Archive for the ‘Audio’ Category

ČIZME SLOBODE – roman o životu vinkovačke Punk-ikone, Satanu Panonskom i predratnoj underground sceni

Tuesday, October 11th, 2011

izmeslobodeivangliisata.jpgZa sljedeći knjiški projekt, moja malenkost potpisuje: grafičko uređenje, dizajn korica, predgovor i recenziju romana. Više o knjizi na: http:// www.ivanglisic.com/ ili   http://www.satanpanonski.blog.hr/

Pametno oglušivši se na nepotvrđene izjave sumnjivih svjedoka, šabački autor Ivan Glišić, ovaj memorijalno-istraživački roman sazdao je iz prve ruke, namjesto nametljivim političkim, umjetničko-subkulturološkim fragmentima života i djela kultne kontroverzne ličnosti – Satana Panonskog. Tako Čizme slobode zasigurno ne spadaju u priču koja bi čitalačkim interesom željela zasjeniti domaće bestselere. Bilo srpske, bilo hrvatske. Baš naprotiv, sama pojava omaža u spisateljskoj domeni uz ustrajnost Glišića, jednog od najvećih underground autora na prostoru bivše Jugoslavije, ovo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje, samo će već davno detektirane aktualne i potencijalne konzumente učiniti još povlaštenijima (nije kasno da im se i Ti pridružiš!).

U Čizmama slobode fantazmagoriju Satana Panonskog autor koristi kao pripovjedački medij projiciranja ratom omeđene alternativne generacije devedesetih godina, odnosno kao iskaz predratne kulminacije domaće punk scene i njen opstanak pod razarajućim granatama, a Satan Panonski nije samo svojim djelima nadživljeni pjesnik, slikar ili glazbenik. On postaje sljedbenički logo beskompromisno opredijeljenih za: duhovno ispred materijalnog, istinu ispred laži, vlastito mišljenje ispred nametnutog, prijateljstvo ispred interesa; satkan karizmatičnom kraticom K.O.Z.O. – Kečerov odred za odmazdu.

Po romanu Čizme slobode, nastala je i istoimena radio-drama. Adaptirao ju je dramaturg Ivan Velisavljević u izvedbi Drugog programa radio Beograda. 2010. djelo je proglašeno najboljim ostvarenjem autora do trideset godina.

U suradnji s pokojnim Satanom Panonskim, 1990. Ivan Glišić objavio je i antologiju Punk-poezije «Djeca starog Bakunjina». Za taj projekt, Satan potpisuje dizajn korica, a knjigu obogaćuje svojim jedinstvenim crtežima.

I u čizmama slobode nalaze se njegovi, dosada neobjavljeni, crteži, kao i literarni dodatak s, uglavnom neštampanim radovima, proznim i poetskim.

Glišić je i ranije ostvarivao uspješnu suradnju na ovim prostorima. Dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969. otpjevao Dalibor Brun na muziku Rajmonda Rujića, povodom Omladinskog festivala u Subotici. Iste godine, Josipa Lisac s Glišićevim tekstom i Rujićevom muzikom, predstavlja bivšu Jugoslaviju na Takmićenju muzičke omladine Europe u Burgasu, te osvajaju Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju. Dvije godine kasnije i drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, s Josipom Lisac na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima. Glišić i Rujić također su autori čuvene evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. Njihove Ždralove otpjevao je Tomislav Ivčić, a Duško Lokin Jagode na dlanu.

Ivan Glišić za sobom ima više od trideset objavljenih autorskih underground knjiga. Neke su objavljene i u Americi, na engleskom, u prijevodu David Stonea, filozofa iz Baltimora.

Poslušajte Virginiu Woolf

Friday, July 15th, 2011

… Kako čita vlasiti  esej  “Craftmanship” za emisiju BBC-ja emitiranu 29. travnja 1937. godine. To je jedina (makar dostupna) snimka njezinog govora. Imate i transkript!

Potnarov intervju na radiju

Monday, June 29th, 2009

Josip Potnar je dao intervju na radio postaji Radio Terezija pa poslušajte:

Merriweather Post Pavilion

Monday, February 9th, 2009

…se zove novi album Animal Collectivea. Ne bi se čudio da za nekih deset mjeseci ovo bude album godine. Ako vam se o tome čita, kliknite na crvena slova.

Pozdrav,

ek.

Galerija likova

Friday, January 9th, 2009

Za sve one koji su propustili SVID-ovu i našu emisiju Galerija likova, a u kojoj su gostovali naše članice i članovi čitajući svoje prozne uratke, evo prilike da ponove gradivo. Glavni krivac za snimanje, miksanje i emitiranje (s ovim divnim glasom  u najavi), a tko drugi nego: Enver Krivac!

Uživajte!

Andrea Cvečić:

Nenad Stojković:

Tea Tulić:

Željka Horvat:

Nikola Leskovar:

Vjetar s Skanderne

Wednesday, November 12th, 2008

Oni su iz Štokholma, Malmoa i Pariza. Sviraju instrumente i pjevaju. Zovu se Envelopes a album im se zove “Here Comes The Wind”. To nije ni tramontana ni jugo ni bura… to su neki drugi vjetrovi. Al su dobri. O njima čitajte ovdje. Hvala, pozdrav,

ek.

