Archive for the ‘Vijesti’ Category

Drugi susret Šumskih pjesnika i prvi rođendan dudovog stabalca proslavit će se ovoga petka 3.8. u ponoru Butori

Thursday, August 2nd, 2012

Ove godine u šumi čitaju Tibor Weiner Sennyey iz Mađarske, Slobodan Nikolić i Bojan Krivokapić iz Srbije, Dorta Jagić, Ana Brnardić i Maja Klarić iz Hrvatsk te svi oni koji se ohrabre pročitati pokoji vlastiti ili tuđi stih na temu prirode.
Svim onima koje put nanese do Butora put će osvjetljivati lučice, baklje i krijes koji će kao i prošle godine gorjeti do dugo u noć dokle god čitanje potraje.
Početak je predviđen za 21h.
Šumske pjesnike organiziraju Goran Blažević i Maja Klarić odnosno Kulturna udruga Manifest, u sklopu proslave Svete Marije Snježne u Šterni pod pokroviteljstvom Općine Grožnjan i Zajednice Talijana Šterna.

Andrea Zlatar - ministrica koja ima strast za kulturu

Saturday, December 10th, 2011

Velika su očekivanja kulturnjaka od aktivne znanstvenice, književnice, sveučilišne profesorice, urednice a od nedavno i nove ministrice kulture, Andree Zlatar. Ona se već dosad pokazala kao osoba koja poznaje i podržava hrvatsku nezavisnu kulturnu scenu, a kao književnica će zasigurno imati sluha i interesa za poboljšanje položaja knjige i pisaca, odnosno spisateljica u Hrvatskoj.

Više o novoj ministrici kulture čitajte u članku Novog Lista.

Udruga Katapult održala tribinu o kadru u izdavaštvu

Saturday, December 10th, 2011

6. prosinca 2011. u sklopu projekta Izdavačka akademija u gradskoj vijećnici je održana tribina o kadru u izdavaštvu. Tribina se bavila  problematikom obrazovanja i osposobljavanja za rad u izdavaštvu, s posebnim osvrtom na segment marketinga, knjižarstva te novih tehnologija u izdavaštvu.

U razgovoru su sudjelovali dr. sc. Srećko Jelušić, v.d. prorektor za međuinstitucionalnu i međunarodnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo sa Sveučilišta u Zadru, Neven Antičević, direktor izdavačke kuće Algoritam i predsjednik Zajednice hrvatskih nakladnika i knjižara, te Milan Zagorac, direktor Izdavačkog Centra Rijeka (ICR). Razgovor je moderirala Marina Vrđuka Beleš.

Više o svemu čitajte na stranici mojarijeka.hr.

“Riječke rock himne”, Zorana Žmirića

Wednesday, November 30th, 2011
Nakon tri godine studioznog rada, dugoočekivana knjiga “Riječke rock himne” autora Zorana Žmirića, konačno je izašla iz tiska.
Riječke rock himne knjiga je o nastanku najboljih pjesama riječkog rocka od 1979. do 2009. godine. Kroz nekoliko stotina intervjua, autor u knjizi rekonstruira nastanak 60 pjesama nastalih tijekom 30 godina aktivnosti kultne riječke glazbene scene istovremeno donoseći biografije njezinih najznačajnijih kreativaca kao i priče o porijeklu imena riječkih sastava. Na 464 stranice bogato ilustriranima sa 180 fotografija, knjiga uvodi čitatelja u tajne glazbenih radionica otkrivajući porijeklo nastanka ključnih skladbi koje su obilježile daleku i bližu povijest riječke scene. Knjiga nas vodi od 1979. do 2009. godine kroz sve derivate rocka ne zaobilazeći pritom niti punk, hard core, noise, industrial, heavy metal, pop, hip hop, jazz ili kantautorske akustičare.    ( Novi List)

Klik na članak s promocije!

Bube su u glavi

Tuesday, November 15th, 2011

“Japanske bube” Sanje Željeznjak predstavljene su 10. studenog u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović”. Urednica Marina Vrđuka-Beleš nažalost nije mogla doći, ali su zato pristigli Zlatko Ožanić, nakladnik i Mirela Fuš, lektorica. Druženje je nakon predstavljanja preseljeno u “Groficu Maricu” na čajanku.

Izvještaj s promocije

Andreju Nikolaidisu nagrada EU za književnost

Thursday, October 13th, 2011

Crnogorski književnik Andrej Nikolaidis dobitnik je nagrade Europske Unije za književnost za najbolje prozno djelo u proteklih pet godina, za roman ‘Sin’. Više o svemu ovdje.

