Archive for the ‘Književnost’ Category

Drugi susret Šumskih pjesnika i prvi rođendan dudovog stabalca proslavit će se ovoga petka 3.8. u ponoru Butori

Thursday, August 2nd, 2012

Ove godine u šumi čitaju Tibor Weiner Sennyey iz Mađarske, Slobodan Nikolić i Bojan Krivokapić iz Srbije, Dorta Jagić, Ana Brnardić i Maja Klarić iz Hrvatsk te svi oni koji se ohrabre pročitati pokoji vlastiti ili tuđi stih na temu prirode.
Svim onima koje put nanese do Butora put će osvjetljivati lučice, baklje i krijes koji će kao i prošle godine gorjeti do dugo u noć dokle god čitanje potraje.
Početak je predviđen za 21h.
Šumske pjesnike organiziraju Goran Blažević i Maja Klarić odnosno Kulturna udruga Manifest, u sklopu proslave Svete Marije Snježne u Šterni pod pokroviteljstvom Općine Grožnjan i Zajednice Talijana Šterna.

Pročitaj me u Varaždinu

Monday, February 13th, 2012

procitaj-me-korice.jpgNa Odjelu za mlade varaždinske gradske knjižnice “Metel Ožegović” 17. veljače u 19 sati bit će predstavljena konceptualna zbirka priča Marka Marciuša “Pročitaj me”. Predstavljanje organiziraju Gradska knjižnica “Metel Ožegović” Varaždin, udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) i riječka književna udruga Katapult.

U predstavljanju će, uz Marka Marciuša, književnika, sudjelovati i Mirela Fuš, voditeljica lektorskog tima udruge Katapult, a moderator će biti Nikola Leskovar, potpredsjednik udruge mladih V.U.K. Ulomke iz knjige čitat će učenici Medicinske škole Varaždin.

“Most/The bridge” časopis

Friday, January 20th, 2012

Knjiški moljac donosi vijest da je izašao novi broj časopisa “Most/The Bridge”, koji je usmjeren predstavljanju hrvatske književnosti u svijetu, s prijevodima literature naših pisaca - proze, poezije, drama, eseja, kritika - na engleskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku. Časopis možete  “skinuti” i čitati.

Čitajte (sic!)

Monday, December 5th, 2011

tekst5699.jpg(sic!) je besplatan elektronski i tiskani časopis za po-etička istraživanja i djelovanja koji objavljuje Udruženje Interkultura iz Sarajeva. Oko sebe okuplja mlade, nove književno-kritičarske snage Bosne i Hercegovine.

Glavni urednik časopisa, Mirnes Sokolović za njihove kritike koje odlikuje esejistički i tzv. close reading pristup, kaže: “Namijenjene su prije svega onima koji ih razumiju. Onima koji znaju da pisanje tih kritika ne može donijeti ličnu korist, materijalnu ili statusnu. Koji vjeruju da se tim i takvim pisanjem i preispitivanjem opštepriznatih veličina u jednoj književnosti ne mogu priskrbiti novčana dobit, kabineti ili počasne titule. Namijenjene su onima koji znaju šta je prava književnost.”

Na njihovim stranicama možete preuzeti časopis u elektroničkom obliku. a na stranicama Mv Info-a možete pročitati intervju sa Sokolovićem.

Bube su u glavi

Tuesday, November 15th, 2011

“Japanske bube” Sanje Željeznjak predstavljene su 10. studenog u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović”. Urednica Marina Vrđuka-Beleš nažalost nije mogla doći, ali su zato pristigli Zlatko Ožanić, nakladnik i Mirela Fuš, lektorica. Druženje je nakon predstavljanja preseljeno u “Groficu Maricu” na čajanku.

Izvještaj s promocije

Predstavljanje “Japanskih buba” Sanje Željeznjak iliti katapultovci u Varaždinu

Monday, November 7th, 2011

Knjigu “Japanske bube” će u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović” 10. studenog, osim autorice, predstaviti Marina Vrđuka Beleš (urednica), Zlatko Ožanić (nakladnik), a moderatorica će biti Nadica Kolarić-Levatić. Mirela Fuš, lektorica knjige će sjediti u publici s autorom ovog teksta. Više informacija ovdje.

