Dvadeseto Katapultovo izdanje

October 20th, 2013 posted by daniel

Dvadeseto Katapultovo izdanje

Udruga Katapult predstavlja dvadesetu knjigu iz svoje edicije, autora Luke Murine: „Dnevnik jednog političara“. Urednica knjige Marina Vrđuka Beleš o djelu kazuje:

„Luka, kao pisac, progovara umjesto običnog građana koji šutke promatra dok se u politici povlače konci bez reda i pameti. Kroz fiktivni lik Zlatka Dvorovića, nedostojne suvremene verzije fićfirića, koji se „uhljebio“ u kožnoj fotelji, bez ikakvih predispozicija čovjeka od politike, ili čovjeka uopće, Luka gradi satiričnu verziju hrvatske stvarnosti i preispituje granice „fleksibilnosti“ morala. Suprotstavljajući liku Zlatka neimenovanog glavnog lika, čovjeka „iz naroda“, „radnika“ s razvijenim osjećajem za pravdu, autor preslikava ravnotežu stvarnog svijeta, istovremeno naglašavajući izazove ljudskoj humanosti i sustavu vrijednosti.

No, hoće li razvoj radnje dovesti do katarze, do poante da se sve vraća i sve plaća? Ili svijet u kojem živimo ipak nije tako idealan, a čim prije to shvatimo, time bolje za nas? Ili pak možda u nekom trenutku to prestaje biti važno?

Ozbiljnim temama unatoč, autor namjerno održava zavidnu razinu humora i jednostavnost jezika, banalizirajući dileme protagonista želeći naglasiti da su u nekim područjima ljudskih života stvari crno-bijele i da ne treba gubiti vrijeme tragajući za sivim zonama; za prostorom gdje se istina može subjektivizirati kroz oči promatrača“.

Luka Murina rođen  je 17. ožujka 1983. u Rijeci, gdje radi i živi s obitelji. Diplomirao je brodsku elektroniku.

VEČER UNDERGROUND POEZIJE PULSKIH PJESNIKA

February 7th, 2013 posted by daniel

U subotu, 09. 02. 2013., 19:00h, Društvo mladih pjesnika – DIM iz Pule, u oštariji Ferlin, selu Savičenta, predstavlja underground poeziju u izvedbi sljedećih članova:

Patricija Softić – vanzemaljka, majka još jedne petogodišnje vanzemaljke, i novinarka ovisnog lista Glad Istre. Veliki je idealist i utopist, još uvijek znatiželjna kao dijete i previše analitična pa je pisanje drži s prave strane one tanke granice između razuma i ludila. Rođena je 16.10.1978. u Puli, na dan kada je Ivan Pavao proglašen papom, na što kaže “Eko, ja se rodih ujutro, a njega oko podne proglasili papom. Mada prezirem Crkvu, a vjerujem u Boga, njega poštujem, bio je dobar čovjek”.

Bruno Brežac – proizveden 1987. u SFRJ, što znači da će trajati duže od kapitalističkih igračaka ako je suditi po Iskrinom mlincu za kavu koji još uvijek radi. U svojoj poeziji brutalno iskreno razgoličuje i demistificira muško-ženske i ine međuljudske odnose. Još ni jedan izdavač nije uočio njegov enorman talent.

Daniel Radočaj – rođen je 07. ožujka, 1979. godine u Puli, gdje i živi. Svojim aforizmima, poezijom, i kratkim pričama, zastupljen je u četrdesetak književno-kulturoloških tiskovina s područja bivše Jugoslavije, i izvan nje, u prijevodu na engleski, makedonski i poljski. Objavio zbirku poezije «Četrdeset i četiri plus šezdeset deveta» – književni klub Branko Miljković – Knjaževac, 2006., i zbirku kratkih priča «Velika smeđa fleka» – Zigo, edicija Katapult, Rijeka, 2011.

Da sve ne ostane samo na riječima, potrudit će se, također puležanka, Olja Grubić izložbom crteža. Olja je apsolventica na Akademiji za Vizualne Umetnosti u Ljubljani, i do sada, izlagala je u Puli, Rovinju, Labinu, Ljubljani, Zagrebu… itd. Dobitnica je i nekoliko likovnih nagrada i priznanja.

