Archive for the ‘Ostalo’ Category

Dvadeseto Katapultovo izdanje

Sunday, October 20th, 2013

Dvadeseto Katapultovo izdanje

Udruga Katapult predstavlja dvadesetu knjigu iz svoje edicije, autora Luke Murine: „Dnevnik jednog političara“. Urednica knjige Marina Vrđuka Beleš o djelu kazuje:

„Luka, kao pisac, progovara umjesto običnog građana koji šutke promatra dok se u politici povlače konci bez reda i pameti. Kroz fiktivni lik Zlatka Dvorovića, nedostojne suvremene verzije fićfirića, koji se „uhljebio“ u kožnoj fotelji, bez ikakvih predispozicija čovjeka od politike, ili čovjeka uopće, Luka gradi satiričnu verziju hrvatske stvarnosti i preispituje granice „fleksibilnosti“ morala. Suprotstavljajući liku Zlatka neimenovanog glavnog lika, čovjeka „iz naroda“, „radnika“ s razvijenim osjećajem za pravdu, autor preslikava ravnotežu stvarnog svijeta, istovremeno naglašavajući izazove ljudskoj humanosti i sustavu vrijednosti.

No, hoće li razvoj radnje dovesti do katarze, do poante da se sve vraća i sve plaća? Ili svijet u kojem živimo ipak nije tako idealan, a čim prije to shvatimo, time bolje za nas? Ili pak možda u nekom trenutku to prestaje biti važno?

Ozbiljnim temama unatoč, autor namjerno održava zavidnu razinu humora i jednostavnost jezika, banalizirajući dileme protagonista želeći naglasiti da su u nekim područjima ljudskih života stvari crno-bijele i da ne treba gubiti vrijeme tragajući za sivim zonama; za prostorom gdje se istina može subjektivizirati kroz oči promatrača“.

Luka Murina rođen  je 17. ožujka 1983. u Rijeci, gdje radi i živi s obitelji. Diplomirao je brodsku elektroniku.

VEČER UNDERGROUND POEZIJE PULSKIH PJESNIKA

Thursday, February 7th, 2013

U subotu, 09. 02. 2013., 19:00h, Društvo mladih pjesnika – DIM iz Pule, u oštariji Ferlin, selu Savičenta, predstavlja underground poeziju u izvedbi sljedećih članova:

Patricija Softić – vanzemaljka, majka još jedne petogodišnje vanzemaljke, i novinarka ovisnog lista Glad Istre. Veliki je idealist i utopist, još uvijek znatiželjna kao dijete i previše analitična pa je pisanje drži s prave strane one tanke granice između razuma i ludila. Rođena je 16.10.1978. u Puli, na dan kada je Ivan Pavao proglašen papom, na što kaže “Eko, ja se rodih ujutro, a njega oko podne proglasili papom. Mada prezirem Crkvu, a vjerujem u Boga, njega poštujem, bio je dobar čovjek”.

Bruno Brežac – proizveden 1987. u SFRJ, što znači da će trajati duže od kapitalističkih igračaka ako je suditi po Iskrinom mlincu za kavu koji još uvijek radi. U svojoj poeziji brutalno iskreno razgoličuje i demistificira muško-ženske i ine međuljudske odnose. Još ni jedan izdavač nije uočio njegov enorman talent.

Daniel Radočaj – rođen je 07. ožujka, 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svojim aforizmima, poezijom, i kratkim pričama, zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških tiskovina s područja bivše Jugoslavije, i izvan nje, u prijevodu na engleski, makedonski i poljski. Objavio zbirku poezije «Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta» – književni klub Branko Miljković – Knjaževac, 2006., i zbirku kratkih priča «Velika smeđa fleka» – Zigo, edicija Katapult, Rijeka, 2011.

Da sve ne ostane samo na riječima, potrudit će se, također puležanka, Olja Grubić izložbom crteža. Olja je apsolventica na Akademiji za Vizualne Umetnosti u Ljubljani, i do sada, izlagala je u Puli, Rovinju, Labinu, Ljubljani, Zagrebu… itd. Dobitnica je i nekoliko likovnih nagrada i priznanja.

