Archive for the ‘Projekti’ Category

Kraj projekta Izdavačka akademija

Wednesday, May 9th, 2012

S 2. svibnja 2012. godine završio je Katapultov jednogodišnji projekt Izdavačka akademija financiran od strane IPA programa “Mladi na tržištu rada” i sufinanciran od strane partnera Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Rijeka.

Podsjetimo se, implementacija projekta započela je 2. svibnja 2011. godine, a do rujna iste godine trajale su pripreme za provedbu glavne aktivnosti – edukacije iz izdavaštva. (more…)

Podržimo projekt i “Učinimo pisce vidljivijima!”

Wednesday, October 12th, 2011

Portal “Moderna vremena Info” među prvima je podržao “Pravo na profesiju”, inicijativu koju je pokrenuo pisac Robert Perišić uz podršku grupe svojih kolegica i kolega pisaca, a s namjerom poboljšanja položaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj. Još od svojih početaka,  1988. godine, Moderna vremena su bila uz hrvatske pisce, na različite načine: od ponude i izloženosti njihovih knjiga, nebrojenih događanja u knjižari-antikvarijatu u Kordunskoj i kasnije u Teslinoj ulici, preko prve specijalizirane revije za knjigu u Hrvatskoj, jedne od prvih hrvatskih online knjižara uz dodatak e-magazina pa sve do ovog današnjeg portala.

Sada su se odlučili  za jedan vrlo ambiciozan i zahtjevan projekt koji će “bez roka trajanja” putem novog, tehnološki inovativnog interaktivnog portala i mobilnih aplikacija osigurati veću vidljivost hrvatskih spisateljica i spisatelja kao i njihovih knjiga, poticati i istraživati čitanost (prodavanost, posuđivanost), te stvoriti živu online zajednicu autora i čitatelja. (more…)

ZVONA ii NARI kao književna oaza

Tuesday, July 19th, 2011

ZVONA ii NARI je udruga za proizvodnju kulture iz  Ližnjana (Istra) koja ima za cilj promicati kulturne, umjetničke i druge humane vrijednosti a  osnovao ju je spisateljski par iz Pule, Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Njih dvoje su upravo otvorili vrata svog doma i obiteljskog nasljeđa svim dobronamjernim ljudima i pretvorili ga u književno svratište.

Književno svratište ZVONA ii NARI piscima, pjesnicima, prevoditeljima, kritičarima, urednicima, izdavačima, istraživačima i svima ostalima koji se kreativno bave književnošću na raspolaganje stavlja četiri kuće, za kraći ili duži boravak, tijekom ljeta ili cijele godine. Kuće se nalaze u mirnoj stambenoj zoni Ližnjana, na obiteljskom imanju u sklopu kojega je i mala knjižnica Udruge ZVONA ii NARI otvorena stanovnicima Ližnjana i Medulina, kao i gostujućim književnicima.  Više o njihovoj fantastičnoj namjeri i inicijativi čitajte ovdje.

Započela „Izdavačka akademija“

Thursday, May 5th, 2011

Udruga Katapult započela je 03. svibnja 2011. s provedbom projekta „Izdavačka akademija“ apliciranog na natječaj IPA - „Mladi na tržištu rada“. Projekt u vrijednosti od 96.855,04 EUR financiran je s 82,05% sredstvima Europske unije. Projekt traje 12 mjeseci te se provodi u partnerstvu s Primorsko-goranskom županijom, Gradom Rijekom i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, područnom službom Rijeka, koji će osim sufinanciranja projekta biti aktivno uključeni u pojedine projektne aktivnosti.
Cilj projekta „Izdavačka akademija“ je povećati konkurentnosti ciljane skupine kroz jačanje znanja, razvoj vještina i radnih tehnika iz područja izdavaštva kao i poticanje suradnje između ciljne skupine i potencijalnih poslodavaca.
Ciljana skupina korisnika su dugoročno nezaposleni mladi (duže od godinu dana) ili mladi bez radnog iskustva od 20-29 godina starosti, s područja grada Rijeke i Primorsko-goranske županije visoke stručne spreme sljedećih fakulteta: Filozofski fakultet (hrvatski jezik i književnost, strani jezici, kulturologija, psihologija i sociologija), Akademija primijenjenih umjetnosti, Fakultet političkih znanosti (novinarstvo), Arhitektonski fakultet (dizajn), Ekonomski fakultet i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
Projekt obuhvaća niz aktivnosti od kojih glavnu aktivnost čine teorijske i praktične radionice iz svih segmenata izdavaštva (izdavaštvo, uredništvo, lektura, prijevod, dizajn, marketing i promocija te knjižarstvo) pod vodstvom stručnih mentora s dugogodišnjim iskustvom u samoj struci. Po završetku edukacije, polaznici će biti osposobljeni za rad u izdavaštvu.
Više o projektu uskoro!

