Archive for the ‘Najave’ Category

Toma Marković u Ribooku

Thursday, January 31st, 2013

 

Prenosimo:

Dođite u knjižaru Ribook, 1.2.2013. u 19:00 sati, jer će tamo, uz vergilijevsku pomoć Krune Lokotara, nastupiti Toma Marković (1976.).

Toma Marković živi i radi u Beogradu kao zamjenik glavnog urednika Petra Lukovića na portalu e-novine. Trenutno boravi u Rezidenciji Kamov u Rijeci, gdje radi na rukopisu “Čovek zeva posle rata”, žanrovski mješovitoj knjizi o tranziciji iz stanja klanja u stanje poricanja. Inače piše poeziju, satirične tekstove, eseje, publicistiku i žanrovski hibridne tekstove.
Jedan je od osnivača i suurednik kulturno propagandnog kompleta Beton. S redakcijom Betona priredio izdanja “Srbija kao sprava” (2008.), “Antimemorandum-dum” (2009.), pregled mlađe pripovedačke scene Srbije na albanskom jeziku “NgaBeogradi, me dashuri” (Iz Beograda, s ljubavlju, 2011). Napisao je songove za predstavu “Ubiti Zorana Đinđića” koja je premijerno izvedena u oktobru 2012. u režiji Zlatka Pakovića.
Između ostalog, objavio je knjigu satirične poezije i proze “Vreme smrti i razonode” (VBZ, 2009). Uz knjigu je objavljen i CD „Pesme zlih volšebnika“ u suradnji s bandom Ah Ahilej iz Beograda.

Na promociji će se razmatrati isključivo vječna pitanja ljudskog postojanja:

Kako postati snajperista? Zašto je teniski teren sveta srpska zemlja? Tko su i što su žreci lažpurlažizma? Kako je došlo do nacionalnog pomirenja ulja i vode? Kako je napravljena koalicija šupljih i punjenih ljudi? Tko je oklevetao Hitlera? Šta traži Velika Srbija među nogama? Kada će svi srpski pokojnici živeti u jednom kovčegu?

Noć veeelikog čitaaanja: Ri Lit

Monday, January 14th, 2013

Noć velikog čitanja / Ri Lit

Prvi javni nastup Ri Lit će imati na Noći velikog čitanja u četvrtak 24. siječnja u 20,00 u Filodrammatici kad će devetoro autora ujediniti prozne ulomke svojih objavljenih i novih radova stvarajući posve nov pristup percepciji književnih ostvarenja.

Tko ne dođe…

Otkazana promocija knjige “Sitne podvale”

Saturday, December 8th, 2012

Zbog loših vremenskih prilika otkazujemo promociju knjige “Sitne podvale” autora Ilije Barišića zakazanu za danas, subotu 8.12.

Novi datum promocije (ako vrijeme posluži :) je 16.12. u 19 sati, o čemu ćete naknadno biti obaviješteni.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

May the Force be with us!

Predstavljanje knjige “Sitne podvale” Ilije Barišića

Wednesday, December 5th, 2012

barisic-plakat.jpgPozivamo Vas da nam se pridružite u subotu, 8. prosinca 2012. godine, u 19 sati u dnevnom boravku Molekule (na adresi Delta 5, Rijeka) na promociji osamnaeste knjige iz Edicije Katapult - “Sitne podvale”, autora Ilije Barišića.

U ovoj knjizi kratkih priča riječ je o “podvalama” koje nam sprema život, skrivajući ih u naoko bezopasnim svakodnevnim banalijama. Ovdje govorimo o običnom odlasku na WC ili vožnji tramvajem, što u prijevodu znači da više nigdje nismo sigurni. Ili je to upravo razlog zbog kojeg se osjećamo živima?

Ilije je rođen u Zagrebu, gdje je i proveo veći dio svog života, završio studij kroatistike i povijesti, zaposlio se kao profesor hrvatskoga u III. gimnaziji. Nekoliko pričica objavio po novinama, nekoliko stručnih članaka po časopisima. Pod kulinarskim pseudonimom Art Vandelay u podlistku Zareza predstavio svoje književne recepte u ‘Kuharici modernog pisanja’, a sada se predstavlja prvim ukoričenim uratkom.

Želite li o Iliji i njegovoj knjizi saznati više, dođite. Akademska četvrt se uvažava, razgovor s autorom potiče, a ugodno minglanje za šankom nakon promocije očekuje.

Predstavljanje knjige “Svitanje na zapadu” Igora Beleša

Monday, June 25th, 2012

svitanje-na-zapadu.jpgUdruga Katapult Vas poziva na predstavljanje sedamnaeste,već, po redu knjige iz Edicije Katapult. U petak, 29. lipnja, 2012. godine, s početkom u 19 sati, u svima već poznatom dnevnom boravku Molekule (Delta 5, Rijeka – bivši Ivex), bit će govora o romanu Igora Beleša, ironično naslovljenog „Svitanje na zapadu“.

