Archive for the ‘Eseji’ Category

Muza (je) izvan geta

Monday, December 27th, 2010

Nova knjiga pjesnikinje i književne kritičarke Darije Žilić za Katapulteku.

“U obrani fantastike” Nenada Stojkovića

Monday, November 8th, 2010

Stavljam na blog članak kojeg je napisao naš član Nenad Stojković, čija bi knjiga “Sjeverno sunce”, povjesno avanturistička saga s elementima nadnaravnog od 1200 stranica (podjeljena u dva dijela) u izdanju Ziga uskoro trebala ugledati svijetlo riječkog poludana. Nenad predviđa da će iz ovog uvodnog nastati serija ozbiljnih članaka tematski vezanih za fantastiku, povijest, mitologiju, odnosno sve ono što zanima njega kao pisca i promišljaoca. Nadam se da će ovakvo nešto zainteresirati i vas. A ti, Nenade, obnovi svoje korisničko ime za K blog i prioni poslu! (more…)

Homo sucker

Thursday, September 16th, 2010

Mladi crnogorski pisac Andrej Nikolaidis objavio je esejističku knjigu Homo sucker, a njene dijelove možete pratiti na portalu e-novine. Ovdje možete pročitati tekst o Avataru, a ovdje o holivudizaciji slamova u filmovima poput Distikt 9 ili Milijunaš s ulice.

Integralna likovna i književna teorija

Saturday, August 14th, 2010

Ken Wilber je jedan od vodećih svjetskih filozofa i duhovnih praktičara koji je osmislio i razradio Integralnu teoriju. Evo što kaže o suvremenoj umjetnosti:

With the death of the avant-garde and the triumph of irony, art seems to have nothing sincere to say.  Narcissism and nihilism battle for a center stage that isn’t even there; kitsch and camp crawl all over each other in a fight for a representation that no longer matters anyway; there seems to arise only the egoic inclination of artist and critic alike, caught in halls of self-reflecting mirrors, admiring their image in a world that once cared.

Cijeli esej možete pročitati na web stranicama Integralnog instituta.

Marija Andrijašević o položaju hrvatskih pjesnikinja

Wednesday, March 26th, 2008

Zanimljiv tekst pročitajte ovdje.

O propasti poezije

Tuesday, March 11th, 2008

Zanimljiv tekst o uzrocima propasti poezije napisao je Branislav Dimitrijević na stranicama Književnost.org.

Mit o Balkanu je laž i time ideja za novi smjer HR književnosti

Friday, February 29th, 2008

Kao nulto - ovo je tek jedna gomilica misli gdje se možda naziru konture nekakvog općenitog usmjerenja, tendencije, inklinacije - bla-bla.

Kao prvo - preporuka - procitajte Pavlicica preko Kapuzovih linkova nesto ispod.

Drugo - muzicka podloga - Husky Rescue - nekakav finski lagani pop. :)

Započnimo s rogoborenjem. Od klasicnog zamora materijala (koji traje već više od stoljeća) Balkanom, štogod to geostrateški bilo, samo je jedna stvar zamornija - a to je mit o Balkanu. (more…)

Pozdrav.

Saturday, May 12th, 2007

Pozdrav. Moje ime nije Miroslav Živković, ovo nisam ja. Vjerujem, dragi čitatelji i nečitatelji, potonji pogotovo, da već imate ideju o tome što je Katapult. U posljednje vrijeme susretao sam i razgovarao s veoma inteligentnim ljudima i kolegama koji ne vjeruju u udruge građanskih inicijativa kao što je Katapult. Bavile se te udruge književnim izdavaštvom, bavile se volontiranjem, zaštitom životinja ili bilo čim drugim, takve udruge zaista jesu vrijedne. Naime, ono što me začudilo kad sam počeo stanovati u Rijeci jest duh kojim odiše taj grad. Dogodilo mi se ono za što sam mislio da se događa samo u romanima. U Rijeci stvarno postoji jedno mjesto gdje se čovjek popne stepenicama, prođe kroz vrata i uđe u jedan drugi svijet. Svijet kulture. (more…)