emisije o knjigama “Izgubljeni u prijevodu”, svakom bih preporučio eter Svid Radija. :-) Dogovorio sam i suradnju za buduća gostovanja u “Izgubljenima u prijevodu” pa ćemo ubuduće više biti eterični.

p. s. Envere, u lijepo društvo si me stavio, zaista!

Ususret okruglom stolu o uredništvu

Monday, February 25th, 2008

Evo nekoliko linkova iz kojih možete puno saznati o tome što je urednik i kakav bi trebao biti:

Jedan

Dva

Tri

Četiri

Yves-Alexandre Tripković: “Hermesov poučak”

Monday, February 25th, 2008

Yves-Alexandre Tripković: “Hermesov poučak”

Dopisna komunikacija triju glavnih likova: Alexandrusa, Lukusa i Edusa, odvija se u isprepletenoj mreži raznovremenosti, sa svrhom uviđanja zajedničkih principa koji povezuju antiku i moderno doba. Moguće je i sa sinkronijskog aspekta utvrditi univerzalnu logičku strukturu divlje i sofisticirane ljudske misli, jer prema Levi-Straussu i de Saussureu, nije bitna materija od koje je nešto sastavljeno već funkcija, te je cilj u nizu heterogenih pojava ogoliti objekte razmatranja do spoznaje jedinstva uloge koju obnašaju. Uspoređujući brak u primitivnim društvima, gdje je shvaćen isključivo kao darivanje žene muškarcu koji nije s njome u krvnom srodstvu iz čega proizlazi i zabrana incesta, zatim trgovinu uslugama te naposljetku jezik kao sustav znakova za sporazumijevanje, bez obzira na prvotno neupadljivu sličnost, dolazimo do konkluzije da se svi navedeni distinktivni primjeri mogu svesti na zajednički princip razmjene. U ovom su romanu osim sužavanja vremena u točki spajanja istovrsnih značajki, prisutne i druge tendencije usmjeravanja prema percepciji stalnog, nepromjenjivog i općeg u mnoštvu nestalnih, pojedinačnih figura misli i djelovanja, dakle uspostavlja se ontologija kulturnih fenomena, a u drugom dijelu romana se povlači paralela sa esencijalnim zakonitostima književnog stvaranja. (more…)

Maglosunce

Monday, February 25th, 2008

Evo, danas je baš nevjerojatna klimatska igrarija u RI. Na Grbcima je sunce i proljeće, a cijela Rijeka je u magli. Ispod mosta kod Kazališta, pramenovi magle s mora cure prema utrobi grada. Carpertner bi bio presretan. Još je zanimljivije kada se sunce rasprši kroz izmaglicu pa imamo samo jedno veliko svijetlo nebo kao da je netko upalio reflektor iza brušenog stakla. Neizdrživo! Još nikada nisam u magli morao nositi naočale za sunce.

Sponzoruše među piscima

Sunday, February 24th, 2008

Bacite oko na istoimeni Tomićev tekst objavljen na stranicama Jutarnjeg lista. Ne propustite komentare.

Prvi Katapultov tečaj kreativnog pisanja

Thursday, February 21st, 2008

U subotu, 1. 3. s početkom u 11:00 u Molekuli počinje Prvi Katapultov tečaj kreativnog pisanja kojeg će voditi Daša Drndić.

Tečaj će trajati deset tjedana nakon čega će se održati književno čitanje najboljih radova i svečana podjela diploma u Molekuli uz DJ Heywooda Floyda i dernek dok se boje ne rastope.

Prijavljenih je osam polaznica/ka i još su dva mjesta slobodna pa se možete prijaviti. Tečaj je organiziran za članove i korisnike udruge Katapult te je zatvoren za širu javnost.

Hvala Odjelu za kulturu grada Rijeke koji je financijski omogućio provedbu ovoga projekta.

Pa da se kreativno-spisalački zadrndamo na Drndaonici!!!

Goldfrapp, Gregory i “Seventh Tree”

Wednesday, February 20th, 2008

Teta Alison se vratila!

Prvo je svratila tu.

ek.

Tutek jaše dalje

Tuesday, February 19th, 2008

Ipiiijaijeeeeaaaaa! Galop, galop!

kasica šankica

Tuesday, February 19th, 2008

ako netko pročita ovo nek donese u srijedu pivu, dve, tri…. na sastanak!

kasica šanikca je prazna!

Katapult web

Tuesday, February 19th, 2008

Digli smo stranicu. Kako vam se čini?

Književni natječaji

Tuesday, February 19th, 2008

Bacite oko!

naslov

Monday, February 18th, 2008

skužila sam već dugo nitko ništa nije napisao ovdje, pa sam ja odlučila stavit jedan švrak

 ŠVRAK!!!!!

:)

“Peštanska minijatura” u časopisu Plivax

Saturday, February 9th, 2008

Kratku pricu „Pestanska minijatura? (Pest Miniature; preveo Brad Fox), objavili su mi u pestanskom casopisu za knjizevnost na engleskom jeziku Pilvax (Br. 5, zima2008.). U ovom se broju nalaze madarski nobelovac Imre Kertész, jedan od najznacajnijih madarskih dramaticara mlade generacije György Spiró, te pisci koji pisu englesku literaturu na podrucju srednje Europe: Errol Scott, Kerry Shawn Keys i Suzanna Lippóczy Rich. Osim literarnog priloga, za ovaj broj Pilvaxa sam napravio i unutrasnje ilustracije.

Promocija broja bit ce u cetvrtak 14.02.2008. u knjizari i kulturnom centru Treehugger Dan’s (Lázár u. 16, 1065 BP; iza Opere). U sklopu promocije bit ce citanje tekstova i ugodno druzenje.

Esencijalne Jegulje

Wednesday, February 6th, 2008

“22 miles of hard road

33 years of tough luck

44 skulls buried in the ground

crawling down through the muck…

OH YEAH!!!?

ek

Natječaj za kratku priču

Wednesday, February 6th, 2008

Ovdje kliknuti!

fejsbuk

Tuesday, February 5th, 2008

otovrena je grupa katapult na fejsu pa svi katapultovci koji se nalaze tamo nek se izvole učlanit, a oni koji nisu nek se prvo logiraju na fejs pa onda nek se učlane.  :)

link: http://www.facebook.com/group.php?gid=7926868773