Tajni Strojevi

Monday, October 27th, 2008

Znate onu scenu iz “Dine” kad onaj izmutirani savijač prostora tj. Navigator donese Caru specijalno izvješće od Ceha pa mu kaže: “Mnogo strojeva na Ixu! Novih strojeva! Boljih od onih na Richesu!” a Car se pravi bedast? E, pa, ovaj tekst nije o tim strojevima nego o bendu The Secret Machines i njihovom novom, eponimnom albumu. Dođite ga čitat, besplatno je!

Pozdrav,

ek.

C’est gaz!

Monday, October 13th, 2008

Trideset godina i još dvije povrh toga prošlo je od izlaska Jean Michel Jarreovog prvijenca “Oxygene”. U tom vremenu uspio je postati klasik, povijesno/kontekstualno važan i prodat se više nego sav Mišo Kovač skupa! Uskoro ga Jarre dovodi u Ljubljanu (”Oxygene”, ne Mišu Kovača!) u ogoljeloj, vintage formi. Zar treba više razloga za napisat tekst o tome?

Meni ne.

Pozdrav!

ek

Najava na SVID-u

Thursday, October 9th, 2008

Bijah na SVID-u kod Lene u “Izgubljenima u prijevodu” i najavih gostovanje bugarskih pisaca u sklopu Revije malih književnosti te promociju “Priča iz  Ž+K!” i “Noći uz Rijeku”.

Televizija na radiju!

Monday, October 6th, 2008

Mi na radiju imamo televiziju ali je “palimo” samo kad su odvratne nogometne utakmice!

Ovaj tekst uopće nije o tome nego o novom albumu Tv On The Radio!

Dođite čitat!

ek

Ča to šumi?

Monday, September 29th, 2008

Ovaj put ni Ričina nego Los Angeles River.

Steven Ellison je pranećak Alison Coltrane a kad šumi onda ga zovu Flying Lotus. Njegov ovogodišnji album “Los Angeles” (Warp Records) ima najbolje gruvove u dugo vremena!

Kom, kom, aj hev!

ek

Lisice!

Friday, September 26th, 2008

Al ne od Krste Papića. Ovo su lisice (i to cijeli flota!) iz Seattlea. I sopu ko da seljačka buna nikad nije završila. Čitajte, slobodno.

Vulpis in fabula,

ek.

Back From Pretending Dead!

Thursday, September 18th, 2008

Ej.

Ima veliki apdejt na Kraljevskom Pudingu svih onih tekstova o glazbi koje nisam napisao pred ljeto i na ljeto pa dođite čitat, ako vam se da.

Hvala,

ek.

In memoriam: Dino Dvornik (1964 - 2008)

Thursday, September 11th, 2008

Nekoliko sjećanja veže me uz Dina.

Mene je moja mama samo dva put, dok sam bio klinac, pitala – Oćeš da ti kupim tu kazetu? – prvi put kad su na televiziji reklamirali Balaševićev “Bezdan” na što sam joj odgovorio ne (mada mi je čole ko klincu bio fora jer glumio u onoj jednoj humorističnoj seriji gdje su on i još neki stari i treba i frajer koji je govorio na lj radili skupa u uredu) i drugi put kad je na televiziji bio spot “Zašto praviš slona od mene?” na što sam joj isto odgovorio ne. Naravno da se Branka više nije upuštala u slične ponude („ovaj mali niš neće…“), no u pitanju nije bila moja nezainteresiranost; za Vojvođanina sam bio premali i nisam kužio ništa, a u Dvornikovom slučaju sam si ionako već sam snimio s radija sve pjesme koje su mi bile zanimljive, što i nije bilo teško jer te 1989. eter je bio krcat njegovim pjesmama i skoro svaka s njegovog prvog albuma bila je ili non-stop na radiju ili na nekoj top listi kao “novi ulaz”.
(more…)

Tondini na SVID-u

Monday, April 21st, 2008

Željka na SVID-u

Monday, April 7th, 2008

Na svjetski dan šale Željku je Horvat ugostila Lena Stoiljković u emisiji Izgubljeni u prijevodu. Da nije riječ o šali možete se uvjeriti ovdje:

Najava okruglog stola o uredništvu na SVID-u

Wednesday, March 19th, 2008

Za one koji nisu slušali, a zanima ih:

Kopaj, Lazare, Kopaj…

Monday, March 10th, 2008

…pa ćeš naći.

Nick Cave je i dalje naš omiljeni pjesnik a The Bad Seeds su i dalje najbolji prateći bend na svijetu.

Odgovorno tvrdi i pozdravlja,

ek.

Bombe i bomboni!!!

Monday, March 3rd, 2008

Nemojte ča zamerit, al malo sam se raspisao o antologiji “Riječki Novi Val”.

ek.

Tanzen! Tanzen!

Wednesday, June 13th, 2007

Stephan Bodzin
Liebe Ist…
Herzblut, 2007.

Image Hosted by ImageShack.us

Dosta gitara, došlo je ljeto. Ili – jebeš ljeto – zovem se Polpetto. Ili tako nekako.

Namirisao sam, uz kleine hilfe svojih prijatelja, drugi tehno (sva elektronika je u neku ruku tehno, da riješimo problem operativnih pojmova odmah na početku) superalbum ove godine. (more…)