Archive for the ‘Kritike’ Category

Čitajte (sic!)

Monday, December 5th, 2011

tekst5699.jpg(sic!) je besplatan elektronski i tiskani časopis za po-etička istraživanja i djelovanja koji objavljuje Udruženje Interkultura iz Sarajeva. Oko sebe okuplja mlade, nove književno-kritičarske snage Bosne i Hercegovine.

Glavni urednik časopisa, Mirnes Sokolović za njihove kritike koje odlikuje esejistički i tzv. close reading pristup, kaže: “Namijenjene su prije svega onima koji ih razumiju. Onima koji znaju da pisanje tih kritika ne može donijeti ličnu korist, materijalnu ili statusnu. Koji vjeruju da se tim i takvim pisanjem i preispitivanjem opštepriznatih veličina u jednoj književnosti ne mogu priskrbiti novčana dobit, kabineti ili počasne titule. Namijenjene su onima koji znaju šta je prava književnost.”

Na njihovim stranicama možete preuzeti časopis u elektroničkom obliku. a na stranicama Mv Info-a možete pročitati intervju sa Sokolovićem.

ČIZME SLOBODE – roman o životu vinkovačke Punk-ikone, Satanu Panonskom i predratnoj underground sceni

Tuesday, October 11th, 2011

izmeslobodeivangliisata.jpgZa sljedeći knjiški projekt, moja malenkost potpisuje: grafičko uređenje, dizajn korica, predgovor i recenziju romana. Više o knjizi na: http:// www.ivanglisic.com/ ili   http://www.satanpanonski.blog.hr/

Pametno oglušivši se na nepotvrđene izjave sumnjivih svjedoka, šabački autor Ivan Glišić, ovaj memorijalno-istraživački roman sazdao je iz prve ruke, namjesto nametljivim političkim, umjetničko-subkulturološkim fragmentima života i djela kultne kontroverzne ličnosti – Satana Panonskog. Tako Čizme slobode zasigurno ne spadaju u priču koja bi čitalačkim interesom željela zasjeniti domaće bestselere. Bilo srpske, bilo hrvatske. Baš naprotiv, sama pojava omaža u spisateljskoj domeni uz ustrajnost Glišića, jednog od najvećih underground autora na prostoru bivše Jugoslavije, ovo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje, samo će već davno detektirane aktualne i potencijalne konzumente učiniti još povlaštenijima (nije kasno da im se i Ti pridružiš!).

U Čizmama slobode fantazmagoriju Satana Panonskog autor koristi kao pripovjedački medij projiciranja ratom omeđene alternativne generacije devedesetih godina, odnosno kao iskaz predratne kulminacije domaće punk scene i njen opstanak pod razarajućim granatama, a Satan Panonski nije samo svojim djelima nadživljeni pjesnik, slikar ili glazbenik. On postaje sljedbenički logo beskompromisno opredijeljenih za: duhovno ispred materijalnog, istinu ispred laži, vlastito mišljenje ispred nametnutog, prijateljstvo ispred interesa; satkan karizmatičnom kraticom K.O.Z.O. – Kečerov odred za odmazdu.

Po romanu Čizme slobode, nastala je i istoimena radio-drama. Adaptirao ju je dramaturg Ivan Velisavljević u izvedbi Drugog programa radio Beograda. 2010. djelo je proglašeno najboljim ostvarenjem autora do trideset godina.

U suradnji s pokojnim Satanom Panonskim, 1990. Ivan Glišić objavio je i antologiju Punk-poezije «Djeca starog Bakunjina». Za taj projekt, Satan potpisuje dizajn korica, a knjigu obogaćuje svojim jedinstvenim crtežima.

I u čizmama slobode nalaze se njegovi, dosada neobjavljeni, crteži, kao i literarni dodatak s, uglavnom neštampanim radovima, proznim i poetskim.