Preminula Nela Milijić

Tuesday, June 14th, 2011

Dobri duh hrvatske izdavačke scene, urednica i književnica  Nela Milijić više nije s nama na fizičkoj razini. Imali smo priliku upoznati Nelu, njezinu iskričavost i energičnost, pred više od dvije godine kada je kao urednica i predstavnica izdavačke kuće Aora u Molekuli predstavljala knjigu Lydie Salvaire. Tada se desila “Ljubav na prvi pogled” između nje i Katapulta. Planirali smo suradnju u budućnosti, spriječila nas je njezina bolest. Više o svemu ovdje.

Zatvara se knjižara Booksa

Wednesday, March 30th, 2011

ali ne i književni klub! Više o svemu ovdje.

Iz novina stižu…

Tuesday, March 15th, 2011

Vijesti o novom pročelniku Odjela za kulturu grada Rijeke. Novi List i Vjesnik.

UGODNO DRUŽENJE S TANJOM MRAVAK

Saturday, March 5th, 2011

U četvrtak 3.3. se u 20 sati u dnevnom boravku Molekule održala promocija knjige dobitnice nagrade Prozak za 2009. godinu Tanje Mravak: “Moramo razgovarati”. To je zbirka priča čija je zajednička tema problem u komunikaciji među bliskim ljudima. Tanja Mravak je super zanimljiva, pristupačna i duhovita žena koja ne samo da dobro piše nego i odlično pripovijeda. Tako smo imali čast čuti Tanju kako pripovijeda duhovitu priču koju je pripovijedala i na prošlogodišnjem Pričiginu, splitskom storytelling festivalu, na temu “Ča bre?”. Tanja Mravak nam je također i pročitala dvije priče iz zbirke, naslovnu “Moramo razgovarati” i “Tko će platit” što je za nas koji nismo još pročitali knjigu bio dovoljan i odličan razlog da ju kupimo i odmah pročitamo.

Gost/voditelj (uz našu Teu) ove večeri bio je i Kruno Lokotar, urednik ove knjige i jedan od tri članova žirija natječaja Prozak. On je slikovito za ovu zbirku priča rekao da su to “priče o šutnji”. Imao je zanimljiva pitanja ta Tanju al neću vam prepričavati, trebali ste biti tamo u publici, među nas 20-ak. Na stejđu je bila i naša predsjednica Tea Tulić i to u malo drugačijem svojstvu nego do sada. Naime, Tea je DOBITNICA NAGRADE PROZAK ZA 2010. GODINU! Možda vam je ta informacija pobjegla jer meni je. Čestitke Tei!!!! Kruno Lokotar je podijelio “diplome” dobitnicama i najavio da će Teina knjiga biti objavljena za neka 2-3 mjeseca. Također se osvrnuo na dosadašnje Prozak natječaje i zaključio da su dosadašnje dobitnice sve mahom žene, njih 6. Znakovito?

Tanja Mravak se sada planira malo odmoriti i malo više posvetiti poslu, radu u splitskom Centru za autizam. Ali je sigurna da će ju uskoro opet uhvatiti pisanje. Jedva čekamo!

Plakat FEKP-a među deset najboljih na svijetu!

Friday, February 11th, 2011

Sjećate li se prošlogodišnjeg druženja s katalonskim spisateljicama Lolitom Bosch i Lluciom Ramis Laloux u Molekuli? E pa Festival europske kratke priče koji nam je to omogućio imao je ovakav PROMO PLAKAT!

Prezimiti u Katapultu

Monday, February 7th, 2011

Evo poslijednjih vijesti s portala mojarijeka.hr, a tiču se Katapulta: fotke i tekst književne večeri sa Žmirićem, fotke i tekst s književne promocije “Pod istim nebom” Amira Alagića.

Preminula Vesna Parun

Tuesday, October 26th, 2010

Vesna Parun, prema mnogima naša najznačajnija pjesnikinja iznimno bogatog i raznolikog opusa, umrla je jučer ujutro u svojoj bolesničkoj sobi u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, u kojima je proboravila zadnje godine svog samoizabranog ‘otpadničkog’ života. (more…)

Razgovaraonica Marinko Koščec - video

Tuesday, May 11th, 2010

Video je preuzet s portala MojaRijeka, a vijest možete pročitati ovdje.

Liliputanci na Varaždin-online.com

Wednesday, April 14th, 2010

Evo članka za pročitati i arhivirati o predstavljanju Mariovih Liliputanaca u Molekuli.

