Archive for the ‘Knjige’ Category

“Riječke rock himne”, Zorana Žmirića

Wednesday, November 30th, 2011
Nakon tri godine studioznog rada, dugoočekivana knjiga “Riječke rock himne” autora Zorana Žmirića, konačno je izašla iz tiska.
Riječke rock himne knjiga je o nastanku najboljih pjesama riječkog rocka od 1979. do 2009. godine. Kroz nekoliko stotina intervjua, autor u knjizi rekonstruira nastanak 60 pjesama nastalih tijekom 30 godina aktivnosti kultne riječke glazbene scene istovremeno donoseći biografije njezinih najznačajnijih kreativaca kao i priče o porijeklu imena riječkih sastava. Na 464 stranice bogato ilustriranima sa 180 fotografija, knjiga uvodi čitatelja u tajne glazbenih radionica otkrivajući porijeklo nastanka ključnih skladbi koje su obilježile daleku i bližu povijest riječke scene. Knjiga nas vodi od 1979. do 2009. godine kroz sve derivate rocka ne zaobilazeći pritom niti punk, hard core, noise, industrial, heavy metal, pop, hip hop, jazz ili kantautorske akustičare.    ( Novi List)

Klik na članak s promocije!

Predstavljanje zbirke priča „Horda“, Danijela Konjarika

Tuesday, November 22nd, 2011

konjarik-pozivnica.jpgUdruga Katapult Vas poziva na predstavljanje šesnaeste po redu knjige iz Edicije Katapult. U petak, 25. studenog, 2011. godine, s početkom u 19 sati, u svima već poznatoj dnevnoj sobi Molekule (Delta 5, Rijeka – bivši Ivex), moći ćete upoznati novoobjavljenu zbirku kratkih priča Danijela Konjarika, pod jednostavnim nazivom „Horda“.

Voditelj večeri, a ujedno i urednik zbirke jest Josip Potnar, čiji je roman također ugledao svjetlo dana unutar spomenute edicije. (more…)

ČIZME SLOBODE – roman o životu vinkovačke Punk-ikone, Satanu Panonskom i predratnoj underground sceni

Tuesday, October 11th, 2011

izmeslobodeivangliisata.jpgZa sljedeći knjiški projekt, moja malenkost potpisuje: grafičko uređenje, dizajn korica, predgovor i recenziju romana. Više o knjizi na: http:// www.ivanglisic.com/ ili   http://www.satanpanonski.blog.hr/

Pametno oglušivši se na nepotvrđene izjave sumnjivih svjedoka, šabački autor Ivan Glišić, ovaj memorijalno-istraživački roman sazdao je iz prve ruke, namjesto nametljivim političkim, umjetničko-subkulturološkim fragmentima života i djela kultne kontroverzne ličnosti – Satana Panonskog. Tako Čizme slobode zasigurno ne spadaju u priču koja bi čitalačkim interesom željela zasjeniti domaće bestselere. Bilo srpske, bilo hrvatske. Baš naprotiv, sama pojava omaža u spisateljskoj domeni uz ustrajnost Glišića, jednog od najvećih underground autora na prostoru bivše Jugoslavije, ovo drugo, prošireno i nadopunjeno izdanje, samo će već davno detektirane aktualne i potencijalne konzumente učiniti još povlaštenijima (nije kasno da im se i Ti pridružiš!).

U Čizmama slobode fantazmagoriju Satana Panonskog autor koristi kao pripovjedački medij projiciranja ratom omeđene alternativne generacije devedesetih godina, odnosno kao iskaz predratne kulminacije domaće punk scene i njen opstanak pod razarajućim granatama, a Satan Panonski nije samo svojim djelima nadživljeni pjesnik, slikar ili glazbenik. On postaje sljedbenički logo beskompromisno opredijeljenih za: duhovno ispred materijalnog, istinu ispred laži, vlastito mišljenje ispred nametnutog, prijateljstvo ispred interesa; satkan karizmatičnom kraticom K.O.Z.O. – Kečerov odred za odmazdu.