Glišić je i ranije ostvarivao uspješnu suradnju na ovim prostorima. Dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969. otpjevao Dalibor Brun na muziku Rajmonda Rujića, povodom Omladinskog festivala u Subotici. Iste godine, Josipa Lisac s Glišićevim tekstom i Rujićevom muzikom, predstavlja bivšu Jugoslaviju na Takmićenju muzičke omladine Europe u Burgasu, te osvajaju Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju. Dvije godine kasnije i drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, s Josipom Lisac na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima. Glišić i Rujić također su autori čuvene evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. Njihove Ždralove otpjevao je Tomislav Ivčić, a Duško Lokin Jagode na dlanu.

Ivan Glišić za sobom ima više od trideset objavljenih autorskih underground knjiga. Neke su objavljene i u Americi, na engleskom, u prijevodu David Stonea, filozofa iz Baltimora.

Kritiziraj ovo!

Friday, August 19th, 2011

Pratite umjetnost i razmišljate o njoj kritički? Svoje ste mišljenje voljni iznijeti javno? Smatrate da u medije treba vratiti kritiku? Uključite se u projekt ‘Criticize this!’.

Kritika Prtenjačine kuharice

Tuesday, April 26th, 2011

Ovdje čitajte što o knjizi, fuziji kuharice i pričarice,“Kod Yvesa” Ivice Prtenjače misli Vladimir Arsenić.

Čarobnjak iz Rijeke

Sunday, April 3rd, 2011

A tko drugi, dame i gospodo, doli - Enver Krivac!

Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

Tuesday, September 14th, 2010

Vladimir Arsenić napisao je kritiku na knjigu Maje Hrgović na portalu e-novine. Maja Hrgović nam se ove godine predstavila u Rijeci u sklopu Festivala europske kratke priče, a dobitnica je ovogodišnje stipendije Central European Initiative. Ovdje možete pročitati i intervju s njom.

Intelektualci i odgovornost

Wednesday, June 16th, 2010
“Grozna je navada svih nas da prebacujemo odgovornost”, kazala je Sibila Petlevski, čime se pridružila rijetkima koji problem iz naslova P. E. N.-ove tribine ne stavljaju isključivo medijima na dušu i spremni su prozvati domaće intelektualce koji već desetljećima šute.

Naziv P. E. N.-ove tribine bio je “Estradizacija kulture i uništavanje kritičkoga diskursa”, a cijeli tekst možete pročitati ovdje.

Noć uz Rijeku - prikaz

Sunday, April 25th, 2010

Alen Kapidžić napisao je modernu krvavu bajku, upozoravajući i uznemiravajući roman o tamnoj strani života i svijesti današnje mladeži - kaže, između ostalog, kolega Davor Šišović na svom blogu Knjiga za plažu. Prikaz je objavljen čak 1. kolovoza 2009. u Glasu Istre.

Eto, isplati se povremeno uguglati vlastito ime…

Dan Simmons: Ilij i Olimp

Sunday, March 21st, 2010

Nakon nekoliko godina minimalnog čitanja beletristike, a još više godina ne čitanja “hitova” te sjećanja na Dana Simmonsa i njegov Hyperion i Endimion za koje često tvrdim da su najbolji SF romani ikada, došao sam na ideju da pročitam njegova najnovija dva SF romana za koje je dobio nagrade i pohvale širom svijeta te da provjerim može li me tzv. zabavna literatura povući i odnijeti kao što je to bio slučaj prije cca. 5 do 10 godina.

(more…)

Nekoliko zanimljivih linkova

Thursday, November 12th, 2009

Evo, ovo sam pobrao po netu pa možda nađete nešto za sebe:

Intervju: Gordan Duhaček povodom izlaska njegove nove knjige “Destruktivna kritika i druge pederske priče”.

Tekst “Kritika u kulturi” za sve koje zanima kritika i kultura.

Posebno za Krivca: Strip u borbi protiv korupcije.

Da se knjižarstvo ne isplati? Molim lijepo!

O HR SF-u s Irenom Rašetom za sve koje zanima ova opskurna grana literarnosti u Hrvata.