Zalijepi se na Kamova!

Wednesday, October 13th, 2010

U tijeku je akcija koju provodi Odjel za kulturu Grada Rijeke pod nazivom “Zalijepi se na Kamova!” povodom 100-godišnjice smrti Janka Polića Kamova. Akcija se sastoji od podizanja web stranice www.kamov.hr, postavljanja jumbo plakata i city lighteva s Kamovljevim citatima, objavljivanja oglasa s citatima u Novom listu, emitiranja radijskih jinglova s citatima na Radio Trsatu i Radio Rijeci te gerilske akcije lijepljenja plakata s citatima iz Kamovljevih djela što se nadovezuje na umjetničku akciju Vlade Marteka “Čitajte Kamova” iz 1981. Cilj akcije je skrenuti pozornost na našeg najznačajnijeg pisca i potaknuti građane i građanke na ponovno čitanje njegovog djela koje je i danas, stotinu godina nakon njegove prerane smrti, jednako aktualno i provokativno.

Akcija će trajati tijekom mjeseca listopada završno s 31. 10. 2010. nakon čega će plakatiranje biti završeno. Pozvani ste da se tijekom ovog mjeseca uključite u kampanju “Zalijepi se na Kamova!” na jedan ili više načina koje budete smatrali shodnim i izvodivim s obzirom na vaše mogućnosti. Tako možete: (more…)

PROJEKT POLUOTOK

Monday, October 11th, 2010

 Drage članice i članovi Katapulta!

Pozvani ste da sudjelujete u PROJEKT-u POLUOTOK, u sklopu kojega će se javnim doprinosom graditi književna regija u obliku romana a po uzoru na regiju i poluotok Istru.

Što je PROJEKT POLUOTOK?

PROJEKT POLUOTOK je eksperiment kojim se ispituje spremnost javnosti da djeluje organizirano u svrhu umjetničkog stvaranja. U sljedećih godinu dana putem najrazličitijih slobodno dostupnih (mahom internetskih) oruđa prikupljat će se i oblikovati tekst romana koji će potom grupa urednika-dobrovoljaca dodatno prilagoditi formatu knjige. Knjiga će biti tiskana u reprezentativnoj nakladi koja će biti razdijeljena, potpuno besplatno, knjižnicama i osobama koje za nju iskažu interes. Uz to, tekst romana će trajno (ili što trajnije) ostati dostupan na Internetu, na korištenje onima koji ga odluče dalje mijenjati. (more…)

Razgovaraonica Marinko Koščec - video

Tuesday, May 11th, 2010

Video je preuzet s portala MojaRijeka, a vijest možete pročitati ovdje.

Razgovaraonica: Marinko Koščec - foto

Sunday, May 9th, 2010

Evo fotki s posljednje Razgovaraonice. Bijaše dobro kao i svaki put do sada. Tea, trebali bi Razgovaraonice imati češće!

Razgovaraonica - Marinko Koščec

Fliegerfest 2009.