Po romanu Čizme slobode, nastala je i istoimena radio-drama. Adaptirao ju je dramaturg Ivan Velisavljević u izvedbi Drugog programa radio Beograda. 2010. djelo je proglašeno najboljim ostvarenjem autora do trideset godina.

U suradnji s pokojnim Satanom Panonskim, 1990. Ivan Glišić objavio je i antologiju Punk-poezije «Djeca starog Bakunjina». Za taj projekt, Satan potpisuje dizajn korica, a knjigu obogaćuje svojim jedinstvenim crtežima.

I u čizmama slobode nalaze se njegovi, dosada neobjavljeni, crteži, kao i literarni dodatak s, uglavnom neštampanim radovima, proznim i poetskim.

Glišić je i ranije ostvarivao uspješnu suradnju na ovim prostorima. Dobitnik je Zlatne lire zagrebačkog časopisa Pop expres za stihove Trenutak Sreće koju je 1969. otpjevao Dalibor Brun na muziku Rajmonda Rujića, povodom Omladinskog festivala u Subotici. Iste godine, Josipa Lisac s Glišićevim tekstom i Rujićevom muzikom, predstavlja bivšu Jugoslaviju na Takmićenju muzičke omladine Europe u Burgasu, te osvajaju Zlatnog Orfeja za tekst, muziku i interpretaciju. Dvije godine kasnije i drugu nagradu publike pjesmom Večer u luna parku, s Josipom Lisac na festivalu u organizaciji časopisa Vikend u Karlovcima. Glišić i Rujić također su autori čuvene evergreen-rock balade Ulica jorgovana, kao i dvadesetak drugih pjesama, uz LP ploču Pastir kraj vatre Darka Domijana. Njihove Ždralove otpjevao je Tomislav Ivčić, a Duško Lokin Jagode na dlanu.

Ivan Glišić za sobom ima više od trideset objavljenih autorskih underground knjiga. Neke su objavljene i u Americi, na engleskom, u prijevodu David Stonea, filozofa iz Baltimora.

Čarobnjak iz Rijeke

Sunday, April 3rd, 2011

A tko drugi, dame i gospodo, doli - Enver Krivac!

Hoćete svoju knjigu?

Monday, March 7th, 2011

Da je gledate na polici u regalu? Da je listate, mirišete i divite se njezinom uvezu? Da je pokazujete prijateljima, susjedima i rodbini? Odustanite od tih luzerskih maštarija i zaradite pravu lovu.

Drugom stranom : antologija suvremene hrvatske “stvarnosne” poezije

Monday, February 7th, 2011

Krajem prošle godine objavljena je gore navedena antologija. Zastupljeni autori su: Arsen Dedić, Branko Čegec, Danijel Dragojević, Boris Dežulović, Simo Mraović, Ivica Prtenjača, Robert Perišić, Ervin Jahić, Tatjana Gromača…

Jeste li znali da je Robert Perišić prvi u književnoteorijskoj praksi upotrijebio termin stvarnosna poezija kad je pisao o pjesničkoj knjizi Tatjane Gromače Nešto nije u redu?? (Da ne bi bilo zabune: prvi upitnik se odnosi na ime zbirke, a drugi na upitnu intonaciju rečenice.)

Razlog zbog kojeg stavljam ovaj post je taj što je dobar dio zastupljenih autora prodefilirao kroz programe Katapulta i lijepo je sjetiti se da si s tim pjesnicima mogao razgovarati i ispijati kave ili pivo. Još jedan razlog je taj što me završetak uvodnog dijela knjige koji je napisao Damir Šodan podsjetio na završetak uvoda koji je napisao Enver Krivac za zbirku Ima boljih stvari od suhe odjeće. Obojica završavaju predgovore citatima Leonarda Cohena. Ne istima.

Muza (je) izvan geta

Monday, December 27th, 2010

Nova knjiga pjesnikinje i književne kritičarke Darije Žilić za Katapulteku.

Nema razloga za strah

Saturday, December 18th, 2010

U ponedjeljak idem kupiti ovu knjigu!