Odmah zatim, zanimljiv prikaz, kao, postanka SF-a u Hrvata, Krste Mažuranića, a zapravo izvrsna serijica zabavnih tekstova o temi “kako je to bilo za vrijeme Jugoslavije”. Za sve one koji su zaboravili, koji su bili premali ili se, jednostavno, nisu stigli roditi na vrijeme. P.S. Naročito za one koji misle da je “onda bilo bolje”.

Robi K. uzvraća udarac - ovdje.

Natječaj za pjesmopisce i pjesmospisateljice. Požurite! Ali polako.

Što je to Kindle i čemu služi? A što je tek Kindle 2!? Hoće li on stjerati knjige u ropotarnicu povijesti? Nemam pojma, ali upoznajte svog najvećeg neprijatelja ovdje.

Herta Müller je ovogodišnja dobitnica Nobela za književnost. Upoznajte je kroz ovaj tekst.

Još jedan intervju, ovaj put s Brankom Hribarom? Ma nije li to onaj stari od Hrvoja? Jest!

I za kraj još jedan intervju: Bebek, ali nije Željko, nego Robert. Ako se pitate zašto vam je njegovo ime poznato (a nije zbog Belog Puceta), to je zato jer ga stalno navodimo u projektu Edicija Katapult da je čovjek skoro prestao pisati “zbog situacije”. Srećom nije, a zašto srećom - zato jer je dobar. Koliko dobar? Pa toliko da su mu ove godine Daša, Stojević i Evelina Rudan dodjelili nagradu Drago Gervais za neobjavljenu zbirku pjesama “Vulkano”. Sljedeće godine zbirka izlazi kod nakladnika ICR. Živi bili pa čitali!

Toliko od mene za vas!

Goodreads

Monday, July 27th, 2009

Goodreads je zanimljiva stranica na kojoj možete kreirati svoj korisnički račun (besplatno), objavljivati svoje prozne i poetske uratke, čitati, ocjenjivati i komentirati tuđe pisanije, pisati recenzije knjiga koje ste pročitali, čitati tuđe prikaze knjiga, preporučiti drugima naslove za koje smatrate da su dobri, voditi evidenciju o pročitanim knjigama, raspravljati s drugima o pročitanom, ocjenjivati knjige koje ste pročitali, diskutirati o pročitanim knjigama i još štošta drugog. Osim toga, Goodreads stranica šalje mjesečni newsletter s intervjuima popularnih svjetskih pisaca, preporukama za čitanje, recenzijama i sl.

Mišljenja sam da je Goodreads izvrsna stranica za sve koje čitaju knjige pa ako ste knjigoljubac - kliknite i pridružite se ostalim knjigoljupcima iz cijeloga svijeta.

Čitamo se!

Josip Potnar: „Mrtva puhala žive vječno“

Saturday, June 20th, 2009

U petak 19. lipnja 2009. predstavljena je nova knjiga iz edicije Katapult – roman „Mrtva puhala žive vječno“ Josipa Potnara. U dnevnome boravku Molekule, pred tridesetak ljudi, mladi Potnar progovorio je o svojem prvom objavljenom djelu, o svojem načinu pisanja i motivima koje rabi te se predstavio i pročitao ulomke iz romana. Književnu večer započeli su glumci iz Ri Teatra koji su izveli skeč temeljen na isječku iz Potnarovog romana.

Razgovor s autorom vodila je Marina Beleš, a druženje se nastavilo i nakon završetka književne večeri.