Tihi pjesnik kozmičkih krajolika

Monday, October 24th, 2011

Novi broj Vijenca donosi tekst Miše Grundlera o Tomasu Tranströmeru, dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost. Klik na link!

Podržimo projekt i “Učinimo pisce vidljivijima!”

Wednesday, October 12th, 2011

Portal “Moderna vremena Info” među prvima je podržao “Pravo na profesiju”, inicijativu koju je pokrenuo pisac Robert Perišić uz podršku grupe svojih kolegica i kolega pisaca, a s namjerom poboljšanja položaja pisaca i pisanja u Hrvatskoj. Još od svojih početaka,  1988. godine, Moderna vremena su bila uz hrvatske pisce, na različite načine: od ponude i izloženosti njihovih knjiga, nebrojenih događanja u knjižari-antikvarijatu u Kordunskoj i kasnije u Teslinoj ulici, preko prve specijalizirane revije za knjigu u Hrvatskoj, jedne od prvih hrvatskih online knjižara uz dodatak e-magazina pa sve do ovog današnjeg portala.

Sada su se odlučili  za jedan vrlo ambiciozan i zahtjevan projekt koji će “bez roka trajanja” putem novog, tehnološki inovativnog interaktivnog portala i mobilnih aplikacija osigurati veću vidljivost hrvatskih spisateljica i spisatelja kao i njihovih knjiga, poticati i istraživati čitanost (prodavanost, posuđivanost), te stvoriti živu online zajednicu autora i čitatelja. (more…)

Pisati na slobodi

Tuesday, September 20th, 2011

 Liao Yiwu, kineski pjesnik, koji je ponukan krvavo ugušenim demonstracijama studenata na Tiananmen Trgu  1989, napisao pjesmu Masakr i zbog iste osuđen na zatvorsku kaznu od četiri godine, danas (na slobodi) progovara o cijelom tom traumatičnom, osobnom i kolektivnom iskustvu, umjetničkom stvaranju u diktatorskim režimima, promjenama u Kini i poteškoćama pisanja na slobodi.

Ekskluzivni razgovor, koji je s njim vodila Corina Bernić, čitajte na portalu pescanik.net. 

 Liu Xiaobo je , podsjećamo, drugi kineski pisac i nobelovac koji je još uvijek u zatvoru. Kineske vlasti uhitile su ga 23. lipnja 2009. na temelju sumnje, da “izaziva podrivanje državne vlasti”. Na temelju optužbe osuđen je na jedanaest godina zatvora. Prošle godine je pokrenuta peticija pisaca i spisateljica iz cijelog svijeta za njegovo oslobađanje.Traženje slobode za Xiaoboa je ponovno pokrenuto  nedavno na 77. Kongresu medjunarodnog PEN-a u Beogradu.

Robert Perišić: U rujnu bi i pisci mogli prosvjedovati

Friday, September 2nd, 2011

Intervju s Perišićem koji je objavljen u Slobodnoj Dalmaciji, a nadovezuje se na njegov tekst o promjeni statusa pisca u Hrvatskoj (objavljenog na portalu Moderna vremena Info) možete pročitati ovdje.

Zašto pisci pišu

Tuesday, August 30th, 2011

Jedan od neimenovanih pisaca je na ovo odgovorio: “Pišem jer na kraju mogu popiti pivo.” Odgovora je svakakvih, impulsi su raznoliki. Meni se čini da uglavnom prešućuju ideju o “besmrtnosti” putem pisanja. Kakve sve odgovore na ovo pitanje nude mladi aspiranti, stari nobelovci i oni koji će tu nagradu moguće tek osvojiti, pročitajte tu.

Cenzuriran Murakami

Tuesday, August 30th, 2011
Cenzura je u SAD-u u posljednjih deset godina prestala pokazivati očnjake već grize gdje god može i stigne. Ako se, pak, cenzuru napadne ona se najlakše brani činjenicom da ne dolazi iz nekog apstraktnog područja, već da je glas ‘običnog čovjeka’. Cenzura se iz ružne vještice preobukla u dobru stariju gospođu strategijom spuštanja ljestvama na dno socijalne niše. Posljednji primjer – Norveška šuma Harukija Murakamija

Više o svemu na Booksinoj stranici.

Promjena statusa pisca je realna - jer je smiješno jeftina (treba je izboriti!)