Foršpani za knjige u Jutarnjem

Friday, February 12th, 2010

Izišao je članak u Jutarnjem listu o foršpanima za knjige u kojem se spominje Katapult i Filmaktiv. Bacite oko!

Katapultovci na KUFeru! (2)

Sunday, November 15th, 2009

Željka Horvat zvana Zhe, Matija Vukušić Tegla i Jelena J-Zlo Tondini nastupile su u utorak na KUFeru, te probile led.

Nakon njih, nastupilo je još pet Katapultovaca:

Enver Krivac i Tea Tulić (srijeda)

Anja Cuculić, Nikola Leskovar i Josip Potnar (petak)

Fliegerfest 2009.

Wednesday, October 28th, 2009

Prošao je još jedan Fliegerfest! Prije godinu dana, 24. listopada 2008., Katapult je organizirao književnu večer na kojoj su sudjelovali Katapultovci sa svojim kratkim proznim uratcima te se nakon čitanja zabavljali uz dobru glazbu s ostalim posjetiteljima. Tako je bilo i ove godine, 23. listopada u 20 h, u dnevnome boravku Molekule. Pred četrdesetak posjetitelja osmero članova Katapulta čitalo je svoju prozu, ulomke iz potencijalnih romana ili kratke priče.

Prema riječima voditeljice književne večeri, Hane Dagostin, Fliegerfest je „krovno naddogađanje“ Katapulta, središnji godišnji događaj Udruge gdje se publici osobno predstavlja skupina mladih Katapultovih letaca (njem. flieger = letac). Na ovogodišnjem Fliegerfestu redom su nastupili: Amir Alagić iz Pule s pričom „Zabrinutost“, Josip Potnar iz Bjelovara s pričom „O zamjenicama“, Riječani Anja Cuculić, Alen Kapidžić („Šamar krpica“), Tea Tulić („Bobica“ i „Anđeo od mesa i menstruacije“), Enver Krivac („Gđa Jagoda“), Jelena Tondini („Fufe“) i naposljetku, Marina Vrđuka-Beleš s pričama „In furor veritas“ i „Teta Irena“.

Nakon skoro dvosatnog zanimljivog čitanja svi su se družili za šankom, uz ritmove DJ-a Heywooda R. Floyda. Živio Fliegerfest!

From Fliegerfest 2009!
From Fliegerfest 2009!

Ako želite pogledati sve sličice s Fliegera, kliknite na album “Fliegerfest 2009″!

Olja Savičević Ivančević

Sunday, October 4th, 2009

U subotu 3. listopada 2009. Katapult je ugostio mladu, višestruko nagrađivanu spisateljicu Olju Savičević Ivančević, na neformalnom popodnevnom druženju sa članovima Katapulta te na književnoj večeri koja je započela u 20 sati. Profesionalna književnica i kolumnistica iz Splita autorica je zbirke kratkih priča „Nasmijati psa“ i zbirke pjesama „Kućna pravila“, za koju je nagrađena nagradom Kiklop.

Trenutno piše novi roman te je to,naravno, bilo jedno od mnogobrojnih pitanja koja je autorici postavljala voditeljica književne večeri Tea Tulić. Razgovaralo se o utjecajima na stil pisanja spisateljice, o njezinim počecima i ranim inspiracijama, o povezanosti s rodnim gradom i morem te o budućim projektima. Pri kraju književne večeri, pred publikom od tridesetak ljudi, Olja je pročitala ulomke iz zbirke pjesama „Kućna pravila“.

Publika je bila zainteresirana te je broj pitanja upućenih autorici time bio veći. Interakcija između Olje i publike bila je na razini. Još jedna uspješna večer u Katapultu.

Pogledajte ostale fotke: Razgovaraonica: O.Savičević Ivančević
From Razgovaraonica: O.Savičević Ivančević

Bookrix - web your book

Friday, August 14th, 2009

 Malo sam čačkala po internetu u potrazi za friškim vijestima iz književnog svijeta i naletila na jednu malo stariju vijest koju smo, čini mi se, propustili. Ispravljam previd:

Bookrix je njemački internet sajt pokrenut prije dvije godine s ciljem pružanja mogućnosti  neafirmiranim piscima da svoju knjigu objave na internetu, kao prvi korak do ukoričenja, odnosno objave rukopisa u tiskanom obliku. Zanimljivo je to da pokretači sajta najavljuju kako će u dogledno vrijeme najčitanije rukopise nagraditi određenim novčanim iznosom koji će bar djelomično (ako ne možda i u cijelosti) pokriti troškove izdavanja tiskane knjige. (more…)