Fascinantna Ivana Sajko

Wednesday, June 3rd, 2009

U srijedu 27. svibnja 2009., s početkom u 20 sati, u dnevnome boravku Molekule održana je književna večer priznate hrvatske dramaturginje i spisateljice, Ivane Sajko. Mlada književnica surađivala je s brojnim europskim i svjetskim glazbenicima, bila je gost-predavač na Dramskoj akademiji u Zagrebu, dobitnica je brojnih nagrada, a djela su joj objavljena na više svjetskih jezika.
U uvodu publika od dvadesetak ljudi imala je priliku čuti glazbeno-književne isječke iz Ivanine predstave “Medeja”. Također, Ivana se osvrnula na svoj životni put, svoje početke na Dramskoj akademiji u Zagrebu te putovanja po Europi. Voditeljica književne večeri, Tea Tulić, propitivala je Ivanu o njezinom načinu pisanja i o temama i motivima koje rabi u djelima. Bilo je govora i o njezinom prvom romanu „Rio Bar“, u kojem se Ivana dotiče mnogih aktualnih političkih tema te iznosi vlastito mišljenje o političkoj situaciji u Hrvatskoj danas. Iako slovi kao politična spisateljica, Ivana se ograđuje od politike i smatra da je samo promatrač koji u svojim knjigama postavlja pitanja, ali ne odgovara na njih.
U drugome djelu književne večeri autorica je pročitala prva dva čina svoje nove drame “Prizori s jabukom”. Svojom je interpretacijom i gestikulacijom osvojila i oduševila publiku koja je puna dva sata uživala slušajući jednu od najperspektivnijih hrvatskih spisateljica.
P.S. DoraPress se ispričava naciji na kašnjenju s izvještajem.

Ljepotica agresivnoga stiha

Tuesday, May 5th, 2009

U jučerašnjem Novom Listu, 4.svibnja 2009. osvanula je recenzija zbirke pjesama “Treš” (Zigo, Rijeka 2008.) naše slavne Katapultese, Jelene Tondini.

Nikola Petković se već na početku svoje kolumne osvrnuo na predgovor urednika zbirke, Envera Krivca, napisavši: ” U društvima uređene demokracije, onima kojima je ljudsko biće u središtu pažnje, a pojedinka mjera za sve, treš zaista jest rubna zajebancija i kritika društva. No u ovom našem u kojem se treš ne nalazi na dnu kanti za smeće, već u samom vrhu struktura, treš je dijagnostika društva.” (more…)

Where You Go I Go Too

Monday, February 2nd, 2009

Tako se zove najčudniji disko album prošle godine, a njegov tata je Hans Peter Lindstrom, norveški bažbondo. Čitat možete tu, al najbolje bi bilo kad bi čuli jer je, iako ništa posebno, pravo čudo. Ćaobao.

ek

Na što je Zemlja spala!?

Tuesday, December 16th, 2008

Prekinuo sam nakratko moj spisateljski radoholizam kako bi podijelio s vama vrijedno upozorenje za ove praznike. Molim vas, ne trosite NI LIPE na film kojeg zovu ”The day the Earth stood still” - osim ako ne mislite pogledati istoimeni klasik iz 1951 (POGLEDAJTE GA!).

Ne radi se tu o nekom licemjernom purizmu, elitizmu, Kiklop-Nives-Celzijizmu u kojem SF-poklonik idealizira originalni film. Ovdje se radi o poštenom denunciranju jednog od najgorih filmova - ne samo unutar žanra već unutar celuloidne produkcije općenito - kojem sam ikad imao priliku svjedočiti. (more…)

Moj, tvoj, naš… Katapult.

Friday, October 24th, 2008

Ovdje čitajte kako su braća Srbi, točnije novinar Marjan Čakarević, doživjeli gostovanje nekolicine riječkih udruga, između ostalih i Katapulta, na netom održanom beogradskom sajmu knjiga.

K & K ponovo jašu

Tuesday, October 14th, 2008

Krivac je pretipkao članak o predstavljanju “Priča iz Ž+K!” i “Noći uz Rijeku”, a ja sam ga dostavio DJ Dizniju koji ga je digao na svom blogu. Ukoliko je netko propustio nedjeljni Novi list, a zanima ga što je Davor Mandić napisao o književnoj večeri, može saznati klikom ovdje.

Kritika “Snuff film”

Thursday, May 8th, 2008

E, za ovo nisam ni ja znao. :-)

Evo još jednog članka o Katapultu

Thursday, May 8th, 2008

Klik!