Archive for the ‘Društvo’ Category

Zašto čitamo?!

Sunday, November 20th, 2011

Često se mi, s one strane laptopa, znamo zapitati – zašto pišemo? No rijetko se, osim kada smo pogođeni takvim oblikom obveze, pitamo,  zašto dovraga čitamo? Doista, zašto čitamo, kada nas ta praksa tjera na glancanje njenih okvira, sve dok sam proces čitanja ne postane rutina?

Do ovog me pitanja, ironično, doveo odgovor. Bio je u obliku nekoliko kartica nelekturiranog teksta koji je time više, djelovao poput zapisa pronađenog unutar neke spilje.

O neimenovanom tekstu

Već me dugo nijedan rukopis nije toliko zaintrigirao. Kao da je pisan pod utjecajem opojnih sredstava, jednostavno se gubi. Autor izvrće redoslijed riječi do te mjere da nastaje opsesivno-kompulzivna potreba njihova povratka na unaprijed predodređena mjesta, no istovremeno i spoznaja da je ta radnja zabranjena. Ovo je tekst uma kakav se rijetko pronalazi. Gotovo tok misli, no zapravo nešto više od toga. Djeluje kao oprostorivanje misaonih procesa. Čitatelju se čini da lakoćom ulazi u tuđi svijet, (ne)pozvano, (ne)najavljeno i sada tu, iznutra, sjedi i promatra. Voajeristička priroda čitatelja stoji zadovoljena. Štoviše, taj skoro-pa-tok-misli djeluje toliko krhko, da medij pomoću kojeg se proces čitanja odvija (u ovom slučaju laptop), čitatelj u krilu drži nježno, kako ga ne bi narušio (onaj s-p-t-m, ne proces čitanja). I samo mu – tome Čitatelju – kroz glavu prolazi ‘neka ne prestane’.

Čitamo iz obaveze, čitamo iz znatiželje. Ponekad, najrjeđe (?) iz dosade. Čitamo. Čitamo u nadi, čekajući ovakve trenutke.

  ***

Ovo je zapravo poziv onima koji se pitaju  zašto pišu – da ponekad ta pisanja podijele s Katapultom. Jer nije bitno što poštar uvijek zvoni dvaput, već što s druge strane postoji netko tko se raduje novoj pošti i novim tekstovima.

POKRENUT PORTAL CIVILNODRUŠTVO.HR

Tuesday, November 15th, 2011
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
POKRENUT PORTAL CIVILNODRUŠTVO.HR
(Zagreb, 25. listopada 2011.) Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva podržala je stvaranje multimedijalne platforme kojoj je cilj biti medij za informiranje javnosti o aktivnostima organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj, a koja je od danas aktivna na adresi: www.civilnodrustvo.h r .
Portal www.civilnodrustvo.hr uz informacije o radu organizacija civilnoga društva založit će se i za objavu informacija i medija kao promicatelja vrijednosti zalaganja za opće dobro.
Time će nastojanja organizacija civilnoga društva i svih drugih dionika u društvu, pokrenuta s ciljem djelovanja za opće dobro, kroz portal naći svoj put i imati odjeka u najširoj javnosti te na taj način podržati pozitivne društvene promjene.
Vjerujemo da ćete u ovoj inicijativi Nacionalne zaklade prepoznati i vlastite interese te da ćete pratiti portal www.civilnodrustvo.hr kao izvor informacija o građanskom aktivizmu i vrijednostima zalaganja za opće dobro.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Pisati na slobodi

Tuesday, September 20th, 2011

 Liao Yiwu, kineski pjesnik, koji je ponukan krvavo ugušenim demonstracijama studenata na Tiananmen Trgu  1989, napisao pjesmu Masakr i zbog iste osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine, danas (na slobodi) progovara o cijelom tom traumatičnom, osobnom i kolektivnom iskustvu, umjetničkom stvaranju u diktatorskim režimima, promjenama u Kini i poteškoćama pisanja na slobodi.

Ekskluzivni razgovor, koji je s njim vodila Corina Bernić, čitajte na portalu pescanik.net. 

 Liu Xiaobo je , podsjećamo, drugi kineski pisac i nobelovac koji je još uvijek u zatvoru. Kineske vlasti uhitile su ga 23. lipnja 2009. na temelju sumnje, da “izaziva podrivanje državne vlasti”. Na temelju optužbe osuđen je na jedanaest godina zatvora. Prošle godine je pokrenuta peticija pisaca i spisateljica iz cijelog svijeta za njegovo oslobađanje.Traženje slobode za Xiaoboa je ponovno pokrenuto  nedavno na 77. Kongresu medjunarodnog PEN-a u Beogradu.

Robert Perišić: U rujnu bi i pisci mogli prosvjedovati

Friday, September 2nd, 2011

Intervju s Perišićem koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a nadovezuje se na njegov tekst o promjeni statusa pisca u Hrvatskoj (objavljenog na portalu Moderna vremena Info) možete pročitati ovdje.

Cenzuriran Murakami

Tuesday, August 30th, 2011
Cenzura je u SAD-u u posljednjih deset godina prestala pokazivati očnjake već grize gdje god može i stigne. Ako se, pak, cenzuru napadne ona se najlakše brani činjenicom da ne dolazi iz nekog apstraktnog područja, već da je glas ‘običnog čovjeka’. Cenzura se iz ružne vještice preobukla u dobru stariju gospođu strategijom spuštanja ljestvama na dno socijalne niše. Posljednji primjer – Norveška šuma Harukija Murakamija

Više o svemu na Booksinoj stranici.

Promjena statusa pisca je realna - jer je smiješno jeftina (treba je izboriti!)