Wednesday, October 28th, 2009

Prošao je još jedan Fliegerfest! Prije godinu dana, 24. listopada 2008., Katapult je organizirao književnu večer na kojoj su sudjelovali Katapultovci sa svojim kratkim proznim uratcima te se nakon čitanja zabavljali uz dobru glazbu s ostalim posjetiteljima. Tako je bilo i ove godine, 23. listopada u 20 h, u dnevnome boravku Molekule. Pred četrdesetak posjetitelja osmero članova Katapulta čitalo je svoju prozu, ulomke iz potencijalnih romana ili kratke priče.

Prema riječima voditeljice književne večeri, Hane Dagostin, Fliegerfest je „krovno naddogađanje“ Katapulta, središnji godišnji događaj Udruge gdje se publici osobno predstavlja skupina mladih Katapultovih letaca (njem. flieger = letac). Na ovogodišnjem Fliegerfestu redom su nastupili: Amir Alagić iz Pule s pričom „Zabrinutost“, Josip Potnar iz Bjelovara s pričom „O zamjenicama“, Riječani Anja Cuculić, Alen Kapidžić („Šamar krpica“), Tea Tulić („Bobica“ i „Anđeo od mesa i menstruacije“), Enver Krivac („Gđa Jagoda“), Jelena Tondini („Fufe“) i naposljetku, Marina Vrđuka-Beleš s pričama „In furor veritas“ i „Teta Irena“.

Nakon skoro dvosatnog zanimljivog čitanja svi su se družili za šankom, uz ritmove DJ-a Heywooda R. Floyda. Živio Fliegerfest!

From Fliegerfest 2009!
From Fliegerfest 2009!

Ako želite pogledati sve sličice s Fliegera, kliknite na album “Fliegerfest 2009″!

Besplatne elektroničke knjige

Monday, October 19th, 2009

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima, skraćeno DPKM, je početkom 2001. pokrenulo projekt Besplatne elektroničke knjige.  Prvi naslov u okviru projekta (Tour de force, Krešimira Pintarića) javno su predstavljenili u sklopu osječkog FAK-a održanog od 25. do 27. svibnja 2001. godine. (more…)

Olja Savičević Ivančević

Sunday, October 4th, 2009

U subotu 3. listopada 2009. Katapult je ugostio mladu, višestruko nagrađivanu spisateljicu Olju Savičević Ivančević, na neformalnom popodnevnom druženju sa članovima Katapulta te na književnoj večeri koja je započela u 20 sati. Profesionalna književnica i kolumnistica iz Splita autorica je zbirke kratkih priča „Nasmijati psa“ i zbirke pjesama „Kućna pravila“, za koju je nagrađena nagradom Kiklop.

Trenutno piše novi roman te je to,naravno, bilo jedno od mnogobrojnih pitanja koja je autorici postavljala voditeljica književne večeri Tea Tulić. Razgovaralo se o utjecajima na stil pisanja spisateljice, o njezinim počecima i ranim inspiracijama, o povezanosti s rodnim gradom i morem te o budućim projektima. Pri kraju književne večeri, pred publikom od tridesetak ljudi, Olja je pročitala ulomke iz zbirke pjesama „Kućna pravila“.

Publika je bila zainteresirana te je broj pitanja upućenih autorici time bio veći. Interakcija između Olje i publike bila je na razini. Još jedna uspješna večer u Katapultu.

Pogledajte ostale fotke: Razgovaraonica: O.Savičević Ivančević
From Razgovaraonica: O.Savičević Ivančević