Moderator večeri bit će Mario Benčić, sponzori Istrijanska Županija i Ministarstvo kulture RH.

Uz palentu, šugo, i pokoju dobru kapljicu, domaćin GRILL PEACE UNITED – Šikuti Machine, srdačno vas poziva! Smijeha i književne  provokacije neće nedostajati!

Predstavljanje knjige “Učenica” Morane Žunec

February 5th, 2013 posted by marina

Kao svojevrsna najava dana žena, točno mjesec dana ranije, u petak 8. veljače 2013., u 19 sati u Ribooku (Janeza Trdine 9a) će se održati promocija prve knjige Morane Žunec. „Učenica“ je devetnaesta knjiga objavljena unutar Edicije udruge Katapult (izdavač Studio TiM, Rijeka).

U knjizi autorica problematizira muško-ženske odnose koristeći se brojnim strategijama, poput muškog glasa koji vodi radnju. Osim međugeneracijske razlike između protagonista Sergea i Izabel, kroz 137 stranica, čitatelj ima priliku promatrati i klasne odnose, poigravanje poviješću, muško-muška prijateljstva i spletkarenja pokrenuta žudnjom.

Morana Žunec nam dolazi iz Zagreba. Rođena je u svibnju 1985. godine, iako tvrdi da je više zimski tip. Pisanjem se ozbiljnije bavi od 16. godine. Studentica je studija komunikologije s velikom strašću usmjerenom prema čitanju i pisanju o životu.

Zašto je „Učenica“ najmanje fokusirana upravo na jednu učenicu, imat ćete prilike saznati, dođete li u RiBook, gdje će Vas osim Morane dočekati i urednik knjige te moderator događanja Josip Potnar te ostali članovi Katapulta.

Veselimo se Vašem dolasku!

Toma Marković u Ribooku

January 31st, 2013 posted by marina

 

Prenosimo:

Dođite u knjižaru Ribook, 1.2.2013. u 19:00 sati, jer će tamo, uz vergilijevsku pomoć Krune Lokotara, nastupiti Toma Marković (1976.).

Toma Marković živi i radi u Beogradu kao zamjenik glavnog urednika Petra Lukovića na portalu e-novine. Trenutno boravi u Rezidenciji Kamov u Rijeci, gdje radi na rukopisu “Čovek zeva posle rata”, žanrovski mješovitoj knjizi o tranziciji iz stanja klanja u stanje poricanja. Inače piše poeziju, satirične tekstove, eseje, publicistiku i žanrovski hibridne tekstove.
Jedan je od osnivača i suurednik kulturno propagandnog kompleta Beton. S redakcijom Betona priredio izdanja “Srbija kao sprava” (2008.), “Antimemorandum-dum” (2009.), pregled mlađe pripovedačke scene Srbije na albanskom jeziku “NgaBeogradi, me dashuri” (Iz Beograda, s ljubavlju, 2011). Napisao je songove za predstavu “Ubiti Zorana Đinđića” koja je premijerno izvedena u oktobru 2012. u režiji Zlatka Pakovića.
Između ostalog, objavio je knjigu satirične poezije i proze “Vreme smrti i razonode” (VBZ, 2009). Uz knjigu je objavljen i CD „Pesme zlih volšebnika“ u suradnji s bandom Ah Ahilej iz Beograda.

Na promociji će se razmatrati isključivo vječna pitanja ljudskog postojanja:

Kako postati snajperista? Zašto je teniski teren sveta srpska zemlja? Tko su i što su žreci lažpurlažizma? Kako je došlo do nacionalnog pomirenja ulja i vode? Kako je napravljena koalicija šupljih i punjenih ljudi? Tko je oklevetao Hitlera? Šta traži Velika Srbija među nogama? Kada će svi srpski pokojnici živeti u jednom kovčegu?