Moderator večeri bit će Mario Benčić, sponzori Istrijanska Županija i Ministarstvo kulture RH.

Uz palentu, šugo, i pokoju dobru kapljicu, domaćin GRILL PEACE UNITED – Šikuti Machine, srdačno vas poziva! Smijeha i književne  provokacije neće nedostajati!

Predstavljanje knjige “Učenica” Morane Žunec

Tuesday, February 5th, 2013

Kao svojevrsna najava dana žena, točno mjesec dana ranije, u petak 8. veljače 2013., u 19 sati u Ribooku (Janeza Trdine 9a) će se održati promocija prve knjige Morane Žunec. „Učenica“ je devetnaesta knjiga objavljena unutar Edicije udruge Katapult (izdavač Studio TiM, Rijeka).

U knjizi autorica problematizira muško-ženske odnose koristeći se brojnim strategijama, poput muškog glasa koji vodi radnju. Osim međugeneracijske razlike između protagonista Sergea i Izabel, kroz 137 stranica, čitatelj ima priliku promatrati i klasne odnose, poigravanje poviješću, muško-muška prijateljstva i spletkarenja pokrenuta žudnjom.

Morana Žunec nam dolazi iz Zagreba. Rođena je u svibnju 1985. godine, iako tvrdi da je više zimski tip. Pisanjem se ozbiljnije bavi od 16. godine. Studentica je studija komunikologije s velikom strašću usmjerenom prema čitanju i pisanju o životu.

Zašto je „Učenica“ najmanje fokusirana upravo na jednu učenicu, imat ćete prilike saznati, dođete li u RiBook, gdje će Vas osim Morane dočekati i urednik knjige te moderator događanja Josip Potnar te ostali članovi Katapulta.

Veselimo se Vašem dolasku!

Radočaj u zbirci

Monday, December 17th, 2012

Naš i vaš Daniel Radočaj jedan je od 69 autora čija je ljubavna poezija uvrštena u zbirku najljepših lirskih ljubavnih pjesama portala Očaravanje.

Više o natječaju i rezultatima istog saznajte ovdje.

Daniele, čestitamo!

Predstavljanje knjige “Sitne podvale” Ilije Barišića

Wednesday, December 12th, 2012

Nakon što smo, zbog lošeg vremena, morali otkazati promociju, vremenska prognoza nam za ovaj vikend ulijeva nadu. Stoga vas ponovno pozivamo da zajedno prekinemo neizvjesnost i da se ove nedjelje, 16. prosinca 2012. godine, u 19 sati u dnevnom boravku Molekule (na adresi Delta 5, Rijeka) okupimo na promociji osamnaeste knjige iz Edicije Katapult - “Sitne podvale”, autora Ilije Barišića.

U ovoj knjizi kratkih priča riječ je o “podvalama” koje nam sprema život, skrivajući ih u naoko bezopasnim svakodnevnim banalijama. Ovdje govorimo o običnom odlasku na WC ili vožnji tramvajem, što u prijevodu znači da više nigdje nismo sigurni. Ili je to upravo razlog zbog kojeg se osjećamo živima?

Ilije je rođen u Zagrebu, gdje je i proveo veći dio svog života, završio studij kroatistike i povijesti, zaposlio se kao profesor hrvatskoga u III. gimnaziji. Nekoliko pričica objavio po novinama, nekoliko stručnih članaka po časopisima. Pod kulinarskim pseudonimom Art Vandelay u podlistku Zareza predstavio svoje književne recepte u ‘Kuharici modernog pisanja’, a sada se predstavlja prvim ukoričenim uratkom.

No ovo je samo u kratkim crtama. „Sitne podvale“ i Ilija nude vam puno više od toga. Dođite i saznajte što. barisic-pozivnica-1612.jpg

Dobrodošli i još bolje nas našli!

Predstavljanje knjige “Sitne podvale” Ilije Barišića

Wednesday, December 5th, 2012

barisic-plakat.jpgPozivamo Vas da nam se pridružite u subotu, 8. prosinca 2012. godine, u 19 sati u dnevnom boravku Molekule (na adresi Delta 5, Rijeka) na promociji osamnaeste knjige iz Edicije Katapult - “Sitne podvale”, autora Ilije Barišića.

