Archive for May, 2007

“Snuff film? u Booksi - rezime

Tuesday, May 29th, 2007

Otišli, bili, vratili se!

Posjetili smo Booksu po drugi put i prezentirali drugoobjavljeni roman u ediciji Katapult - “Snuff film”. Književnu večer su odradili autor Goran Dević i novopečeni Katapultov voditelj Nikola Leskovar koji je svoj dio posla obavio zastrašujuće uspješno za prvi pokušaj. Sve je frcalo od citata, povlačenja paralela s filmovim i knjigama, književnom teorijom, a Dević je briljantno parirao svojim specifičnim humorom i društveno-kritičkom oštricom. Jednostavno, glatko i zabavno.

Svaka čast, junaci!

Problemi pisaca u Republici Hrvatskoj

Tuesday, May 29th, 2007

Drage kolegice i kolege!

Bacite oko na tekstove Otvoreno pismo visočanstvu kulture i Autori, dignimo glas! hrvatske spisateljice za djecu Silvije Šesto objavljene na portalu Kupus da vidite što nas čeka.

“Wake up!” RATM

AK 74

Op.Art - Misija Uspješna!

Monday, May 28th, 2007

Eve svima!

Prošli četvrtak, dvadesetčetvrtog lipnja, na stoosamdesetosmi rođendan Kraljice Viktorije, mali ali čvrsti „away team“ USS Katapulta pohodio je festival Op.Art Quisisana 2007.

Ovo su zabilješke mlađeg pastir-časnika ek-a, koje će poslužiti i kao novinarsko izvješće, tako mu duh Hamletovog oca pomogo! (more…)

“Tajna” vještina dobrog pisanja?

Thursday, May 24th, 2007

Moja afilijacija sa Katapultom nije počela kao savezništvo sa idejom, principima ili potraga za stjecanjem novog znanja. Započela je kao susret sa dobrim i poštenim ljudima - sa integritetom. To je ono što osobno tražim u ljudima i s čime se povezujem. Eto, tek toliko da za početak imate barem neku apstraktnu ideju o osobi čije pisanje sada čitate. (more…)

Hana, reci cvrčak

Wednesday, May 23rd, 2007

U petak, 11. svibnja u večernjim satima, održana je još jedna književna večer na Arci Fiumani, a povod je bila pretpremijera novog romana Jasne Šurine «Hana, reci cvrčak».

Jasna Šurina mlada je riječka spisateljica s radnom adresom u Zagrebu, a širu je pozornost javnosti zaslužila objavljivanjem svoje prve knjige Polupani lončići davne 2003. «Hana, reci cvrčak» njezin je upravo objavljeni drugi roman. O čemu se radi? Vrlo jednostavno: Dobro došli u egzistencijalnu krizu! Egzistencijalna kriza je situacija kada postavljate jednostavna pitanja (npr. Što je smisao života? Zašto živimo? Zašto moramo umrijeti? Ako ćemo umrijeti, zašto da se trudim raditi bilo što? itd.), ali na njih ne dobivate odgovore nego naređenje: Slušaj ti! Ostavi se filozofije i (sad ovdje možete ubacivati po volji i situaciji) uhvati se knjige, završi školu, upiši faks, položi ispit, diplomiraj, završi faks, nađi curu/dečka, nađi posao, oženi se, rodi dijete, rodi još jedno dijete, digni kredit itd. I to je u redu. To treba napraviti. Ali nije u redu to što nekako znate da sve to što napravite neće dati nikakav odgovor na postavljena pitanja i riješiti egzistencijalnu muku. Kako riješiti egzistencijalnu krizu? Postoje mnogi načini od kojih je jedan prikazan i u Jasninoj knjizi «Hana, reci cvrčak». (more…)

Radionica iz kreativnog pisanja - kratka priča (post festum)

Wednesday, May 23rd, 2007

Bit će da je radionica iz kreativnog pisanja kratke priče pun pogodak!