Noć veeelikog čitaaanja: Ri Lit

January 14th, 2013 posted by marina

Noć velikog čitanja / Ri Lit

Prvi javni nastup Ri Lit će imati na Noći velikog čitanja u četvrtak 24. siječnja u 20,00 u Filodrammatici kad će devetoro autora ujediniti prozne ulomke svojih objavljenih i novih radova stvarajući posve nov pristup percepciji književnih ostvarenja.

Tko ne dođe…

Kuća za pisce: Natječaj za nagradu “Edo Budiša”

January 14th, 2013 posted by marina

GRADSKA KNJIŽNICA PAZIN, Pazin, Šetalište Pazinske gimnazije 1a, koja upravlja Kućom za pisce – Hižom od besid, dana 10. siječnja 2013. godine, objavljuje:

NATJEČAJ ZA PREDLAGANJE KANDIDATA/KANDIDATKINJE ZA DODJELU NAGRADE „EDO BUDIŠA“.

Natječaj otvoren do 10. veljače. Više saznajte ovdje.

Radočaj u zbirci

December 17th, 2012 posted by marina

Naš i vaš Daniel Radočaj jedan je od 69 autora čija je ljubavna poezija uvrštena u zbirku najljepših lirskih ljubavnih pjesama portala Očaravanje.

Više o natječaju i rezultatima istog saznajte ovdje.

Daniele, čestitamo!

Predstavljanje knjige “Sitne podvale” Ilije Barišića

December 12th, 2012 posted by marina

Nakon što smo, zbog lošeg vremena, morali otkazati promociju, vremenska prognoza nam za ovaj vikend ulijeva nadu. Stoga vas ponovno pozivamo da zajedno prekinemo neizvjesnost i da se ove nedjelje, 16. prosinca 2012. godine, u 19 sati u dnevnom boravku Molekule (na adresi Delta 5, Rijeka) okupimo na promociji osamnaeste knjige iz Edicije Katapult - “Sitne podvale”, autora Ilije Barišića.

U ovoj knjizi kratkih priča riječ je o “podvalama” koje nam sprema život, skrivajući ih u naoko bezopasnim svakodnevnim banalijama. Ovdje govorimo o običnom odlasku na WC ili vožnji tramvajem, što u prijevodu znači da više nigdje nismo sigurni. Ili je to upravo razlog zbog kojeg se osjećamo živima?

Ilije je rođen u Zagrebu, gdje je i proveo veći dio svog života, završio studij kroatistike i povijesti, zaposlio se kao profesor hrvatskoga u III. gimnaziji. Nekoliko pričica objavio po novinama, nekoliko stručnih članaka po časopisima. Pod kulinarskim pseudonimom Art Vandelay u podlistku Zareza predstavio svoje književne recepte u ‘Kuharici modernog pisanja’, a sada se predstavlja prvim ukoričenim uratkom.

No ovo je samo u kratkim crtama. „Sitne podvale“ i Ilija nude vam puno više od toga. Dođite i saznajte što. barisic-pozivnica-1612.jpg

Dobrodošli i još bolje nas našli!

Otkazana promocija knjige “Sitne podvale”

December 8th, 2012 posted by marina

Zbog loših vremenskih prilika otkazujemo promociju knjige “Sitne podvale” autora Ilije Barišića zakazanu za danas, subotu 8.12.

Novi datum promocije (ako vrijeme posluži :) je 16.12. u 19 sati, o čemu ćete naknadno biti obaviješteni.

Zahvaljujemo na razumijevanju.

May the Force be with us!

Predstavljanje knjige “Sitne podvale” Ilije Barišića

December 5th, 2012 posted by marina

barisic-plakat.jpgPozivamo Vas da nam se pridružite u subotu, 8. prosinca 2012. godine, u 19 sati u dnevnom boravku Molekule (na adresi Delta 5, Rijeka) na promociji osamnaeste knjige iz Edicije Katapult - “Sitne podvale”, autora Ilije Barišića.

U ovoj knjizi kratkih priča riječ je o “podvalama” koje nam sprema život, skrivajući ih u naoko bezopasnim svakodnevnim banalijama. Ovdje govorimo o običnom odlasku na WC ili vožnji tramvajem, što u prijevodu znači da više nigdje nismo sigurni. Ili je to upravo razlog zbog kojeg se osjećamo živima?