U ovoj knjizi kratkih priča riječ je o “podvalama” koje nam sprema život, skrivajući ih u naoko bezopasnim svakodnevnim banalijama. Ovdje govorimo o običnom odlasku na WC ili vožnji tramvajem, što u prijevodu znači da više nigdje nismo sigurni. Ili je to upravo razlog zbog kojeg se osjećamo živima?

Ilije je rođen u Zagrebu, gdje je i proveo veći dio svog života, završio studij kroatistike i povijesti, zaposlio se kao profesor hrvatskoga u III. gimnaziji. Nekoliko pričica objavio po novinama, nekoliko stručnih članaka po časopisima. Pod kulinarskim pseudonimom Art Vandelay u podlistku Zareza predstavio svoje književne recepte u ‘Kuharici modernog pisanja’, a sada se predstavlja prvim ukoričenim uratkom.

Želite li o Iliji i njegovoj knjizi saznati više, dođite. Akademska četvrt se uvažava, razgovor s autorom potiče, a ugodno minglanje za šankom nakon promocije očekuje.

Natječaj za kratku priču časopisa Urbani vračevi

Wednesday, November 14th, 2012

Nakon sedam godina pauze ponovno se pokreće časopis Urbani vračevi - revija kratkih priča. Časopis izdaje udruga HUK iz Knina, a u pet brojeva koji su objavljeni od 2003 do 2005. godine svoje radove objavilo je stotinjak, uglavnom mladih neafirmiranih autora i autorica iz cijele regije, odnosno iz država bivše Jugoslavije. Nekima, poput Olje Savičević Ivančević, Urbani vračevi bili su odskočna daska u književnoj karijeri, a nekima poput Jurice Pavičića, Đermana Senjanovića, Andree Pisac i Milane Vuković Runjić prilika da svoju književnu vrijednost pokažu i na “underground” književnoj sceni.
Urbani vračevi dobili su dobre kritike od strane “struke”, a službeno su bili predstavljeni i na Motovun Film Festivalu kao dio kulturne reprezentacije Dalmacije.

Nakon sedam godina pauze urednice/i časopisa Renata Jašek i Ivica Šimić s velikim entuzijazmom, naravno volonterski, nastavljaju raditi na novom, šestom broju časopisa. Tom prilikom objavili su natječaj za kratku priču te pozivaju sve autore iz regije da svoj uradak, odnosno kratku priču pošalju
na e-mail urbani.vracevi@gmail.com do 19. 12. ove godine.

5. međunarodni festival književnosti ”Dani prijatelja knjige” 16. i 17. studenog 2012. godine u Rijeci

Monday, November 12th, 2012

Program:  

————————Petak, 16.11.2012. - 18 :00 h————————                                                                                            Gradska vijećnica Grada Rijeke

- Dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog književnog društva

- Književne interpunkcije uz sudjelovanje književnika iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nizozemske, Iraka, Hrvatske…

-  Nastup djece iz dječjeg vrtića ”Snjeguljica” iz Rijeke

- Nastup riječke pjevačice koloraturne sopranistice Nikoline Ivošević Nikite

21: 00 h Domjenak i druženje u Književnom klubu HKD-a

————————–Subota, 17.11. 2012. - 11:00 h——————————-

Književni klub Hrvatskog književnog društva - Rijeka                                                                                      Blaža Polića 2/III (iznad studenskog restorana Index)

11:00 h  - Otvorenje izložbe fotografija na slikarskom platnu ”More ljubavi”                                                        fotografkinje i pjesnikinje Barbare Bračun iz Zagreba

11:30 h  - Predstavljanje Književnog kluba iz Mostara- sudjeluju:                                                                            književnici Lidija Pavlović i Anes Oručević

12:00 h - Predstavljanje zbirke pjesama ” Ne moramo o politici” autora Nihada Mešića Rivera iz Tuzle

12: 30 h - Predstavljanje iračkog književnika Sabaha Saida Al-Zubeidia, (Beograd)