Prijavljenih je bilo toliko da smo ih morali odbijati, a na samoj radionici pojavilo se 15 sudioničica i sudioničevića. Polaznici su došli s različitim motivima i očekivanjima, a znakovito je i to da među prisutnima nisu isključivo bile mlade spisateljice i pisci

Prof. Petković je odradio svoj dio posla najbolje što je mogao s obzirom na širinu teme i kratkoću vremena. Ono najvažnije što smo naučili je da nas nitko ne može naučiti pisati. «Nema tih kreativnih radionica koje će vas naučiti pisati.» ustvrdio je Petković, a mi smo se složili uglas: «Huraaa!» S mnoštvom primjera iz života, Petković nas je uveo u problematiku pisanja kratke priče, mentoriranja u procesu samog pisanja i važnosti (izgubljenog) povjerenja u urednika koje je kroničan problem u Hrvata. Tijekom radionice upućeni smo na literaturu iz teorije kratke priče kao i na vrsne primjere iz prakse. Sad nam samo preostaje da prionemo iščitavanju i ispisivanju.

Pa, krenimo…

Tutek kicks ass!!!

Wednesday, May 23rd, 2007

Jednostavno nemam riječi.

Pogledajte i sami:

Vijest
Epilog festivala
AccidentalFestival

Mogu samo reći da mi je drago kao da su meni izveli dramu. Zaista.

Samo naprijed, prijatelju! Trdo sprida i kuraja do kraja!

Iiiiiiiiiiiiiiiiihaaaaaaaaa!!!

:-)

Sunce Moje Malo

Thursday, May 17th, 2007

(„Sunshine“ Dannyja Boylea i Alexa Garlanda according to ek)

Filmovi tzv. sf žanra su ko savršen dan. Pojavljuju se rijetko. Kažem rijetko kao u „jednom godišnje“, ako. Zato se pod mus moraju ić gledat u kino. Pogotovo ako nisu klasične američke produkcijske pozadine (filmovi tipa „Armageddon“ (Michael Bay, 1998.) „Supernova“ (Walter Hill, 2000.)„The Core“ (Jon Amiel, 2003.) i slični), mada je, recimo, po kino-plakatu/dvd omotu potpuno odbijajući „Serenity“ (Joss Whedon, 2005.) bio ugodno iznenađenje.

Zato sam inzistirao, i drugima, i nama i sebi, na tome da se „Sunshine“, skoro pa godinu dana čekani Boyleov sf, ide vidjeti u kino. A ne da se gleda na teveu ili nedajbože na kompu. I još, plus toga, potpuni sam, po definiciji, luđak za sf formulu „svemirski brod i njegova posada idu na opasni zadatak i počnu se događat sranja“.

„Sunshine“ je tipičan izdanak te formule.

(more…)

Radionica iz kreativnog pisanja - kratka priča

Wednesday, May 16th, 2007

Četvrta radionica u organizaciji udruge Katapult je pred nama!

Ovaj put bacili smo se u vode kreativnog pisanja i počeli smo s kratkom pričom. Što je kratka priča, kako je napisati, o čemu se tu radi, koja su pravila kratke priče, kakva su to uopće pravila, ma tko je izmislio ta pravila itd. saznat ćemo u subotu, 19. svibnja, u prostorijama udruge za razvoj civilnog društva SMART (Blaža Polića 2/IV, na zadnjem katu iznad Indexa) s početkom u 10 sati.

Radionica će trajati aproksimativno do 14 sati, a možda i duže, a možda i kraće. Vidjet ćemo koliko budemo (ne)zadovoljni i kako se budemo osjećali. Voditelj radionice je prof. Nikola Petković s Kulturalnih studija, a koji je predavao kreativno pisanje kad je bil va Amerike.

Za pristup na radionicu potrebno se prijaviti na katapult@zigo.hr ili na 095 90 24 054 jer je broj polaznika ograničen. Tko se prijavi preuzima obvezu dolaska, a potrebno je i pročitati priču Woodya Allena The Kugelmass Episode na čijem primjeru ćemo raditi.