Predstavljanje romana “Kamov se vraća kući” Zorana Krušvara

Wednesday, November 10th, 2010

U petak 12. studenog, s početkom u 18:30 sati, u Narodnoj čitaonici (Korzo 24, Rijeka) bit će predstavljen roman “Kamov se vraća kući”, autora Zorana Krušvara.

- Kako Kamov nije bio običan književnik, tako ni roman koji nosi njegovo ime nije mogao biti običan roman. Da bih tu pomalo eksperimentalnu knjigu predstavio publici, bit će mi potrebna sva stručna pomoć koju mogu dobiti. Zato će mi se na predstavljanju pridružiti mlade autorice koje su i same pisale o Kamovu, Tamara Crnko i Antonija Mežnarić, a također i stručnjaci za Kamova Mladen Urem i Milan Zagorac, kaže Krušvar. (more…)

Promocija novog romana Nade Gašić

Wednesday, November 10th, 2010

Ovog petka, 12.11. 2010. s početkom u 18 sati održat će se prezentacija novog romana Nade Gašić. Mjesto održavanja promocije je Filodrammatica V.B.Z. knjižara bookshop giftshop caffe (korzo 28, rijeka). Voditelj promocije je Nikola Petković. (more…)

Knjige, papir, Kindle, iPad

Saturday, October 30th, 2010

Sjećate se Sedme od devet i onog njenog plastičnog podmetala po kojem stalno nešto tipka i očitava? E, pa tako ćete i vi uskoro. Više na ovom linku.

Maja Hrgović: Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo

Tuesday, September 14th, 2010

Vladimir Arsenić napisao je kritiku na knjigu Maje Hrgović na portalu e-novine. Maja Hrgović nam se ove godine predstavila u Rijeci u sklopu Festivala europske kratke priče, a dobitnica je ovogodišnje stipendije Central European Initiative. Ovdje možete pročitati i intervju s njom.

Literatura za mlade

Friday, August 13th, 2010

Gospođa se zove Nada Mihelčić, a njen posljednji objavljeni roman Zeleni pas. Kako piše, zašto i druge zanimljive informacije o njoj i njenom pisanju pročitajte na ovom linku.

Divlji detektivi

Thursday, August 12th, 2010

Naslov je djela Roberta Bolanoa. Kažu neki da je vrijedno pročitati ga. Pa vi vidite.

Pronađena pisma Kapidžića i Krivca?

Tuesday, August 10th, 2010

Maldane!

Kerouaca i Ginsberga.

Barnes & Noble, seks i Ništa

Monday, August 9th, 2010

Najveći lanac knjižara u Sjevernoj Americi, Barnes & Noble, našao se pred slomom? Provjerite ovdje je li, kako i zašto?

Ipak nešto i dalje prodaje knjige! Što? Pa seks, naravno.

“Ništa” je štetan za mlade u zapadnoj Europi. Kako ništa može biti štetno? Saznajte sami klikom na ovaj link.

Suvremeni muškarci i vikinzi u očima pankera

Friday, July 23rd, 2010

Tekst gornjeg naslova pročitajte ovdje, a radi se o zbirci priča Wellsa Towersa kojeg smo imali priliku upoznati i čuti u Rijeci u sklopu Festivala europske kratke priče kada je čitao vikinšku priču: “Sve poharano, sve spaljeno”.

Digitalne knjige ili papirnate?

Thursday, July 22nd, 2010

Evo što kaže Amazon.

Ervin Jahić: Intervju

Thursday, July 8th, 2010

Jahić govori o svojoj novoj knjizi: U nebo i u niks, antologiji suvremenog hrvatskog pjesništva, poeziji u Hrvata i još o koječemu zanimljivome. Ukoliko ste zainteresirani/-e kliknite ovdje.

Mali izdavači kao kolateralna žrtva

Wednesday, June 23rd, 2010

Naslov je intervjua koji je odradio Novi list s Mišom Nejašmićem, a prenio portal e-novine. Tekst pročitajte ovdje.