Ilije je rođen u Zagrebu, gdje je i proveo veći dio svog života, završio studij kroatistike i povijesti, zaposlio se kao profesor hrvatskoga u III. gimnaziji. Nekoliko pričica objavio po novinama, nekoliko stručnih članaka po časopisima. Pod kulinarskim pseudonimom Art Vandelay u podlistku Zareza predstavio svoje književne recepte u ‘Kuharici modernog pisanja’, a sada se predstavlja prvim ukoričenim uratkom.

Želite li o Iliji i njegovoj knjizi saznati više, dođite. Akademska četvrt se uvažava, razgovor s autorom potiče, a ugodno minglanje za šankom nakon promocije očekuje.

Natječaj za kratku priču časopisa Urbani vračevi

November 14th, 2012 posted by daniel

Nakon sedam godina pauze ponovno se pokreće časopis Urbani vračevi - revija kratkih priča. Časopis izdaje udruga HUK iz Knina, a u pet brojeva koji su objavljeni od 2003 do 2005. godine svoje radove objavilo je stotinjak, uglavnom mladih neafirmiranih autora i autorica iz cijele regije, odnosno iz država bivše Jugoslavije. Nekima, poput Olje Savičević Ivančević, Urbani vračevi bili su odskočna daska u književnoj karijeri, a nekima poput Jurice Pavičića, Đermana Senjanovića, Andree Pisac i Milane Vuković Runjić prilika da svoju književnu vrijednost pokažu i na “underground” književnoj sceni.
Urbani vračevi dobili su dobre kritike od strane “struke”, a službeno su bili predstavljeni i na Motovun Film Festivalu kao dio kulturne reprezentacije Dalmacije.

Nakon sedam godina pauze urednice/i časopisa Renata Jašek i Ivica Šimić s velikim entuzijazmom, naravno volonterski, nastavljaju raditi na novom, šestom broju časopisa. Tom prilikom objavili su natječaj za kratku priču te pozivaju sve autore iz regije da svoj uradak, odnosno kratku priču pošalju
na e-mail urbani.vracevi@gmail.com do 19. 12. ove godine.

5. međunarodni festival književnosti ”Dani prijatelja knjige” 16. i 17. studenog 2012. godine u Rijeci

November 12th, 2012 posted by daniel

Program:  

————————Petak, 16.11.2012. - 18 :00 h————————                                                                                            Gradska vijećnica Grada Rijeke

- Dodjela godišnjih nagrada Hrvatskog književnog društva

- Književne interpunkcije uz sudjelovanje književnika iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nizozemske, Iraka, Hrvatske…

-  Nastup djece iz dječjeg vrtića ”Snjeguljica” iz Rijeke

- Nastup riječke pjevačice koloraturne sopranistice Nikoline Ivošević Nikite

21: 00 h Domjenak i druženje u Književnom klubu HKD-a

————————–Subota, 17.11. 2012. - 11:00 h——————————-

Književni klub Hrvatskog književnog društva - Rijeka                                                                                      Blaža Polića 2/III (iznad studenskog restorana Index)

11:00 h  - Otvorenje izložbe fotografija na slikarskom platnu ”More ljubavi”                                                        fotografkinje i pjesnikinje Barbare Bračun iz Zagreba

11:30 h  - Predstavljanje Književnog kluba iz Mostara- sudjeluju:                                                                            književnici Lidija Pavlović i Anes Oručević

12:00 h - Predstavljanje zbirke pjesama ” Ne moramo o politici” autora Nihada Mešića Rivera iz Tuzle

12: 30 h - Predstavljanje iračkog književnika Sabaha Saida Al-Zubeidia, (Beograd)

Velika dvorana Filodrammatice, Korzo 28 / II , Rijeka

18: 00 h - Predstavljanje slovenskih umjetnika iz udruge Kntfest (Cezam): Bojana Sedmaka (kantautora i pjesnika), Marka Groblera (kantautora), Peter Andreja (kantautora i pjesnika), Mojce Andrej (pjesnikinje),                                           i umjetnika iz Maribora: Nataše Švikart, Brede Slavinec i Milana Novaka