Vidimo se mladi spisci i pisateljice!

“Snuff film” u Booksi - najava

Wednesday, May 16th, 2007

“Put putujem, a žao miiiiiii…” Ma nije mi žao, al’ kad krećem na put nekako mi pjesma sama krene. Kao.

Za tjedan dana, u četvrtak 24. 5, Goran Dević i ja krećemo put Velikog Z. u Booksu predstaviti njegov roman prvijenac “Snuff film” objavljen 2005. Bilo je to davno i bila je to druga knjiga u ediciji Katapult, a mi smo odlučili biti temeljiti u provođenju godišnjeg plana aktivnosti i predstavljanja knjiga iz edicije Katapult u Booksi pa je tako “Smeće” bilo prvo, a sada je red na “Snuffu”. Nadamo se da se opet neće poklopiti 49 književnih festivala i 32 prezentacije zvjezdanih književnika kao prošli put pa da nam dođe i više od 2 i pol posjetitelja.

:-)

Kako je bilo čitajte u sljedećem nastavku “Snuff film” u Booksi - rezime

Katapult na Op.Art-u

Wednesday, May 16th, 2007

Nastavljamo prošlogodišnju uspješnu suradnju s udrugom Komitet i gostujemo i ove godine na Opatijskom urbanom festivalu Op.Art ilivam Quisisana i to s dva književna spektakla!

U utorak, 22. 5. u 20 sati, u dvorani zgrade ICEJ, ispod opatijske boćarije, predstavit ćemo dvije knjige iz edicije Katapult i to “Cyber Joint” Marina Tomića i “Hermesov poučak” Yvesa-Alexandrea Tripkovića. Predstavljanje knjiga vodit će Marta Ožanić. Dođite! Dođite!

Drugi spektakularni književni događaj održat će se u četvrtak, 24. 5. u 21 sat, u Skalinadi u Voloskom (prekoputa vološćanskog groblja) na kojem će se čitanjem svojih literenih poetskih i proznik uradaka predstaviti članovi i -ice Katapulta. Navedimo samo neke od zvijezda kojima ćete imati priliku počastiti svoje uhovlje: Enver Krivac, Jelena Tondini (aka J-Zlo), Matija Vukušić, Marta Ožanić, Marin Tomić, Miroslav Živković i mnogi drugi i druge! Ne propustite!

Jedan prije doručka

Tuesday, May 15th, 2007

Iako još nisam doručkovao, na tapeti ste.

Naime, svi ste svjesni teške situacije za književnost u našoj lijepoj (našoj). Uostalom, zato i pijemo pivo. Postoji, kako vjerujem, više razloga za to, pa me ispravite ako griješim. Meni je osobno dugo trebalo da upoznam i nađem ljude koji čitaju i pišu knjige, i dugo mi je trebalo da shvatim kako nisam usamljeni književni romantičar. Često mi je to oduzimalo volju za pisanjem. (more…)

Pozdrav.

Saturday, May 12th, 2007

Pozdrav. Moje ime nije Miroslav Živković, ovo nisam ja. Vjerujem, dragi čitatelji i nečitatelji, potonji pogotovo, da već imate ideju o tome što je Katapult. U posljednje vrijeme susretao sam i razgovarao s veoma inteligentnim ljudima i kolegama koji ne vjeruju u udruge građanskih inicijativa kao što je Katapult. Bavile se te udruge književnim izdavaštvom, bavile se volontiranjem, zaštitom životinja ili bilo čim drugim, takve udruge zaista jesu vrijedne. Naime, ono što me začudilo kad sam počeo stanovati u Rijeci jest duh kojim odiše taj grad. Dogodilo mi se ono za što sam mislio da se događa samo u romanima. U Rijeci stvarno postoji jedno mjesto gdje se čovjek popne stepenicama, prođe kroz vrata i uđe u jedan drugi svijet. Svijet kulture. (more…)