Riječ je o zabavnoj priči o posljednjim prilikama, zapravo svemu posljednjem, u životima pripadnika treće dobi i njihovim, neočekivano neobičnim, hirovitim svakodnevicama koje provode u staračkim domovima u Irskoj, gdje su osim s uobičajenim, fiziološkim preprekama suočeni i s vjerskim podjelama. Sve to pratimo kroz priču o glavnom liku, Charlesu, koji potaknut sve učestalijim snovima o smrti odluči rezimirati svoj potraćene godine kroz patetičnu ideju pisanja autobiografije. No račune mu pomrsi sudbonosni susret sa starijom damom iz suprotno “vjerski orijentiranih” redova. Kroz pomalo sarkastični ton, otkrivamo da su nam zapravo puno bliži nego što očekujemo, a tijekom tog procesa gradimo i nove simpatije, svako prema svom omiljenom liku.

Igor Beleš rođen je 1978. godine u Borovu Naselju. Škole završava u Crikvenici gdje živi i danas. Glavna su mu zanimacija knjige, glazba i filmovi. Osim što piše prozu, piše recenzije za glazbeni portal muzika.hr, svira klavijature u bendu i povremeno radi kao DJ.

Osim autora, u Molekuli vas još čekaju moderator večeri Enver Krivac i ostala ekipa iz Katapulta. Pa vi sad probajte ne doći!

Predstavljanje knjige “Pod istim nebom” u Puli

Thursday, February 16th, 2012

U petak 17. veljače 2012. u Puli, s početkom u 20 sati, u galeriji Makina (Kapitolinski trg 1) održat će se predstavljanje 13. knjige iz Edicije Katapult, “Pod istim nebom“, mladog pisca Amira Alagića.

Amir je rođen 1977. godine u Banjaluci. Priče i pjesme, mnoge od njih nagrađene, objavljivao je po raznim časopisima i književnim kompilacijama. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu. Živi i radi u Puli.

korica_katapult13.jpg

Ovo mu je prva samostalna knjiga, konceptualna zbirka kratkih priča, objavljena 2010. godine, a pulskoj će je publici predstaviti zajedno s gostom večeri Andreom Matoševićem te moderatoricom i urednicom knjige Marinom Vrđuka Beleš. Dobrodošli!

Promocija knjige “Blokiraj ovo”, Tamare Crnko

Tuesday, February 14th, 2012

proizv7892.jpgPromocija će se održati u četvrtak, 16. veljače 2012. godine u 18.00 sati u Molekuli u Rijeci. Knjigu će predstaviti Zoran Krušvar, Tamara Crnko te Tamara Modrić u ime izdavača Studija TiM iz Rijeke.
U romanu mlade riječke autorice Tamare Crnko predstavlja nam se svijet suvremene studentske scene: njihove blokade fakulteta, pitanja, ideali, zahtjevi, nadanja i planovi prelamaju se u nekolicini likova, a nadasve u glavnoj junakinji Eleni koja vlastite sumnje i želje počinje pretpostavljati “revolucionarnim idejama” svoje generacije.

Naime, baveći se već godinama plesom, Elena ima jednu veliku želju: upisati studij koreografije u Londonu. Međutim, sudbina je ipak imala jako loš smisao za humor…

“Roman, kakav god bio i tko god ga napisao, u ovoj maloj kulturi uvijek ostavlja traga. Nema ih baš puno pa se primjete. Prvenstveno zbog toga što pružaju priliku za lamentaciju o hrvatskoj književnosti koja nastaje ispod svjetala reflektorâ uperenih na ona dva ili tri sveprisutna imena. Tamara Crnko dolazi s ruba i o rubu pripovijeda. O rubu s kojim se do sad, barem u novijoj hrvatskoj književnosti, nismo susretali.” Matko Vladanović (MV Info)

Tamara Crnko (1987.) piše odmalena. S pričom “Njegova stjenica” osvojila je nagradu na natječaju “Kamov ukratko”. “Blokiraj ovo!” njezin je prvi samostalan roman.

pozivnica-blokiraj-ovo.pdf

Pročitaj me u Varaždinu

Monday, February 13th, 2012

procitaj-me-korice.jpgNa Odjelu za mlade varaždinske gradske knjižnice “Metel Ožegović” 17. veljače u 19 sati bit će predstavljena konceptualna zbirka priča Marka Marciuša “Pročitaj me”. Predstavljanje organiziraju Gradska knjižnica “Metel Ožegović” Varaždin, udruga mladih Varaždinski underground klub (V.U.K.) i riječka književna udruga Katapult.