Monday, August 1st, 2011
U transferu subvencije Ministarstva kulture prema piscu, izdavač ne bi trebao sudjelovati - onda će sve biti čišće i jednostavno provedivo. Linija subvencije išla bi direktno Ministarstvo > pisac. Zato su potrebni fondovi, formirani u Ministarstvu, koji će zaobići izdavače i na koje će pisac direktno aplicirati, a gdje će povjerenstva ocjenjivati piščev rad (ne bi dakle svako pisanje bilo subvencionirano, nego ono od struke procijenjeno kao kvalitetno)…

Ako hoćete čitati što još Robert Perišić ima za reći o ovoj, prijeko potrebnoj, temi kliknite na link!

“Superioran” nobelovac i Guardian-ov test

Wednesday, July 27th, 2011

 U nedavnom intervjuu, koji je dao za Royal Geographic Society, britanski pisac trinidadskog porijekla i nobelovac Sir Vidiadhar Surajprasad  Naipaul je navukao bijes javnosti sugestijom da su spisateljice “sentimentalne” i da ih ne smatra ravnopravnima sebi. Ustvrdio je također da ” čim pročita odlomak ili dva već zna da li ga je napisala žena ili ne”. Možete li i vi to reći za sebe?

„Guardian? je, nakon ovih izjava  V. S. Naipaula, osmislio test u kojem se nudi 10 odlomaka iz 10 različitih knjiga, a vi morate procijeniti radi li se o autoru ili autorici. Izvolite Guardian-ov test i sretno!

“Varaždinski Batman” posjetio Pazin

Tuesday, July 19th, 2011

Denis Peričić, varaždinski književnik u Pazinu je na Danima Julesa Vernea predstavio svoju novu knjigu „Netopir i črni ljudi“. Moderatori promocije bili su Davor Šišović, novinar i književni kritičar i Iva Ciceran, ravnateljica pazinske knjižnice.

- Glavni likovi romana su povijesne osobe poput grofice i pjesnikinje Katarine Patačić, njezinog muža „grofa od Pinte“ Franje Patačića te misionara i istraživača Nikole Plantića, sučeljenih s prijetnjom sotonističke sekte Črnih ljudi koji „magijom vatre“ žele uništiti Varaždin.

U pomoć im dolazi tajnoviti Netopir, zakukuljeni osvetnik, svojevrsna inačica stripovskog i filmskog Batmana, zakleti neprijatelj zla. Sa svojim pomoćnikom Petricom Kerempuhom, „zaduženim“ za humoristične elemente, Netopir se bori protiv Črnih ljudi, ali i za srce lijepe grofice - zapisao je Borivoj Radaković, urednik knjige.

http://www.glasistre.hr/kultura/vijest/339283

http://varazdinske-vijesti.hr/kultura/novi-roman-denisa-pericica-netopir-i-crni-ljudi.html

Poslušajte Virginiu Woolf

Friday, July 15th, 2011

… Kako čita vlasiti  esej  “Craftmanship” za emisiju BBC-ja emitiranu 29. travnja 1937. godine. To je jedina (makar dostupna) snimka njezinog govora. Imate i transkript!

Književni život Rijeke

Monday, May 16th, 2011

Ovdje možete pročitati članak Davora Mandića u kojem se spominju Katapult, mlada riječka (provincijalna) književna scena i apatična riječka publika.

Čitanje (prodavanje) knjiga ovdje i drugdje

Tuesday, May 10th, 2011

 Ako vas još muči pitanje što napisati i kako to prodati u zemlji Hrvatskoj, sumnjam da ćete tu pronaći rješenje jer ideje su potrošne, ali zanimljivo je pročitati što drugi misle i/ili rade po tom pitanju. Evo dva članka, drugi kao jedan od odgovora prvom (s time da prodanost knjiga nije isto što i čitanost istih):

prvi članak

drugi članak

Čarobnjak iz Rijeke

Sunday, April 3rd, 2011

A tko drugi, dame i gospodo, doli - Enver Krivac!

Što je to dobar naslov?

Wednesday, March 30th, 2011

Jedan stari članak o promašenim, pretencioznim, nesuvislim, nezgrapnim i općenitim naslovima romana. Zanimljivo je! Pročitati.