 19: 00 h  - Književne interpunkcije uz sudjelovanje književnika iz Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Nizozemske, Iraka, Hrvatske…

- U glazbenom programu nastupaju Davor Grgurić, Drago Draguzet (Medulin Art),                                                           Peter Andrej, Bojana Sedmaka, Marka Groblera (Kantfest)  

21: 00 h Prigodni domjenak, (riječki roštilj) i nastup tamburaškog sastava ”Primorski bećari”                                                             u caffe baru Malegria na Zametu (ul. Ivana Zavidića br.5 ).

Književno okupljanje kod Marula

September 26th, 2012 posted by daniel

marul.jpgDetalje saznajte na: http://www.zvonainari.hr/?q=node%2F29

Natječaj za neobjavljenu priču “Priča se (p)o gradu”

September 6th, 2012 posted by josip

Gradska knjižnica Trogir, Obala bana Berislavića 15, dana 05.09.2012. objavljuje

Pravilnik o tijeku i održavanju Natječaja za neobjavljenu priču koji raspisuje Gradska knjižnica Trogir

I. Opća načela
Projekt izdavanja zbirke priča „Priča se (p)o gradu“ projekt je Gradske knjižnice Trogir (u daljnjem tekstu GKT). Zbirka se izdaje povodom 145. godišnjice postojanja GKT koja će se svečano obilježiti tijekom Mjeseca hrvatske knjige, u studenom 2012. godine . Natječaj je raspisan s ciljem poticanja stvaralaštva na način koji uključuje njegovanje i razvijanje pisane riječi sa zavičajnom (trogirskom) tematikom.

II. Sudionici
Ne postoje dobna, spolna, vjerska, nacionalna i druga ograničenja u vezi sa sudjelovanjem u Natječaju za neobjavljenu priču koji raspisuje GKT. Jedini je uvjet da autori/ce pišu na hrvatskom jeziku, pri čemu je dozvoljeno pisanje na dijalektu, korištenje žargona, razgovornog jezika i sl.

III. Provedba
Tema priče je slobodna, no uvjet je da se barem jednom u priči spomene Trogir /osoba iz Trogira / osoba iz trogirske povijesti / događaji koji su se odvijali u Trogiru / neka od trogirskih legendi, znamenitosti, posebnosti i sl.
Priče se šalju elektroničkom poštom na adresu prica.2012.gkt@gmail.com s naznakom (naslovom) „Za natječaj za neobjavljenu priču“. Uz priču koju prijavljuje, sudionik je dužan poslati kratku biografiju (maksimalno 10 redaka).
Rok za slanje priča započinje 05.09.2012. i istječe 15.10.2012.
Organizatori će evidentirati sve zaprimljene radove koji odgovaraju kriterijima propisanima ovim Pravilnikom i obavijestiti pošiljatelje o primitku njihove elektroničke poruke/prijave.

IV. Kriteriji odabira
- u priči mora biti spomenut grad Trogir (na način da bude mjesto radnje priče, ili da su spomenute neke znamenitosti grada Trogira, ili da su spomenuti ljudi iz suvremenog Trogira ili njegove prošlosti, da su likovi Trogirani i sl.) – važno je u priči imati neku poveznicu s Trogirom i trogirskim motivima
- priča se na adresu elektroničke pošte prica.2012.gkt@gmail.com šalje naslovljena u obliku: Ime_Prezime_Naslov priče.doc ili Ime_Prezime_Naslov priče.docx
- priča treba biti duljine do 10 kartica teksta (pisanog na računalu u MO Word-u, oblikom slova Times New Roman, veličina 12, prored 1,5)

V. Autorska prava
Organizator ne snosi nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad poslanim pričama.
U slučaju da sudionici Natječaja pošalju priče a da nad istima nisu nositelji autorskog prava ili da na drugi način zloupotrijebe tuđa prava Organizator za takav slučaj ne snosi nikakvu odgovornost.
Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima, Organizator stječe prava korištenja priča prijavljenih u okviru Natječaja u svrhu izdavanja zbirke priča „Priča se (p)o gradu“ bez plaćanja naknade autorima.
Organizator se obvezuje prilikom korištenja priča ili ulomaka iz priča navoditi ime i prezime autora priče.