Velika dvorana Filodrammatice, Korzo 28 / II , Rijeka

18: 00 h - Predstavljanje slovenskih umjetnika iz udruge Kntfest (Cezam): Bojana Sedmaka (kantautora i pjesnika), Marka Groblera (kantautora), Peter Andreja (kantautora i pjesnika), Mojce Andrej (pjesnikinje),                                           i umjetnika iz Maribora: Nataše Švikart, Brede Slavinec i Milana Novaka

 19: 00 h  - Književne interpunkcije uz sudjelovanje književnika iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nizozemske, Iraka, Hrvatske…

- U glazbenom programu nastupaju Davor Grgurić, Drago Draguzet (Medulin Art),                                                           Peter Andrej, Bojana Sedmaka, Marka Groblera (Kantfest)  

21: 00 h Prigodni domjenak, (riječki roštilj) i nastup tamburaškog sastava ”Primorski bećari”                                                             u caffe baru Malegria na Zametu (ul. Ivana Zavidića br.5 ).

Književno okupljanje kod Marula

Wednesday, September 26th, 2012

marul.jpgDetalje saznajte na: http://www.zvonainari.hr/?q=node%2F29

Algoritmov “Prozak” Enveru Krivcu

Thursday, March 22nd, 2012

Čestitke kolegi Enveru Krivcu koji je “dignuo” ovogodišnju književnu nagradu ‘Prozak’ koju nakladnička kuća Algoritam i dvotjednik za kulturu Zarez dodjeljuju za najbolji prozni rukopis :) Inače, ovo je već drugi put da “Prozak” ide u ruke “Katapultovaca”. Podsjetimo se, prošlogodišnja debitantica bila je predsjednica Udruge Katapult Tea Tulić s izvanrednom zbirkom crtičnih zapisa “Kosa posvuda”…

Detaljnije na linku: http://www.knjizevnost.org/vijesti/4341-proglaeni-pobjednici-natjeaja-prozak-i-na-vrh-jezika

Sunday, March 18th, 2012

navrhjezika_prozak.jpg

Intervju

Wednesday, March 14th, 2012

zarez1.gifSutra, od 15. 03. 2012. na kioscima potražite novi broj dvotjednika za kulturu i društvena pitanja “Zarez” u kojem naša draga voditeljica i urednica Edicije Katapult daje intervju na čak dvije velike stranice. Spominju se i neki aktualni članovi udruge, neki bivši, a bogami i “budući”.  O čemu se točno razgovaralo, znati ćete kad pročitate Zarez ;)

DORF

Tuesday, March 13th, 2012

Počinje novi DORF - Festival dokumentarnog rock filma u Rijeci. Mene je prošle godine na taj festival primamio dokumentarac o legendarnom pankeru Satanu Panonskom. Što ove godine možete pogledati, piše ovdje: http://dorf-vk.com/?page_id=128 :)

Ove godine, moj favorit je film “Fanzini s marsa”, njega sam već pogledao, pa svakako mogu preporučiti, posebice alternativcima te svima onima koji ne znaju kako smo se zabavljali dok nije bilo interneta ili dolazili do željenih informacija ;)

Stojkovićeva fantastična priča proglašena fantastičnom

Friday, February 17th, 2012

U razdoblju kada kroz hrvatske medije leti vijest o kulturi nečitanja, Katapultovi članovi iznova mogu dokazati suprotno – i dalje ima nas koji knjige rado primamo u ruke, jer da to ne činimo, zasigurno se ne bismo hvatali pisanja.

Najnoviji je primjer druga nagrada koju je osvojio Katapultovac Nenad Stojković na natječaju za najbolju kratku fantastičnu priču na engleskome jeziku. Natječaj je organiziran u okviru projekta „Kultivator“, a rezultati su objavljeni povodom međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog skupa ‘Literature, Culture and the Fantastic: Challenges of the Fin de Siècle(s)’, odnosno ‘Fantastika u književnosti i kulturi: Izazovi Fin de Sièclâ’.