Monday, August 1st, 2011
U transferu subvencije Ministarstva kulture prema piscu, izdavač ne bi trebao sudjelovati - onda će sve biti čišće i jednostavno provedivo. Linija subvencije išla bi direktno Ministarstvo > pisac. Zato su potrebni fondovi, formirani u Ministarstvu, koji će zaobići izdavače i na koje će pisac direktno aplicirati, a gdje će povjerenstva ocjenjivati piščev rad (ne bi dakle svako pisanje bilo subvencionirano, nego ono od struke procijenjeno kao kvalitetno)…

Ako hoćete čitati što još Robert Perišić ima za reći o ovoj, prijeko potrebnoj, temi kliknite na link!

“Superioran” nobelovac i Guardian-ov test

Wednesday, July 27th, 2011

 U nedavnom intervjuu, koji je dao za Royal Geographic Society, britanski pisac trinidadskog porijekla i nobelovac Sir Vidiadhar Surajprasad  Naipaul je navukao bijes javnosti sugestijom da su spisateljice “sentimentalne” i da ih ne smatra ravnopravnima sebi. Ustvrdio je također da ” čim pročita odlomak ili dva već zna da li ga je napisala žena ili ne”. Možete li i vi to reći za sebe?

„Guardian? je, nakon ovih izjava  V. S. Naipaula, osmislio test u kojem se nudi 10 odlomaka iz 10 različitih knjiga, a vi morate procijeniti radi li se o autoru ili autorici. Izvolite Guardian-ov test i sretno!

Književni život Rijeke

Monday, May 16th, 2011

Ovdje možete pročitati članak Davora Mandića u kojem se spominju Katapult, mlada riječka (provincijalna) književna scena i apatična riječka publika.

Čitanje (prodavanje) knjiga ovdje i drugdje

Tuesday, May 10th, 2011

 Ako vas još muči pitanje što napisati i kako to prodati u zemlji Hrvatskoj, sumnjam da ćete tu pronaći rješenje jer ideje su potrošne, ali zanimljivo je pročitati što drugi misle i/ili rade po tom pitanju. Evo dva članka, drugi kao jedan od odgovora prvom (s time da prodanost knjiga nije isto što i čitanost istih):

prvi članak

drugi članak

Novi predsjednik HDP-a

Monday, April 4th, 2011

Novi predsjednik Hrvatskog društva pisaca je nezaustavljivi Nikola Petković, potpredsjednik Robert Perišić, a između ostalih u upravnom odboru su Daša Drndić i Olja Savičević Ivančević. Više o planovima borbe za bolje statuse književnika i programu o raspisivanju književnih stipendija vidi ovdje.

Hoćete svoju knjigu?

Monday, March 7th, 2011

Da je gledate na polici u regalu? Da je listate, mirišete i divite se njezinom uvezu? Da je pokazujete prijateljima, susjedima i rodbini? Odustanite od tih luzerskih maštarija i zaradite pravu lovu.

OKRUGLI STOL: BLISKA BUDUĆNOST RIJEČKE KULTURE

Sunday, January 23rd, 2011

U utorak 25.1. 2011. s početkom u 19 sati u Ribooku će se održati okrugli stol - Bliska budućnost riječke kulture. Uvaženi gosti okruglog stola: gradonačelnik Vojko Obersnel, Gorana Tuškan- Mihočić (GKR), Sabina Salamon (MMSU), Zrinka Kolak- Fabijan (GKL), Damir Šegota (HDLUR), Davor Mišković (Drugo More), Milan Zagorac (ICR) i Nikola Jovanović (Ri Rock) vodit će raspravu oko tema: kulturne strategije Grada Rijeke, očekivanja od budućeg pročelnika Odjela Gradske Uprave za kulturu i financiranja kulture u recesiji.

Moderator: Zoran Krušvar.

Pozvani ste, dođite. Važne teme su u pitanju.

Tribina “Božićna priča”

Tuesday, January 18th, 2011

Ovog četvrtka, 20.1. 2011. s početkom u 19 sati u Knjižari V.B.Z. Filodrammatica (Korzo 28, Rijeka) održat će se Tribina pod nazivom “Božićna priča”. (more…)

Novi broj Libre libere

Monday, December 27th, 2010

Otpor, ekološka pornografija i erotika mizantropije. Ovamo!

Kako strip vide i crtaju žene, i to još na macho Balkanu?

Monday, December 27th, 2010

Zbirka stripova Ženski strip na Balkanu objavljena u nakladi izdavačke kuće Fibra po prvi puta na jednom mjestu okuplja najznačajnije autorice u mediju stripa na području koje geopolitički nazivamo Balkanom. Klikitiklik!

Pisci veseljaci

Saturday, December 18th, 2010

Oduvijek ste nekako mislili da ako ste pisac/spisateljica da morate biti barem malo i depresivni jer se samo kroz vlastitu patnju može doći do vrhunske umjetnosti? Je li to zaista nužno tako mora biti - nećemo još saznati, ali evo nekih istraživanja o piscima i depresiji.

Za čim plače zeko?

Thursday, December 16th, 2010

Živjet ćete od pisanja… Na Hrvatskom? O, da!

Sloboda Liu Xiaobou!

Sunday, December 12th, 2010

Jeste li kada čuli za Liua Xiaoboa? On je trenutno jedini čovjek u svijetu koji je dobio Nobelovu nagrad, a drži ga se u zatvoru.

Više informacija ovdje.

Sanjin književni klub

Sunday, October 31st, 2010

A da joj pošaljemo cijelu ediciju Katapult? Više ovdje.

Knjige, papir, Kindle, iPad

Saturday, October 30th, 2010

Sjećate se Sedme od devet i onog njenog plastičnog podmetala po kojem stalno nešto tipka i očitava? E, pa tako ćete i vi uskoro. Više na ovom linku.