VI. Žiriranje
Za potrebe odabira priča koje ulaze u zbirku priča „Priča se (p)o gradu“ formiran je tročlani žiri u sastavu Katica Belas, Dunja Kalilić i Sanda Marlais Buble. Žiri će pristigle priče dobiti šifrirane te im imena i prezimena autora neće biti poznata.
Žiri će se u izboru priča za zbirku voditi kriterijima originalnosti, kreativnosti, maštovitosti…

VII. Objava zbirke priča „Priča se (p)o gradu“
Priče koje zadovolje uvjete propisane Natječajem i budu odabrane žiriranjem bit će objavljene u zbirci priča „Priča se (p)o gradu“ i predstavljene u Gradskoj knjižnici Trogir 15.11.2012. godine.
Ukoliko odaziv na Natječaj bude premalen, zbirka se neće izdati u tiskanom obliku već samo u elektronskom, na stranicama www.gkt.hr, a predstavljanje autora i njihovih uradaka će se održati istog datuma kao što je to predviđeno u slučaju objavljivanja zbirke.

XIX. Prijelazne i završne odredbe
Ovaj pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja na internetskim stranicama Gradske knjižnice Trogir www.gkt.hr , na internetskim stranicama www.trogirportal.info te na oglasnoj ploči GKT.
Sudjelovanjem u ovom Natječaju autori/ce pristaju na sve navedene uvjete.

Drugi susret Šumskih pjesnika i prvi rođendan dudovog stabalca proslavit će se ovoga petka 3.8. u ponoru Butori

August 2nd, 2012 posted by daniel

Ove godine u šumi čitaju Tibor Weiner Sennyey iz Mađarske, Slobodan Nikolić i Bojan Krivokapić iz Srbije, Dorta Jagić, Ana Brnardić i Maja Klarić iz Hrvatsk te svi oni koji se ohrabre pročitati pokoji vlastiti ili tuđi stih na temu prirode.
Svim onima koje put nanese do Butora put će osvjetljivati lučice, baklje i krijes koji će kao i prošle godine gorjeti do dugo u noć dokle god čitanje potraje.
Početak je predviđen za 21h.
Šumske pjesnike organiziraju Goran Blažević i Maja Klarić odnosno Kulturna udruga Manifest, u sklopu proslave Svete Marije Snježne u Šterni pod pokroviteljstvom Općine Grožnjan i Zajednice Talijana Šterna.

Predstavljanje knjige “Svitanje na zapadu” Igora Beleša

June 25th, 2012 posted by marina

svitanje-na-zapadu.jpgUdruga Katapult Vas poziva na predstavljanje sedamnaeste,već, po redu knjige iz Edicije Katapult. U petak, 29. lipnja, 2012. godine, s početkom u 19 sati, u svima već poznatom dnevnom boravku Molekule (Delta 5, Rijeka – bivši Ivex), bit će govora o romanu Igora Beleša, ironično naslovljenog „Svitanje na zapadu“.

Riječ je o zabavnoj priči o posljednjim prilikama, zapravo svemu posljednjem, u životima pripadnika treće dobi i njihovim, neočekivano neobičnim, hirovitim svakodnevicama koje provode u staračkim domovima u Irskoj, gdje su osim s uobičajenim, fiziološkim preprekama suočeni i s vjerskim podjelama. Sve to pratimo kroz priču o glavnom liku, Charlesu, koji potaknut sve učestalijim snovima o smrti odluči rezimirati svoj potraćene godine kroz patetičnu ideju pisanja autobiografije. No račune mu pomrsi sudbonosni susret sa starijom damom iz suprotno “vjerski orijentiranih” redova. Kroz pomalo sarkastični ton, otkrivamo da su nam zapravo puno bliži nego što očekujemo, a tijekom tog procesa gradimo i nove simpatije, svako prema svom omiljenom liku.