Time možemo ustvrditi kako je Nenad postao možda i najplaćeniji Katapultovac – kada je riječ o spisateljskom rad – ovom nagradom zaradivši kunu po riječi. Posljednja je rečenica zapravo upozorenje izdavačima – jer Nenadov prvijenac sadrži oko 1.200 stranica.

Čestitamo!

Ubijte ljubav u kratkoj priči

Thursday, February 9th, 2012

Trablmejkerov konkurs za kratku priču!

Udruženje građana „Trablmejker” organizuje regionalni konkurs za kratku priču na temu „Kako sam ubio ljubav”.Nije bitno da li je tužna, nesrećna, kratka, večita, smešna, čudna ili prokleta – ubijena je!
Dakle… Koja je tvoja priča?

USLOVI KONKURSA:

U obzir dolaze priče svih žanrova.
Jedan autor može poslati najviše tri priče, do 10.000 karaktera svaka.
Tema konkursa ne podrazumeva samo priče pisane u muškom rodu. Radove otkucane u Word-u, naslovljene imenom autora i imenom priče, kao i kratku biografiju i priložene u attachment-u poruke, slati na adresu: konkurs@trablmejker.com sa naznakom “Za konkurs Kako sam ubio ljubav”. U istom dokumentu obavezno navesti ime, prezime, adresu i broj telefona. Konkurs traje do 1. maja, 2012. godine. Pitanja vezana za konkurs slati na adresu izdavastvo@trablmejker.com Zbirka će biti objavljena u formi štampane publikacije i distribuirana preko knjižara i u okviru planiranih književnih promocija.

Rezultati natječaja časopisa AVLIJA

Tuesday, January 31st, 2012

avlija-logo1.jpgIzmeđu ostalih nagrađenih, “Katapultovac” Amir Alagić pjesmom ušetao u Avliju. Više o rezultatima natječaja na linku: http://www.knjizevnost.org/konkursi/4132-rezultati-konkursa-asopisa-avlija-za-najbolju-priu-i-pjesmu-u-regionu-za-2011-godinu

“Most/The bridge” časopis

Friday, January 20th, 2012

Knjiški moljac donosi vijest da je izašao novi broj časopisa “Most/The Bridge”, koji je usmjeren predstavljanju hrvatske književnosti u svijetu, s prijevodima literature naših pisaca - proze, poezije, drama, eseja, kritika - na engleskom, njemačkom, talijanskom i španjolskom jeziku. Časopis možete  “skinuti” i čitati.

IV. natječaj Festivala aktivističke poezije ART ATTACK na temu «Glad»

Wednesday, January 4th, 2012

Kulturna udruga „Manifest“ organizira četvrti međunarodni pjesnički festival „Art Attack“. Otvoren je za autore do 30 godina starosti koji pošalju svoje radove (najviše tri pjesme) na hrvatskom i/ili engleskom jeziku na gore navedenu temu. Radovi se šalju na e-adresu art.attack.fest@gmail.com najkasnije do 31. ožujka 2012. Sve upite o festivalu možete poslati na istu adresu. 15 najboljih radova bit će nagrađeno i obavljeno u dvojezičnom zborniku. Uz radove je potrebno priložiti i osnovne podatke o autoru: ime i prezime, datum i mjesto rođenja te kratku biografiju. O rezultatima natječaja autori će biti obaviješteni do kraja travnja 2012. Kao i prethodne tri godine, festival će trajati tri dana i obuhvaćati zbivanja kao što su: predstavljanje zbornika, čitanje poezije, gostovanje nagrađenih pjesnika, humanitarne akcije, radionice te predstavljanje udruga i organizacija koje sudjeluju u projektu. Nagrađeni autori bit će pozvani da sudjeluju u zbivanjima u Zagrebu u studenom 2012.

NATJEČAJ ZA MLADE PJESNIKE Milivoj Cvetnić

Monday, December 26th, 2011

Dostupno na linku: http://www.culturenet.hr/default.aspx?id=42130

Introducing the book

Monday, November 21st, 2011

Video koji ismijava nove korisnike računala (i ostalih software/hardware pomagala) i njihova smiješna početnička pitanja - kreirajući sličan problem u Srednjem vijeku.