U predstavljanju će, uz Marka Marciuša, književnika, sudjelovati i Mirela Fuš, voditeljica lektorskog tima udruge Katapult, a moderator će biti Nikola Leskovar, potpredsjednik udruge mladih V.U.K. Ulomke iz knjige čitat će učenici Medicinske škole Varaždin.

Razgovaraonica i književna večer s Krunom Lokotarom

Thursday, January 26th, 2012

U ponedjeljak, 30.1.2012. Katapult će u sklopu Razgovaraonica ugostiti jednog od najpoznatijih urednika s ovih prostora, Krunu Lokotara ! Književna večer će se održati s početkom u 20 sati, a Razgovaraonica za članove i članice u 17 sati u prostoru Molekule. Voditelj književne večeri je Enver Krivac.lokotar-plakat.jpg

Kruno Lokotar rođen je 1967. u Daruvaru. Diplomirao je komparativnu književnost, povijest i bibliotekarstvo na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Kritiku i kulturološku publicistiku objavljivao u raznim medijima, uređivao je časopise “Godine” i “Godine nove”, bio selektor i voditelj FAK-a. Od 2002. do 2007. radio kao glavni urednik AGM-a.
Godine 2004. dobio Nagradu Kiklop za najboljeg urednika. Utemeljitelj je i član žirija književnih nagrada Prozak i Na vrh jezika. Živi i radi kao urednik Algoritma u Zagrebu.
Uredio:
- “FAKat”, (s Nenadom Rizvanovićem) Celeber, 2001.
- “FAK YU”, special limited edition, uredio i dizajnirao, 2002.
- “FAK JU” (s Vladimirom Arsenijevićem), Rende, Beograd, 2002.

Najava tribine “Kadar u izdavaštvu”

Thursday, December 1st, 2011

U organizaciji Katapulta, a u okviru projekta “Izdavačka akademija” organizira se Tribina “Kadar u izdavaštvu” koja će se održati 06. prosinca 2011.(utorak) u Gradskoj vijećnici, Korzo 16, Rijeka s početkom u 14 h.

Tribina će se baviti problematikom obrazovanja i osposobljavanja za rad u izdavaštvu, s posebnim osvrtom na segment marketinga, knjižarstva te novih tehnologija u izdavaštvu. (more…)

Predstavljanje zbirke priča „Horda“, Danijela Konjarika

Tuesday, November 22nd, 2011

konjarik-pozivnica.jpgUdruga Katapult Vas poziva na predstavljanje šesnaeste po redu knjige iz Edicije Katapult. U petak, 25. studenog, 2011. godine, s početkom u 19 sati, u svima već poznatoj dnevnoj sobi Molekule (Delta 5, Rijeka – bivši Ivex), moći ćete upoznati novoobjavljenu zbirku kratkih priča Danijela Konjarika, pod jednostavnim nazivom „Horda“.

Voditelj večeri, a ujedno i urednik zbirke jest Josip Potnar, čiji je roman također ugledao svjetlo dana unutar spomenute edicije. (more…)

Letalačka fešta i ove godine!

Wednesday, November 9th, 2011

Fliegerfest je ime za središnju godišnju književnu večer u organizaciji udruge Katapult. Zamišljen kao prilika za upoznavanje, druženje, produbljivanje suradnje i upoznavanje sa međusobnim literarnim radom članica i članova udruge Katapult iz cijele Hrvatske, Fliegerfest je svoju prvu inkarnaciju kao svojevrsni “jednovečernji festival književnosti” doživio 24. listopada 2008.

Ove godine četvrti po redu Fliegerfest ima istu funkciju okupljanja male ali slatke Katapultove “obitelji” na jednom mjestu, a služi i kao krovna performerska večer u Katapultovom kalendaru, večer koja objedinjuje sve godišnje Katapultove izvedbene programe.

Tako će u petak 11. studenog 2011. u 20 sati iza mikrofona i pred publiku u riječkoj Molekuli stati osmero Katapultovaca: Mirela Fuš, Hana Dagostin, Izabella Lizzul, Korina Dijan, Jelena J-Zlo Tondini, Moris Mateljan, Enver Krivac i Tea Tulić.

Mjesto događanja je dnevni boravak Molekule ( bivša Ivexova zgrada, Delta 5, Rijeka).

Veselimo se vašem dolasku!

Predstavljanje “Japanskih buba” Sanje Željeznjak iliti katapultovci u Varaždinu

Monday, November 7th, 2011

Knjigu “Japanske bube” će u varaždinskoj Gradskoj knjižnici “Metel Ožegović” 10. studenog, osim autorice, predstaviti Marina Vrđuka Beleš (urednica), Zlatko Ožanić (nakladnik), a moderatorica će biti Nadica Kolarić-Levatić. Mirela Fuš, lektorica knjige će sjediti u publici s autorom ovog teksta. Više informacija ovdje.