Igor Beleš rođen je 1978. godine u Borovu Naselju. Škole završava u Crikvenici gdje živi i danas. Glavna su mu zanimacija knjige, glazba i filmovi. Osim što piše prozu, piše recenzije za glazbeni portal muzika.hr, svira klavijature u bendu i povremeno radi kao DJ.

Osim autora, u Molekuli vas još čekaju moderator večeri Enver Krivac i ostala ekipa iz Katapulta. Pa vi sad probajte ne doći!

Kraj projekta Izdavačka akademija

May 9th, 2012 posted by marina

S 2. svibnja 2012. godine završio je Katapultov jednogodišnji projekt Izdavačka akademija financiran od strane IPA programa “Mladi na tržištu rada” i sufinanciran od strane partnera Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog ureda Rijeka.

Podsjetimo se, implementacija projekta započela je 2. svibnja 2011. godine, a do rujna iste godine trajale su pripreme za provedbu glavne aktivnosti – edukacije iz izdavaštva. Read the rest of this entry »

Algoritmov “Prozak” Enveru Krivcu

March 22nd, 2012 posted by daniel

Čestitke kolegi Enveru Krivcu koji je “dignuo” ovogodišnju književnu nagradu ‘Prozak’ koju nakladnička kuća Algoritam i dvotjednik za kulturu Zarez dodjeljuju za najbolji prozni rukopis :) Inače, ovo je već drugi put da “Prozak” ide u ruke “Katapultovaca”. Podsjetimo se, prošlogodišnja debitantica bila je predsjednica Udruge Katapult Tea Tulić s izvanrednom zbirkom crtičnih zapisa “Kosa posvuda”…

Detaljnije na linku: http://www.knjizevnost.org/vijesti/4341-proglaeni-pobjednici-natjeaja-prozak-i-na-vrh-jezika

Natječaj za neobjavljenu kratku priču

March 21st, 2012 posted by josip

GRADSKA KNJIŽNICA PAZIN, Pazin, Šetalište Pazinske gimnazije 1a, koja upravlja Kućom za pisce – Hižom od besid, dana 5. ožujka 2012. godine, objavljuje

NATJEČAJ ZA NEOBJAVLJENU KRATKU PRIČU,
pod nazivom “Lijepe priče Ede Budiše”

1. Natječaj se raspisuje u spomen na rovinjskog književnika Eda Budišu (1958.-1984.), čije je djelo unatoč preranoj smrti ostavilo snažno i prepoznatljivo nasljeđe u istarskoj i hrvatskoj književnosti, pogotovo u kratkim pripovjedačkim formama. Natječaj raspisuju Kuća za pisce – Hiža od besid, kojom upravlja Gradska knjižnica Pazin i dnevni list Glas Istre uz potporu Istarske županije – Regione Istriana.

2. Priče mogu slati autori/ice do 35 godina starosti koji pišu na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku.

3. Traže se priče na slobodnu temu duljine do pet kartica (ukupno 9.000 znakova s razmacima).

4. Naslovljene i potpisane priče treba slati u RTF formatu na e-mail kucazapisce.natjecaj@gmail.com s kratkim životopisom autora/ice odnosno „bilješkom o piscu“ do pet redaka.

5. Pristigle priče vrednuje Komisija koju je imenovalo Programsko vijeće Kuće za pisce – Hiže od besid.

6. Najbolje priče bit će objavljene jednom mjesečno u prilogu za kulturu ARTISTRA dnevnog lista Glas Istre, ali se neće honorirati.

7. Među pričama objavljenima u Glasu Istre jednom godišnje birat će se i proglašavati najbolja priča odnosno autor/ica.

8. Autori/ice najbolje ocijenjenih priča bit će pozvani da sudjeluju u programu manifestacije „Dani Ede Budiše“ potkraj godine u Rovinju – Rovigno.

9. U slučaju dovoljnog broja kvalitetnih radova, najbolje priče bit će objavljene u knjizi.

10. Sudjelovanjem u ovom natječaju autori/ice pristaju na sve naprijed navedene uvjete.

March 18th, 2012 posted by tea

navrhjezika_prozak.jpg