Katapultura u Križevcima

Thursday, September 10th, 2009
Foto: Saša Lončarić

U nastavku projeka Katapulture, uslijedila je druga po redu promocija mladih pisaca, konkretnije Josipa Potnara i Luke Rukavine, te njihovih knjiga objavljenih u Ediciji Katapult- ”Mrtva puhala žive vječno” i ‘Bludilište”.
04.09.09. pojavili smo se u Križevcima, u prostoru Kluba Klulture, gdje su nas dočekali članovi udruge K.V.A.R.K. Promocija je započela oko 19 sati (+ akademska četvrt) i trajala ugodnih sat vremena unutar kojih smo rekli ponešto o Katapultu (gdje se poseban interes pokazao za metodiku rada u procesu nastajanja knjige); Josip i Luka ponešto o sebi, svojim knjigama. Pročitalo se ponešto stranica, na isključiv zahtjev prisutnih pojedinaca. Publika je ovaj put bila nešto mnogoljudnija i zanimanje time veće, kao i broj pitanja upućenih nama.
Rad Udruge Katapult ocijenjen je hvalevrijednim, uz komentar da bi trebali dobivati veću financijsku potporu i upućene lijepe želje za budući rad.

Sastanak Projektnog tima

Wednesday, July 15th, 2009

Jučer imadosmo vrlo kvalitetan i konstruktivan sastanak projektnog tima koji je trajao čak dva sata! Želim svima reći da sam jako zadovoljan što vidim da još uvijek imamo dobrih ideja i da znamo konstruktivno raspravljati. Hvala vam svima koji ste jučer sudjelovali na sastanku!

A sad, u nove pobjede!

:-)

Clubture Forum & Festival 2009.

Friday, June 19th, 2009

Još jedno Clubture (sa isplaženim L) druženje je iza nas. Clubture organizacija kao središte za okupljanje, edukaciju te spajanje udruga i inicijativa koje djeluju u nezavisnoj kulturi u suradnji sa neprofitnom udrugom Attack iz Zagreba, ugostila nas je na tri dana. Tako smo od 11. do 14. 6. bili počašćeni iznimno bogatim kulturno umjetničkim i edukativnim sadržajem. Ove godine za susret članica Clubture-a i onih koji to namjeravaju postati organiziran je Forum sa popratnim Festivalom u prostoru AKC Medika. Inače Medika je prostor bivše tvornice lijekova “Medika”  koji je skvotiran i legaliziran u sječnju 2009. godine na inicijativu nezavisnih zagrebačkih kolektiva i udruga. (more…)

WARP engine Rijeka

Wednesday, June 3rd, 2009

WARP engine Rijeka (Večer autorskih radova  i performansa) je pogon za prezentaciju autorskih radova, koji autorima nastoji pružiti uvjete za kontinuirani rad i afirmaciju, a u okviru kojega oni imaju priliku prezentirati svoje koreografske radove, performanse ili video-plesne radove.

WARP engine Rijeka će ove godine prezentirati  7 autorskih radova sudionika redovite edukacije studija za izvedbene umjetnosti Prostor Plus . Predstave će se održati u trajanju  od 4.6. do 7.6. 2009. s početkom u 21 sat u prostoru Molekule (Delta 5). Projekt koji je iniciran po uzoru na WARP program ekscene iz Zagreba, osmislila je Mila Čuljak. (more…)

Ivana Sajko - foto

Monday, June 1st, 2009

Dakle, Ivana je bila i - oduševila nas.

Dobio sam tavom po glavi i srcu kada je rekla: “Nagrade, u biti, samo smetaju jer moraš ići na te dodjele, a to ti samo oduzima vrijeme za pisanje.” Još jedan svjetionik je zasjao.

A, evo što kaže Ivana na gostovanje:

Hvala još jednom na pozivu i na ugodnom druženju. Bilo mi je veliko zadovoljstvo, ne samo čitanje, već i prilika da upoznam sve vas. Dali ste mi mnogo pozitivne energije i entuzijazma. Pozdrav cijeloj ekipi i nadam se da ćemo se uskoro opet sresti. Topli pozdrav!

Ivana, puno hvala tebi!

Dok čekamo službeni izvještaj novinarske sekcije DoraPress evo nekoliko fotografija:

Razgovaraonica na Kontu

Književna večer u Molekuli

Oduševljena publika

Ivana čita i rastura nas!