Predstavljanje knjige “Velika smeđa fleka”, Daniela Radočaja

Tuesday, October 25th, 2011

radocaj-plakat.jpgPozivamo Vas da nam se pridružite u petak, 28. listopada 2011. godine, u 19 sati na predstavljanju petnaeste knjige iz Edicije Katapult, zgodno naslovljene “Velika smeđa fleka” autora Daniela Radočaja. Voditeljica književne večeri, ujedno i urednica knjige je Dijana Merdanović, inače i sama ponosna vlasnica knjige iz iste edicije. Mjesto događanja je Molekula (Delta5, Rijeka, bivši Ivex). (more…)

STRIP U MOLEKULI!

Monday, October 17th, 2011

 18.10.2011. s početkom u 20 sati u Molekuli (Delta 5, Rijeka) gostuje:

FIJUK MREŽA

Nezavisni izdavači stripa i muzike

(Komikaze, Turbo Comix, Fanzin Ceger, Studiostrip, Dirty editions…)

Partner : Clubture (more…)

Münchausen u Ravnoj Gori!

Friday, September 2nd, 2011

 Sjajna predstava, u maestralnoj izvedbi Vilima Matule, Münchausen održat će se ove subote, 3.9. u 20.00 sati u Domu kulture Ravna Gora. Koliko ste puta ovu predstavu, koja uspješno igra u Hrvatskoj i inozemstvu već više od deset godina, propustili? Svakako nemojte to učiniti opet! Cijena ulaznice je svega 30 kn. Uputite se na link i saznajte sve o Münchausenu ovdje.

Zoran Ferić u Balaturi

Friday, July 22nd, 2011

Dragi dječaci i djevojčice!

Ne dozvolite da Vam ljetne večeri prolaze bez reda i cilja, dođite u hotel Balatura (Tribalj) i družite se s piscima!

U sklopu “Vinodolskih ljetnih noći”, 23. srpnja (subota) od 21 sati, Balatura (Mali Sušik 2, Tribalj), ugoščuje Zorana Ferića koji će u Tribalj stići kako bi vam čitao i odgovarao na pitanja. Dobra zabava zagarantirana.

Više o ljetnim događanjima u Balaturi pogledajte ovdje.

A mi se vidimo ondje!

Tranzicija u Balaturi

Tuesday, June 14th, 2011

Ljeto je stiglo, a s njime i književnost u Balaturi.

Ove godine tema festivala je “Tranzicija“, a što o tranziciji, književnosti i njenoj ulozi u istoj misle gosti festivala, saznajte sami!

ŠTO: Festival književnosti u Balaturi

TKO: Bekim Sejranović (BIH), Srđan Srdić (Srbija), Abdul Rahman-Alawi (Njemačka), Boris Gunjević (Hrvatska), Robert Perišić (Hrvatska)

KADA: 17. - 19. lipnja 2011., s početkom u 19 sati

GDJE: petak i nedjelja u hotelu “Balatura”, u Triblju; subota u knjižari Ribook, u Rijeci

Više o festivalu saznajte ovdje.

Promocija knjige “Jer mi smo mnogi”

Tuesday, May 31st, 2011

U utorak 31. svibnja u 19 sati u Ribooku će se održati promocija knjige JER MI SMO MNOGI  (Suvremeno hrvatsko pjesništvo svojim riječima)

“…razgovori s dvadesetak mlađih pjesnika otkrivaju što i kako oni misle o poeziji, a priručna čitanka nedoslovno ilustrira njihove rečenice, potvrđuje ih ili osporava, upućuje na stalna mjesta, fikcijska utočišta i mistifikacije u današnjemu lirskom krajoliku. Marko Pogačar od početka do kraja knjige vlada situacijom…” (Krešimir Bagić)

Sudjeluju:
Marko Pogačar (autor knjige, pjesnik, esejist, književni kritičar, urednik u književnom časopisu Quorum, dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez i nakladničkoj kući V.B.Z., pjesme su mu prevedene na petnaestak jezika), Kruno Lokotar (urednik knjige) i Nikola Petković (profa i pjesnik).

Razgovaraonica i književna večer: Edo Popović

Tuesday, May 17th, 2011

Ove subote, 21.5. 2011. opet imamo književno druženje! U goste nam dolazi pisac i hodač Edo Popović. Razgovaraonica za članove i članice Katapulta održat će se u Molekuli u 12 sati, a književna večer s istim piscem, na istom mjestu u 20 sati. Voditeljica književne večeri je Tea Tulić.

Što reći o Edi?  Idemo kronološki… (more…)