Književna večer Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja

Saturday, February 28th, 2009

Na simbolični petak 13. veljače 2009. u 19 i 30 sati, u dnevnome boravku Molekule održana je književna večer polaznika prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja koju je vodila Daša Drndić. Tečaju kreativnog pisanja prisustvovalo je 10 polaznika i polaznica: Andrea Cvečić, Anja Cuculić, Davorka Lukić, Enver Krivac, Alen Kapidžić, Nikola Leskovar, Maja Ibrić, Neli Nežić, Daniela Rožić i Tea Tulić. Uvodnu riječ održao je Alen Kapidžić upoznavši publiku sa samim tečajem i zahvalivši se gđi Drndić. Uslijedilo je dijeljenje diploma i, bitnije od samih diploma, dijeljenje blokića u kojima će mladi pisci zapisivati svoje zlatne misli!
 Drugi dio večeri sastojao se od čitanja proznih uradaka većine polaznika tečaja. Led je probio Alen Kapidžić s pričom „Tristo/tonska proba za EKV“. Druga po redu bila je Davorka Lukić i priča „Putnik“, zatim Enver Krivac i priča „Postanak 19,1“, Tea Tulić i  „Trosjed ispod čempresa“, Anja Cuculić i „Rođena sam 29. veljače“, te posljednji Nikola Leskovar s nizom kratkih priča: „Mirna“, „Karlo“, „Karmen“, „Axi“ i „Erik“.
   Ugodnu večer posjetilo je tridesetak ljudi, a vodila ju je Hana Dagostin.

Prvi Katapultov tečaj kreativnog pisanja - završni tulum!

Wednesday, February 11th, 2009

Zanima Vas tko će biti najveće face na riječkoj književnoj sceni za deset godina? Zanima Vas tko će uzimati Kiklope (ako ih do tada uopće bude bilo) ili neke druge hrvatske Oscare za književnost? Želite se kladiti? Želite izgubiti? Želite čuti na kome će “svijet ostati”? Želite naslutiti riječku književnu budućnost?

Onda je mjesto na kojem će te utažiti znatiželju zgrada IVEXA, Delta 5, popularna Molekula gdje će se održati:

Čitanje kratkih priča polaznika
Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja

Nastupaju: Andrea Cvečić, Anja Cuculić, Davorka Lukić, Enver Krivac, Tea Tulić, Nikola Leskovar i Alen Kapidžić.

Voditeljica je Hana Dagostin, a djeliteljica diploma, voditeljica Prvog Katapultovog tečaja kreativnog pisanja, Daša Drndić.

Nakon podjele diploma i čitanja kratkih proza, vaše kukove će do neba rasplesati legendarni knijževno-večeraški DJ dr. Heywood R. Floyd.

A sve to u točno 19:30 na petak trinaesti ljeta Gospodnjeg 2009.

Tako nam Bog pomogao!

Molekula - playground

Wednesday, January 28th, 2009

Da ne pišem ponovo, klinite ovdje. A za podsjetnik ovdje.

ESS-HJKRI

Tuesday, January 6th, 2009

Znam da naslov podsjeća na skraćenicu nekakve postmodernističke nacističko-isusovačke organizacije, ali nije ništa toliko dramatično. Bože sačuvaj!

Radi se o tome da je naša članica i jezična savjetnica Barbara Beronja pokrenula na riječkoj kroatistici Internet stranicu namijenjenu esejima i seminarima studenata hrvatskoga jezika i književnosti. Kako Barbara ima razumijevanja i za probleme mladih neafirmiranih spisateljica i pisaca, tako je u sajt ugradila i stranicu s linkovima na kojima se može više saznati o mogućnostima objavljivanja. Hvala, Barbaro!

Inače, Barbara se, u potrazi kruhuhom za trbom, ovog ljeta odselila u ZG. Vraća se 15. siječnja u RI, ali samo da bi na FF-u studošima kroatistike održala prezentaciju o pokrenutoj stranici. Pa navratite.

I za kraj, pjesma našeg kultnog lokalnog kantautora:

“Barbara je stjuardesa
Pa po nebe bordiža
Vero ši, vero ši, vero jaaaaaaa…”